Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στάλθηκε ταξικό και αγωνιστικό μήνυμα!

Μαχητική και μαζική η εκδήλωση της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ανάλογη επιτυχία αναμενόταν το Σάββατο

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έστειλαν ένα ηχηρό, αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη μαχητική συμμετοχή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το βράδυ της Παρασκευής στην πύλη του κεντρικού λιμανιού της πόλης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, προδιέγραφε με την ομιλία του στη δεξίωση που έγινε στην προβλήτα 1, μια «μαύρη» δεκαετία για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, έμεναν λίγες ώρες για τη μεγάλη, ταξική, διεκδικητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Η μαζικότητα και η μαχητικότητα που χαρακτήρισαν την εκδήλωση της Παρασκευής, προϊδέασε ότι η συγκέντρωση του Σαββάτου θα ήταν μια σημαντική στιγμή του αγώνα που οργανώνουν με πείσμα εδώ και πολλές βδομάδες οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με προπέτασμα τον ψευδεπίγραφο «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Κεντρικός ομιλητής είχε οριστεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας. Δεκάδες σωματεία εργαζομένων, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και συντονιστικές επιτροπές σωματείων, είχαν δηλώσει από πριν ότι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Σαββάτου, δίνοντας πανελλαδικό χαρακτήρα στην αντίδραση των ταξικών δυνάμεων. Συγκροτημένη αναμενόταν η κάθοδος εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και νέων από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, που με προσυγκεντρώσεις στο άγαλμα του Βενιζέλου και αλλού, θα κατέληγαν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης.

Τα καζάνια άναψαν

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω μιας απρόβλεπτης καταιγίδας, σημαντική και ιδιαίτερα μαχητική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση της Παρασκευής, όπου οργανώθηκε συσσίτιο προς τους άνεργους, το οποίο συμβόλισε το όραμα που επιφυλάσσει τόσο για τους άνεργους, αλλά και τους εργαζόμενους, η κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, μοιράστηκαν... μετοχές, σαν μια μορφή διαμαρτυρίας για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η εκδήλωση έγινε με συνδιοργανωτές το ΠΑΜΕ και την οργάνωση «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και είχε ταυτόχρονα έντονο αντιπολεμικό και αντιΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα. Εξάλλου, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί σύμβολο της πάλης του λαού της πόλης ενάντια στις βρώμικες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καθώς στο ίδιο σημείο έγιναν πολλές και σημαντικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία τον περασμένο χρόνο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία και άλλες δραστηριότητες.

Η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων, η αντίδραση του λαού στις επιδιώξεις κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ενάντια στη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκάλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη εντύπωση στο εσωτερικό της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η δεξίωση για τα εγκαίνια της 65ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η συνέχεια για το ΠΑΜΕ προβλέπεται το ίδιο και περισσότερο αγωνιστική, ταξική, διεκδικητική. Συνεχίζει με βάση το πρόγραμμα δράσης που έχει χαράξει, επιμένει στην ενημέρωση των εργαζομένων, στην ανάγκη για ανεβασμένες μορφές πάλης, στη συσπείρωση και στον ενωτικό αγώνα, στην ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ