ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη στέγαση

Κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση να πεταχτούν έξω από την εστία τέσσερις σπουδαστές

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη φοιτητική εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας κλιμακώθηκαν χτες το απόγευμα οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της διοίκησής να πετάξει έξω 4 σπουδαστές που δήλωσαν ότι δεν έχουν να πληρώσουν. Το ενοίκιο που έχει επιβληθεί στους σπουδαστές είναι 45 ευρώ το μήνα και μάλιστα ζητείται να προκαταβάλουν ενοίκια τεσσάρων μηνών. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης και μετά την άρνηση της διοίκησης να πάρει πίσω την απόφασή της, με παρέμβαση των συγκεντρωμένων άνοιξαν τα δωμάτια - στα οποία είχαν ήδη αλλάξει οι κλειδαριές - και αποδόθηκαν στους σπουδαστές.

Με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιηθεί και χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη φοιτητική εστία. Οπως αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου τους, «στήνουν στον τοίχο τα παιδιά απ' τα λαϊκά στρώματα, διαπαιδαγωγούν ανθρώπους που θα σκύβουν το κεφάλι. Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Καλαμάτας να καταδικάσει την πολιτική που βάζει χαράτσια στους σπουδαστές και τους πετάει έξω από τις εστίες», σημειώνουν ΜΑΣ και ΠΑΜΕ.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε κοινή συστράτευση ώστε:

  • «Να μην πεταχτεί κανένα παιδί της εργατικής τάξης έξω από την Εστία.
  • Να χτιστούν και άλλες Εστίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον αριθμό των σπουδαστών. Μέχρι τότε να προχωρήσουν σε επίταξη ξενοδοχείων της Καλαμάτας. Το παλιό Νοσοκομείο να γίνει Εστία τώρα!
  • Μηνιάτικο επίδομα 600 ευρώ για σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους».
ΟΒ ΓΚΡΑΒΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Ούτε ένα ευρώ για τα βιβλία Αγγλικών»

Αγωνιστικά απάντησαν οι μαθητές όταν κλήθηκαν να αγοράσουν βιβλία της Α' Λυκείου

Απαίτηση των μαθητών είναι, όπως ισχύει για όλα τα σχολικά βιβλία, έτσι να παίρνουν δωρεάν και τα βιβλία των Αγγλικών

Eurokinissi

Απαίτηση των μαθητών είναι, όπως ισχύει για όλα τα σχολικά βιβλία, έτσι να παίρνουν δωρεάν και τα βιβλία των Αγγλικών
Κάλεσμα σε συντονισμό και κοινή δράση απευθύνει στους μαθητές των σχολείων της Γκράβας, τους καθηγητές, τους συλλόγους γονέων η ΟΒ Γκράβας της ΚΝΕ. Αφορμή στάθηκε η αξίωση να αγοράζουν οι μαθητές τα βιβλία Αγγλικών και η μαχητική άρνηση των μαθητών της Α' Λυκείου του 40ού Λυκείου να πληρώσουν 17 ευρώ για ένα βιβλίο που θα έπρεπε να τους διανέμεται δωρεάν.

Η ΟΒ της ΚΝΕ περιγράφει τα όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη: «Οι μαθητές έχουμε χρέος να σταθούμε αγωνιστικά δίπλα στις οικογένειές μας, να υπερασπιστούμε το μέλλον μας, τα όνειρά μας. Αυτό κάναμε και οι μαθητές της πρώτης τάξης του 40ού Λυκείου το πρωί της Πέμπτης. Στην προσπάθειά μας να ενημερωθούν όλοι οι συμμαθητές μας και να προχωρήσουμε σε συνέλευση της τάξης βρήκαμε απέναντί μας το μέτωπο Κυβέρνησης - Υπουργείου και των καθηγητών - στελεχών τους», καταγγέλλει η ΟΒ της ΚΝΕ, κάνοντας λόγο για απειλές για αποβολή προς μέλη της που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση. «Ο στόχος τους είναι να σκύψουν οι μαθητές το κεφάλι για να περάσουν ανεμπόδιστοι τα μέτρα τους. Η έγκαιρη παρέμβαση από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η μαζική αγωνιστική στάση των μαθητών έδειξε πως όταν οι μαθητές συλλογικά παλεύουν, έχουν αποτελέσματα. Μετά λοιπόν από μαζική γενική συνέλευση των μαθητών της Α' Λυκείου (πάνω από 60 μαθητές) πάρθηκε η απόφαση κανείς μαθητής να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ!», σημειώνει η ΟΒ της ΚΝΕ.

«Δεν πληρώνουμε ούτε ευρώ για όλα όσα πρέπει να μας παρέχει το κράτος δωρεάν (ξενόγλωσσα βιβλία, θέρμανση κ.ά.)», δηλώνει η ΟΒ της ΚΝΕ και ζητά «να εξασφαλιστούν τα αναγκαία χρήματα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε καθηγητές και βιβλία», μαζί με τα αιτήματα για Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στόχοι πάλης για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός

Η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με συγκεκριμένα μέτρα απειθαρχίας και διεκδίκησης απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, η οποία καταψηφίστηκε στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ

Σε οργάνωση της πάλης από τα κάτω, καλεί το ΠΑΜΕ τους εκπαιδευτικούς, με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο απειθαρχίας και άμεσων αιτημάτων, ώστε να απαντήσουν στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης. Το ΠΑΜΕ κατέθεσε την παρακάτω πρόταση στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, η οποία δεν ψηφίστηκε, όμως, απ' τις υπόλοιπες παρατάξεις, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, πως είναι μέρος του προβλήματος και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η πρόταση κατατίθεται και στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην πρόταση σημειώνεται: «Κρίνουμε απαραίτητη την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στον κλάδο, την ανάγκη οργάνωσης της πάλης, την απόφαση για απεργία και συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη».

Αναφέρονται οι «άμεσοι στόχοι πάλης - για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός», ενώ σημειώνεται η ανάγκη συγκρότησης Λαϊκών Επιτροπών δράσης «που θα οργανώνουν την πάλη με αιτήματα που δε θα πληρώνει την κρίση ο λαός, που θα προβάλλει με όρους κινήματος τη «στάση πληρωμών» σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, χρέη, δάνεια, κ.ά.». Λέμε όχι «στην αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην ένταξη εκατοντάδων προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, όταν την ίδια στιγμή επισπεύδεται η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, στις ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στην επιβολή του λεγόμενου «πράσινου φόρου». Απ' την άλλη, λέμε ναι σε όλα τα παρακάτω:

  • «Πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, που να καλύπτουν όλα τα κενά.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
  • Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45% άμεσα.
  • Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης, βιβλία, στα τιμολόγια ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΥΔΡΕΥΣΗ. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
  • Για τα νεαρά ζευγάρια: Να μη γίνεται κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη και δεύτερη κατοικία. Να παγώσουν τα δάνεια. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε ΠΕΚ, ΠΔΣ, βαθμολογικά κέντρα, υπερωρίες, οδοιπορικά, κ.ά.».

Επίσης, το ΠΑΜΕ σημειώνει «Δράση τώρα! Οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα στην πράξη», με:

  • «Αρνηση διδασκαλίας σε 27άρια και 30άρια τμήματα. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
  • Αρνηση ανάληψης υποχρεωτικών υπερωριών, που σε αυτές τις συνθήκες σημαίνει αφαίρεση θέσεων εργασίας. Να αποτραπεί κάθε υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου, των οργανικών θέσεων. Αρνηση υλοποίησης κυλιόμενων ωραρίων.
  • Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια που συνοδεύεται από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Κανένας συνάδελφος με μετακίνηση από Νομό σε Νομό και από Γραφείο Εκπαίδευσης σε Γραφείο Εκπαίδευσης. Συμπλήρωση ωραρίου στα πλαίσια του ίδιου Γραφείου Εκπαίδευσης. Καμία συζήτηση για διάθεση στην Α΄βάθμια χωρίς να καλυφθούν πρώτα όλα τα κενά και χωρίς αίτηση των συναδέλφων. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση στα ΙΕΚ.
  • Αρνηση διδασκαλίας στη «ζώνη της αγοράς» (ελεύθερη ζώνη) των 800 ολοήμερων πιλοτικών δημοτικών σχολείων».
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Συμπτύξεις και ... εκδίωξη 15 μαθητών για να χωρέσουν οι υπόλοιποι!

Γονείς και μαθητές απαντούν με κινητοποιήσεις στις μεθοδεύσεις της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης

Λουκέτο στην πόρτα του σχολείου έβαλαν χτες οι γονείς των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων, καταγγέλλοντας την πολιτική που καταδικάζει τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα σε υπεράριθμα τμήματα, εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων υποδομών σχολικής στέγης. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική που καταδικάζει τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα σε σχολεία που με τις διαρκείς προσθήκες αιθουσών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αυλές και βοηθητικούς χώρους, σε αίθουσες προκάτ και ακατάλληλες.

Αφορμή για την χτεσινή κινητοποίηση, που πραγματοποίησαν μαθητές και γονείς, αποτελεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε σύμπτυξη των 4 τμημάτων της πρώτης τάξης σε 3, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία αίθουσα για να κάνει μάθημα ένα τμήμα του ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων.

Το 2ο Γυμνάσιο στεγάζεται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα με το ΕΠΑΛ, το 1ο και 5ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονιών, για να υλοποιηθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να φύγουν 15 μαθητές από το σχολείο ώστε τα 3 τμήματα που θα δημιουργηθούν να μην έχουν περισσότερους από 28-29 μαθητές το κάθε ένα. Οι γονείς αποφάσισαν να μην υπογράψουν για να φύγουν τα παιδιά τους και να μη συναινέσουν στην απόφαση σύμπτυξης των τμημάτων. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την επόμενη Δευτέρα και για όσο χρειαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ