ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εδωσαν εξιτήριο σε 10χρονο αγόρι

Εδωσαν εξιτήριο σε 10χρονο αγοράκι από την Αλβανία, που έπασχε από οξεία λευχαιμία, γιατί οι φτωχοί γονείς του δε διέθεταν πράσινη κάρτα! Το περιστατικό συνέβη πριν ένα μήνα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αλλά μας καταγγέλθηκε μόλις χτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι γιατροί του νοσοκομείου αμέσως μετά την εισαγωγή του μικρού αρρώστου διαπίστωσαν ότι αυτό είχε πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη και επειδή υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του προχώρησαν σε μετάγγιση αίματος. Στη συνέχεια η διοίκηση του νοσοκομείου ειδοποίησε τους γονείς ότι δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο τον 10χρονο στο νοσοκομείο, συμμορφούμενη με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την περίθαλψη των αλλοδαπών στη χώρα μας. Τότε οι γιατροί του νοσοκομείου εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους και επικοινώνησαν με αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, ζητώντας να παραμείνει το παιδί στο νοσοκομείο. Οπως τόνισαν, η κατάσταση του 10χρονου είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος για την ίδια του τη ζωή, εφόσον τις επόμενες μέρες δεν έχει νοσοκομειακή φροντίδα. Η απάντηση που πήρε τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και τα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, που ζήτησαν την παραμονή του άτυχου αγοριού στο νοσοκομείο ήταν «αν θέλετε να το κρατήσετε θα πληρώσετε και τα νοσήλια». Είναι άγνωστο πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ο μικρός ασθενής που αναζήτησε το «φιλί» της ζωής, για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή του ασθένεια στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μια εγκύκλιος του υπουργείου κατά τρόπο τόσο απάνθρωπο απαγόρευσε στους γιατρούς να ανταποκριθούν και να το περιθάλψουν.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτό

40ήμερο του ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗ

ετών 15

τρέχει ο οδηγός προσπέραση να κάνει

πετάει πέρα το παιδί και τότε σταματάει

ο πόνος μας αγκάλιασε το δάκρυ μας ποτίζει

το χώμα που τον σκέπασε και δεν ξαναγυρίζει.

Αντί μνημοσύνου

2 Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τετραετίας από το θάνατο του αδελφού μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Καθώς και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της αδελφής μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Γεωργίου - ΚΑΡΠΗ προσφέρω 100.000 δρχ.στο «Ριζοσπάστη» και 100.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανδρέας Γεωργίου

***

φΩΤ.

Σήμερα, κλείνουν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΓΙΑΣ στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμή του 16ου Συνέδριου προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιβαδειάς 30.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του Καλλιόπη Καγιά.

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ
Μεγάλη η απουσία του

Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου (2 Σεπτέμβρη 1984). Οσοι γνώρισαν τον Μάνο Κατράκη μιλούν για τη μεγαλοσύνη του, που δεν περιοριζόταν μόνο στη θεατρική αλήθεια του. Ξεκινούσε, πρώτα απ' όλα, από τη ζωή του. Είχε την παλικαριά να αγαπά και να μοχθεί για τη ζωή, τον αγώνα, την τέχνη. Δυνατός, εργατικός, σεμνός και αταλάντευτος, επέλεξε το δύσκολο δρόμο και στη ζωή και στην τέχνη. Οι προσωπικές του αγωνίες ήταν οι αγωνίες του λαού και η ανησυχία του ήταν η ανησυχία του παθιασμένου εργάτη της τέχνης. Με το πέρασμά του από τη ζωή δημιούργησε ιστορία και έργο. Αφησε μια παρακαταθήκη πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική. Υπήρξε υπόδειγμα γενναίου, αγωνιστή, σταθερού, ασυμβίβαστου και συνειδητού κομμουνιστή, μοναδικά υπέροχου καλλιτέχνη. Δίδαξε και "ποίησε ήθος" πάνω στο θεατρικό σανίδι, αλλά και στην καθημερινή "σκηνή" της ζωής και του αγώνα, στο Μακρονήσι, τον Αϊ Στράτη, την Ικαρία. Σε εποχές γενικού ξεπουλήματος ο Μάνος Κατράκης, είτε με τον λόγο της τέχνης του, είτε με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις διεκδικήσεις του ΚΚΕ, τίποτε άλλο δεν επιζητούσε από το να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Ο,τι υπήρξε ο Μάνος Κατράκης εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο από έναν άλλο μεγάλο κομμουνιστή τον Γιάννη Ρίτσο:

«Σύντροφε Μάνο, Κρητικόπουλο, Ερωτόκριτέ μας, άξιε γιε της Ρωμιοσύνης/ Ερωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη/ στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη/ μες τη φωνή σου ακέριος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του/ μες τη φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί κι ένα λιοντάρι δένουν τη φιλία του κόσμου...» (Γιάννης Ρίτσος 14 IV 81).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Γενική Συνέλευση
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-9-00 στη νέα διεύθυνση της αίθουσας της ΠΕΑΕΑ, στην οδό Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια.
Επέτειοι
  • Η Νομαρχιακή ΕπιτροπήΝομού Πέλλας της ΠΕΑΕΑ, σήμερα Κυριακή 3-9-00 στις 11 π.μ., στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, διοργανώνει παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.
  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Λακώνων Αττικής στήριξης του ΚΚΕ, διοργανώνουν εκδρομή -προσκύνημα την Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8-9-00, στα Πετρουλιάνικα Λακωνίας, για να τιμήσουν την επέτειο της σφαγής, τον Γενάρη του 1946 από τους «Χίτες», της οικογένειας των αγωνιστών Πέτρουλα. Πούλμαν την Πέμπτη 7-9 στις 8. πμ απο την Πλ. Κάνιγγος στην Αθήνα και από τον Πειραιά στις 8.30π.μ., από το Δημοτικό Θέατρο. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296 και 82.22.952.
Λευκές βιντεοκασέτες EUROPROMOTION

Η εταιρία «ΕΥΡΩΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΕ» δυναμικά στο χώρο των βιντεοκασετών εκτός των παιδικών μεταγλωττισμένων βιντεοκασετών που διαθέτει, τώρα και με λευκές βιντεοκασέτες.

Οι νέες λευκές βιντεοκασέτες EUROPROMOTION είναι πρώτες και με διαφορά.

Επισκεφτείτε το site μας www.europromotion.gr και ενημερωθείτε για όλα τα προϊόντα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ