ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αποπνικτική η κατάσταση από τις φωτιές

Η αιθαλομίχλη έχει καλύψει την Κόκκινη Πλατεία
Η αιθαλομίχλη έχει καλύψει την Κόκκινη Πλατεία
ΜΟΣΧΑ.--

Δυσχερής και ιδιαίτερα αποπνικτική παρέμενε και χτες η κατάσταση στη Μόσχα καθώς εκατοντάδες εστίες φωτιάς παρέμεναν άσβεστες με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 52.

Μέσα σε πέπλο αιθαλομίχλης, εκατομμύρια Μοσχοβίτες βάδιζαν χτες στους δρόμους με μάσκες και βρεγμένα μαντίλια με το υπουργείο Περιβάλλοντος να παραδέχεται πέρα από τον πενταπλασιασμό του ανώτατου επιτρεπτού ορίου του διοξειδίου του άνθρακα και την ύπαρξη επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Οι αρχές του αεροδρομίου της πρωτεύουσας δεν επέτρεψαν χτες στα αεροπλάνα να προσγειώνονται, καθώς πυκνός καπνός καλύπτει τα πάντα με την ορατότητα να περιορίζεται στα 300 μέτρα.

Παράλληλα, το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων έκανε χτες για πρώτη φορά έκκληση για εθελοντές καθώς οι υπάρχοντες μηχανισμοί πυρόσβεσης και οι ενισχύσεις του στρατού δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε ένα σοβαρό αποτέλεσμα.

Τέλος, χτες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη Μόσχα παρατήρησαν πως ο αριθμός των νεκρών στην πρωτεύουσα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, εκτιμώντας πως καταγράφηκαν επιπλέον περίπου 5.000 θάνατοι, που εν πρώτοις αποδίδονται στον καύσωνα.

Η θλιβερή κατάσταση στη Ρωσία παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αδυναμία του σημερινού κράτους σχετίζεται με τον δασοκτόνο νόμο του 2006 που αποδιοργάνωσε τις όποιες υποδομές πυρόσβεσης και προστασίας υπήρχαν και είναι αντικειμενικά και αυτό απότοκο των συνεπειών της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία και την ΕΣΣΔ, που είχε εξασφαλίσει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας του φυσικού της πλούτου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ευχολόγια στις επετειακές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα

ΤΟΚΙΟ.--

Φόρο τιμής στα δεκάδες χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσαν οι αμερικάνικες πυρηνικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 απέτισαν χτες στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα πάνω από 55.000 κόσμου και δεκάδες Ιάπωνες και ξένοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, ήταν οι πρέσβεις ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Στις 8.15 το πρωί, η καμπάνα της ειρήνης χτύπησε για να θυμίσει την ατομική βόμβα που έριξε στις 6/8/1945 στη Χιροσίμα το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 «Ινόλα Γκέι». Λίγο μετά, δεκάδες λευκά περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα συμβολίζοντας την ελπίδα της ειρήνης, ενώ οι λεπτές φωνές των παιδικών χορωδιών γέμισαν τον αέρα.

Ακολούθησε η καθιερωμένη ομιλία του δημάρχου της πόλης, Ταντατόσι Ακίμπα, που απαίτησε από την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αμερικανική «αντιπυραυλική» ομπρέλα και να ηγηθεί ενός παγκόσμιου αγώνα για καθολική, διεθνή απαγόρευση των (σήμερα τουλάχιστον 22.000) πυρηνικών όπλων ως το 2020.

Ο Ακίμπα δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να επισκεφθεί τη Χιροσίμα το φθινόπωρο και να καλωσορίσει την για πρώτη φορά εμφάνιση του Αμερικανού πρέσβη Τζον Ρους στις επετειακές εκδηλώσεις για το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ο Ρους, πάντως, χτες απέφυγε να κάνει ομιλία και να προβεί σε νέα δήλωση αρκούμενος στην κατάθεση ενός δάφνινου στεφάνου σε μνημείο της πόλης.

Αντίθετα, πιο ομιλητικός ήταν ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν που αρκέστηκε σε ρητορικές αναφορές και ευχολόγια για την διεθνή κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την παγκόσμια ειρήνη. Είπε μάλιστα πως η εμπειρία του από τα νιάτα του στον πόλεμο της Κορέας (1950-53) και μια διαδρομή από έναν επαρχιακό λασπόδρομο μέχρι το καμένο του σπίτι τον έκαναν να «αφοσιωθεί» στην «ειρήνη» και να γίνει χτες ο πρώτος γγ του ΟΗΕ που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης στη Χιροσίμα..

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες αμάχων και ιμπεριαλιστικές λυκοφιλίες

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στους 36 νεκρούς αμάχους φτάνουν τα θύματα από επιθέσεις των αμερικανο - ΝΑΤΟικών, στην περιοχή της Νανγκαχάρ, στο Αφγανιστάν την Πέμπτη. Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν 12 αμάχους νεκρούς, με τις κατοχικές δυνάμεις να δηλώνουν «άγνοια» του περιστατικού. Οπως αποκαλύφθηκε χτες, οι νεκροί άμαχοι φτάνουν τουλάχιστον τους 36. Οι κατοχικές δυνάμεις αναγνώρισαν το «λάθος», λέγοντας ότι διεξάγουν «έρευνα» για τις αεροπορικές δολοφονικές επιθέσεις. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι επιθέσεις ήταν δύο, με τη δεύτερη να σημειώνεται κατά την περισυλλογή των νεκρών από το πρώτο χτύπημα. Η δυσαρέσκεια απέναντι στην κατοχή εντείνεται στο Αφγανιστάν, δεδομένης και της αποκάλυψης της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών.

Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις κατέληξαν ότι σχετικά με τις δολοφονίες αμάχων στην επαρχία Κουντούζ, τον περασμένο Σεπτέμβρη από γερμανικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα περισσότερους από 142 ανθρώπους, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει 5.000 δολάρια σε 91 οικογένειες εκλιπόντων αμάχων, δίνοντας τιμή στις ζωές των Αφγανών, προκειμένου να εξαγοράσουν τις απώλειες με χρήμα.

Συνάντηση Ζαρντάρι - Κάμερον

Εν τω μεταξύ, την επίσκεψή του στο Λονδίνο ολοκληρώνει ο Πακιστανός Πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, δίνοντας για ακόμα μία φορά τα διαπιστευτήριά του στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ενώ το Πακιστάν πνίγεται στη λάσπη, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, που κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ για «εξαγωγή τρομοκρατίας», ο Α. Ζαρντάρι έδωσε πράσινο φως για επέκταση του πολέμου στο Πακιστάν, ζητώντας αύξηση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, παραμονή επ' αόριστον των κατοχικών δυνάμεων και κλιμάκωση του πολέμου, δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί σε οτιδήποτε ζητηθεί, προκειμένου να «απαλλαγεί η χώρα του από τους τρομοκράτες» και θέτοντας εαυτόν ανοιχτό σε διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Ο Πακιστανός Πρόεδρος χτες υπογράμμισε τη συνεργασία Λονδίνου - Ισλαμαμπάντ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, που δεν ακυρώνονται ό,τι και να συμβεί. Τους δεσμούς αυτούς επιβεβαίωσε και ο Ντ. Κάμερον, σημειώνοντας ότι το Πακιστάν αποτελεί κλειδί για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», δικαιολογώντας εμμέσως την επέκταση του πολέμου. Ζαρντάρι και Κάμερον ανακοίνωσαν την ενίσχυση της συνεργασίας των Πακιστάν - Βρετανίας σε σχέση με την «τρομοκρατία», συμφωνώντας σε ετήσιες συναντήσεις κορυφής και αμοιβαίες επισκέψεις. Σε αυτό το κλίμα ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε και βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών.

ΙΡΑΚ
Παρέμβαση Σιστάνι για κυβέρνηση φέρεται να ζητά ο Ομπάμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επιστολή στο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον «να χρησιμοποιήσει το κύρος του και την επιρροή του, προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στις διαμάχες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του Ιράκ και να σχηματιστεί επιτέλους κυβέρνηση για να καλυφθεί το πολιτικό κενό που επικρατεί στη χώρα». Αυτό αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, υποστηρίζοντας ότι η επιστολή γράφτηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει ώθηση στον υπερσκελισμό του πολιτικού αδιεξόδου κατά την επίσκεψή του στη χώρα στις αρχές Ιουλίου.

Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χτες βράδυ από αμερικανική πηγή, ούτε από ιρακινή. Το δημοσίευμα, πάντως, επικαλείται στενό συνεργάτη του Μεγάλου Αγιατολάχ, ο οποίος υποστήριξε, μάλιστα, ότι η επιστολή μεταφέρθηκε από τον Ομπάμα στον Σιστάνι, διά μέσου ενός σιίτη βουλευτή.

Αζίζ: «Είχαν προαποφασίσει την εισβολή»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εισβολή και την κατοχή στο Ιράκ έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο Τάρεκ Αζίζ υποστήριξε ότι ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος και ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός (Μπους και Μπλερ αντιστοίχως) είχαν προαποφασίσει την επίθεση στο Ιράκ «για να εξυπηρετήσουν κυρίως τα συμφέροντα του Ισραήλ». Συμπλήρωσε, δε, ότι ο ίδιος και ο Σαντάμ το γνώριζαν αυτό, αλλά δεν μπορούσαν ανοιχτά να δηλώσουν σαφώς ότι «δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα γιατί η χώρα θα έμενε παντελώς απροστάτευτη απέναντι σε άλλους εν δυνάμει εχθρούς όπως το Ιράν».

Ο Αζίζ κατηγορεί τις κατοχικές δυνάμεις ότι κατέστρεψαν το Ιράκ, ότι σήμερα ο ιρακινός λαός ζει χειρότερα από ό,τι πριν την εισβολή, χωρίς υποδομές, χωρίς βασικά αγαθά και με διαρκή βία. Στηλιτεύει, δε, ξεχωριστά τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, δηλώνοντας ότι «αντί να κάνει κάτι για να διορθώσει το λάθος που έγινε με την εισβολή και την κατοχή, προχωρεί στην προγραμματισμένη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, και αφήνει το Ιράκ στο έλεος των λύκων».

Λίγο μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Αζίζ, ο δικηγόρος του κατήγγειλε τη βρετανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι όντως ο πελάτης του έδωσε συνέντευξη αλλά δεν είπε αυτά που γράφτηκαν ιδιαίτερα για τον Σαντάμ και για τον Ομπάμα. Με ανακοίνωσή της, η εφημερίδα παραμένει στην αυθεντικότητα της συνέντευξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ