ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Φαιδρότητες και αποκαλυπτικοί διαγκωνισμοί

Τώρα είναι η ώρα να βγάλει ο λαός σοβαρά συμπεράσματα, να τους καταδικάσει, να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη

Κατά τα αναμενόμενα έληξαν χτες το μεσημέρι οι διεργασίες στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωση απ' τον Αλ. Αλαβάνο της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής. Το σχήμα διασπάστηκε και τυπικά, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής επανασυγκόλλησης, καθώς οι τάσεις και οι ομάδες του χώρου φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλήρως το ρόλο τους σαν αναχώματα για τη συγκράτηση της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τα όσα αποκάλυπταν οι τάσεις και οι συνιστώσες στις μεταξύ τους αντεγκλήσεις είναι δηλωτικά του περιεχομένου της κατ' επίφαση «ενότητας» που επικαλούνται οι οπορτουνιστές. Πολύ περισσότερο, αποτελούν ασφαλές κριτήριο για το λαό να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη, να καταδικάσει το ρόλο τους σαν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, με την αθώωση της στρατηγικής της σοσιαλδημοκρατίας και τη συνδρομή τους στην αντιδραστική συνδικαλιστική ηγεσία.

Της διάσπασης είχε προηγηθεί ένα έντονο σε διεργασίες 24ωρο, κατά το οποίο η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηρίξει τον Αλ. Μητρόπουλο (ο οποίος μέχρι και χτες δεν ξεκαθάριζε αν θα είναι τελικά υποψήφιος!), ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Αλ. Αλαβάνο και τις συνιστώσες που τον στηρίζουν, ενώ αναζωπυρώθηκαν και οι εντάσεις εντός του ΣΥΝ. Το «αριστερό ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη, έχοντας ταχθεί υπέρ του Αλ. Αλαβάνου ή της υποψηφιότητας της Ν. Βαλαβάνη, επιτέθηκε στην πλειοψηφία, χρεώνοντάς της την ευθύνη της διάσπασης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χτες το πρωί, στην οποία δεν προσήλθαν εκπρόσωποι συνιστωσών που στηρίζουν τον Αλ. Αλαβάνο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ δήλωσε ότι αν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, αποδεκτή απ' όλους, τότε δε θα θέσει βέτο. Ετσι, πιθανές υποψηφιότητες άρχισαν να ανασύρονται, αφού είχαν προηγουμένως αποσυρθεί.

Μεταξύ αυτών, η υποψηφιότητα της Ν. Βαλαβάνη, παρότι η ίδια είχε δηλώσει ότι «μετά από την κατά πλειοψηφία απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, θεωρώ ότι η συνέχιση της διαθεσιμότητάς μου ως υποψήφιας είναι άσκοπη (...) αποφάσεις (...) είναι ήδη ειλημμένες». Ακαρπη απέβη η συζήτηση και για τον Θ. Δρίτσα. Στο «τραπέζι» έπεσε και το όνομα του Π. Λαφαζάνη, η οποία, αν και έγινε ομόφωνα δεκτή απ' τους παρόντες, προσέκρουσε στην άρνηση του ίδιου.

Ιντριγκες και ανταγωνισμοί

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης απευθύνθηκε στον Αλ. Αλαβάνο, ζητώντας να μην ανακοινώσει υποψηφιότητα και να δώσει χρόνο για περαιτέρω συζήτηση. Λίγο αργότερα, ο Αλ. Αλαβάνος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, καθώς ήταν πια δεδομένο πως ούτε ο Π. Λαφαζάνης ούτε η Ν. Βαλαβάνη, υπέρ των οποίων θα μπορούσε να αποσυρθεί, δεν υπήρχε περίπτωση να είναι υποψήφιοι. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος δεν παρέλειψε στη συνέντευξη Τύπου να εξάρει τις προσπάθειες υπέρ της ενότητας του Π. Λαφαζάνη. Αλλη ομάδα μελών της Γραμματείας δήλωσε ότι θα κρατήσει στάση ουδετερότητας απέναντι και στα δύο ψηφοδέλτια.

Ο Αλ. Αλαβάνος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ψαρέψει και αυτός στα νερά της σοσιαλδημοκρατίας. Επέλεξε τη συνέντευξη να ανοίξει ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και φωτογράφισε αρνητικά τον Αλ. Μητρόπουλο όταν δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τους φίλους απ' το σοσιαλιστικό χώρο (...) βγαίνουν μέσα από χρόνια παραμονής σε έναν κυβερνητικό χώρο αλώβητοι (...) χωρίς εμπλοκές σε γκρίζες μέρες, χωρίς συμμετοχές σε δικαστικές ή άλλες περιπέτειες».

Στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του κυριάρχησαν οι βερμπαλισμοί, όπως ότι στην Περιφέρεια της Αθήνας «θα ισχύει το σύνταγμα της Ελλάδας και όχι της τρόικας», ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή του μνημονίου και άλλα παρόμοια. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν υπάρχει συνολική διάσπαση του χώρου και πως τους όποιους καρπούς καταφέρει να δρέψει σ' αυτές τις εκλογές θα τους θέσει στην υπόθεση της αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ δεσμεύτηκε ότι αυτός και οι τάσεις που τον στηρίζουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου σε άλλες περιφέρειες να μην υπάρξουν διπλά ψηφοδέλτια.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε με ανακοίνωσή του την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου, αναφέροντας πως «έρχεται να αποδυναμώσει την ενωτική παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς (...) αποσκοπεί στο να ανακόψει την αναγκαία συνάντηση (...) με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο (...). Ποιον εξυπηρετεί αυτή η επιλογή;». Ο ίδιος καταλήγει με τη διαπίστωση πως ο ΣΥΝ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για ενιαία έκφραση.

Πόλεμος δηλώσεων

Η οριστικοποίηση της διάσπασης πυροδότησε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί ο ένας να φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο.

Ο Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του χτες («Κόκκινο») απέδωσε τις ευθύνες στον Αλ. Αλαβάνο για την εξέλιξη. Ωστόσο, με τη σειρά του δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα για να διασπαστεί, πιστεύω ότι έχει μέλλον». Ο Δ. Παπαδημούλης («Βήμα Fm») επίσης απέδωσε ευθύνες στον Αλ. Αλαβάνο, για τον οποίο υπενθύμισε ότι απουσίαζε από κρίσιμες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα «προσπάθησε, περίπου εκβιαστικά, να επιβάλει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια της Αττικής με την θεωρία ή εγώ ή το χάος, ή εγώ ή η διάσπαση».

Στον Δ. Παπαδημούλη απάντησε η «αριστερή ανασύνθεση» (τάση του ΣΥΝ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι για χάρη του ο ΣΥΝ διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2004 (...) "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί"».

Ο Ν. Γαλάνης απ' την ΚΟΕ με δήλωσή του καταγγέλλει την «αριστερά των υπαρκτών, αλλά αδύναμων κομματιδίων, μηχανισμών, ίντριγκας», την «αυθαιρεσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, που μέσα σε ένα χρόνο διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ αφότου διέσπασε τον ΣΥΝ για να τον οδηγήσει (ξανά επίσης) ή σε νέα διάσπαση ή σε μαζική αποστράτευση» προκειμένου «να εκτελεσθεί ένα φθηνό σχέδιο αποκλεισμού του Αλ. Αλαβάνου». Ο ίδιος χαρακτηρίζει την ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ «κακόφημη έννοια».

Κατόπιν όλων των παραπάνω δε χρειάζεται κανένα σχολιασμό η αυτογελοιοποίηση του ΣΥΝ, που χτες διά του εκπροσώπου Τύπου έκανε το εξής σχόλιο: «Το ΚΚΕ έχει προ πολλού επιλέξει τη "σιγουριά" της μοναχικής πορείας. Εχει αναγορεύσει τις διαφορετικές φωνές εντός της αριστεράς σε κύριο αντίπαλο, προσφέροντας έτσι το καλύτερο δώρο στον πραγματικό αντίπαλο που είναι οι πολιτικές που σήμερα υλοποιούν τις εντολές του ΔΝΤ και του μνημονίου»...

Ο,τι τους βολεύει

Επί ένα τέταρτο της ώρας, τα αστικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν στα χτεσινά κεντρικά τους δελτία ειδήσεων με το πόσο κοστίζει στο λαό η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, σε περίοδο βαριάς λιτότητας. Οι ίδιοι που ολημερίς λιβανίζουν τις αντιλαϊκές ανατροπές του μνημονίου και της κυβέρνησης, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ανώδυνα για το σύστημα αντανακλαστικά στο λαό, στρέφοντας την οργή του όχι στα μέτρα και την πολιτική που τα επιβάλλει, αλλά σε συμπεριφορές υπουργών και «απερίσκεπτες αποφάσεις», που είναι κοστοβόρες για τον κρατικό προϋπολογισμό. Κρύβουν την ανέχεια, στην οποία καταδικάζει η κυρίαρχη πολιτική τα λαϊκά νοικοκυριά και μεγεθύνουν τα ακριβά συνολάκια της μιας ή της άλλη υπουργού. Κρύβουν τα φιλομονοπωλιακά μέτρα, που ετοιμάζεται να πάρει εκ νέου η κυβέρνηση, για να ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες με δισεκατομμύρια ευρώ, με την παράδοση σ' αυτούς της δημόσιας γης και των ακινήτων του Δημοσίου, με τα ΣΔΙΤ και το ΕΣΠΑ. Και όλ' αυτά για επενδύσεις και κερδοφορία.

Στον αντίποδα, ρίχνουν τα φώτα τους στο πόστο κοστίζει μια νύχτα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία», όπου θα καταλύσει η υπουργική κουστωδία. Είναι οι ίδιοι που θέλουν το λαό να μουτζώνει τη Βουλή και να φωνάζει «κλέφτες», και ύστερα να πηγαίνει ανακουφισμένος σπίτι του, έχοντας εκτονώσει ανώδυνα τη δίκαιη αγανάκτησή του για τα βάρβαρα μέτρα και την πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου. Και από πάνω, να το χρησιμοποιούν για να επιτίθενται στο ταξικό κίνημα. Ετσι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματα - πυλώνες του, παρά το γεγονός ότι δείχνουν να τους ασκούν δήθεν κριτική. Ο λαός πρέπει να δει πίσω από τη θολούρα που προσπαθούν να του δημιουργήσουν, με μοιρασμένους ρόλους, τα αστικά κόμματα και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Η μεγαλύτερη κλοπή σε βάρος του είναι αυτή που κάνει το κεφάλαιο στη σφαίρα της παραγωγής. Αυτήν την κλοπή του πλούτου που παράγει με το μυαλό και τα χέρια του ενισχύει η κυβέρνηση με το μνημόνιο, τους νόμους και την πολιτική της, την οποία στηρίζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Εκεί πρέπει να συγκεντρωθούν τα πυρά του λαού. Να πληρώσουν πολιτικά, να χάσουν τον πόλεμο που του κήρυξαν.

Υστερόγραφο: Είχαμε πραγματικά καιρό να δούμε το στέλεχος ενός κόμματος να κάνει μαθήματα στους δημοσιογράφους του «Μέγκα» για το τι πρέπει να τον ρωτάνε τις αμέτρητες φορές που τον βγάζουν στο δελτίο τους. Ο Γεωργιάδης του ΛΑ.Ο.Σ. αγόρευε χτες κατά βούληση και οι δημοσιογράφοι τον άκουγαν ευλαβικά να τους υποδεικνύει ποιες ερωτήσεις είναι σωστές και ποιες όχι. Αν ήταν κανένας του ΚΚΕ, θα του απαντούσαν με ύφος επιθετικό ότι δε δέχονται υποδείξεις πώς θα κάνουν τη δουλειά τους και να τους αφήσει να την κάνουν όπως ξέρουν. Εξόφθαλμη η στήριξη σε όποιον έχουν επιλέξει τα αφεντικά να παίξει ρόλο στο τσάκισμα της λαϊκή πάλης. Οπως ο ΛΑ.Ο.Σ. και το συγκεκριμένο στέλεχός του, βαμμένος αντικομμουνιστής.


Π.

Ο λαός να στηριχτεί στο ΚΚΕ

Δήλωση του Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλους της ΚΕ του Κόμματος

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις σχετικά με τις υποψηφιότητες των κομμάτων:

«Ολα αυτά τα φαιδρά που εξελίσσονται στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" για τις υποψηφιότητες και στο χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με το ριζοσπαστισμό, ούτε με την ανάγκη να απεγκλωβιστεί ο λαός από το δικομματισμό.

Εκφράζουν τα αδιέξοδα και τη χρεοκοπία αυτών που έχουν στόχο να διορθώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν ανθρώπινο τον καπιταλισμό, δηλαδή να διορθώσουν τα αδιόρθωτα. Ευτυχώς, όχι μόνο για τους αριστερούς, τους ριζοσπάστες, αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, υπάρχει το ΚΚΕ, για να στηριχτούν και να αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα. Με την υπερψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" οι τοπικές εκλογές μπορούν να φέρουν μια νίκη για το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ