ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου για τα σπίτια

Οδοιπορικό του «Ρ» στην πόλη - πρότυπο μόνο στα χαρτιά

Το κτίριο του υπουργείου Εργασίας έγινε αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου
Το κτίριο του υπουργείου Εργασίας έγινε αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντεργατικής και σκανδαλώδους πολιτικής που ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εφαρμόζουν για τη στέγαση δεν είναι άλλο από το έργο του Ολυμπιακού Χωριού. Το μεγαλύτερο Ολυμπιακό έργο, το οποίο αποτέλεσε και τη βιτρίνα των αγώνων. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία του ΟΕΚ, ο οποίος με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, ανέλαβε την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού και πριμοδότησε με πολλά δισεκατομμύρια όλους τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας για την υλοποίησή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 100 δισ. δραχμές που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, τελικά ξεπέρασε τα 150 δισ., χωρίς κανείς να γνωρίζει μέχρι σήμερα το ακριβές κόστος.

Την ίδια ώρα όμως που οι κατασκευαστικές καρπώθηκαν δισεκατομμύρια, που βάφτηκαν μάλιστα με αίμα 5 νεκρών εργαζομένων (από τους συνολικά 13 στα Ολυμπιακά έργα) κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ, που μπήκαν στα σπίτια μετά από περίπου ένα χρόνο, το μόνο που δεν απολαμβάνουν είναι την «πρότυπη πόλη» που τους παρουσίαζαν για να καλύψουν όλα τα παραπάνω. Με δεκάδες προβλήματα, αφού εκτός από τις κατοικίες, στις οποίες μάλιστα ακόμα δεν έχουν επισκευαστεί από τους εργολάβους οι κακοτεχνίες, μια σειρά έργα υποδομής, ώστε να υπάρξει και κοινωνική συνοχή, απομένουν ακόμα στα χαρτιά. Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι καλούνται και πληρώνουν κάθε μήνα στον ΟΕΚ τη δόση τους, χωρίς ακόμα να γνωρίζουν το τελικό ποσό, το οποίο γίνεται προσπάθεια να κοστολογηθεί σε διπλάσια επίπεδα από αυτά που ορίζει ο ΟΕΚ για τους υπόλοιπους δικαιούχους.

Η «πράσινη ζώνη» μετατράπηκε σε «γκρίζα ζώνη»
Η «πράσινη ζώνη» μετατράπηκε σε «γκρίζα ζώνη»
Ηταν καλοκαίρι το 2006 όταν ο «Ρ» παρουσίαζε οδοιπορικό στο Ολυμπιακό Χωριό και συνομιλία με κατοίκους και μέλη του Συλλόγου που κατήγγειλαν σειρά προβλημάτων και κατέθεσαν υπόμνημα, που όπως έλεγαν τότε είναι «απαιτήσεις των κατοίκων και όχι αιτήματα», για να σταματήσουν να ζουν «σε ξενοδοχεία» του ΟΕΚ. Τέσσερα χρόνια μετά ο «Ρ» επανέλαβε το οδοιπορικό στο Ολυμπιακό Χωριό των 10.000 πλέον κατοίκων και συνομίλησε μαζί τους και με μέλη του Συλλόγου τους, που κατήγγειλαν ότι από τότε όχι απλά δε λύθηκε κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα προστέθηκαν και επιπλέον.

«Εχουμε ήδη πληρώσει πολλά»

Ξεκινώντας τη συζήτηση με μέλη του Συλλόγου, το πρώτο που θα αναφέρουν είναι το πρόβλημα με την κοστολόγηση των σπιτιών.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι μια προφορική τιμή που μας είχε πει το 2005 ο τότε υπουργός Εργασίας και όριζε στα 850 ευρώ το τετραγωνικό το ανώτερο! Τιμή εξωφρενική για εργαζόμενους σαν εμάς και διπλάσια από τα περίπου 400 ευρώ που πληρώνουν άλλοι δικαιούχοι», τόνισαν, για να συμπληρώσουν ότι ήδη πολλοί κάτοικοι έχουν πάρει δάνεια για να επισκευάσουν και να συμμαζέψουν κακοτεχνίες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΕΚ, το 2004 το τετραγωνικό μέτρο θα ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ!

Με «πρότυπα» κοντέινερ λειτουργούν τα σχολεία στο Ολυμπιακό Χωριό
Με «πρότυπα» κοντέινερ λειτουργούν τα σχολεία στο Ολυμπιακό Χωριό
«Δε δεχόμαστε καμία αξία για τα σπίτια μας, ήδη έχουμε πληρώσει πολλά χρήματα που δε θα έπρεπε». Ηδη, πάντως κάτοικοι και Σύλλογος απαίτησαν από τον ΟΕΚ και πέτυχαν να μειωθεί στο μισό η δόση και διεκδικούν μάλιστα να παγώσει, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Εργαζόμενοι και άνεργοι ζουν στο Ολυμπιακό Χωριό και όχι καμία ελίτ, όπως μας λένε», τόνισαν.

Φυλάνε τα «φιλέτα» για τους ιδιώτες

Η κουβέντα θα μπει αμέσως μετά στα φιλέτα της περιοχής, δηλαδή την εμπορική ζώνη, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την Πολυκλινική και τους ελεύθερους χώρους. Το διαγωνισμό για την εμπορική ζώνη μάς ενημερώνουν ότι τον έχει κερδίσει η κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» για να κατασκευάσει μέσω ΣΔΙΤ και να εκμεταλλευτεί για 100 χρόνια εμπορικό κέντρο. Την ίδια στιγμή όμως - καταγγέλλουν - την «πράσινη ζώνη» (διατρέχει κατά μήκος όλο το Ολυμπιακό Χωριό) την παράτησαν και έχει ξεραθεί και το ίδιο γίνεται με πολλούς ακόμα ελεύθερους χώρους. Ο φόβος, όπως καταγγέλλουν, είναι ότι γίνεται συνειδητά για να παραδοθούν στο μέλλον οι παρατημένοι χώροι σε ιδιώτες για «εκμετάλλευση». Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού δεν κατορθώθηκε μέχρι στιγμής να δοθούν σε ιδιώτες, έχει πάρει πλέον τα κλειδιά ο ίδιος ο Σύλλογος και με ευθύνη του χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.

«Θα διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε» λένε στον «Ρ» τα μέλη του Συλλόγου
«Θα διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε» λένε στον «Ρ» τα μέλη του Συλλόγου
Την ίδια στιγμή, κατήγγειλαν στη συνέχεια, που δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα κέντρο για πολιτιστικές δραστηριότητες όπως ζητάνε, με αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο εικαστικών τεχνών, σχολή χορού, ωδείο, βιβλιοθήκη, θερινό και χειμερινό κινηματογράφο, ώστε να μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά, το τεράστιο κτίριο του υπουργείου Εργασίας το έκαναν αντικείμενο αγοραπωλησίας και ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου. «Είναι ντροπή. Ολόκληρο κτίριο αντί να το αξιοποιήσουν για τους κατοίκους έκαναν με αυτό εμπορικές συναλλαγές με μίζες εκατομμυρίων ευρώ», θα πουν οργισμένοι, για να συμπληρώσουν πως «να ξέρουν ότι πλέον θα το διεκδικήσουμε δυναμικά».

Με υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Παιδείας

Τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όταν το κράτος λειτουργεί σαν επιχειρηματίας, αποκαλύπτονται στην περίπτωση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, που αν και κατασκευάστηκε με χρήματα εργαζομένων, λειτουργεί με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Οι κάτοικοι στην αρχή έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 25 ευρώ σε κάθε επίσκεψη εκεί και κάτω από τις έντονες αντιδράσεις κατορθώθηκε τουλάχιστον να υπογραφούν συμβάσεις με το ΙΚΑ. Από τις αρχές του χρόνου όμως οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν από τη διοίκηση του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει και πάλι να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Το πόσο πρότυπη πόλη αποτελεί το Ολυμπιακό Χωριό, το αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι στο θέμα της Παιδείας, όταν άνοιξαν την πρώτη χρονιά τα σχολεία και είδαν τα παιδιά τους να στοιβάζονται και στη συνέχεια για να χωρέσουν να τα γεμίζουν με συνολικά 20 «πρότυπα» κοντέινερ! Ειδικά το Γυμνάσιο και Λύκειο που συστεγάζονται σε ένα κτίριο και στοιβάζονται εκεί 600 παιδιά, τα μέλη του Συλλόγου ήταν ξεκάθαρα «τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουμε με καταλήψεις», ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα δύο Δημοτικά. «Εχουμε ζητήσει την κατασκευή ενός Δημοτικού και ενός κτιρίου για το Λύκειο. Εχουν βρεθεί τα οικόπεδα, έχουν παραχωρηθεί στον ΟΣΚ, αλλά ακόμα σχολεία δεν έχουμε δει».

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις με τις οποίες έκλεισαν τη συζήτηση κάτοικοι και μέλη του Συλλόγου: «Καλλιέργησαν στην αρχή μια ψευδαίσθηση ότι οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού είμαστε κάτι ξεχωριστό. Μας χαρακτήρισαν πρότυπη πόλη, χωρίς όμως να μας παρέχουν τίποτα για να είμαστε και στην πράξη. Να ξέρουν ότι εδώ είμαστε όλοι εργαζόμενοι και ότι πλέον θα διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε».


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ