ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν την «απελευθέρωση»

ΚΚΕ: Η καπιταλιστική αγορά, είτε ανοιχτή είτε κλειστή, οδηγεί στα καρτέλ, επιδεινώνοντας τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών

Με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες ολοκληρώθηκε, χτες, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που παραδίδει τις μεταφορές στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Το νομοθέτημα κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Στην επί της αρχής ονομαστική ψηφοφορία σε σύνολο 97 παρόντων βουλευτών 86 τάχθηκαν υπέρ και 16 κατά (θετική ψήφο έδωσαν η Σ. Σακοράφα και ο Φ. Κουβέλης). Στην ψηφοφορία για το άρθρο 14 του νομοσχεδίου (σχετικά με το θέμα των μεταφορέων) σε σύνολο 99 παρόντων βουλευτών υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές και 46 κατά.

Υποστηρίζοντας το νομοθέτημα ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, ανέφερε ότι πρόκειται για «διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν και να μη χάσουμε άλλο χρόνο σε βάρος του συμφέροντος της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας». Σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «η ...νέα Ελλάδα με το μνημόνιο θα συνεχίσει να παρέχει "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο μέσα από τα συντρίμμια των εργατικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», αναφέροντας ότι «η οπισθοδρόμηση που υπηρετείτε διασφαλίζει τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών γι' αυτό οδηγείτε τον κόσμο στη φτώχεια». Απαντώντας στο κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί «κλειστής» αγοράς των μεταφορών ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «η καπιταλιστική αγορά, είτε ανοιχτή είτε κλειστή, οδηγεί στα καρτέλ και αυτό επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών». Αναρωτήθηκε δε ρητορικά «Στο γάλα είναι κλειστή η αγορά; Στις τηλεπικοινωνίες; Στην ακτοπλοΐα; Στις αερομεταφορές;». Πρόσθεσε επίσης ότι «ανοίγετε το δρόμο για να προστατεύσετε τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους επιδοτείτε με κίνητρα και οδηγείτε στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες», με αποτέλεσμα να «αυξηθεί το κόμιστρο όπως σε όλες τις απελευθερωμένες αγορές».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσίασε η κόντρα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη και στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη. Ο πρώτος κατηγόρησε το ΛΑ.Ο.Σ., που τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, για υποκρισία λέγοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο το έχει ουσιαστικά ψηφίσει αφού υπερψήφισε το μνημόνιο, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε λέγοντας πως «ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι βουλευτές του έπραξαν ό,τι οι ευρωβουλευτές σας, ψηφίσαμε το ίδιο πράγμα».

ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
Παραμένουν στους δρόμους

Στους δρόμους παραμένουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία διατηρεί ανοιχτό και το ενδεχόμενο ποινικοποίησης και καταστολής αφού διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, στέλνει σαφές μήνυμα στους οδηγούς που βρίσκονται στα μπλόκα, ότι «η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη πολιτεία». Την ίδια ώρα, σε άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή Πάγκαλου, Ρέππα, Πεταλωτή και Τσιόκα αποφασίστηκε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί «πάση θυσία», εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο έκδοσης πράξεως νομοθετικού περιεχομένου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...

Χτες, από το πρωί, οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στην Π. Ράλλη και τη λεωφόρο Αλίμου μοίραζαν ενημερωτική προκήρυξη στους διερχόμενους οδηγούς, ζητώντας την αλληλεγγύη τους και την κοινή τους αγωνιστική συστράτευση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, χτες το βράδυ προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Π. Ράλλη.

Μόλις έγινε γνωστή η ψήφιση του νομοσχεδίου οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, απέκλεισαν για αρκετή ώρα τη διέλευση οχημάτων.

Από τις ομοσπονδίες των ιδιοκτητών φορτηγών ανά την Ελλάδα, εκφράζεται η διάθεση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μιας και η ρήση «ό,τι ήταν να χάσουμε, το χάσαμε», που χτες αποδόθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ, στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γ. Τζωρτζάτο, είναι η κοινή αίσθηση της βάσης του κλάδου, η οποία πιέζει για σύγκρουση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου ως άμεσα αιτήματα πάλης διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και ακόμη: Η άδεια μικρού φορτηγού να παραμείνει προσωπική, να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία συνεταιρισμών με ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, καθώς και να επιδοτηθεί από το κράτος κατά 50% η αγορά καινούριων οχημάτων.

Λαθραίο καπνεργοστάσιο

«Πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο» παραγωγής λαθραίων τσιγάρων εντόπισε το ΣΔΟΕ στο Μενίδι Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κατασχέθηκαν 5 μηχανήματα για την παραγωγή, 27 τόνοι καπνού, 3 εκατ. τεμάχια τσιγάρα και άλλα «σύνεργα», όπως επίσης και φορτηγά αυτοκίνητα για τη διακίνηση με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 άτομα που φέρονται να έχουν συμμετοχή στην παραγωγή και τη μεταφορά.

ΕΣΕΕ
Ζητά «διευκολύνσεις» από τις τράπεζες

Με δεδομένη τη στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων που εξειδικεύονται με το μνημόνιο και συνταιριάζουν με την πολιτική της κυβέρνησης, η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) απορρίπτει κάθε υπόνοια αγωνιστικής αντίδρασης στα όσα πλήττουν τους μικρούς εμπόρους και επιμένει σε αδιέξοδους διαλόγους. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε χτες με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή δανείων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανάφερε ότι οι 8 στις 10 αιτήσεις για παροχή νέων δανείων σε επιχειρήσεις απορρίπτονται, και ζήτησε οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διοχετεύοντάς τα στην «πραγματική οικονομία». Πρόσθεσε ότι πάνω από 300 χιλ. δανειολήπτες εκπέμπουν SOS, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή, ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμής δόσεων έφτασαν τα 22 δισ. ευρώ.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε αναχρηματοδότηση δανείων με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, αποκλιμάκωση επιτοκίου και εξόδων για συνεπείς πελάτες, δυνατότητα μειωμένης καταβολής δόσεων για 4 χρόνια, περίοδο χάριτος από 12 έως 18 μήνες με καταβολή μόνο τόκων, χαμηλότερα επιτόκια για πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σερβίρονται ... προκαταβολές επιδοτήσεων

Την καταβολή του 50% των αγροτικών επιδοτήσεων του 2010 στο τέλος Οκτώβρη ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης.

Το γεγονός αυτό επιχείρησε να το εμφανίσει ως μεγίστη κυβερνητική παροχή και ν' αναφέρει για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά και πως φέτος πληρώνονται οι επιδοτήσεις νωρίτερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ομως το ότι θα καταβληθούν προκαταβολές των επιδοτήσεων ένα μήνα νωρίτερα, από την ημερομηνία που θα μπορούν να καταβληθούν ολόκληρες οι επιδοτήσεις, δεν αποτελεί δα και κανένα μεγάλο επίτευγμα. Αλλωστε ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός επιτρέπει να καταβληθεί προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι και 70%, στο διάστημα από 15 Οκτώβρη μέχρι τέλος Νοέμβρη και από 1η Δεκέμβρη να καταβάλλεται το 100%. Το ζήτημα είναι ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι χρόνο με το χρόνο λαμβάνουν όλο και πιο μικρές επιδοτήσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, που σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των τιμών οδηγεί στο να μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους. Και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και τις προηγούμενες της ΝΔ, αυτό που φαίνεται να τη νοιάζει βασικά είναι να δείξει ότι πληρώνονται λίγο νωρίτερα οι αγροτικές επιδοτήσεις... Αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί δείγμα φιλοαγροτικής πολιτικής.

EΦΕΤ
Ανακαλούνται δύο προϊόντα της «Carrefour»

Aνακαλείται το προϊόν καλαμπόκι σε κονσέρβα με την εμπορική επωνυμία «Καλαμπόκι Carrefour σε κονσέρβα» σε συσκευασία των 300 γρ. και σε πολυσυσκευασία 3Χ300 γρ. σε συσκευασία του οποίου εντοπίστηκε κομμάτι γυαλιού. Οι παρτίδες που ανακαλούνται είναι αυτές που φέρουν αριθμό παρτίδας L9209 016 03 και ημερoμηνία λήξης 31.08.2013, RMG042512.01, στοιχεία που αφορούν και τα δύο προϊόντα. Είναι γαλλικής προέλευσης και διακινούνται από την επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ».

Ακόμη, ανακαλείται γαλλικό προϊόν κρέμας συκωτιού που διακινείται από την ίδια αλυσίδα στο οποίο βρέθηκε λιστέρια. Συγκεκριμένα, ανακαλούνται οι συσκευασίες των 180 γρ. με τη συσκευασία: «Mousse de foie a l' angienne Carrefour» με ημερομηνίες λήξης μέχρι και 03.10.2010.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προώθηση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας

Τα κοινά σχέδια στον τομέα του φυσικού αερίου συζητήθηκαν στη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τ. Τραϊκόβ, ενώ καμία αναφορά δεν έγινε στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Στο θέμα του αερίου, επισημαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας και συζητήθηκε η πρόοδος των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI).

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμπορικές συνομιλίες της ΔΕΠΑ για την προμήθεια αζέρικου αερίου, προχωρώντας στην υλοποίηση του ITGI και IGB.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ