ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Να δώσει απαντήσεις

Να δώσει απαντήσεις σε αυτά που ακούστηκαν για την εμφάνιση και την ήττα κόντρα στη Ρωσία, αλλά πάνω απ' όλα να αποδείξει ότι ανεξαρτήτως αντιπάλου (και υπολογισμών...) η ομάδα διαθέτει τις δυνατότητες να πετυχαίνει τους στόχους της, θα προσπαθήσει σήμερα η Εθνική ανδρών κόντρα στην Ισπανία για την φάση των «16» του φετινού Μουντομπάσκετ. Στόχος της Εθνικής, κάτοχου του ασημένιου μεταλλίου στην προηγούμενη διοργάνωση, είναι φυσικά η πρόκριση στην οκτάδα και μάλιστα επί ενός σπουδαίου αντιπάλου (πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης) και κακού δαίμονα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το γεγονός ότι πλέον τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ δε δίνει το παραμικρό περιθώριο στραβοπατήματος και όλοι στις τάξεις της ομάδας δηλώνουν έτοιμοι για την πρόκληση. Τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο 48ωρο έχουν πεισμώσει τους Ελληνες διεθνείς που θέλουν να δείξουν μια διαφορετική εικόνα. Τα αγωνιστικά προβλήματα των Ισπανών που φέτος παρουσιάζονται ιδιαίτερα τρωτοί ακόμα και σε αγώνες που θεωρούνται φαβορί και οι απουσίες βασικών στελεχών (Γκασόλ - Καλντερόν) δίνουν το δικαίωμα στους διεθνείς να ελπίζουν τη δεδομένη στιγμή σε κάτι καλύτερο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, άσχετα με την εικόνα των αντιπάλων, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιόνας Καζλάουσκας σημασία έχει η κατάσταση των Ελλήνων παικτών.

«Πρέπει όλοι στην ομάδα να είναι πνευματικά έτοιμοι και αποφασισμένοι για ένα καθοριστικό παιχνίδι, για το οποίο το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι θα δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να το κερδίσουμε» τόνισε ο τεχνικός της Ελλάδας που χαρακτήρισε δύσκολη τη σημερινή αποστολή εξαιτίας και της αρνητικής παράδοσης που έχει δημιουργεί τα τελευταία χρόνια. «Εχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι η ομάδα μας συναντά δυσκολίες με τους Ισπανούς. Μετράμε πέντε συνεχόμενες ήττες τα τελευταία χρόνια σε επίσημες διοργανώσεις, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η αποστολή μας είναι δύσκολη» δήλωσε ο Λιθουανός τεχνικός.

Για μια ακόμη φορά Ελλάδα και Ισπανία τα ξαναλένε σε διεθνή διοργάνωση

Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά Ελλάδα και Ισπανία τα ξαναλένε σε διεθνή διοργάνωση
Στην αντίπερα όχθη ο Ιταλός προπονητής των Ισπανών Σέρτζιο Σκαριόλο χαρακτήρισε δύσκολο αντίπαλο την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «αν ήταν στο χέρι μου δε θα την διάλεγα αντίπαλο» ενώ επισήμανε ότι οι ελπίδες είναι μοιρασμένες. Στα ευχάριστα για τον τεχνικό των Ισπανών το γεγονός ότι είδε το Ναβάρο να βγάζει όλη την προπόνηση και να τίθεται στην διάθεσή του.

ΒΟΛΕΪ
Για το πρώτο βήμα

Τις βάσεις για την πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2011 θα προσπαθήσει να βάλει η Εθνική Ανδρών την Κυριακή αγωνιζόμενη εκτός έδρας με την Τουρκία (15.00 ΕΤ1) στον πρώτο από τους δύο αγώνες μπαράζ των δύο χωρών που θα κρίνουν το εισιτήριο για τα τελικά. Στόχος της Ελλάδας είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να εκμεταλλευτεί τη ρεβάνς στο Ηράκλειο της Κρήτης σε μια βδομάδα. O ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας Γκόρντον Μέιφορθ δήλωσε πίστη στην ομάδα και στους παίκτες της ότι θα βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους και στο τέλος θα είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν την πρόκριση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η TV

ΣΑΒΒΑΤΟ: Σερβία-Κροατία (18.00 ΕΤ 1), Ισπανία-ΕΛΛΑΔΑ (21.00 ΕΤ1).

ΚΥΡΙΑΚΗ: Σλοβενία-Αυστραλία (18.00 ΕΤ1), Τουρκία-Γαλλία (21.00 ΕΤ1).

ΔΕΥΤΕΡΑ: ΗΠΑ-Αγκόλα (18.00 ΕΤ1), Ρωσία-Ν. Ζηλανδία (21.00 ΕΤ1).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ετεροχρονισμένος τελικός

Οριστικά το επόμενο Σάββατο (ΕΤ 1, 17.00) θα αναδειχθεί η κυπελλούχος ομάδα στο χάντμπολ. Η ομοσπονδία όρισε τη συγκεκριμένη ημερομηνία αφού εξασφάλισε το δικαίωμα χρήσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Βύρωνα. Το τρόπαιο θα διεκδικήσουν ΑΣΕ Δούκα και Βριλήσσια. Να θυμίσουμε πως το «Final-4» ήταν να γίνει τον περασμένο Μάη στη Λαμία, αλλά ματαιώθηκε μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που έκαναν (πριν τον ημιτελικό) οπαδοί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Αμφότερες οι ομάδες τιμωρήθηκαν, εκτός των άλλων, και με μηδενισμό.

Ακόμα η ΟΧΕ αποφάσισε να φιλοξενήσει τους αγώνες του 2ου προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ Γυναικών. Οι αναμετρήσεις θα γίνουν 30 Νοέμβρη - 5 Δεκέμβρη, σε τόπο που θα καθοριστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Εκτός από την ελληνική ομάδα συμμετέχουν Αζερμπαϊτζάν, Ελβετία και ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση της Εθνικής Ομάδας των ανδρών με την αντίστοιχη της Νορβηγίας, για τον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012, θα διεξαχθεί (31/10) στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» της Ξάνθης. Τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση η ελληνική ομάδα θα τις ξεκινήσει στις 27/10, αγωνιζόμενη εκτός έδρας (πόλη Ζλιν) με την Τσεχία.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ
Ευρωπαϊκό ντέρμπι

Εκτός της κόντρας Ελλάδας και Ισπανίας το έτερο ευρωπαϊκό και μάλιστα γειτονικό ντέρμπι μεταξύ της Σερβίας και Κροατίας συγκεντρώνει εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον στην πρεμιέρα της φάσης των «16». Βέβαια, τα πράγματα φέτος δείχνουν να είναι διαφορετικά σε σχέση με τις αμφίρροπες συναντήσεις του παρελθόντος αφού αγωνιστικά ο Σέρβοι του Ντούσαν Ιβκοβιτς δείχνουν να υπερέχουν των Κροατών. Ωστόσo, με τις ιδιαιτερότητες που έχουν τέτοιου είδους παιχνίδια τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα. Κατά τ' άλλα, ακόμα μια ευρωπαϊκή ομάδα δείχνει να έχει προβάδισμα στα προγνωστικά αφού η Σλοβενία θεωρείται το φαβορί έναντι της Αυστραλίας, ενώ σαφώς υπέρ τους έχουν τις ελπίδες πρόκρισης η οικοδέσποινα Τουρκία απέναντι στη Γαλλία, οι ΗΠΑ έναντι της Αγκόλας και η Ρωσία έναντι της Νέας Ζηλανδίας.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Με τη συμμετοχή 203 αθλητών κι αθλητριών που στελεχώνουν 101 πληρώματα από έξι χώρες ξεκινάει σήμερα το πρωί, στη λίμνη της Καστοριάς, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Την ελληνική ομάδα στελεχώνουν 38 αθλητές κι αθλήτριες (20 πληρώματα).

ΠΟΛΟ
Βούλιαξαν οι ελπίδες

Η Γερμανία βούλιαξε τις ελπίδες της Εθνικής Ανδρών για πρόκριση στην εξάδα του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ καθώς χτες τη νίκησε με 6-5 στα πλαίσια του Β` ομίλου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε ένα κρίσιμο παιχνίδι παρουσίασε αδυναμίες στην επίθεση αλλά και στα αμυντικά καθήκοντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ελληνες διεθνείς είχαν δυο άστοχα πέναλτι (Αφρουδάκης - Μίραλης) και δυο δοκάρια, ενώ βρέθηκε και πολύ γρήγορα πίσω στο σκορ (4 - 1 στη Β' περίοδο). Με αντεπίθεση στο τελευταίο επτάλεπτο κατάφερε να μειώσει στο 1 γκολ, αλλά ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω.

  • Το τελευταίο της χαρτί για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου που οδηγεί απευθείας στην τετράδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (αφού η πρόκριση στην εξάδα έχει εξασφαλιστεί) θα παίξει σήμερα η Εθνική Γυναικών που αντιμετωπίζει την πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης, την Κροατία. Ωστόσο, η αποστολή δεν είναι εύκολη, αφού η Ελλάδα ισοβαθμεί τη Ρωσία στην πρώτη θέση και για να είναι σίγουρη (αφού οι Ρωσίδες αναμένεται να επικρατήσουν των Ιταλίδων) θέλει νίκη με +23 πόντους διαφορά, ώστε να έχουν αβαντάζ στην ισοβαθμία (έχει +2 στη συνολική διαφορά έναντι +25 των Ρωσίδων).
ΜΠΑΣΚΕΤ
Βαριά ... καμπάνα

Με ποινή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αυτή του αποκλεισμού έδρας για εννέα αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο ύψους 111.000 ευρώ, τιμωρήθηκε η ΚΑΕ Ολυμπιακός από τον αθλητικό δικαστή για τα όσα έλαβαν χώρα τον Ιούνιο στο ΣΕΦ, στον 4ο τελικό των play off του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στα χρόνια του ελληνικού μπάσκετ! Οι «ερυθρόλευκοι» θα ασκήσουν έφεση και αισιοδοξούν για μείωση της ποινής.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ 1 - 1
Σκόνταψε

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει το λαϊκό ρητό και η Εθνική ομάδα το βίωσε χτες για τα καλά. Στην πρεμιέρα των αγώνων για τον 6ο προκριματικό όμιλο του EURO 2012 αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 (72' Σπυρόπουλος - 3' Ιασβίλι) με τη Γεωργία. Οι γηπεδούχοι δεν ήταν καλοί και το γρήγορο γκολ έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Ηταν εμφανής η κακή κυκλοφορία, η τελική πάσα, το «καθαρό» μυαλό. Ακόμα και έτσι πάντως είχαν ευκαιρίες να πάρουν τη νίκη, με πιο χαρακτηριστική του Σαλπιγγίδη στο 52'. Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ένα καλοδουλεμένο σύνολο αλλά με περιορισμένες δυνατότητες. Για να έχει η ελληνική ομάδα καλύτερο αποτέλεσμα στην Κροατία (την Τρίτη) πρέπει να βελτιωθεί πολύ. Οι Κροάτες κέρδισαν στη Λετονία με 3-0, ενώ με 3-1 επιβλήθηκε το Ισραήλ της Μάλτας

ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Σεϊταρίδης (71' Μήτρογλου), Σπυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης, Καραγκούνης, Σαμαράς (58' Νίνης), Σαλπιγγίδης, Γκέκας.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Ρεβισβίλι, Λομπιανίτζε, Ασατιάνι, Καλάτζε, Αμισουλασβίλι, Κιζανισβίλι, Γκόγκουα (87' Μερεβασβίλι), Κβιρβέλια, Ιασβίλι (54' Ανανίτζε), Κομπιασβίλι, Ντβαλισβίλι (59' Γκελασβίλι).

  • Οργανωμένη επανεμφάνιση εθνικιστικών στοιχείων σε αγώνα της Εθνικής... Με σύμβολα, όπως ο κέλτικος και ο σιδηρούς σταυρός, μια πολεμική σημαία της Γερμανίας (την απέσυραν λίγο μετά την ανάρτησή της). Επίσης, κρέμασαν πανό που έγραφε «βόρεια προάστια». Οι δύο λέξεις χωρίζονταν με τα σταυρωμένα επεκτεινόμενα βέλη. Χαρακτηριστικό εθνικιστικό σήμα (το χρησιμοποιούν η «Χρυσή Αυγή» και το παρακλάδι της «Γαλάζια Στρατιά», η νεοναζιστική λίγκα του Αγ. Γεωργίου στην Αγγλία κ.ά.)... Στο ημίχρονο μεταφέρθηκαν στα απέναντι πέταλο (χωρίς κανείς να τους εμποδίσει) για να... υποδεχτούν τον Γεωργιανό τερματοφύλακα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ