ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στρατηγική προσήλωσης στις ανατροπές του μνημονίου

«Απαλλαγή» από τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας μέσω της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει(!) διακήρυξε την Κυριακή ο Αντ. Σαμαράς

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να προσπεράσουν και να πολεμήσουν τους δημαγωγικούς ελιγμούς της ΝΔ
Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να προσπεράσουν και να πολεμήσουν τους δημαγωγικούς ελιγμούς της ΝΔ
Στρατηγική αποφασιστικής στήριξης των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είναι η στρατηγική της δήθεν «απαλλαγής» από το μνημόνιο, που διακήρυξε από το βήμα του 8ου τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα πειθαρχίας στη στρατηγική του μνημονίου, αφού η «απαλλαγή» - όπως λέει - από αυτό, προϋποθέτει την άμεση και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει. «Θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο, αφού το εφαρμόσουμε άμεσα και πλήρως», είναι με δύο λόγια η περιβόητη στρατηγική που ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανίσει ως δήθεν φιλολαϊκή πρόταση εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση.

Παρά τη συστηματική προσπάθεια που έκανε να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες και να πείσει ότι μπορεί το κόμμα του να αποτελέσει διέξοδο για το αστικό πολιτικό σύστημα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι η δέσμευση για εφαρμογή του μνημονίου είναι το κυρίαρχο.

«Στρατηγική μας είναι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι να το καταργήσουμε μονομερώς. Αυτό δε γίνεται», τόνισε κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το κυρίαρχο στη θέση της ΝΔ είναι η δέσμευση για εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή τη δέσμευση άλλωστε επανέλαβε με μεγαλύτερη σαφήνεια στην εισηγητική ομιλία του, όταν ανέφερε ότι η ΝΔ «εγγυάται ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας με το ΔΝΤ γιατί αυτό επιβάλλει η υπευθυνότητα».

Εξάλλου, το «μείγμα της πολιτικής» που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ, έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, ενώ θεωρεί ως «δεδομένο» την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς λέγοντας ότι «δε θέλουμε να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του μνημονίου, για να επιστρέψουμε σε πολιτική λαϊκισμού, δε θα επιστρέψουμε ποτέ εμείς σε ολέθρια δημοσιονομική χαλάρωση και σε ακατάσχετη παροχολογία. Θέλουμε να λύσουμε τα χέρια μας, για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να αποκαταστήσουμε στοιχειώδη(!) κοινωνική δικαιοσύνη».

Φιλομονοπωλιακές δεσμεύσεις με το τσουβάλι

Δίνοντας μια πρόγευση από το «μείγμα» της πολιτικής που ευαγγελίζεται για την έξοδο από την ύφεση και θα παρουσιάσει την επόμενη Τρίτη, ανέφερε δύο χαρακτηριστικά μέτρα:

  • Πρώτον, την αξιοποίηση - διάβαζε ολοκληρωτική παράδοση στο κεφάλαιο - της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, των νοσοκομείων, των ιδρυμάτων πρόνοιας, των κληροδοτημάτων κ.ο.κ.
  • Δεύτερον, την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους!
  • Τρίτον, τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, αφού όπως είπε η χώρα δεν αντέχει ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους.

Ατράνταχτη απόδειξη για τη στήριξη που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ στην εφαρμογή του μνημονίου, αποτελεί το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν αμφισβήτησε στο ελάχιστο τα αντεργατικά μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε τα «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ (ΛΑ.Ο.Σ. και Ντ. Μπακογιάννη) για συνυπευθυνότητα όσον αφορά τα αντεργατικά μέτρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, ωστόσο δεν άσκησε την παραμικρή κριτική στα μέτρα αυτά.

Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο πραγματικός στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει την «ξερή» καταψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό για δημαγωγικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, όπως ακριβώς έπραξε με το «όχι» στο μνημόνιο, με στόχο να χαράξει πλαστές διαχωριστικές γραμμές για να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να δρομολογήσει την επάνοδο της ΝΔ στο τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόβαλε ως πρότυπο για την απαλλαγή από το μνημόνιο τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το 2003 προκειμένου να βγει η Τουρκία «από τους περιορισμούς του ΔΝΤ»(!). Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ο «Καλλικράτης» δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί «δεν αφήνει περιθώρια το μνημόνιο να δώσουμε πόρους και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (!).

Συμπληρώνοντας το «μείγμα» της βάρβαρης πολιτικής του, ανέφερε ότι το κόμμα του αναλαμβάνει δύο δεσμεύσεις: να καταργήσει αμέσως το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς και το μεταναστευτικό νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Επιθετική υπεράσπιση του κεφαλαίου

Συμπερασματικά, από τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκαν καθαρά τρία χαρακτηριστικά της στρατηγικής της «νέας ΝΔ»:

  • Επιθετική υπεράσπιση της επιχειρηματικότητας και βομβαρδισμός προτάσεων για ενίσχυση των μονοπωλίων.
  • Μέτωπο κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων και νομιμοποίηση των μέτρων καταστολής των ταξικών αγώνων.
  • Ακρατη δημαγωγία για τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του Αντ. Σαμαρά μετά το συμβιβασμό με τους «καραμανλικούς», γεγονός που αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Οι εσωκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, παραμένουν οξύτατες.

Συνένοχος στο έγκλημα

Η καταψήφιση - όπως ανακοινώθηκε - επί της αρχής του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη ΝΔ, σε καμία περίπτωση δε σηματοδοτεί την παραμικρή αντίθεση στην προωθούμενη κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των συντάξεων. Πρόκειται για εικονική, δημαγωγική καταψήφιση, που απαντά στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο να αποφύγει ο ένας πυλώνας του δικομματισμού την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ στηρίζει το αντεργατικό έγκλημα και θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή του. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ, ούτε ακόμα και στο συνέδριο, δε βγήκε από το στόμα του Α. Σαμαρά έστω και μια λέξη αμφισβήτησης και κριτικής των διατάξεων - λαιμητόμων του ασφαλιστικού τερατουργήματος. Δεν είπε λέξη, για παράδειγμα, για την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 χρόνια, στην πραγματικότητα στην παράταση της εργασίας μετά τα 70, δηλαδή μέχρι το θάνατο. Δεν αρνήθηκε τη 40ετία, ούτε βέβαια τη μείωση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων στα 300 και λιγότερο ευρώ. Δεν είπε τίποτα για την καταδίκη των γυναικών με ανήλικα παιδιά να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, γιατί απλούστατα δε διαφωνεί, αφού το μέτρο αυτό είχε δρομολογηθεί από τη γαλάζια διακυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την εξοντωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά και για την κατάργηση στην πραγματικότητα των επικουρικών συντάξεων. Δεν έχει καμιά αντίρρηση για το χωρισμό της σύνταξης σε βασική και αναλογική, αφού τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας. Ούτε βέβαια διαφωνεί με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, αφού σημαία της είναι το σύνθημα «ανταγωνιστικότητα παντού». Ακριβώς αυτή την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου επικαλείται και η κυβέρνηση με την τρόικα. Οχι μόνο για το Ασφαλιστικό, αλλά και για το Εργασιακό, δηλαδή το νομοθετικό έκτρωμα με το οποίο προωθείται η απόλυτη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και το οποίο η ΝΔ επίσης υποστηρίζει επί της ουσίας. Με λίγα λόγια, η καταψήφιση του Ασφαλιστικού (ενδεχόμενα και του Εργασιακού) από τη ΝΔ αποκλειστικό στόχο έχει την παραπλάνηση των εργαζομένων. Οι δημαγωγικές μάσκες δεν μπορούν να αποκρύψουν το πραγματικό - αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ. Ο λαός πρέπει να τη στοχοποιήσει πολιτικά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ., με τις άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Να πληρώσουν όλοι τους για το έγκλημα που διαπράττουν σε βάρος του.


Π. Κ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΝΔ είναι υπέρ των μέτρων και κατά του λαού

Σε σχόλιο για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα από το αντιδραστικό μνημόνιο, όταν έχει δεσμευτεί ότι θα το εφαρμόσει και όταν καταγγέλλει και συκοφαντεί μαζί με την κυβέρνηση και τον ΛΑ.Ο.Σ. ως επιζήμιους και παράνομους τους εργατικούς αγώνες που αντιπαλεύουν το μνημόνιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ