ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
«Είμαστε οι δικοί σας»...

«Και σε αυτήν την πορεία, βέβαια, όλοι εσείς εδώ είστε κρίσιμος παράγοντας. Είσαστε αυτοί με τους οποίους θέλουμε να δουλέψουμε, για να μπορέσουμε να πάει η χώρα μπροστά». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την προχτεσινή ομιλία στην εκδήλωση της Γιούρομπανκ του Ομίλου Λάτση ο Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν μπορούσε να στείλει πιο ξεκάθαρο μήνυμα στο «εκλεκτό ακροατήριό» του. Ποιοι, λοιπόν, είναι αυτοί με τους οποίους θέλει να «δουλέψει» η κυβέρνηση «για να πάει τη χώρα μπροστά»; Αυτοί τουλάχιστον που άκουγαν τον υπουργό Οικονομικών ήταν 400 μεγαλοεπιχειρηματίες και μάνατζερ, οι οποίοι, σύμφωνα με το χτεσινό δημοσίευμα των «Νέων», «ισοδυναμούσαν με το 70% του ΑΕΠ»(!). Μπροστά σε αυτούς λοιπόν ο υπουργός μίλησε με τη γλώσσα της - ταξικής - αλήθειας και τους είπε όλα όσα ήθελαν να ακούσουν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει αναθέσει η πλουτοκρατία. Οποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει την ομιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου, πέρα από τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα δράσης, διακρίνει καθαρά το εξής μήνυμα: «Εμείς είμαστε η κυβέρνησή σας - Σε εσάς στηριζόμαστε και εσείς στηρίζεστε σε εμάς». Βέβαια, οι μεγαλοκαπιταλιστές δεν περίμεναν να τους το πει ο υπουργός, το διαπιστώνουν καθημερινά στην πράξη.

Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του

Με μια ανάλυση 10 σελίδων για τον πληθωρισμό του Ιούνη, που διαμορφώθηκε στο 5,19%, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει - και να μας παρηγορήσει - ότι η αύξησή του οφείλεται στους φόρους που επέβαλλε και ότι τα προϊόντα διατροφής παραμένουν λίγο πολύ αμετάβλητα.

Μπορεί κάποιοι να «χορταίνουν» με αναλύσεις.

Μπορεί κάποιοι να γιατρεύουν τη συνείδησή τους με αναλύσεις.

Μπορεί κάποιοι να καθησυχάζονται με αναλύσεις.

Αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, των συνταξιούχων, των μεροκαματιάρηδων ΕΒΕ και των ταλαιπωρημένων μικρών αγροτών, δεν πορεύονται με τις αναλύσεις στην καθημερινότητά τους.

Αυτοί πρέπει να πάνε να αγοράσουν φαγητό για την οικογένεια. Πρέπει να πληρώσουν το ηλεκτρικό και το νερό. Πρέπει να βάλουν βενζίνη, πρέπει, πολλά πρέπει. Και η ακρίβεια μεγαλώνει.

Οι στατιστικές διαφοροποιήσεις δεν λένε τίποτα στο λαό. Γιατί αυτός, πληρώνει. Και όσο περνάει ο καιρός, δυσκολεύεται όλο και πιο πολύ να βρει τα χρήματα.

Επειδή η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους. Επειδή μειώνει τις συντάξεις. Επειδή μειώνει τα μεροκάματα, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα με τη βοήθεια των «κοινωνικών εταίρων» και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί.

Οι αναλύσεις κανέναν δεν χορταίνουν και οι επιβαρύνσεις μπορεί να είναι ελαφριές στα «χαρτιά», αλλά πολύ βαριές στην πραγματική ζωή.

Η κυβέρνηση φορτώνει βάσανα στον κόσμο, γιατί αυτό είναι καλύτερο για τα αφεντικά. Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους, εκεί που οι αναλύσεις θα συναντήσουν την οργή των αδικημένων.

Το μνημόνιο δεν «εξανθρωπίζεται»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το πάθημα της Ουγγαρίας, η οποία τιμωρήθηκε σκληρά από τις αγορές επειδή δεν πειθάρχησε απόλυτα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, επισείουν χαιρέκακα διάφορα καθεστωτικά ΜΜΕ και παπαγαλάκια, προκειμένου να επιδράσουν στις λαϊκές συνειδήσεις να αποδεχτούν ότι είναι μονόδρομος η πλήρης υποταγή στις δεσμεύσεις του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα. «Οσοι, λοιπόν, επιμένουν να είναι αιθεροβάμονες στην Ελλάδα σήμερα, υποστηρίζοντας γενικώς και αορίστως πως υπάρχει άλλος δρόμος πλην της τήρησης του Μνημονίου, καλά θα κάνουν να παρακολουθούν από εδώ και πέρα με προσοχή τις εξελίξεις στην Ουγγαρία», επισημαίνει στο προχτεσινό κύριο άρθρο της η «Καθημερινή», με αφορμή το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν μπόρεσε να δανειστεί όσα χρήματα ζητούσε από τις αγορές (δανείστηκε 35 δισ. φιορίνια από τα 45 δισ. που ζητούσε). Κατ' αρχήν το μάθημα από την περίπτωση της Ουγγαρίας είναι ότι το ΔΝΤ λειτουργεί κατ' εξοχήν πολιτικά, δηλαδή ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός προκειμένου να κρατάει τους λαούς με το κεφάλι σκυμμένο. Γι' αυτό ζήτησε νέα αντιλαϊκά μέτρα, παρόλο που η Ουγγαρία απείχε από το στόχο της μείωσης του ελλείμματος ...κατά 0,3% του ΑΕΠ! Από την άλλη είναι αλήθεια ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν διαφωνεί, κάθε άλλο, με την πολιτική και τα μέτρα του ΔΝΤ, αλλά θέλει να τα εφαρμόσει με το δικό της τρόπο, πράγμα που φυσικά δεν γίνεται ανεκτό. Το μάθημα λοιπόν από την περίπτωση της Ουγγαρίας είναι ότι το μνημόνιο δεν επιδέχεται μερεμέτια, αλλά μόνο σύγκρουση και ανατροπή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νεκροθάφτες των εργατικών δικαιωμάτων

Η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε προχτές στη Bουλή ο υπουργός Εργασίας, να καταργήσει με νόμο κάθε διαιτητική απόφαση ή συλλογική σύμβαση που ξεπερνούν τα όρια που θέτουν το μνημόνιο και η τρόικα, επιβεβαιώνει το ρόλο της ως του πιο ακραιφνούς στυλοβάτη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και νεκροθάφτη των εργατικών δικαιωμάτων. Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα περάσει διά πυρός και σιδήρου την εργατική τάξη για να κάνει πράξη τη στρατηγική της επιδίωξη: Να φορτώσει την κρίση στις πλάτες του λαού και να βγάλει λάδι την πλουτοκρατία. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε με το «μηχανισμό στήριξης» και το μνημόνιο, σε αυτό το στόχο είναι προσηλωμένη και όχι στη «σωτηρία» της χώρας όπως ψευδώς ισχυρίζεται.

Η απαγόρευση - διά νόμου - κάθε αύξησης στους μισθούς πέραν αυτής που ορίζουν το μνημόνιο και η κατάπτυστη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που συνυπέγραψε με τον ΣΕΒ και τους εκπρόσωπους της μεγαλοεργοδοσίας η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι ένα ακόμα όπλο στην αντεργατική φαρέτρα για να επιτευχθεί η μείωση των μισθών. Η κυβέρνηση θέλει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια για τους επιχειρηματίες, όπως ακριβώς θέλει κόψιμο των συντάξεων για τους συνταξιούχους, δραστική μείωση των επιδομάτων για τους ανέργους και τους αδύναμους. Εχει στοχοποιήσει ολόκληρη την εργατική τάξη, προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τώρα επιβεβαιώνεται - και με αυτόν τον τρόπο - το πραγματικό περιεχόμενο της άθλιας Σύμβασης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, αλλά και ο ρόλος της πλειοψηφίας. Οι έπαινοι του υπουργού Εργασίας προς την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ είναι κόλαφος για την πλειοψηφία.

Είναι μια πρόσθετη απόδειξη ότι το μαύρο αντεργατικό μπλοκ λειτουργεί συντονισμένα και είναι αδίστακτο. Εννοείται ότι ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ που αφορούσαν άλλωστε ολιγομελείς ομάδες εργαζομένων και έτσι και αλλιώς οι αυξήσεις που έδιναν ήταν κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό είναι μόνο το πρόσχημα. Η απόφαση αυτή ήταν ειλημμένη από καιρό. Θέλουν να βάλουν τα εργατικά δικαιώματα στο «γύψο». Επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο του κνούτου και να κάνουν επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού.

Για τους εργαζόμενους είναι μια ακόμη πρόκληση. Και αυτή η πρόκληση πρέπει να πάρει απάντηση. Η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει με τα δικά της όπλα. Και θα απαντήσει. Οι εργάτες και οι εργάτριες δε θα σκύψουν το κεφάλι, δε θα επιτρέψουν να τους περάσουν αλυσίδες. Δε θα αποδεχτούν τετελεσμένα. Η κυβερνητική απόφαση είναι παράνομη. Η ετσιθελική απαγόρευση στους εργάτες να διεκδικούν και να κατακτούν αύξηση μισθών είναι παράνομη. Η μάχη για το μεροκάματο, η πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις και ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις δε σταματά. Η ταξική πάλη δε θα σταματήσει, όσα μνημόνια και αν υπογράψει η κυβέρνηση, όσες νομοθετικές παρεμβάσεις και αν κάνει.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ είναι εδώ. Και άλλοι στο παρελθόν κατάργησαν ...στα λόγια την ταξική πάλη. Η ιστορική πορεία τούς διέψευσε. Και άλλοι επένδυσαν στη μακρόχρονη «εργασιακή ειρήνη» και στον ιδεολογικό αφοπλισμό των εργαζομένων. Οι ελπίδες τους αποδείχτηκαν φρούδες. Θα διαψευστούν και αυτή τη φορά. Οι εργαζόμενοι με το αγωνιστικό πλαίσιο συσπείρωσης και δράσης του ΠΑΜΕ θα τσαλακώσουν τους νόμους του κεφαλαίου. Με τη δύναμη του αγώνα τους θα επιβάλουν το δίκιο του εργάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ