ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Καθήκον η ενίσχυση του ταξικά συντονισμένου αγώνα

Αποφασίστηκαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα

Αναδεικνύοντας την όλο και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά ο ταξικά προσανατολισμένος συντονισμός της πάλης των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, η σύσκεψη ευρωπαϊκών συνδικάτων που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Η αντεργατική επίθεση εντείνεται σε όλη την Ευρώπη με την κοινή στρατηγική που επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ, όπως ανέδειξαν και οι τοποθετήσεις. Στην Πορτογαλία - αναφέρθηκε - σήμερα η ανεργία φτάνει στο 12%, χωρίς να υπολογίζονται και εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια θέση εργασίας. Στη Δανία, μειώθηκε η περίοδος επιδότησης των ανέργων από 4 σε 2 χρόνια. Στην Αυστρία, μεγαλώνει ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με μειωμένο ωράριο και χρειάζονται να κάνουν δύο ή και παραπάνω δουλειές για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Σε παρέμβασή του, ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) αναφέρθηκε στα βήματα, αλλά και στις δυσκολίες, που γίνονται για την ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, ενάντια στην αποπροσανατολιστική και υπονομευτική δράση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. «Υπάρχουν αγωνιστές που προβληματίζονται και παλεύουν γι αυτά τα ζητήματα. Η ταξική αντίληψη λοιπόν πρέπει μέσα στη χώρα του καθενός να δυναμώσει, να χτιστεί, και να αναπτύξει δράση».

Αποφάσισαν ένταση της κοινής δράσης

Στην Απόφαση της συνάντησης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η κρίση που δέρνει ολόκληρη την Ευρώπη και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο είναι αποτέλεσμα της κρίσης υπερπαραγωγής του κεφαλαίου, είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών του για κερδοφορία». Υπογραμμίζεται ότι μπροστά στις κρίσιμες και σύνθετες συνθήκες και μπροστά στη γενικευμένη αυτή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, ο ρόλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Και την περίοδο της κρίσης γίνεται εμφανής η ύπαρξη των δύο διαφορετικών γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Από τη μια είναι η γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού, της υποταγής, με σημαία την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλίων συνολικά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Η γραμμή που συμφωνεί με την πλουτοκρατία, το μεγάλο κεφάλαιο. Που άμεσα η έμμεσα βάζει πλάτη στα μέτρα της ΕΕ, των κυβερνήσεων για να μη χάσουν τα μονοπώλια ούτε ένα ευρώ από την κερδοφορία τους. Είναι η γραμμή που λέει, στο όνομα της κρίσης, δήθεν για να μη χαθούν θέσεις εργασίας να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ στην εργοδοσία. Συμφωνεί με αυξήσεις ακόμα και μηδενικές και υπογράφει μείωση μισθών. Είναι η γραμμή που λέει «ναι» ας απολυθούν και μερικοί εργαζόμενοι για να σωθούν οι άλλοι. Είναι η γραμμή που λέει «ναι» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο όνομα της συγκράτησης της ανεργίας, στον ενεργό και ανενεργό χρόνο και άλλα. Πρόκειται για γραμμή ήττας των εργαζομένων. Αυτή τη γραμμή εκφράζουν στην Ευρώπη τα ρεφορμιστικά συνδικάτα που συνεργάζονται με την Κομισιόν, τα όργανα της ΕΕ, τις εργοδοτικές ενώσεις, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι με τον κοινωνικό διάλογο, το συμβιβασμό, την υποταγή.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η γραμμή που ακολουθεί το δρόμο της ταξικής πάλης, της ανυπακοής, της αντεπίθεσης, της οργάνωσης της πάλης κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, κατά της ΕΕ. Είναι η γραμμή που παλεύει για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης, που θέλει την ανατροπή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι η γραμμή που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, για να μη φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Που λέει «όχι» στις απολύσεις, λέει «ναι» στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Και υπογραμμίζεται: «Εχουμε σοβαρό καθήκον να συμβάλλουμε με αυτή τη γραμμή πάλης για να αναπτυχθούν, να συντονιστούν μαζικοί ταξικοί αγώνες σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οργανώσουμε την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα, να αποκαλύψουμε τις αιτίες τους.

Με βάση όλα αυτά αποφασίζουμε:

  • Να συνεχίσουμε και να πυκνώσουμε τις επαφές και τις συναντήσεις μας με στόχο τον καλύτερο και πιο ενεργητικό συντονισμό των αγωνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
  • Να οργανώσουμε μέσα στο 2010 κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη Γερμανίας και στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες Βελγίου.
  • Να οργανώσουμε μέσα στο 2011 τρεις κλαδικές συναντήσεις στους κλάδους α)τροφίμων, β)μεταφορών, γ) επικοινωνιών με κεντρικό θέμα "οι εξελίξεις στον κλάδο και η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων".
  • Να συνεργαστούμε και να συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, να προωθούμε τις αρχές της ταξικής πάλης και να δράσουμε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό της Γραφείο».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Κλιμακώνουν για το δίκιο τους

Σύσκεψη στην Αθήνα έγινε την Κυριακή

Στιγμιότυπο από τη προχτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη προχτεσινή συζήτηση
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις, την παρακράτηση δεδουλευμένων και την εργοδοτική τρομοκρατία, δήλωσαν οι εργαζόμενοι στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί στα γραφεία του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν την ανάγκη να αποκαλυφθούν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας τους οποίους ενισχύει με τη στάση του και το επιχειρησιακό σωματείο. Οπως γίνεται, για παράδειγμα, για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι κείμενο με το οποίο ουσιαστικά εξωθούνται σε παραίτηση και μάλιστα με τη μισή αποζημίωση. Και όλα αυτά όταν έχουν τεθεί εκτός εργασίας και ενώ τους οφείλονται μισθοί από τον περασμένο Μάη. Την ίδια στιγμή, η εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση μεγαλώνει τα αδιέξοδα των εργαζομένων. «Φως, νερό, τηλέφωνο, τρόφιμα, τα πάντα αυξάνονται. Πώς θα πληρώσω το νοίκι μου, τους λογαριασμούς ΔΕΗ - τηλεφώνου, το πετρέλαιο;» αναρωτήθηκε γεμάτη αγανάκτηση μία εργαζόμενη, για να της απαντήσει μία συνάδελφός της: «Θα τους πληρώνουμε με... δωροεπιταγές "ΑΤΛΑΝΤΙΚ"».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Εμπόριο, ο Γιάννης Κομνηνός, σημείωσε ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης του συνόλου των εργαζόμενων στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αλλά και οργάνωσης στα ταξικά σωματεία σε κάθε πόλη και νομό, βάζοντας στο περιθώριο το επιχειρησιακό σωματείο που έκανε και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της επιχείρησης, πουλώντας φτηνά τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Τέλος, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα παλλαϊκά συλλαλητήρια της ερχόμενης Πέμπτης αλλά και την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας την αμέσως επόμενη ημέρα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΛΜΑΝ: Σε 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, αύριο Τετάρτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη επιχείρηση «ΣΕΛΜΑΝ», ενάντια στις νέες απολύσεις 25 εργαζομένων.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: Παρέμβαση σε εκδήλωση του Δήμου Μεταμόρφωσης έκαναν την Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής. Ενημέρωσαν τους κατοίκους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για το ζήτημα των απολυμένων από το δήμο, τον περασμένο Μάη, και ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Υπενθυμίζεται ότι οι απολύσεις ξεπερνούν τις 50 και τον τελευταίο καιρό απολυμένοι πραγματοποιούν καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το δήμο αλλά και παρεμβάσεις ενημέρωσης των κατοίκων.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»: Συγκέντρωση πραγματοποιούν αύριο στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Μεταφορών, οι πρώην εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή» απαιτώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεών τους και να προχωρήσει η διαδικασία των μετατάξεων. Χτες οι πρώην συμβασιούχοι της «Ολυμπιακής» έκαναν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο ζητώντας να μη συμψηφιστεί το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται τώρα με τα προηγούμενα επιδόματα ανεργίας που έχουν λάβει.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι στον Ιππόδρομο διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και να μην περικοπούν οι αποδοχές τους όπως ήδη γίνεται μέσω της μείωσης της απασχόλησής τους. Χτες, όπως και την περασμένη Πέμπτη, έκαναν στάση εργασίας ενώ την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού. Τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους.

ΙΚΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 11 π.μ., κάνουν σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ «Παπαδημητρίου» και των ειδικευομένων ιατρών του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Ιανουαρίου 2010, Ιουλίου 2010 καθώς και Αυγούστου 2010. Σε χτεσινή συνάντηση η διοίκηση του ΙΚΑ, ζήτησε 24ωρη προθεσμία προκειμένου να ενημερώσει τους γιατρούς αν μπορούν να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ