ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στο «κόκκινο» 375.000 μικρές επιχειρήσεις

Στοιχεία - σοκ για τις επιπτώσεις της κρίσης και της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις

Τουλάχιστον 176.700 μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από την αγορά και να κλείσουν οριστικά, μέχρι το τέλος του 2011. Ακόμα 198.300 παρόμοιες μικροεπιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και απειλούνται με λουκέτο επίσης μέσα στο 2011. Αθροιστικά για 375.000 μικρές επιχειρήσεις, με 305.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι - εργοδότες, μισθωτοί) αντιμετωπίζουν «κίνδυνο βιωσιμότητας και παύσης εργασιών». Τα παραπάνω στοιχεία - σοκ, προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία «Marc» για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση και οι πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και του μνημονίου, για τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας και τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες τους. Μια πολιτική που, μαζί με τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, οδηγεί στην οικονομική ασφυξία και το περιθώριο όλο και μεγαλύτερα τμήμα των μικρών επιχειρήσεων, που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στον αδίστακτο και χωρίς τέλος ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που ελέω εκμεταλλευτικού συστήματος και απελευθέρωσης των αγορών διευρύνουν προοδευτικά την κυριαρχία τους στην ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ένας από τους στόχους της άρχουσας τάξης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκτήσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ακόμα περισσότερο ζωτικό χώρο, για ακόμα υψηλότερους τζίρους και κέρδη.

Οι δυσβάστακτες συνθήκες επιβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, έχει ως αποτέλεσμα επτά στους δέκα (ποσοστό 65,8%) να απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική εκτιμώντας ότι «τα μέτρα που έχει λάβει συνολικά η κυβέρνηση θα χειροτερέψουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς». Ενδεικτικό, πάντως, των οικονομικών αντιθέσεων που αναπτύσσονται στο χώρο, αλλά και των αυταπατών που εξακολουθούν να έχουν ορισμένοι είναι το γεγονός ότι ένα 24,7%, απαντά στο ερώτημα θετικά.

Τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 15 μέχρι τις 28 Ιούλη σε 960 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες ποσοστό 76,8% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 4 άτομα προσωπικό, είναι αποκαλυπτικά. Συγκρινόμενα, μάλιστα, με εκείνα αντίστοιχης έρευνας του προηγούμενου Φλεβάρη είναι ολοφάνερο ότι μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν. Χαρακτηριστικά, ενώ το Φλεβάρη οι 5 στους 10 εκτιμούσαν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, σήμερα 8 στους 10 απαντούν ότι οι εξελίξεις ήταν τελικά χειρότερες.

Ειδικότερα, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε ότι:

  • Σε ποσοστό 67,1%, οι ΕΒΕ εκτιμούν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
  • Το 44%, θεωρεί ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν την επιχείρησή τους το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 50% στη βιοτεχνία και το 60% στους αυτοαπασχολούμενους.
  • Σε ποσοστό 77,8%, δήλωσαν ότι είχαν πτώση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον κλάδο του εμπορίου (ποσοστό 79,5%) και στους αυτοαπασχολούμενους (ποσοστό 84,5%).
  • Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι η ρευστότητα της επιχείρησής τους καταγράφει μείωση.

Ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται όσον αφορά στην απασχόληση, καθώς και τους μισθούς στο εμπόριο και τη μεταποίηση είναι τα σχετικά ευρήματα της έρευνας. Συγκεκριμένα:

  • Δύο στους δέκα δήλωσαν ότι μείωσαν το προσωπικό τους από ένα μέχρι τρία άτομα (ποσοστό 21,9%). Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τη ΓΣΕΒΕΕ, αυτό αποτυπώνεται σε 88.000 θέσεις εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Εάν αυτό προστεθεί στις 104.000 χαμένες θέσεις εργασίας του δεύτερου εξαμήνου του 2009, σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '10 και στο δεύτερο του '09 χάθηκαν συνολικά 192.000 θέσεις εργασίας.
  • Περίπου 3 στους 10 απάντησαν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις - μείωση προσωπικού μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010. Με βάση απόλυτους αριθμούς, φαίνεται ότι απειλείται η δουλειά ακόμη 120.000 εργαζομένων.
  • Σταθερό δηλώνει το 73,2% των ερωτηθέντων ότι παρέμεινε το προσωπικό της επιχείρησής του στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
  • Ενδεικτικό σε ένα βαθμό της παραπληροφόρησης και των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούνται και «πιάνουν τόπο» σε μια μερίδα των ΕΒΕ γύρω από τις πραγματικές δυνατότητες και τις λύσεις των προβλημάτων τους είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση εάν θα σκέφτονταν να μεταφέρουν εκτός Ελλάδας την έδρα της επιχείρησής τους για να πληρώνουν λιγότερους φόρους καταγράφτηκε ένα ποσοστό της τάξης του 26% που απάντησε θετικά.
Εκλεισαν οι στρόφιγγες

Από την έρευνα αποκαλύπτονται και οι κυβερνητικές απάτες - ψευτιές για τα υποτιθέμενα προγράμματα δανειοδότησης των μικρών επιχειρήσεων. Οι κλειστές πόρτες των τραπεζών απέναντι στους ΕΒΕ και οι κάλπικοι ισχυρισμοί ότι τα δισεκατομμύρια που εισέρρευσαν όλο το τελευταίο διάστημα προς το τραπεζικό κεφάλαιο θα μεταφραστούν σε... πακτωλούς ρευστού προς την αγορά αποτυπώνονται και στην ερώτηση εάν «τους τελευταίους έξι μήνες απευθυνθήκατε σε τράπεζα για χρηματοδότηση». Ποσοστό 75,8% απάντησε όχι, και προφανώς όχι γιατί δεν χρειάστηκε να δανειστεί, αλλά γιατί δεν τόλμησε καν να περάσει το κατώφλι της τράπεζας, μια και ο δανεισμός στην ουσία δε λύνει κάποιο από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Εκπληξη, τέλος, ακόμα και στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, αποτέλεσε το ποσοστό των ερωτηθέντων που στην ερώτηση «ποιες μορφές δράσης θεωρείτε πιο αποτελεσματικές για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», μαζί με το 21% που δηλώνει ότι προκρίνει τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις, ένα ποσοστό 43,5% απαντά πως χρειάζεται «οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο».


ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Εκτός «μητρώου» οι φτωχοί αγρότες

Η κυβέρνηση ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών - μεγαλοαγροτών

Την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες κατάγγειλαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μητρώου αγροτών του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, όσο και με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια διαρκή επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

Αναφερόμενος στο μητρώο αγροτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, τόνισε πως με το νομοθέτημα «ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των επιχειρηματιών - μεγαλοαγροτών», αφού «στόχος είναι το μάζεμα γης και παραγωγής σε λίγα χέρια καπιταλιστικών επιχειρήσεων». Οπως αναλυτικά επισήμανε, με τις κυβερνητικές επιλογές «στο μητρώο μπορούν να εγγραφούν επιχειρήσεις, ακόμη και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ή μισθωτές γης», αποκλείονται και διώχνονται βίαια «οι φτωχοί εργατο-αγρότες που δεν μπορούν να ζήσουν με το αγροτικό εισόδημα» και συμπληρώνουν τα προς το ζην με κάποια μεροκάματα. Ο βουλευτής επισήμανε πως «είναι συνεχής η μείωση του αγροτικού εισοδήματος με την εφαρμογή της ΚΑΠ» και έτσι «αποκλείονται οι συνταξιούχοι αγρότες των 500 ευρώ γιατί έχουν απαξιωθεί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αφού τα 5 χιλιάδες ευρώ της (σ.σ. ετήσιας) σύνταξης είναι μεγαλύτερα ακόμη και γι' αυτούς που καλλιεργούν 140 στρέμματα καλαμπόκι έτσι δε θα έχουν επιστροφές ΦΠΑ». Ο Ν. Μωραϊτης τόνισε πως το νομοσχέδιο «έχει την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μεγαλο - αγροτών» ζητώντας μια «άλλη πολιτική που θα στηρίζεται σε εθνικό σχεδιασμό και θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Οπως είπε, «σήμερα τα χωράφια αντί να παράγουν προϊόντα για να τρέφουν το λαό μας, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, θυσιάζονται στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματιών». Να σημειώσουμε ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συζητήθηκε χτες και το νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των αγροτικών ασφαλίσεων με επίκεντρο τον ΕΛΓΑ. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, ο Στ. Σκοπελίτης σημείωσε ότι «ουσιαστικά ιδιωτικοποιείτε τις αγροτικές ασφαλίσεις» αφού «απαξιώνετε τον ΕΛΓΑ και χαρατσώνεται τους αγρότες». Συνέχισε λέγοντας ότι «καταχρεώσατε τον ΕΛΓΑ και τώρα αλλάζετε το σύστημα των εισφορών» την ίδια στιγμή που «οι εμποροβιομήχανοι αρπάζουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές». Ειδικά επισήμανε ότι «σήμερα η ασφαλιστική εισφορά είναι στο 3% επί του τιμολογίου της παραγωγής και τώρα προτείνετε να είναι στο 4% επί της αξίας. Ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ο αγρότης την παραγωγή του θα κρατάτε το 4%». Ουσιαστικά, «με το νέο σύστημα καταργείτε την κρατική στήριξη», ενώ «επιβάλλετε πρόσθετη φορολόγηση υπέρ του ΕΛΓΑ» και μάλιστα «στους φτωχούς αγρότες με τα μη αγροτικά μεροκάματα που κάνουν για να επιβιώσουν». Ο Στ. Σκοπελίτης επισήμανε ότι «διεκδικούμε την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ