ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
Στόχος η συμμαχία εργατών και αυτοαπασχολούμενων

Σημαντικό ποιοτικό βήμα στην κατεύθυνση σφυρηλάτησης των δεσμών και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους φυσικούς της συμμάχους στον κλάδο των κατασκευών, όπως είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι τεχνικοί, αποτέλεσε η σύσκεψη συντονισμού και η ανάδειξη Συντονιστικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Στόχος και προοπτική όχι μόνο η αντίσταση ενάντια στη βαρβαρότητα των άγριων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων, αλλά και να αναδειχθεί το κοινό μακροχρόνιο συμφέρον που συνδέει εργάτες και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο των Κατασκευών και φτάνει μέχρι τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Αλλωστε, εκείνο που ξεκαθαρίστηκε στη σύσκεψη είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, όσο θα συνεχίζεται η σημερινή ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οικοδόμοι, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), αυτοαπασχολούμενοι από τους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τους αλουμινάδες, εργαζόμενοι στους ανελκυστήρες, στο ξύλο και ηλεκτροτεχνίτες. Επίσης, συμμετείχαν Μισθωτοί Τεχνικοί, αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, καθώς και φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), από τις σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων.

Μιλώντας εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας Γιάννης Πάσουλας, τόνισε πως «το ζήτημα που αντικειμενικά μπαίνει είναι ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, ανάπτυξη που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες ή ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου;». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσεγγίστηκε το θέμα της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και οι ανάγκες που αφορούν την κατοικία, τα δημόσια έργα υποδομής, την αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση κλπ.

Εκείνο που επισημάνθηκε είναι πως η κρίση στον κλάδο είναι παρατεταμένη, βαθιά, έχει πάρει μονιμότητα, οξύνεται και έχει συμπαρασύρει όλη την αλυσίδα της οικοδομικής βιομηχανίας. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου αναδεικνύει ακόμη πιο ξεκάθαρα πως κοινός εχθρός εργατών, ΕΒΕ, μισθωτών, είναι τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο. Κάτι που εκφράζεται παντού. Ετσι έχουμε:

-- 80.000 άνεργους οικοδόμους με βάση μόνο τα στοιχεία του ΙΚΑ.

-- Εκατοντάδες βιοτεχνίες οικογενειακές επιχειρήσεις κλείνουν, περιουσίες κατάσχονται. Οικονομικός στραγγαλισμός των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, την αναδουλειά.

-- Πάνω από 7.000 διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί (απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ) είναι άνεργοι. Βιώνουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων (εξαρτημένη εργασία με «μπλοκάκι» κλπ.).

Η βασική αντίθεση

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τον εισηγητή η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενώ για τα λεγόμενα μεγάλα έργα σημείωσε πως «το κράτος δημιουργεί υποδομές εκεί που το κεφάλαιο θέλει να επενδύσει, να έχει κέρδη. Δεν ενδιαφέρεται για έργα που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες». Διαχρονική επιλογή του κράτους και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν η επιτάχυνση της τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, είτε με τον τρόπο ανάθεσης των Δημόσιων Εργων (ΣΔΙΤ, απευθείας ανάθεση κλπ.), είτε με άλλες επιλογές, όπως την πολιτική χρήσης γης και χωροταξικού σχεδιασμού.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι «την ώρα που στον κλάδο των κατασκευών έχουμε βαθιά και παρατεταμένη κρίση», όπως σημειώθηκε εισηγητικά, «μια σειρά από λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες και οι εργαζόμενοι τις πληρώνουν πανάκριβα». Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες. Εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια και κατοικίες στερούνται αντισεισμικής θωράκισης. Το ενοίκιο εξανεμίζει το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. «Κι ενώ λοιπόν οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται καθημερινά και δεν ικανοποιούνται, από την άλλη πλευρά η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ζουν τις συνέπειες της πολιτικής που στην προτεραιότητα έχει το κέρδος και τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

Η διέξοδος της λαϊκής οικονομίας

Αυτή η αντίθεση μπορεί να λυθεί μόνο στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. «Στη δική μας αντίληψη αντιμετωπίζουμε το τεχνικό έργο ως σχεδιασμένη δραστηριότητα με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του διαρκώς διευρυνόμενου συνόλου των λαϊκών αναγκών», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει ενιαίο κρατικό φορέα στις κατασκευές (όπως και σε άλλους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας π.χ. ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες) που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημόσιων έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας».

Μετά από πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε πλαίσιο πάλης, διεκδικώντας αφ' ενός μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των μικρών ΕΒΕ (π.χ. πάγωμα δανείων, φορολογική ελάφρυνση των ΕΒΕ, αύξηση επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ κλπ.) και αφ' ετέρου έργα ικανοποίησης λαϊκών αναγκών.

Επίσης εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή, με τη συμμετοχή οικοδόμων, ΕΒΕ, μισθωτών τεχνικών, που στόχο θα έχει το συντονισμό της δράσης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Σκιαδιώτης, ο οποίος τόνισε πως το ΠΑΜΕ επικροτεί την πρωτοβουλία και τόνισε την ανάγκη να γενικευτεί η πείρα. Από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρέτισε ο Σάκης Σβορώνος.

Διγλωσσία και ευρω-λαγνεία στην απόφαση της ΟΕΝΓΕ

Η διγλωσσία και η ευρω-λαγνεία χαρακτηρίζουν και την τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που υπερψηφίστηκε απ' τις παρατάξεις του Μετώπου (στηρίζεται απ' το ΣΥΝ) και την Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) και προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 29 Ιούνη και πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα καθορίσει, μετά από τις συνελεύσεις των τοπικών Ενώσεων, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Ετσι, ενώ στην απόφαση τίθεται ως «πολιτικός στόχος η πλήρης ανάπτυξη ενός Δημόσιου, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Συστήματος Υγείας με καθολική πρόσβαση και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των πολιτών, εργαζομένων, ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών», εντούτοις η πρόταση αυτή δε συνοδεύεται απ' την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΓΣ υπήρξαν και τοποθετήσεις ορισμένων συμβούλων του Μετώπου για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Επίσης ενώ διατείνεται ότι οι «νοσοκομειακοί γιατροί σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις», δε θέτουν θέμα κατάργησης της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που μετέρχονται και τα δημόσια νοσοκομεία.

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι η ΟΕΝΓΕ καλύπτει τις Ενώσεις που θα καλύπτουν την εφαρμογή των τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό, που παραπέμπει ευθέως στην Κοινοτική Οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και απορρίπτει ως βάση διαλόγου την πρόταση για το νέο εφημεριακό καθεστώς που προβλέπει επίδομα εφημερίας, ομολογώντας έτσι ότι θα προσέλθει στο διαβόητο διάλογο.

Τέλος, μένουν εκτός διεκδίκησης φλέγοντα θέματα όπως η μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Διέξοδος στην πρόταση της ΔΗΠΑΚ

Την πρόταση για 24ωρη απεργία στις 29 Ιούνη καθώς και τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο Υγείας στη Βουλή έκανε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Επίσης πρότεινε την απόρριψη του νομοσχεδίου, που εμπορευματοποιεί πλήρως την Υγεία, καθώς και να μην προσέλθει η ΟΕΝΓΕ σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Η ΔΗΠΑΚ, μεταξύ των άλλων, προτείνει, σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για διεκδίκηση: Απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί και όλοι οι συμβασιούχοι, να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία και να χρηματοδοτούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταρτίζονται ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να ισχύσει σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, με εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα.

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομίας

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί έως και το απόγευμα οι πρώην εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής» έξω από το υπουργείο Οικονομίας, απαιτώντας την καταβολή των αποζημιώσεων που τους οφείλονται και την ολοκλήρωση των διαδικασιών συνταξιοδότησης και μετατάξεων, για όσους έχουν το δικαίωμα αυτό.

Τελικά, χτες το απόγευμα, ως αποτέλεσμα των πολύμηνων κινητοποιήσεών τους υπογράφτηκε κοινή υπουργική απόφαση, από τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, η οποία προβλέπει την καταβολή τμήματος της αποζημίωσης. Επίσης, ορίστηκε νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας την επόμενη Δευτέρα για τα ζητήματα που συνεχίζουν να εκκρεμούν.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προσκυνά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μαζί τους διαπράττει έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Τόνισε ότι μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους, μόνη διέξοδος είναι η οργάνωση και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης όλων των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Καταλήγοντας εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ