Ξεχωριστή σε σημασία η νέα πολιτιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, που αγκαλιάστηκε στην πρώτη παράσταση
Πολλοί θεατές πήραν την αφίσα (φωτ.) της παράστασης, για να την προπαγανδίσουν στο χώρο εργασίας τους |
Εργάτες, μετανάστες, φοιτητές, νοικοκυρές κ.ά. έσμιξαν, από τη μια πλευρά, ως θεατές και, από την άλλη, ως συντελεστές μιας ξεχωριστής θεατρικής παράστασης. Η παράσταση είναι καρπός πολύμηνης δουλειάς, που έγινε με πολύ μεράκι, μετά από το μεροκάματο, χωρίς ανάπαυλα από τις πολύμηνες μάχες που δίνει η εργατική τάξη με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, σημείωσε, «ανοίγοντας» την εκδήλωση, η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επισήμανε, δε, μεταξύ άλλων, ότι οι ταξικές δυνάμεις θα δυναμώσουν την παρέμβασή τους στο μέτωπο του πολιτισμού, ενθαρρύνοντας σχετικές πρωτοβουλίες μέσα και στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους.
Με μιαν αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1960 και τους αγώνες της περιόδου, η παράσταση επιδιώκει να αναδείξει πως οι λαϊκοί αγώνες πρέπει να αναπτύσσονται με κατεύθυνση τις ριζικές αλλαγές που απαιτεί η ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων, κόντρα στις μεθοδεύσεις και τους ανταγωνισμούς των μερίδων της αστικής τάξης. Με όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης και επαγρύπνησης ενάντια στους μηχανισμούς της πλουτοκρατίας (ειδική αναφορά γίνεται, π.χ., στο ρόλο παρακρατικών ομάδων και τραμπούκων). Αυτήν ακριβώς την ανάγκη ανέδειξε και η προσπάθεια διαφόρων στοιχείων, που, μέσα στο σκοτάδι κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η παράσταση, πέταξαν αντικείμενα στους θεατές με στόχο την παρεμπόδιση της παράστασης. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Το κοινό απάντησε με το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Ούτε ένας δεν έφυγε. Η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά, επιβεβαιώνοντας πόσο ενοχλητική για την αστική τάξη και τα τσιράκια της (άρα και πόσο αναγκαίο είναι να στηριχθεί και να δυναμώσει) είναι η επίμονη και πολύμορφη δράση που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ σε όλους τους τομείς της ζωής της εργατικής οικογένειας, ενισχύοντας κάθε μορφή λαϊκής αντίστασης και αφύπνισης. Κόντρα και στην «πολιτιστική σαβούρα» που σερβίρουν στο λαό τα αστικά ΜΜΕ και οι επιχειρηματίες του χώρου, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στον ατομικισμό, στην ηττοπάθεια και σε κάθε τι «ρεαλιστικό» που απαιτούν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.
Με τη λήξη της παράστασης, το κοινό τραγούδησε μαζί με τους ηθοποιούς το τραγούδι του ΠΑΜΕ: «...έλα μαζί να πάμε εργάτη με το ΠΑΜΕ/ στους ταξικούς αγώνες κρίνεται η ζωή». Πολλοί θεατές έφυγαν από το θέατρο με αφίσες της παράστασης για να προπαγανδίσουν την πρωτοβουλία στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους τους.
Την επόμενη Κυριακή 20/6, θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Οι προσκλήσεις αντιστοιχούν στην αγορά ενός λαχνού (5 ευρώ) για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ (διατίθενται στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα και στην είσοδο του θεάτρου).
Με περικοπές, συμπτύξεις και μειώσεις θα πραγματοποιηθεί (15 - 22/7) το «16ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Η μηδαμινή επιχορήγηση του ΥΠΠΟ προς τον επιτυχημένο θεσμό, με 70.000 ευρώ (!), έναντι των περίπου 450.000 πέρσι, «κόβει» τα φτερά της διοργάνωσης, δημιουργώντας αβεβαιότητα ακόμα και για τη συνέχιση του φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια. Είναι το «δώρο» της κυβερνητικής πολιτικής και του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, που κατά τ' άλλα εξήρε στα λόγια, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τη συμβολή του Φεστιβάλ Καλαμάτας στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας... Στην πράξη, η επιχορήγηση μειώνεται δραματικά κατά 85%.
Στο φετινό πρόγραμμα συμπυκνώνονται οι παραστάσεις σε οκτώ μέρες αντί για 11. Μειώνονται οι παραγωγές, τα παρουσιαζόμενα σχήματα και δημιουργοί από διαφορετικές χώρες. Ετσι, φέτος, θα παρουσιαστούν δέκα παραγωγές από Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία και Ελλάδα. Ανάμεσά τους, το «Μπαλέτο της Λορένης, η ομάδα «Λα Μακάνα», ο Γιαν Φαμπρ, η Ζωή Δημητρίου, κ.ά., ενώ θα πραγματοποιηθούν και σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Οπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Βίκυ Μαραγκοπούλου, παρά την οικονομική δυσχέρεια «το Φεστιβάλ παραμένει σταθερά προσανατολισμένο σ' έναν προγραμματισμό υψηλών προδιαγραφών - απόσταγμα πολύχρονης εμπειρίας και σκληρής δουλειάς».
Σκηνή από το δράμα «Η σούτρα της σοφίας» |
Το ιαπωνέζικο δράμα «Νο», που παρουσιάζει αναλογίες με την αρχαία ελληνική τραγωδία, γεννήθηκε τον 14ο αιώνα. «ΝΟ» σημαίνει ταλέντο, ικανότητα, επιδεξιότητα στη σκηνή. Οι ηθοποιοί του «ΝΟ», φορώντας μάσκες, διηγούνται ιστορίες κυρίως με χειρονομίες, χορό και τραγούδι. Παράλληλη πορεία με το «ΝΟ» έχει και το κωμικό είδος, το «κυόγκεν». Αρχικά, το «ΝΟ» απευθυνόταν στην ανώτερη τάξη. Στη συνέχεια, απευθυνόμενο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, γνώρισε τεράστια εξάπλωση. Ανθισε ιδιαίτερα κατά τη δυναστεία των Tokugawa (1603 - 1867) και μετά την πτώση της και την κατάργηση της φεουδαρχίας, σχεδόν εξαφανίστηκε. Αναζωογονήθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο προπάππος του Ροκούρο Γκένσο το διέσωσε και το «σύστησε» στη Δύση.
Ο 62χρονος Ροκούρο Γκένσο Ουμεγουάκα θεωρείται τολμηρός ερμηνευτής και ανανεωτής του «ΝΟ». Νεότατος πειραματίστηκε με κλασικά έργα του είδους και βραβεύτηκε πολλές φορές σαν ερμηνευτής, ερευνητής και σκηνοθέτης του. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή τριών ετών και από το 1988 είναι ο 56οςεπικεφαλής της οικογένειας Ουμεγουάκα, που υπηρετεί το «ΝΟ», πάνω από 1.000 χρόνια.
«Τα πάθη των Τρωάδων» τιτλοφορείται η - βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη - παράσταση (αύριο στις 9μμ) στο θέατρο Βράχων Βύρωνα, καλλιτεχνών από τα «Θεατρικά Εργαστήρια Κορέγια» του Λέτσε, σε σκηνοθεσία των Antonio Pizzicato, Salvatore Tramacere (με ελληνικούς υπέρτιτλους). H σκηνοθεσία συνδυάζει το θέατρο με τις λαϊκές παραδόσεις του Σαλέντο - της «greciasalentina». Εκεί που και σήμερα κάποιοι μιλάνε τα «γκρίκο» ή «γκρεκάνικα», τραγουδάνε σε αυτή τη διάλεκτο και χορεύουν χορούς «γκρίκο». Η μουσική παίζεται ζωντανά επί σκηνής. Η δραματική αφήγηση είναι στα ιταλικά και όλα μοιάζουν με λαϊκή γιορτή που μιλά για την τραγωδία που γεννά ο πόλεμος. Ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί ισορροπούν μεταξύ θεάτρου και μουσικής, όπου σμίγουν ο θρήνος των Τρωάδων με τα γκρίκο «moroloja» (μοιρολόγια).
«Ανείπωτο - ο λόγος του Χειμωνά», τιτλοφορείται το αφιερωμένο στον σπουδαίο συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά θεατρικό αναλόγιο, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, από την ομάδα «Δυτικά της πόλης», σήμερα και αύριο (9 μ.μ.). Σύνθεση κειμένων: Ιερώνυμος Πολλάτος, επιμέλεια κειμένων: Βαγγέλης Ραπτόπουλος, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαριάς, σκηνικός χώρος: Γιάννης Θεοδωράκης, μουσική - ήχοι: Πλάτων Ανδριτσάκης, βίντεο: «Com.odd.or». Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Μάνος Καρατζογιάννης, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Γεράσιμος Μιχελής, Κατερίνα Φωτιάδη, Χάρης Χαραλάμπους. Τραγούδι: Μαριάνθη Σοντάκη.
«Θέλω να μιλήσω για μια άλλη βιογραφία. Ξεκινά από έναν ανυπολόγιστο παιδικό χρόνο και είναι η βιογραφία της όρασής μου. Η ιδιότητά μου του συγγραφέα ζυμώθηκε μ' αυτή την ιδιότητα, έγινε ένα με μια διαρκή, καθημερινή, αυθόρμητη προσοχή, να προσέχω συνέχεια τους ανθρώπους», έγραφε ο Γιώργος Χειμωνάς. Δέκα χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατό του, ο «ανείπωτος» λόγος του θα ακουστεί στη σκηνή, αναζητώντας την «...αέναη κίνηση στην ακινησία των νοημάτων» .