ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στάλθηκε ταξικό και αγωνιστικό μήνυμα!

Μαχητική και μαζική η εκδήλωση της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ανάλογη επιτυχία αναμενόταν το Σάββατο

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έστειλαν ένα ηχηρό, αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη μαχητική συμμετοχή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το βράδυ της Παρασκευής στην πύλη του κεντρικού λιμανιού της πόλης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, προδιέγραφε με την ομιλία του στη δεξίωση που έγινε στην προβλήτα 1, μια «μαύρη» δεκαετία για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, έμεναν λίγες ώρες για τη μεγάλη, ταξική, διεκδικητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Η μαζικότητα και η μαχητικότητα που χαρακτήρισαν την εκδήλωση της Παρασκευής, προϊδέασε ότι η συγκέντρωση του Σαββάτου θα ήταν μια σημαντική στιγμή του αγώνα που οργανώνουν με πείσμα εδώ και πολλές βδομάδες οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με προπέτασμα τον ψευδεπίγραφο «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Κεντρικός ομιλητής είχε οριστεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας. Δεκάδες σωματεία εργαζομένων, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συντονιστικές επιτροπές σωματείων, είχαν δηλώσει από πριν ότι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Σαββάτου, δίνοντας πανελλαδικό χαρακτήρα στην αντίδραση των ταξικών δυνάμεων. Συγκροτημένη αναμενόταν η κάθοδος εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και νέων από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, που με προσυγκεντρώσεις στο άγαλμα του Βενιζέλου και αλλού, θα κατέληγαν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης.

Τα καζάνια άναψαν

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω μιας απρόβλεπτης καταιγίδας, σημαντική και ιδιαίτερα μαχητική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση της Παρασκευής, όπου οργανώθηκε συσσίτιο προς τους άνεργους, το οποίο συμβόλισε το όραμα που επιφυλάσσει τόσο για τους άνεργους, αλλά και τους εργαζόμενους, η κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, μοιράστηκαν... μετοχές, σαν μια μορφή διαμαρτυρίας για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η εκδήλωση έγινε με συνδιοργανωτές το ΠΑΜΕ και την οργάνωση «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και είχε ταυτόχρονα έντονο αντιπολεμικό και αντιΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα. Εξάλλου, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί σύμβολο της πάλης του λαού της πόλης ενάντια στις βρώμικες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καθώς στο ίδιο σημείο έγιναν πολλές και σημαντικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία τον περασμένο χρόνο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία και άλλες δραστηριότητες.

Η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, η αντίδραση του λαού στις επιδιώξεις κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ενάντια στη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκάλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη εντύπωση στο εσωτερικό της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η δεξίωση για τα εγκαίνια της 65ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η συνέχεια για το ΠΑΜΕ προβλέπεται το ίδιο και περισσότερο αγωνιστική, ταξική, διεκδικητική. Συνεχίζει με βάση το πρόγραμμα δράσης που έχει χαράξει, επιμένει στην ενημέρωση των εργαζομένων, στην ανάγκη για ανεβασμένες μορφές πάλης, στη συσπείρωση και στον ενωτικό αγώνα, στην ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

Η επίθεση μπορεί ν' αποκρουστεί
Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιόγκα, που ορίστηκε ομιλητής  στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ  το Σάββατο στη πλατεία ΧΑΝΘ

Βασικός ομιλητής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ είχε οριστεί ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τ. Τσιόγκας . Η τοποθέτησή του, πέρα από το χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων της Λάρισας και την αναφορά στα ζητήματα της περιοχής και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, αναμενόταν να σταθεί με έμφαση στα σχέδια της κυβέρνησης και στους τρόπους αντίστασης σε αυτά.

Στην ομιλία σημειωνόταν: «Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς απέναντί μας, στις σημαιοστολισμένες αίθουσες της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπαθούν να εμφανίσουν στον ελληνικό λαό μια εικόνα ψεύτικης πραγματικότητας, ότι δήθεν τα βάσανα για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες μπορούν να τελειώσουν με τη λεγόμενη "ανάπτυξη" και τις θεωρίες της "αύξησης της παραγωγικότητας", τη "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας", τις λεγόμενες "ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση" και τις "διαρθρωτικές πολιτικές".

Λένε ψέματα και υποκρίνονται συνειδητά! Με την καπιταλιστική τους ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, η ανεργία θα αυξάνεται, η φτώχεια θα μεγαλώνει, η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο θα γενικεύονται. Τα κοινωνικά αγαθά της δημόσιας και δωρεάν υγείας και παιδείας θα εξαφανίζονται και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου θα πολλαπλασιάζονται με τρελούς ρυθμούς».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του Τ. Τσιόγκα εντοπίζεται ο συνολικός χαρακτήρας της αντιλαϊκής επίθεσης: «Η επίθεση που δεχόμαστε δεν είναι ούτε αποσπασματική, ούτε πρόσκαιρη. Δεν αφορά μόνο στις εργασιακές σχέσεις, αλλά πιάνει το ασφαλιστικό, χτυπά τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, ενισχύει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, ακριβαίνει την υγεία, κάνει εμπόρευμα την παιδεία, ξεπουλά τις δημόσιες επιχειρήσεις, επιβάλλει βαριά φορολογία, απελευθερώνει τις απολύσεις και ο κατάλογος καλά κρατεί.

Με το ενιαίο και συνολικό αυτό πρόγραμμα το κεφάλαιο και η κυβέρνηση επιχειρούν: Να μεγαλώσουν το βαθμό εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής τάξης και υπέρ των ληστρικών κερδών. Να μεγαλώσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο της εργατικής οικογένειας και της νεολαίας. Να ενισχύσουν τους καπιταλιστικούς μηχανισμούς και να δώσουν νέο κουράγιο στο εκμεταλλευτικό σύστημα με τη θεοποίηση της ΟΝΕ, του ΕΥΡΩ και την αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να παρεμβάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη ταξικών αγώνων. Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο να είναι μόνος, ξεμοναχιασμένος για να τον τσακίζουν ευκολότερα».

Υποχρέωση ο αγώνας

Σχετικά με τη δράση και τις πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και τις δυνατότητες απόκρουσης αυτής της επίθεσης, σημειωνόταν σε άλλο σημείο: «Απέναντι στη συνολική και ενιαία επίθεση, το ταξικό κίνημα, με εμπνευστή και οργανωτή το ΠΑΜΕ, έχει υποχρέωση να αντιπαραθέσει το δικό του μέτωπο για τη συνολική αντεπίθεση, με άμεσους στόχους την υπεράσπιση κατακτήσεων και τη διεύρυνσή τους, αλλά και τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου, που θα μπορέσει να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, που θα συνεγείρει και θα ξεσηκώσει τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Η επίθεση μπορεί να αποκρουστεί. Εμείς όλοι, που βρισκόμαστε στον αγώνα, αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε και τις μεγάλες δυσκολίες και τις πολλές δυνατότητες που έχει η λαϊκή πάλη και ο συντονισμένος ταξικός δρόμος».

Τρεις προϋποθέσεις

Επίσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα αναφερόταν σε τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, αφού κατήγγειλε την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» και τους ελιγμούς των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: «Να μπει στον αγώνα η πλειοψηφία των εργαζομένων. Ολοι οι εργάτες έχουν την υποχρέωση και το καθήκον να αφήσουν τους καναπέδες και τις παντόφλες και να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα.

Ακόμη, χρειάζεται να ανέβουν οι μορφές πάλης, να ξαναφτιάξουμε την καλή οργάνωση των κινητοποιήσεων, την καλή και σταθερή επαφή με τους χώρους δουλιάς και τις εργατικές λαϊκές συνοικίες.

Να αλλάξουμε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις την κατάσταση στα σωματεία, να χτυπήσουμε τη ρουτίνα, να ζωντανέψουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να ανεβάσουμε την ορμητικότητα, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων».

Το πρόγραμμα δράσης

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ προβλέπει για τη συνέχεια::

«Στις 23 του Σεπτέμβρη, Σάββατο, στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΠΑΡΚ) θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Συνδικαλιστική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, όπου θα αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση για την πορεία του ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και θα ανταλλαγούν απόψεις για την επιτάχυνση της πορείας ταξικής αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη σύσκεψη καλούνται όλοι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

Στις 23 του Σεπτέμβρη, επίσης, το ΠΑΜΕ θα δρομολογήσει πούλμαν από Θεσσαλονίκη για Πράγα προκειμένου να εκφράσουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στις αντιλαϊκές πολιτικές που επεξεργάζεται και εφαρμόζει το ΔΝΤ. Για τον ίδιο λόγο, στην Αθήνα στις 26 του Σεπτέμβρη, το απόγευμα, οργανώνουμε Συλλαλητήριο μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα.

Στις 29 - 30 του Σεπτέμβρη πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος θα πάρει μέρος σε Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικαλιστών στην πόλη Μαριγιόν της Γαλλίας, με θέμα: "Η κοινή δράση των ταξικών δυνάμεων του Συνδικαλιστικού κινήματος στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης".

Το Σάββατο 21 του Οκτώβρη, το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει στην Αθήνα Πανελλαδικό Συλλαλητήριο και καλεί από τώρα τις οργανώσεις της φτωχής αγροτιάς και των επαγγελματοβιοτεχνών να συντονιστούν για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα, στους εργαζόμενους και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πλαίσιο θέσεων και στόχων, με βάση το οποίο καλεί όλες χωρίς εξαίρεση τις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Νοέμβρη. Το ΠΑΜΕ επιδιώκει στην πορεία για την προετοιμασία της απεργίας να ανοιχτεί συζήτηση μέσα στα ίδια τα συνδικάτα και στους χώρους δουλιάς για το χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και την τακτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ