ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ξεσπιτώνει ζευγάρι γερόντων για χρέη στην τράπεζα

Μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ αναστάλθηκε η διαδικασία έξωσης

Θύματα της τραπεζικής κερδοσκοπικής βουλιμίας πέφτουν τα μέλη μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Αχόρταγη και ανηλεής η Αγροτική Τράπεζα, τους έχει βάλει το μάτι και επιχειρεί ν' αρπάξει τα χωράφια, ενώ, ήδη, κατάσχεσε το σπίτι της οικογένειας Κουρκουβέλα, μέσα στο οποίο διαμένει ένα υπερήλικο και άρρωστο ανδρόγυνο, που απειλείται με βίαιη έξωση!

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η οικογένεια δηλώνει πρόθυμη για ...συνεννόηση με την ΑΤΕ και κάνει ό,τι μπορεί να βρει τον τρόπο ν' ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της προς την τράπεζα. «Εμείς - λέει στον «Ρ» ο Τραντάφυλλος Κουρκουβέλας - δεν λέμε στην τράπεζα δεν πληρώνουμε. Ζητάμε να μας πουν το συνολικό ποσό που χρωστάμε ακόμα (έχουμε, ήδη, πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό καταβάλλοντας τις δόσεις), αλλά απάντηση δεν παίρνουμε. Οι υπεύθυνοι της ΑΤΕ δε δείχνουν την ίδια καλή διάθεση και προθυμία για συνεννόηση και συνεργασία, ώστε να βρούμε λύση».

«Στις συνεχείς "ενοχλήσεις" μας προς τους αρμόδιους γι' αυτό το ζήτημα, είτε δεν παίρνουμε καμιά απάντηση, είτε μας ζητούν συνεχώς να παρουσιάσουμε διάφορα "χαρτιά", αλλά όταν τους τα πάμε, πάλι δε γίνεται τίποτα.

Ολοι ξέρουμε ότι ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς, λόγω ΚΑΠ, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν κατρακυλήσει, οι επιδοτήσεις πετσοκόφτηκαν, το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στα ύψη. Ηρθε και η οικονομική κρίση, με τη στοίβα των αντιλαϊκών μέτρων και μας αποτέλειωσε. Προσπαθούμε να βρούμε αγοραστές να πουλήσουμε χωράφια για να πληρώσουμε τα χρέη στην τράπεζα, αλλά σήμερα δεν αγοράζει κανένας.

Πενήντα στρέμματα που ήταν υποθηκευμένα στην ΑΤΕ, βγήκαν σε πλειστηριασμό, λόγω χρεών μας προς τρίτους και από τα χρήματα αυτά πήρε και η τράπεζα. Δεν ικανοποιήθηκε, όμως, μας πήρε και το σπίτι και θέλει τώρα να πετάξει στο δρόμο τους γέροντες γονείς μας. Στις εκκλήσεις μας να μην προχωρήσει στην κατάσχεση, η ΑΤΕ παρίστανε την κουφή, ενώ δε δέχτηκε ούτε την πρότασή μας να της πληρώνουμε ένα ποσό, σαν νοίκι, για τη συνέχιση της διαμονής των γερόντων στο σπίτι. Αυτή είναι η τράπεζα που, κάποτε, ισχυριζόταν ότι ήταν των αγροτών. Ενας λύκος που ξεσκίζει τις σάρκες των αγροτών».

Τηλεφωνικό διάβημα για το ζήτημα έκανε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, ο Α. Σκυλλάκος, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία έξωσης των γερόντων από το σπίτι τους. Ο υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι, με παρέμβασή του, αναστέλλεται προσωρινά η υλοποίηση της απόφασης της ΑΤΕ.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Αγωνιστική κάθοδο στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, που έφτασαν στην πόλη με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων. Κρατώντας στα χέρια τους κλάδους ελιάς και μαύρες σημαίες απαίτησαν αγωνιστικά τιμές επιβίωσης για τα προϊόντα τους.

Οι έμποροι προσφέρουν για τη νέα σοδειά βρώσιμης ελιάς ακόμα πιο χαμηλές τιμές, από 40 μέχρι 85 λεπτά, όταν ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Χαλκιδικής υπολογίζουν το κόστος παραγωγής πάνω από το ένα ευρώ. Μπρος στην υπάρχουσα κατάσταση όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά της Χαλκιδικής από τους αγρότες - μέλη της Επιτροπής Αγώνα, οι οποίοι προτρέπουν τους ελαιοπαραγωγούς να μην παραδώσουν στους εμποροβιομήχανους το προϊόν τους στις εξευτελιστικές τιμές που το ζητούν. Στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που ήταν παρών και όταν οι εκπρόσωποί τους παρέδωσαν υπόμνημα στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, που παλεύουν για κατώτερη τιμή στην πράσινη βρώσιμη ελιά, που θα εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τ' ακόλουθα:

«Η τιμή που ζητούν οι αγρότες (η οποία ξεκινά από το 1,40 ευρώ) καλύπτει στο ελάχιστο το πραγματικό κόστος παραγωγής, το οποίο η Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας προσδιόρισε σε 1,13 ευρώ (με τιμές 2007).

Ο αγώνας των ελαιοπαραγωγών είναι δίκαιος, γιατί έχει σκοπό να αμείβονται για το μόχθο τους οι αγρότες και να μην είναι στο έλεος των εμποροβιομηχάνων. Ολοι γνωρίζουν ότι η ελιά της Χαλκιδικής φτάνει στο ράφι με τιμή πάνω από 4 ευρώ.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών, που διαδηλώνουν και περιφρουρούν τον αγώνα τους. Μαζικά συμμετέχουν οι οικογένειες των αγροτών, αλλά και οι εργάτες γης, που παλεύουν για το μεροκάματο στα χωράφια, Ελληνες, Βούλγαροι και Αλβανοί μαζί.

Οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται την έμπρακτη συμπαράσταση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Είναι αγώνας κοινός, τα προβλήματα είναι κοινά και ο αντίπαλος για όλο το λαό είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται τα αγροτικά προϊόντα και εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη.

Απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΕΕ που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων από τη μια, ενώ στην αγροτιά δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν τιμές που ίσα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η πάλη όχι μόνο θα είναι μακροχρόνια, αλλά απαιτεί και τις κατάλληλες μορφές σε κάθε φάση με διαδηλώσεις, περιφρουρήσεις από όσους ενδώσουν στις «ορέξεις» των μεγαλεμπόρων και σπάσουν τις συλλογικές αποφάσεις αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, μπλόκα κ.ά.

Ο αγώνας των αγροτών πρέπει να βλέπει και την προοπτική, ταυτόχρονα με την άμεση ανακούφιση και τα αποτελέσματα στην τιμή της ελιάς. Να στρέφεται ενάντια στο σύστημα και την εξουσία που επιβάλλει αυτή τη δραματική κατάσταση για το μικρομεσαίο αγρότη. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία και συνολικά την οικονομία, που θα βασίζεται στο μικρομεσαίο αγρότη και το συνεταιρισμό του, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και την προμήθεια φτηνών εφοδίων και καυσίμων, αφού στον κλάδο της μεταποίησης θα υπάρχουν εργοστάσια κοινωνικοποιημένα, θα είναι περιουσία του λαού.

Η ΚΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις, ώστε ο αγώνας των ελαιοπαραγωγών να συνεχιστεί και να μεγαλώνει η μαζική συμμετοχή. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την εκδήλωση της αλληλεγγύης από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, γιατί σε όλο το λαό φορτώνουν με τον ένα ή άλλο τρόπο την κρίση, ώστε να κερδίζει η πλουτοκρατία.

Καλούμε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ακόμη μια φορά αποδεικνύουν ότι είναι εχθροί των ίδιων και των οικογενειών τους, των παιδιών και των εγγονιών τους. Να στρέψουν την πλάτη και στο ΛΑΟΣ και στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο, την ΕΕ και την ΚΑΠ, από την οποία στενάζει η φτωχή αγροτική οικογένεια. Να δυναμώσουν τη δράση τους στους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς μέσα από τις γραμμές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), αφήνοντας στο περιθώριο τους αγροτοπατέρες που σε τέτοιες περιόδους θυμούνται την αγροτιά και συνιστούν υποταγή και συμβιβασμό».

ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
Συνεχίζουν την κινητοποίηση!

Ούτε από «μαστίγιο» (επίταξη οχημάτων) ούτε κι από «καρότο» (ημίμετρα φορολογικού, ασφαλιστικού και χρηματοδοτικού χαρακτήρα) φαίνεται να κάμπτεται η αγωνιστική διάθεση των μικροϊδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, οι οποίοι μπροστά στο φάσμα της οικονομικής καταστροφής που προδιαγράφει γι' αυτούς ο νόμος για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, αναγκάζουν τη συνδικαλιστική τους ηγεσία να ψηφίζει υπέρ της συνέχειας των κινητοποιήσεων.

Στη χτεσινή πανελλαδική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των μπλόκων ανά την Ελλάδα, που αναδεικνύονται εκ των πραγμάτων στην ηγεσία των απεργιακών κινητοποιήσεων «έδωσαν τον τόνο» για τη συνέχιση του αγώνα με στόχο την κατάργηση του νόμου.

«Οι απεργιακοί αγώνες χρειάζονται "κότσια" και καλή οργάνωση» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο εκπρόσωπος του μπλόκου των διοδίων της Ελευσίνας, Γ. Πασπάντης και πρόσθεσε πως υπάρχουν οι δυνατότητες να δοθεί «σκληρό μάθημα» στην κυβέρνηση, ενώ ο Χρ. Ντάγκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαφρών Φορτηγών, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το συνεπές αγωνιστικό κίνημα των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, έτσι όπως εκφράζεται στην ΠΑΣΕΒΕ.

Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, προσπάθησε να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνέλευσης, με επιστολή του προς τις Ομοσπονδίες, μέσω της οποίας υποσχέθηκε την «απόσβεση» της αξίας της άδειας μέσω φοροαπαλλαγών στα έσοδα, αλλαγή κατηγορίας προς τα πάνω για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από το επόμενο έτος και μερικές ακόμη νεφελώδεις δεσμεύσεις για «ενισχύσεις» μέσω αναπτυξιακού νόμου και ΕΣΠΑ. Οι προτάσεις απορρίφθηκαν.

Φορτηγά συνεχίζουν να παραμένουν σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου περιμετρικά της Αθήνας, ενώ ομάδες απεργών επιχειρούν αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς στο λιμάνι του Πειραιά, παρεμποδίζοντας την επιβίβαση φορτηγών στα πλοία. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι μεταξύ ομάδας μεταφορέων που περιφρουρούσε την απεργία και αστυνομικών δυνάμεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επανέλαβε και χτες το γνωστό απειλητικό τροπάρι λέγοντας ότι «υπάρχει νόμος του κράτους», και ότι «όσοι παραβαίνουν τους νόμους έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ