ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ερευνάται ο ρόλος «ενδιάμεσων» στις μίζες

Με πρόταση του Θ. Παφίλη, ζητείται η συνδρομή της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης στη διερεύνηση της υπόθεσης

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το δίκτυο της μεταφοράς της μίζας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις αίματος του κεφαλαίου με τα κόμματά του
Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το δίκτυο της μεταφοράς της μίζας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις αίματος του κεφαλαίου με τα κόμματά του
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, έστειλε χθες μετά από πρόταση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ», ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης προς την αντίστοιχη της Γερμανίας για να έρθουν στην Ελλάδα στοιχεία που αφορούν το «μαύρο χρήμα» της πολυεθνικής.

Ταυτόχρονα, η Εξεταστική ζητάει έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 επιχειρηματιών και εταιρειών, αφού από τη δικογραφία έχει προκύψει ότι μέσω αυτών διακινήθηκαν χρήματα που προέρχονται από τα «μαύρα ταμεία» της «ΖΗΜΕΝΣ».

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, η Εξεταστική εισηγείται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η «ΖΗΜΕΝΣ» από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στοιχεία και βοήθεια προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή και, παράλληλα, να οδηγηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, εισηγείται τα συναρμόδια υπουργεία και οργανισμοί να προσδιορίσουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη δράση της «ΖΗΜΕΝΣ» και να ζητήσουν απευθείας από τη γερμανική πολυεθνική τα σχετικά στοιχεία.

Η Εξεταστική Επιτροπή ζητάει να γίνει δεκτή η πρότασή της για την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, που κατά την τελευταία 20ετία διατέλεσαν υπουργοί και στελέχη στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ελεγχοι σε συναλλαγές επιχειρηματιών

Από τις καταθέσεις στην Εξεταστική, αλλά και από τα έγγραφα της δικογραφίας έχει προκύψει διακίνηση «μαύρων χρημάτων» της «ΖΗΜΕΝΣ» μέσα από λογαριασμούς επιχειρηματιών και εταιρειών και έτσι η Επιτροπή ζητάει από τους αρμόδιους φορείς τον έλεγχο του συνόλου των τραπεζικών τους συναλλαγών.

Ανάμεσά τους ο εφοπλιστής Λ. Λαυρεντιάδης, ο Γ. Κορωνιάς, πρώην επικεφαλής της VODAFON, o επιχειρηματίας Μ. Κάτσικας, που έχει καταθέσει πρόσφατα στην Εξεταστική, καθώς και διάφοροι χρηματιστές.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι διακινητές του «μαύρου χρήματος» της «ΖΗΜΕΝΣ» εκμεταλλεύθηκαν μια «υποδομή» η οποία υπήρχε στη χώρα με βάση χρηματιστηριακά και τραπεζικά στελέχη που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό και έτσι έστησαν ένα μηχανισμό ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα με σκοπό το χρηματισμό.

Για τους 18 επιχειρηματίες και εταιρείες, η Εξεταστική εκτιμά ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων και ως εκ τούτου έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας. Γι' αυτό ζητείται από τους αρμόδιους να ερευνηθεί η πιθανή διαδρομή χρήματος και οι εκροές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς προς πολιτικά πρόσωπα, ή υπαλλήλους του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, η Εξεταστική ζητάει από την ανακρίτρια της υπόθεσης «ΖΗΜΕΝΣ» Μ. Νικολακέα, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, να ζητηθούν στο εξωτερικό στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην στελεχών της εταιρείας που διαχειρίστηκαν τα «μαύρα ταμεία».

Καταθέσεις στη Δικαιοσύνη

Χτες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης βρέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, που καλείται να επικυρώσει ή να απορρίψει τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε να μην επικυρωθεί η διάταξη, δηλώνοντας την πρόθεσή του να μείνει στην Ελλάδα και να αποδείξει την αθωότητά του. Οπως είπε, παραιτήθηκε από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν για να βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Πολιτικά και μη πρόσωπα, που συναντήθηκαν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο την επίμαχη περίοδο των συμβάσεων της «Siemens» με τον ΟΣΕ, αλλά και για την υπόθεση Armentel, κατονόμασε χθες η Αικατερίνη Τσακάλου (πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου), ενώπιον των εισαγγελέων Πρωτοδικών Ορνεράκη και Βλάχου που χειρίζονται τις δύο υποθέσεις.

Τέλος, λίστες «δώρων», αλλά με σβησμένα τα ονόματα των παραληπτών «πολύ πριν από τον έλεγχο», ήταν τα πρώτα ευρήματα του ΣΔΟΕ στην «Siemens», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, που ανακοινώνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται στις «προμηθεύτριες επιχειρήσεις» και θα υπάρξει «συμπληρωματικό πόρισμα».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εκβιάζει για ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις

Με τον Αμερικανό πρέσβη συναντήθηκε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, ενόψει της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

«Στρατηγική ψυχραιμίας» ονομάζει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στις αλλεπάλληλες προκλήσεις με τις οποίες η Τουρκία υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Π. Μπεγλίτη, σχετικά με την πρωτοφανή πρόκληση της υπέρπτησης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους σε ύψος 150 μέτρων πάνω από την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίνα». Τούρκοι διπλωματικοί υπάλληλοι που έγιναν χτες δέκτες του διαβήματος διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά, δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό (!) και δεσμεύτηκαν να το διερευνήσουν.

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα τις επιχειρηματικές κολεγιές για λογαριασμό της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία, πίσω από τις οποίες κρύβονται επιμελώς οι προωθούμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο, ο Π. Μπεγλίτης παρουσίασε σαν μονόδρομο τη στρατηγική της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος πως ο μοναδικός αντίλογος είναι «να περάσουμε στην απέναντι όχθη και να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση».

Για την κυβέρνηση, το πρόσφατο περιστατικό είναι «απαράδεκτο» και η «ψυχραιμία» που επιδεικνύει «δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτή την πρακτική, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση ή την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Στην πραγματικότητα, πίσω από εκβιαστικά διλήμματα όπως «λύση με ΝΑΤΟικό πρόσημο ή πόλεμος», η κυβέρνηση επιδιώκει να νομιμοποιήσει τη στρατηγική της στο Αιγαίο, η οποία είναι στρατηγική ενσωμάτωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διευθετήσεις που θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα της χώρας μας στην άμυνα.

Στο μεταξύ, τo νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρτ και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου Υπουργών Αμυνας».

Η τελική επικύρωση του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ των 28 χωρών - μελών το Νοέμβρη στη Λισαβόνα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Οχι σε εντυπώσεις, συγκάλυψη και συμψηφισμούς

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σχετικά με την επιτροπή για το σκάνδαλο «Siemens»

Σε δήλωση σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τη «Ζήμενς», ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ από την αρχή της συγκρότησης της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, με ευθύνη, σοβαρότητα, συνέπεια και στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προσπάθησε να συμβάλει στη διερεύνηση των ευθυνών για την υπόθεση. Αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται στην προσπάθεια απαξίωσης της επιτροπής όσο εξαρτάται αυτό από το κόμμα μας, στη δημιουργία εντυπώσεων που δημιουργούν συνειρμούς για συγκάλυψη και συμψηφισμούς.

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία της επιτροπής και τον προσανατολισμό της έρευνας. Οι πολύπλευρες παρεμβάσεις παραγόντων, ΜΜΕ, η λειτουργία και "δεύτερης εξεταστικής" στα κανάλια δημιουργούν ένα κλίμα αποπροσανατολισμού.

Επαναλαμβάνουμε ότι μεταξύ των άλλων το κόμμα μας έκανε και την εξής πρόταση:

1) Παρέμβαση της κυβέρνησης στο γερμανικό κράτος για να δοθούν τα στοιχεία από τη SIEMENS.

2) Να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να ανοίξουν λογαριασμοί και μετοχολόγια off shore εταιρειών που πιθανόν εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

3) Να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και η τακτική των συμψηφισμών.

4) Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ