ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΜΑΡΟΚΟ
Δίχως απτά αποτελέσματα η συνάντηση Κλίντον - Μουμπάρακ...

Ο Μπ. Κλίντον με τον Χ. Μουμπάρακ

Associated Press

Ο Μπ. Κλίντον με τον Χ. Μουμπάρακ
ΚΑΪΡΟ-ΑΓΑΔΙΡ.-

Ούτε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, επιφύλασσε «ειδήσεις» ή κάποιες αξιόπιστες ενδείξεις σε σχέση με την τελική κατάληξη των διαβουλεύσεων, που πραγματοποιεί εδώ και μέρες η Αίγυπτος, με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή...

Είναι πάντως ενδεικτικό πως λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσε αρχικές πληροφορίες που είχαν προκύψει στο περιθώριο της συνάντησης Μουμπάρακ-Κλίντον σε σχέση με μία ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, στις 6 του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη!

Επιπλέον, μετά τη συνάντηση Μουμπάρακ-Κλίντον στο Κάιρο, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Το ρόλο αυτό ανέλαβαν ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, αναφέρθηκε στη χτεσινή συνάντηση δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως ήταν «καλή, θετική και σημαντική». Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως ο Πρόεδρος Κλίντον δεν έφερε κανένα νέο σχέδιο αλλά «υπάρχουν τρόποι, προτάσεις και ιδέες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν, με μεγάλη προσπάθεια, σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να βρεθούν πιο κοντά τις επόμενες λίγες μέρες».

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, λίγο προτού αναχωρήσει χτες για το Ισραήλ, όπου επρόκειτο να ενημερώσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον-Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τον Ντένις Ρος, «στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες εκτίμησαν τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων συναντήσεων και διαβουλεύσεων που έγιναν μετά την (αποτυχημένη) διάσκεψη στο Καμπ Ντέιβιντ». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε ευκαιρία διαβουλεύσεων σε σχέση με την ανεύρεση των καλύτερων τρόπων συνεργασίας των άμεσα εμπλεκόμενων μερών αλλά και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αίγυπτο, με στόχο το συντονισμό μίας πρωτοβουλίας με αποτέλεσμα κάποια συμφωνία».

Σύμφωνα, πάντως, με ανώνυμους διπλωματικούς αξιωματούχους, που είχαν πρόσβαση στη χτεσινή συνάντηση Κλίντον-Μουμπάρακ, αλλά και στον τελευταίο γύρο επαφών της αιγυπτιακής πλευράς με διάφορους ξένους αξιωματούχους, οι Αμερικανοί φέρονταν να παραπονιούνται για το ότι η Αίγυπτος «δεν έκανε αρκετά ώστε να πείσει τους Παλαιστίνιους να έρθουν σύντομα σε συμφωνία με τους Ισραηλινούς». Σύμφωνα πάντα με άλλους διπλωματικούς αξιωματούχους, οι Αιγύπτιοι ανταπάντησαν υποστηρίζοντας πως «δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το αντίτιμο για τα δισ. δολάρια της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο είναι η χειραγώγηση της εξωτερικής πολιτικής»...

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπάρακ, υποστηρίχτηκε πως ακόμη και μετά τη συνάντηση Μουμπάρακ-Κλίντον «οι ελπίδες για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραηλινών-Παλαιστίνιων παραμένουν σε ποσοστό 50-50%». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται με νόημα ότι το Ισραήλ «δεν έχει ακούσει τίποτε ακόμη, που να αποδεικνύει την ευκαμψία ή τα ανοιχτά μυαλά του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ».

Η Ισλαμική Διάσκεψη στο Αγαδίρ του Μαρόκου

Τη σταθερή υποστήριξη των 16 χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) στο Αγαδίρ του Μαρόκου έλαβε - όπως άλλωστε αναμενόταν... - ο Γιασέρ Αραφάτ. Σε τελικό ανακοινωθέν της η αρμόδια επιτροπή του ΟΙΔ εξέφρασε την υποστήριξή της στο αίτημα των Παλαιστινίων να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, έγινε έκκληση στις ΗΠΑ να μη μεταφέρουν την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σε νέες δηλώσεις του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις περί του αντιθέτου φήμες, υποστήριξε πως εμμένει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στις 13 του Σεπτέμβρη εάν, βεβαίως, δεν έχει επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Και νέα απαγωγή από την Αμπού Σαγιάφ

ΜΑΝΙΛΑ .-

Ενας Αμερικανός πολίτης, ο 24χρονος Τζέφρι Εντουαρντς Κρεγκ Σίλινγκ, απήχθη τη Δευτέρα και «θα εκτελεστεί», αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της αυτονομιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, ανακοίνωσε χτες η οργάνωση. Ο Σίλινγκ, τον οποίο η Αμπού Σαγιάφ χαρακτηρίζει «πράκτορα της CIA», είχε αφιχθεί στις 8 Μαρτίου στις Φιλιππίνες για να δει τη μνηστή του.

Η απαγωγή επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στις Φιλιππίνες, αλλά και τις αρχές των Φιλιππίνων, που βρέθηκαν μάλλον απροετοίμαστες προ του γεγονότος και αρχικά δεν μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν.

Ωστόσο ο Ρόμπερτ Αβενταχάντο, επικεφαλής των κυβερνητικών διαπραγματευτών για το θέμα των ομήρων, επιβεβαίωσε τελικά την απαγωγή. Ο Αμερικανός «μεταφέρθηκε χτες το απόγευμα στο στρατόπεδο του Ραντουλάν», είπε. Ο Ραντουλάν είναι ένας από τους διοικητές των ανταρτών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που έχουν την έδρα τους στο νησί Χόλο, 960 χλμ. νοτίως της Μανίλας.

Η Λιβύη, η οποία διαδραμάτισε διαμεσολαβητικό ρόλο κι πέτυχε την Κυριακή και τη Δευτέρα την απελευθέρωση 6 δυτικών ομήρων, «ενδέχεται» να αναλάβει μεσολάβηση για την απελευθέρωση του Αμερικανού. Οπως είπε αξιωματούχος του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, «δε νομίζω ότι το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Καντάφι θα το απέφευγε σε περίπτωση που του ζητούσαν βοήθεια οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) το σημαντικό είναι να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, είτε Ευρωπαίου είτε Αμερικανού».

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Νέες επιχειρήσεις Τσετσένων

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές πολλαπλασίασαν τις επιχειρήσεις τους κατά των Ρώσων, πραγματοποιώντας 30 επιθέσεις μέσα σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο σε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις και σε πολιτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας το θάνατο ενός πολίτη στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, μετέδωσε χτες το στρατιωτικό πρακτορείο ειδήσεων AVN.

Οι αυτονομιστές Τσετσένοι έκαναν επιθέσεις σε 14 στρατιωτικές μονάδες, σε εννέα φυλάκια ελέγχου, σε έξι φυλάκια συνοριακών φρουρών και σε πέντε κτίρια όπου στεγάζονται οι φιλορωσικές διοικητικές αρχές στην Τσετσενία. Αυτό έγινε γνωστό από πηγές που πρόσκεινται στις ρωσικές δυνάμεις στην καυκασιανή αυτή Δημοκρατία.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ανακάλυψαν οκτώ τηλεχειριζόμενους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που ήταν κρυμμένοι σε δρόμους που χρησιμοποιούνται από ρωσικές στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Γκρόζνι.

Χτες ένας πολίτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο κέντρο της τσετσενικής πρωτεύουσας. Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν για την πράξη αυτή τους Τσετσένους αντάρτες.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκρηξη βόμβας κοντά στο αμερικανικό προξενείο

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη χτες το μεσημέρι στο Κέιπ Τάουν και σε μία απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το προξενείο των ΗΠΑ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό έξι ατόμων.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε ούτε χτες την ευθύνη της - τρίτης του είδους αυτό το μήνα - βομβιστικής επίθεσης. Πάντως, εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθούν οι δράστες, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη ζητήσει να δει τις βιντεοταινίες από τις κάμερες παρακολούθησης που υπήρχαν σε κοντινά - από το σημείο της έκρηξης - κτίρια της περιοχής.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονία πρώην δημοτικού συμβούλου

ΜΑΔΡΙΤΗ .-

Στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, αποδίδεται η δολοφονία του 29χρονου Μανουέλ Ιντιάνο Αζάουστρε, πρώην δημοτικού συμβούλου του Λαϊκού Κόμματος στην πόλη Ζουμαράγκα, στη χώρα των Βάσκων, χθες το πρωί.

Ο Αζάουστρε , ο οποίος δέχτηκε αρκετές σφαίρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης όπου υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με τη διεύθυνση του νοσοκομείου. Εφερε «πολλαπλά τραύματα στην κοιλιακή, τη θωρακική χώρα και το κεφάλι και πέθανε από ανακοπή», ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο νεαρός εργαζόταν στο κατάστημά του στο κέντρο της πόλης όταν δέχτηκε την επίθεση που φέρει, όπως εκτιμούν οι ισπανικές αρχές, τα «ίχνη» της οργάνωσης ETA.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ