ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση

Κατά 3,5% η μείωση το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική υπηρεσία. Εκτιμήσεις για μεγαλύτερη πτώση το β' εξάμηνο

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους όταν λέει ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο. Η κρίση αποτελεί αφορμή για το κεφάλαιο, να ξεμπερδεύει με όποια εργατική κατάκτηση έχει απομείνει
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους όταν λέει ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο. Η κρίση αποτελεί αφορμή για το κεφάλαιο, να ξεμπερδεύει με όποια εργατική κατάκτηση έχει απομείνει
Κατά 3,5% μειώθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας το β' τρίμηνο του έτους, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, με δραματικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

Εξελίξεις που δείχνουν βαθιά ύφεση, σημειώνονται την περίοδο αυτή και σε όλες τις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον χαρακτήρα της κρίσης, καθώς, από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι πρόκειται για συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση, σε αντίθεση με τις απόψεις του συρμού που εξέφραζαν οι αστοί οικονομολόγοι, αλλά και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού στη χώρα μας, που μιλούσαν για χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το β' τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 3,5%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση που έχει εμφανίσει η οικονομική δραστηριότητα από τις αρχές του 2009, όταν και η ελληνική οικονομία ήλθε αντιμέτωπη με την κρίση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, η υποχώρηση του ΑΕΠ αποδίδεται στην πτώση των επενδύσεων και στη σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ η θετική συμβολή του εμπορικού ισοζυγίου αντιστάθμισε εν μέρει μόνο τις αρνητικές εξελίξεις στους πρώτους δυο τομείς.

Για το δεύτερο μισό του 2010, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί, δεδομένου ότι για ολόκληρο το έτος τα επιτελεία των τεχνοκρατών αναμένουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4% (πρόσφατες εκτιμήσεις της τρόικα) ενώ τα δυο πρώτα τρίμηνα η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 2,9% (2,3% το α' τρίμηνο και 3,5% το β' τρίμηνο). Αν οι επίσημες αυτές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε τα δύο επόμενα τρίμηνα το ΑΕΠ θα σημειώσει υποχώρηση μεγαλύτερη του 5%.

Βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε αναμφίβολα η κυβερνητική οικονομική πολιτική, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με την υλοποίηση των μέτρων του «Μνημονίου» που συνυπέγραψαν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα. Ο σφαγιασμός των μισθών και των συντάξεων, η άγρια φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας, οδήγησαν στο περαιτέρω βάθεμα της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή στρατηγική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της όχι μόνο δεν μπορεί και δε θέλει να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, αλλά οι συνέπειες από την εφαρμογή της αποτελούν το υπόστρωμα για νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Ετσι, με μαθηματική ακρίβεια, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τους αρνητικούς δείκτες της αστικής στατιστικής για την οικονομία, προκειμένου να δικαιολογήσει τα νέα φορομπηχτικά και «διαρθρωτικά» μέτρα που σχεδιάζει σε βάρος του λαού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες οικονομίες του πλανήτη, τηρουμένων των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας και της θέσης της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των αστών οικονομολόγων, ότι οι μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες ξεμπέρδεψαν οριστικά με την κρίση και ότι το 2010 θα σηματοδοτούσε την απαρχή ενός νέου κύκλου καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δεν φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;
  • Ιδιαίτερα αυξημένες, σε επίπεδα ρεκόρ, ήταν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλη, εξαιτίας των οφειλών των ιδιοκτητών τους προς τις τράπεζες (...) Συνολικά, κατασχέθηκαν 92.858 ακίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αυξημένες κατασχέσεις συμπίπτουν με την επιβράδυνση στην αγορά απασχόλησης, γεγονός που υποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότεροι άνεργοι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
  • Ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους αυξάνεται θεαματικά στην Αγγλία, καθώς οι πιέσεις, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, υποχρεώνουν πολλούς εργαζόμενους, που φθάνουν το όριο της συνταξιοδότησης, να παρατείνουν την παραμονή τους στο εργατικό δυναμικό (...) Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν περάσει το όριο συνταξιοδότησής τους έφτασε τις 823.000, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό πριν δέκα χρόνια (...) Χιλιάδες συνταξιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό ή να αναστείλουν το δικαίωμα της σύνταξής τους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως πληρωμή στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους, προσωπικές τους ανάγκες. Ο υπουργός για τις συντάξεις, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να αυξήσει επίσημα τη συνταξιοδότηση στο 66ο έτος της ηλικίας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμμάτιζε αρχικά η κυβέρνηση.
  • Σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας ξενοδόχων Federalberghi, «το 46% των Ιταλών, φέτος, δεν πρόκειται να πάει διακοπές». Το αντίστοιχο ποσοστό του 2009 ήταν 42,9%. Οι λόγοι που ώθησαν πολλούς Ιταλούς να μείνουν σπίτι είναι, σε ποσοστό 55%, οι «οικονομικές δυσκολίες», ενώ το 33% του δείγματος απαντά, πιο απλά και άμεσα, ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Η έρευνα της Federalberghi, αποδίδει το δισταγμό των Ιταλών να ταξιδέψουν προς γνωστά ντόπια και ξένα θέρετρα στις αυξήσεις που σημειώθηκαν, κυρίως στα μεταφορικά μέσα: Τα σιδηροδρομικά εισιτήρια σημείωσαν άνοδο της τάξης του 12,7%, η βενζίνη 14,8% και τα διόδια 5,5%.
****

Οι παραπάνω ειδήσεις, σταχυολογημένες από τις δεκάδες παρόμοιες που αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, δύο πράγματα επιβεβαιώνουν: Πρώτον, ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είναι τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, όπως ακριβώς υπήρξαν τα μόνιμα υποζύγια στην καπιταλιστική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών. Δεύτερον, ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί ξεχωριστό φαινόμενο από την παγκόσμια συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση και δεν οφείλεται στην «αδιαφάνεια» και την «κακοδιαχείριση», όπως προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό η κυβέρνηση. Γι' αυτό και τα μέτρα που παίρνονται παγκόσμια από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου στο όνομα της οικονομικής κρίσης, είναι φιλομονοπωλιακά και πλήττουν το λαό. Το παράδειγμα μάλιστα της Βρετανίας είναι ιδιαίτερα διδακτικό. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν και μετά τα 65, γι' αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να πάει το όριο στα 66, «πατώντας» στα συντρίμμια της δικής της αντιλαϊκής πολιτικής. Εικόνες από το εφιαλτικό μέλλον που περιμένει και τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αν άμεσα δε γίνουν γενναία βήματα στη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, που θα αντιπαλεύει με αποτελεσματικότητα την πολιτική του μνημονίου, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης.


Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά θυσία - λαϊκή αντεπίθεση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξελίξεις στην οικονομία

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία σημειώνεται:

«Τόσο η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, παρά τα αλλεπάλληλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που διοχετεύτηκε προς τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες, όσο και οι διεθνείς εξελίξεις με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και βαθιά, ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και ότι οι θυσίες του λαού θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν, αν δεν ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ