ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαινοι και προτροπές συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνέντευξη Τύπου χθες από τους επιτηρητές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών απαιτούν προχώρημα των αναδιαρθρώσεων, που θα επιδεινώσουν τη ζωή του λαού

Στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου μια απάντηση υπάρχει για το λαό: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

MotionTeam

Στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου μια απάντηση υπάρχει για το λαό: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Κυριολεκτικά μέλι έσταζε το στόμα των εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής τρόικας στις αναφορές που έκαναν σχετικά με τα ως σήμερα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της εφαρμογής του «Μνημονίου», αλλά και για την επαίσχυντη υπογραφή της νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ.

Αλλά τα «επιτεύγματα» αυτά, είναι μόνο η αρχή της κατεδάφισης, της όποιας λαϊκής κατάκτησης έχει εναπομείνει μετά την εφαρμογή της εικοσαετούς πολιτικής σκληρής λιτότητας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Οι επόμενοι στόχοι που τίθενται πλέον από τις δύο πλευρές (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - τρόικα), για το επόμενο τρίμηνο, είναι η γενικότερη «αναμόρφωση» του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία) στην κατεύθυνση δραστικής περιστολής των δαπανών τους, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η συγχώνευση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας σε δύο φορείς, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Και ενώ η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής χτυπάει τα λαϊκά στρώματα, σε μια επίδειξη ταξικού κυνισμού, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, μέσω της επέκτασης της παροχής κρατικής εγγύησης ύψους 15 δισ. ευρώ, για ομολογιακούς τίτλους που θα εκδίδουν οι τράπεζες, ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι της τρόικας, με αφορμή την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των επαφών με κυβερνητικά στελέχη, δεν ήταν καθόλου φειδωλοί στις εκφράσεις τους για το έως σήμερα κυβερνητικό έργο...Σε κείμενο που διένειμαν στους εκπροσώπους του Τύπου, αναφέρεται ενδεικτικά: «Εντυπωσιακή πρόοδο σημειώνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το κλιμάκιο καλωσορίζει το νόμο για την ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα», ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται: «Σύμφωνα με την αξιολόγησή μας, το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά...».

Επίκεινται απολύσεις και χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος

Σε αυτό που συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, ήταν, ότι στην κατεύθυνση δραστικής περιστολής των δαπανών, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία). Στο ερώτημα που τους τέθηκε, τι είδους παρεμβάσεις θα υπάρξουν, οι απαντήσεις που έδωσαν, ήταν αρκετά γενικόλογες. Το θέμα όμως είναι ότι από τις συγχωνεύσεις Δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης», τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση, τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΟΣΕ, της ΔΕΗ και άλλων επιχειρήσεων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠ κλπ.) και τη συγχώνευση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας θα προκύψουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Απαντώντας σε ερώτηση ο εκπρόσωπος της τρόικας έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση: «Συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές σχέδια ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης για αρκετές ΔΕΚΟ. Συζητήσαμε διάφορες επιλογές που είναι διαθέσιμες για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Αυτά τα σχέδια θα αναπτυχθούν περαιτέρω από την κυβέρνηση. Είναι πολύ νωρίς να μπω σε λεπτομέρειες όσον αφορά αυτό το θέμα. Οταν όμως η κυβέρνηση έχει πιο σταθερές απόψεις για την πορεία που θέλει να πάρει, τότε θα τα ξανασυζητήσουμε...».

Αλλά ούτε και το θέμα της περαιτέρω μείωσης των μισθών έχει λήξει. Ερωτώμενοι για το εάν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, συνέδεσαν το όλο θέμα με την εφαρμογή των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Και συνέχισαν: «Υπό τέτοιες συνθήκες δεν θα χρειαστούν μεγάλες περικοπές σε μισθούς για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα». Σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι διαρθρωτικές αλλαγές, θα συμβάλλουν μεσοπρόθεσμα να αυξηθούν και πάλι οι μισθοί. Στην παρούσα όμως φάση «είναι σημαντική μία μείωση του μισθού για να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»!

Τα θέματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, παραμένουν ανοικτά και θα συζητηθούν εκ νέου στις συναντήσεις που θα έχουν το Σεπτέμβρη. Αν και δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα της πώλησης του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της Εταιρείας σε ιδιώτες, συντασσόμενοι με την κυβερνητική γραμμή, μίλησαν για «εναλλακτικές λύσεις» ( είσοδος των ιδιωτών με διάφορες μορφές) και ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση το φθινόπωρο. Ξεκάθαροι ήταν στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Αφού ισχυρίστηκαν και αυτοί από την πλευρά τους, ότι κοστίζει στους Ελληνες πολίτες 1 δισ. ευρώ το χρόνο και προσφέρει κακή εξυπηρέτηση στο κοινό, ευθαρσώς ανέφεραν, ότι στα πλαίσια της προωθούμενης αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση θα τεθούν τα θέματα της απασχόλησης, των γραμμών και των δρομολογίων.

Χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του «Μνημονίου» «σημαντική για την Ελλάδα», ζήτησαν την στήριξή του και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συμβάλλει στην υλοποίησή του.

Τελος, μόνο ως ειρωνεία θα πρέπει να εκληφθούν οι επισημάνσεις τους, ότι «το βάρος της προσαρμογής θα πρέπει να καταναμηθεί δίκαια και υπεύθυνα», ότι « μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν συνεισφέρει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και γι' αυτό «είναι σημαντικό για την κυβέρνηση τώρα να προχωρήσει δυναμικά στη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και των πλουσίων»!

Ανατροπές παντού προς όφελος του κεφαλαίου

Το στίγμα της συνέχισης της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Το πλαίσιο των νέων ανατροπών που θα προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του χρόνου, στα πλαίσια εφαρμογής του αντιδραστικού μνημονίου, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο θέμα των «αναδιαρθρώσεων» που προωθεί η κυβέρνηση στους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ, στις αλλαγές που επέρχονται με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους δήμους και τις νομαρχίες, ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού, αν και λίγη ώρα πριν οι εκπρόσωποι της τρόικας άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Για τη ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι θα μείνει πλειοψηφικά στο Δημόσιο και ότι δε θα πωληθούν σε ιδιώτες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Θέσεις καθ' όλα υποκριτικές, καθώς στη συνέχεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας ως το τέλος του χρόνου, ενώ για τη ΔΕΗ αυτή καθεαυτή εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις (συνέργειες με ιδιωτικά μονοπώλια).

Οι 10 νέες ανατροπές
  • Φορολογική διοίκηση - φοροδιαφυγή: Δίνοντας συνέχεια στις υποκριτικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ότι ...τα βάρη της προσαρμογής θα πρέπει να ισοσταθμιστούν δίκαια, ισχυρίστηκε και αυτός με τη σειρά του ότι δημιουργούνται 5 ομάδες δράσης με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε ομάδες που συγκεντρώνουν μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα. Στην πράξη βέβαια καταλήγουν να κυνηγούν τη μαρίδα, δεδομένου ότι για την αστική τάξη έχει θεσπιστεί η νόμιμη φοροαποφυγή.
  • Νέος προϋπολογισμός - έλεγχος δαπανών: Προωθούνται δραστικές περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, αλλά και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Νοσοκομεία - κόστος Υγείας: Τους επόμενους μήνες προωθείται σχέδιο δράσης με στόχο την περιστολή της «σπατάλης» στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βέβαια βρίσκονται σε πορεία ταχείας ιδιωτικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βάζει ορκωτούς ελεγκτές στα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε τα τελευταία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Δημόσια Διοίκηση και «Καλλικράτης»: Αναφέρεται ότι ένας από τους στόχους της εφαρμογής του «Καλλικράτη» είναι τόσο η περιστολή των δαπανών, όσο και η αύξηση των εσόδων, παράλληλα με την απαλλαγή του κράτους στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και των Νομαρχιών. Παράλληλα, ως το τέλος του χρόνου όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα πληρώνονται απ' την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ενώ προωθείται και το ενιαίο μισθολόγιο. Πρόκειται για δύο στόχους παράλληλους, που κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, μέσω της κατάργησης επιδομάτων κλπ.
  • Απελευθέρωση αγορών - κλειστά επαγγέλματα: Πρόκειται για την εφαρμογή της περιβόητης Οδηγίας Μπολκεστάιν, ενώ προωθείται νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της χερσαίας μεταφοράς, ενώ με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ανοίγουν όλα τα άλλα «κλειστά επαγγέλματα».
  • ΟΣΕ - ΔΕΚΟ: Το Σεπτέμβρη κατατίθεται νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, καθώς και δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες πρώην ΔΕΚΟ. Παράλληλα προωθούνται τα σχέδια αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης φορέων.
  • «Αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας - ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου, ενώ προχωρεί και σε πρόσληψη συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών όπως οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ κλπ.
  • Τράπεζες: Υπογράφεται τις επόμενες μέρες σύμβαση με τρεις μεγάλες εταιρείες ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να συντάξουν μελέτη για το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να καταγράψουν τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ΑΤΕ και ΤΤ στην προοπτική της πώλησής τους.
  • Επιχειρηματικό Περιβάλλον. Παραχωρούνται νέα κίνητρα στο τουριστικό κεφάλαιο και στο πλαίσιο αυτό προωθούν «την άρση των εμποδίων για την ανταγωνιστική λειτουργία του κλάδου». Επιταχύνουν τις δράσεις του ΕΣΠΑ.
  • Ανταγωνιστικότητα - τιμές: Ενίσχυση του ανταγωνισμού (δηλαδή ασυδοσία) στο λιανικό εμπόριο, επαναφέρουν το γνωστό αντιδραστικό αίτημα της ολοήμερης λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και της δυνατότητας να είναι αυτά ανοιχτά και τις Κυριακές.

Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι σχεδιαζόμενες ανατροπές, αποφασισμένες από πριν, όπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, πρέπει να βρουν απέναντί τους ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα, τη συμμαχία των εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, που θα αντιπαλεύει τη στρατηγική του κεφαλαίου και θα βγει στην αντεπίθεση για τα δικά της συμφέροντα.

Νοικοκύρεμα ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ., άλλη διαχείριση ο ΣΥΡΙΖΑ

Η τρόικα μας ...νοικοκυρεύει, κατά τον ΛΑ.Ο.Σ., που της απένειμε χτες και τα εύσημα για το ...θεάρεστο έργο της, υιοθετώντας πλήρως τα συμπεράσματά της, τα οποία γίνονται ήδη «άλλοθι» ενός νέου γύρου σκληρής επίθεσης σε βάρος του λαού. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Κ. Αϊβαλιώτη, αναφέρεται: «Προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί "σπουδαία" τα αυτονόητα που είπε η τρόικα, δηλαδή οικονομία σε όλους τους τομείς. Ολοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Κοινώς, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ελέγχονται για το ότι έπρεπε να έρθει η τρόικα για να νοικοκυρευτεί ο τόπος».

Την έγνοια του για επικείμενη χρεοκοπία της οικονομίας εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαπίστωσε ότι «η τρόικα δεν ενδιαφέρεται να δει την ουσία κάτω απ' τα αρνητικά αποτελέσματα που διαπίστωσε»! Οτι δηλαδή «η ελληνική οικονομία με το μνημόνιο υπόκειται σε μια αγωγή που δεν την αντέχει, που αντί να απομακρύνει κινδύνους, τους επισπεύδει». Κι επειδή δεν ενδιαφέρεται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «κυνικά προτείνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα της ίδιας λογικής τα οποία το μόνο που θα σιγουρέψουν, πέραν της πτώχευσης της πλειοψηφίας των πολιτών, είναι η χρεοκοπία της οικονομίας».

Το γεγονός ότι η τρόικα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρονται και μάλιστα πολύ για την αποκατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας, για την ενίσχυση του κεφαλαίου, περνά απαρατήρητο απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, συν τοις άλλοις, επιμένει να αθωώνει πλήρως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσάπτοντάς της απλά και μόνο «αδυναμία» που την κάνει «να σύρεται σε μια διαχείριση της κρίσης που μας οδηγεί σε αδιέξοδο». Θιασώτης άλλωστε ο ίδιος μιας άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού, που αν και ανέφικτης την υπερασπίζεται με σθένος αποπροσανατολίζοντας το λαό, πρότεινε εν κατακλείδι και σαν μόνη λύση «μια πολιτική η οποία σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, με αποφασιστικά αναδιανεμητικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα ενισχύει την παρέμβαση του δημοσίου, θα μπορούσε να αναζωογονήσει και να διευρύνει την παραγωγική βάση, να αυξήσει τα εισοδήματα και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά. Πολιτική που θα αναζητά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμμαχες δυνάμεις».

Ειδικά εύσημα της τρόικας στη ΓΣΕΕ

Ξεχωριστή αναφορά έκανε το κλιμάκιο της τρόικας στη συμφωνία ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, με την οποία αποφασίστηκε οι μισθοί των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα να μείνουν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Εκφράζοντας «ικανοποίηση για τη συμφωνία», οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών έτρεξαν κι αυτοί να βοηθήσουν τους εργατοπατέρες να σωθούν από την οργή των εργαζομένων. Οπως τόνισαν όλο νόημα και ξεπερνώντας κάθε όριο εμπαιγμού, το μνημόνιο προβλέπει πάγωμα μισθών αλλά οι περιορισμένες αυξήσεις που δόθηκαν δεν αναιρούν το βασικό πλαίσιό του! Δε φτάνει, δηλαδή, που σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση έχουν από πάνω και το θράσος να τους κοροϊδεύουν: γιατί με την ΕΓΣΣΕ με την οποία εργοδότες κι εργατοπατέρες αλυσόδεσαν για τρία χρόνια την εργατική τάξη προέβλεπαν αυξήσεις μερικών λεπτών του ευρώ στα μεροκάματα. «Αυξήσεις» που υπολογίστηκαν με βάση τον πληθωρισμό στην ΕΕ. Γι' αυτό και στην πραγματικότητα συνεπάγονται μείωση του εργατικού εισοδήματος, το οποίο, όπως είναι λογικό, υπολογίζεται με βάση τον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Είναι, πραγματικά, μεγάλη η αγωνία των εκπροσώπων του κεφαλαίου να διαφυλάξουν την εικόνα των πολύτιμων «εταίρων» τους, να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την απομόνωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών από τους εργάτες. Ξέρουν καλά ότι για την «αυτοσυγκράτηση στην εισοδηματική πολιτική» - που συνέστησε και το κλιμάκιο της τρόικας - δηλαδή, για να συνεχίσουν οι εργάτες να παίρνουν όλο και μικρότερο μέρος από τον όλο και μεγαλύτερο πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, οι υπηρεσίες των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι εξαιρετικά απαραίτητες. Δίκιο έχουν. Αμα ξεμπροστιαστούν οι εργατοπατέρες, με ποιον «εκπρόσωπο» των εργαζομένων θα κάθονται μετά οι βιομήχανοι να σχεδιάζουν το πετσόκομμα των εργατικών κατακτήσεων και να βάζουν στην αντεργατική σφαγή τη σφραγίδα του «διαλόγου» και των «δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων»;..

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ευαγγέλιο» οι συστάσεις της τρόικας

Αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς προσήψε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η ΝΔ, διά του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος με δηλώσεις του σχολίασε τις συνεντεύξεις Τύπου της τρόικας και του υπουργού. Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων, ο Χρ. Σταϊκούρας άσκησε κριτική απ' τη σκοπιά της μη ταχείας προώθησης των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που θέτει το αντιλαϊκό αντεργατικό μνημόνιο.

Με την αξιολόγηση της τρόικας ως «ευαγγέλιο», ανέφερε ότι αυτή «δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες», καθώς όπως είπε «οι αποκλίσεις, οι κίνδυνοι και οι συστάσεις» καταδεικνύουν ότι «οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο», προλειαίνοντας το έδαφος για τα νέα μέτρα που έρχονται προς ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών.

Ο Χρ. Σταϊκούρας επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης στα έσοδα και αναπαράγοντας τις συστάσεις της τρόικας και τα όσα συνομολογήθηκαν με την κυβέρνηση, ζήτησε μέτρα «ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης», αλλά και «αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση δαπανών» σε τομείς όπου διαπίστωσε «σπατάλες» και συγκεκριμένα σε νοσοκομεία, ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση για τις «μειωμένες επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις», για τη μη «καταβολή των οφειλών του Δημοσίου» και για τον «αποδεκατισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» και συμπέρανε ότι «η ύφεση βαθαίνει» και ότι «η δυνατότητα πρόσβασης του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές για τη διάθεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης δεν είναι εφικτή».

Στο διά ταύτα και πέρα από ανέξοδες διαπιστώσεις και πίεση στην κατεύθυνση λήψης νέων σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων, ο Χρ. Σταϊκούρας κατέληξε προτείνοντας «αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής», ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο της ΝΔ «αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα, είναι ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο, ελπίδας και προοπτικής», προφανώς για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της άρχουσας τάξης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να εγκαταλείψει την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται, για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων της τρόικας:

«Αποτελεί ένα ακόμα θρασύτατο ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θα λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα, όταν δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαπολύει νέα πυρά κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά τη στιγμή που ανακοινώνει προκλητικότατα τη στήριξη των τραπεζών με νέο πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κυβέρνηση και τρόικα με σχέδιο, συνεργαζόμενοι και αλληλοβοηθούμενοι, σπρώχνουν το λαό όλο και πιο βαθιά στο σκοτεινό λαβύρινθο των μονοπωλίων. Τα λαϊκά στρώματα, για να τους αντιμετωπίσουν, χρειάζεται να εγκαταλείψουν με την ψήφο και τη δράση τους οριστικά την πολιτική και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αρνούμενοι να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης και το κρατικό χρέος που δημιουργούν η κερδοφορία και η δράση των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ