ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Η πλούσια πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», αγκαλιάζει απ' άκρη σε άκρη τη χώρα, μεταφέροντας μήνυμα ανατροπής. Η Οργάνωση συζητάει με τους νέους, με τους οποίους συναντήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής θύελλας που σαρώνει τα δικαιώματα όλου του λαού και των παιδιών του. Στο επίκεντρο της κουβέντας, η πολιτική πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ, για τη λαϊκή συμμαχία, τη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Το ταξίδι του 36ου Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με το κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα (πάρκο «Αντ. Τρίτσης») στις 16, 17 και 18 του Σεπτέμβρη, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα, θα γίνει το κεντρικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στις 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη, στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Oι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στην πλαζ Ψανής Ναυπάκτου, προφεστιβαλική εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ραμμόπουλος, μέλος του ΣΠ Β/Δ Ελλάδας, θα υπάρχει αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, το θεατρικό δρώμενο «Θα σταθούμε ορθές», θα προβληθεί dvd για τα ναρκωτικά και συναυλία με νεανικά συγκροτήματα.
  • Αύριο, Κυριακή, στη Σκάλα Καλλιράχης Θάσου, στις 9 το βράδυ, προφεστιβαλική εκδήλωση, που περιλαμβάνει παράσταση θεάτρου Σκιών από το Θεατρικό Εργαστήρι της ΚΝΕ, εργατικό - λαϊκό τραγούδι από «Τα παιδιά της Θάσου», πολιτική ομιλία από τον Θόδωρο Κοντογεωργίου, μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
  • Aύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό Φεστιβάλ στη Χίο στις 7 μ.μ. στον Κήπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ανοιγμα εκ μέρους του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, θεατρικό «όχι σε όλα τα ναρκωτικά», εργατικό τραγούδι, κεντρική ομιλία εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ρεμπέτικο γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις με θέματα «Ενάντια στα Ναρκωτικά», «Εργασιακά δικαιώματα», «Παιδεία», «Αντιιμπεριαλιστική πάλη», «Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος», «Κατακτήσεις στο σοσιαλισμό - Διέξοδος σήμερα».
  • Την Τετάρτη 11 του Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Λιμένα Θάσου, στο θεατράκι του Θεαγένη με εργατικό - λαϊκό τραγούδι από «Τα παιδιά της Θάσου», πολιτική ομιλία από τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.
  • Την Πέμπτη 12 του Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στις Μαριές Θάσου εκδήλωση με μεγάλο λαϊκό γλέντι, πολιτική ομιλία από τον Δήμο Ζαχαριάδη, Γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή 13 του Αυγούστου, στα Λιμενάρια Θάσου, στις 9 το βράδυ, εκδήλωση που θα περιλαμβάνει παράσταση θεάτρου Σκιών από το Θεατρικό Εργαστήρι της ΚΝΕ, εργατικό - λαϊκό τραγούδι από «Τα παιδιά της Θάσου», πολιτική ομιλία από τον Δήμο Ζαχαριάδη, Γραμματέα ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.
ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Αναχωρεί σήμερα το δεύτερο γκρουπ

Σήμερα, στις 10 το πρωί, αναχωρεί από το Μεταξουργείο το δεύτερο γκρουπ κατασκηνωτών για το κάμπινγκ της ΚΝΕ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου και φιλοξενείται στο γνώριμο πλέον χώρο στο Αχλάδι Εύβοιας, στις εγκαταστάσεις του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην «Τυποεκδοτική» (ΠΑΤΟΥΣΥ).

Ιδιαίτερα πετυχημένες είναι οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η ΚΝΕ στο χώρο του κάμπινγκ, καθώς χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη συμμετοχή, όπως για παράδειγμα στο μουσικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Οργάνωση στον Νίκο Καββαδία. Τις επόμενες μέρες, η Οργάνωση έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις: Στις 10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ» από τον Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Τα σταφύλια της οργής» και την Τετάρτη 18 Αυγούστου «Οι 9 βασίλισσες». Τα Σαββατόβραδα προβλέπονται λαϊκά γλέντια, ενώ πολλά ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα δώσουν συναυλίες στο χώρο του κάμπινγκ. Οσοι επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο Αχλάδι θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις κατά τόπους Οργανώσεις. Οσοι θέλουν μπορούν να μεταβούν στο χώρο είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο, είτε με το ΚΤΕΛ μέσω Χαλκίδας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ωθηση για εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων

Με μια έκθεση που έρχεται να βοηθήσει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί θεσμό που ιδρύθηκε για να προωθηθούν και να «νομιμοποιηθούν» οι αναδιαρθρώσεις.

Ο χαρακτήρας αυτός είναι ιδιαίτερα καθαρός σε ορισμένες από τις διαπιστώσεις της. Ετσι, υποστηρίζοντας την «αναπτυξιακή» λογική των μονοπωλίων κάνει λόγο για «ασαφείς εθνικούς στόχους ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού» που «καθιστά αμφισβητήσιμη την απορρόφηση του μεγάλου αριθμού πτυχιούχων ορισμένων επιστημονικών πεδίων και θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα ύπαρξης και ανάπτυξης πολλών από τα υπάρχοντα τμήματα των ΑΕΙ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα οι «εθνικοί στόχοι ανάπτυξης» είναι... σαφέστατοι και συγκλίνουν στη δημιουργία μιας μεγάλης μάζας εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσουν και την ανώτατη εκπαίδευση, η οποία διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού στη σημερινή της μορφή, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μονοπωλίων και τώρα κρίνεται πως πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου στην πολιτική τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασκείται κριτική για τη «γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ», η οποία κάποτε είχε πλασαριστεί σαν... αναπτυξιακός στόχος.

Ανάμεσα σε άλλα, η ΑΔΙΠ κάνει λόγο για «υπέρμετρο αριθμό τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών». Στην πραγματικότητα, το τοπίο που τείνει να διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση δείχνει πως τα προγράμματα σπουδών θα είναι ...όσα και οι φοιτητές, αφού ουσιαστικά ο καθένας θα ακολουθεί την ατομική του «εκπαιδευτική διαδρομή», συλλέγοντας τίτλους σπουδών. Η διαπίστωση ότι υπάρχει «μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών προγραμμάτων» έρχεται να εξυπηρετήσει την απόφαση να χρηματοδοτείται από το κράτος ένα μεταπτυχιακό ανά τμήμα, στέλνοντας τα ιδρύματα στην αγκαλιά των επιχειρήσεων προς αναζήτηση χρημάτων.

Σε ό,τι αφορά το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, γίνεται λόγος για «γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης» σαν να ευθύνονται αυτές για το ότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό συμβασιούχων, κάτι που αποτέλεσε επιλογή των κυβερνήσεων επί χρόνια.

Η κοπάνα και ο αγώνας

Στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» που πλασάρει η κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι θα μειωθεί το όριο των απουσιών που επιτρέπεται να κάνουν οι μαθητές στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είναι γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό, μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις εξαντλούν το επιτρεπτό όριο των απουσιών όχι βέβαια για να κάνουν κοπάνα αλλά για να διαβάσουν, κάτι που δείχνει για μια ακόμα φορά την πίεση και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του σχολείου, την αφαίρεση κάθε ουσιαστικού μορφωτικού ρόλου, που κάνει τους μαθητές να το θεωρούν ...εμπόδιο για την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές.

Οι απουσίες έχουν και μία ακόμα διάσταση, αφού για κάποιους εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης «κοπάνα» και αγώνας είναι το ίδιο και το αυτό. Γι' αυτό και αποτελεί μόνιμη απειλή στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα, τη χρονιά που πέρασε σε λύκειο της περιφέρειας οι μαθητές εισέπραξαν απουσίες στο μάθημα των αγγλικών επειδή αρνήθηκαν να αγοράσουν από το εμπόριο τα βιβλία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ