ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
«Τιμολογήστε, εισπράξτε, πληρώστε»!

Η κυβέρνηση θέλει τους εργαζόμενους στην Υγεία να λειτουργούν ως ταμίες και όχι με γνώμονα την προστασία των λαϊκών αναγκών

Με την υπόδειξη «τιμολογήστε, εισπράξτε, πληρώστε» έκλεισε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τη σύσκεψη στελεχών των νοσοκομείων της Αττικής, σηματοδοτώντας έτσι τη σύνταξη προϋπολογισμών άγριας λιτότητας για τα δημόσια νοσοκομεία, που θίγουν γιατρούς, εργαζόμενους και ασθενείς.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι διοικητές της Α' και Β' Υγειονομικής Περιφέρειας και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Οι υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας ήταν σαφέστατες: «Καμιά δαπάνη δε θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και γι' αυτό κάντε τους λογαριασμούς σας». Οι υποδείξεις - για να επιτευχθεί η συνολική μείωση κατά 10% των δαπανών Υγείας που επιτάσσει το μνημόνιο - έγιναν με ιδιαίτερη επιμονή για:

  • Περικοπές στα φάρμακα και στα υλικά με την υπόδειξη για μείωση κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης με την προώθηση των αντίγραφων φαρμάκων. Μάλιστα, για την περίπτωση που οι «γιατροί είναι γενναιόδωροι» - κατά την έκφραση του υπουργού - στη χρήση κάποιων υλικών ή στην κατευθυνόμενη συνταγογραφία, τότε, ακόμα και σε περίπτωση υπονοιών, κάλεσε τους διοικητές να τους βγάζουν απ' τα χειρουργεία για τρεις μήνες. Δηλαδή οι γιατροί - πέρα από περιπτώσεις που παραβιάζουν τον όρκο - πρέπει να ενεργούν ως λογιστές και όχι ως επιστήμονες, ενώ οι διοικητές πρέπει να μετατραπούν σε αστυνόμους που θα «εφαρμόζουν το νόμο».
  • Εκτός απ' τις περικοπές στις παροχές, η ηγεσία του υπουργείου κάλεσε τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εξαπολύσουν σαφάρι για την είσπραξη των εσόδων: Δηλαδή τα νοσήλια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, το τρίευρω, που είναι ένα σημαντικό έσοδο κατά την έκφραση του υπουργού, τις εξετάσεις των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, καθώς και εκείνων των εσόδων απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι έχει έτοιμη την κοινή υπουργική απόφαση με το οργανόγραμμα για την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου και θα κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Δηλαδή την ολοκληρωμένη - γιατί έχουν ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά - λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσαν οι διοικητές του «Ευαγγελισμού» και του «Αγλαΐα Κυριακού». Επειδή με το νέο σύστημα εφημεριών ο «Ευαγγελισμός» χρειάζεται 1.015.000 ευρώ - έναντι 924.000 - το μήνα, το νοσοκομείο πρέπει να βρει 91.000 ευρώ και η κυβέρνηση του λέει να τα βρει από τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων, δηλαδή απ' τις τσέπες των ασθενών. Το ίδιο θα συμβεί με το «Αγλαΐα Κυριακού» που πρέπει να βρει 15.000 ευρώ. Μάλιστα, ο διοικητής του είπε ότι λόγω έλλειψης ρευστού ακυρώνονται 30 απ' τους 100 διαγωνισμούς για προμήθειες.
Αντιλαϊκοί διαγκωνισμοί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σύμμαχο στην πολιτική των ανακοστολογήσεων - προς τα πάνω βέβαια - των ιατρικών πράξεων βρήκε η κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα, που μιλούσαν για υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει την έκπληξή του, τονίζοντας: «Κάποιος πρέπει να συμβουλεύσει το νέο υπουργό Υγείας πώς θα αυξήσει τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι πώς θα τα μειώσει, ώστε να πάψει το φαινόμενο για κάθε δέκα ευρώ που αγοράζουν σήμερα τα νοσοκομεία να πληρώνουν το ένα και να στέλνουν τα υπόλοιπα εννέα στα παιδιά μας».

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Αποκαλυπτική η απόφαση της κυβέρνησης

Την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ανασφάλιστους, σε μια περίοδο που η ανεργία και τα «λουκέτα» σε μικρομάγαζα αυξάνονται καθημερινά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Την ώρα που αυξάνονται οι τιμές σε ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ, βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, «μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων και ιδιαίτερα νέων ζευγαριών εργατών, εργατριών και αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ έχουν μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, έχουν στερηθεί ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους φιλάσθενους, με νέα ζευγάρια που έχουν παιδιά», τονίζει το Κέντρο. Καταγγέλλει την κυβέρνηση που προχτές στη Βουλή απέρριψε την πρόταση (που κατέθεσε το ΚΚΕ) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους ανασφάλιστους, με το επιχείρημα μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τα δημόσια ταμεία και θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας. Βέβαια, μόλις πριν λίγες μέρες - υπογραμμίζει το Κέντρο - η κυβέρνηση ...μείωσε κι άλλο τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου! Το ΕΚ καλεί το λαό να μη μείνει απαθής, να αντιδράσει ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία της λαϊκής οικογένειας. Καλεί τους εργάτες να απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου, να συγκροτήσουν Επιτροπή προστασίας ανασφάλιστων εργαζομένων, να οργανωθούν μέσα από τα σωματεία και να δημιουργήσουν Επιτροπές στις λαϊκές γειτονιές.

Διαδήλωσαν στη Νάουσα

Στο μεταξύ, χτες, εργαζόμενοι της Νάουσας διαδήλωσαν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, των απολυμένων και των απλήρωτων εργατών, μέσα από δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων θεώρηση των ατομικών βιβλιαρίων υγείας των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ που παραμένουν άνεργοι και, ενώ έχουν πραγματοποιήσει από 7.500 έως 10.000 ημερομίσθια, σήμερα είναι καταδικασμένοι να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από το Ειρηνοδικείο όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, με αφορμή τη χτεσινή εκδίκαση της υπόθεσης 8 συνδικαλιστών που διώκονται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» επειδή συμμετείχαν σε συμβολική κινητοποίηση - κατάληψη το Νοέμβρη του 2007 στον ΟΑΕΔ της Νάουσας (για την προστασία των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ). Οι συνδικαλιστές, με κοινό απολογητικό υπόμνημα, δήλωσαν ότι όσο συνεχίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων και η επίθεση στα δικαιώματά τους, το εργατικό κίνημα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπισή τους.

Η κινητοποίηση ανέδειξε τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, με την ανεργία να αγγίζει το 60%-70% τους καλοκαιρινούς μήνες και με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν το χειμώνα να μείνουν χωρίς ταμείο ανεργίας και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης κατήγγειλαν ότι φαινόμενα απόλυτης φτώχειας άρχισαν να εμφανίζονται στη Νάουσα...

Μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Νάουσας απαιτεί: Να προστατευτούν με ειδικά μέτρα οι απολυμένοι και απλήρωτοι κλωστοϋφαντουργοί, που σπουδάζουν παιδιά, που έχουν πάρει δάνεια. Να δοθεί ενόψει του χειμώνα επίδομα θέρμανσης (στην περιοχή μια λαϊκή οικογένεια με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους θα χρειαστεί 4.500 με 5.000 ευρώ). Την επέκταση του νόμου 3460/06 εισοδηματικής ενίσχυσης σε όλους τους απολυμένους - άνεργους κλωστοϋφαντουργούς από τα κλειστά εργοστάσια. Να θεωρηθούν τα ατομικά βιβλιάρια υγείας των απολυμένων. Να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των απλήρωτων εργαζομένων, ώστε να δικαιούνται επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, γιατί έχουν τις προϋποθέσεις. Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να πληρωθούν ΤΩΡΑ οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ. Οι άνεργοι οικοδόμοι να δικαιούνται το έκτακτο χειμερινό βοήθημα με 50 ένσημα. Οι οικοδόμοι που ασκούν το επάγγελμα για τουλάχιστον μία τριετία να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μαχητική διαμαρτυρία για τις περικοπές

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις παροχές υγείας των ασφαλισμένων του Δημοσίου έγινε χτες στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το Διοικητή του ΟΠΑΔ Κυριάκο Σουλιώτη. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να μην υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση των εν ενεργεία και συνταξιούχων του Δημοσίου στην πρόσβασή τους στα νοσοκομεία, στα φάρμακα και στους γιατρούς. Ειδικότερα, ζήτησε να σταματήσει η κάλυψη 220 ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων, που τελικά τις πληρώνουν οι ίδιοι. Ο διοικητής του ΟΠΑΔ αναγνώρισε το πρόβλημα αλλά περιορίστηκε στην έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος που θα καλύπτει με νέες τιμές 93 εξετάσεις.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σκοτώθηκε 44χρονος εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες στη Γερακινή Χαλκιδικής ο Kapaj Novrus, αλβανικής καταγωγής, 44 ετών, ο οποίος έπεσε από ύψος 7 μέτρων κατά τη διάρκεια κλαδέματος δέντρων. Με ανακοίνωση της η Γραμματεία Χαλκιδικής του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο εργατικό «ατύχημα» που αναδεικνύει τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους εργάτες μέσα στους τόπους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ