Ο,τι άφησε η φωτιά |
Και δεν είναι μόνο οι κάτοικοι που μιλούν έτσι. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες τρίβουν τόσες μέρες εκεί κάτω τα μάτια τους μ' αυτά που βλέπουν. Συγκλονιστική - ίσως και η μεγάλη είδηση που βγήκε από την προχτεσινή περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στην ορεινή Αρκαδία - ήταν η μαρτυρία του Κώστα Καραντώνη. Του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρκαδίας! Ακούστε τι είπε ξεκάθαρα, άλλωστε πιο ξεκάθαρα δε γινόταν να ειπωθεί: «Φτάσαμε πολλές φορές στο σημείο να ελέγξουμε αυτή την πυρκαγιά. Κι όταν φτάναμε να λέμε "πως εντάξει όλες οι εστίες είναι υπό έλεγχο" βλέπαμε μες στη νύχτα να πετιούνται φωτοβολίδες και να δημιουργούνται 2 - 3 νέα μέτωπα, στις ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις από κει που ήμασταν. Είναι πολλά τα "γιατί" και τα "πώς" που προκύπτουν απ' αυτή την ιστορία. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα μάτια μας δεν είδαν όσα είδαν!»...
και ό,τι «φυτρώνει» με «φως, νερό, τηλέφωνο» |
Για τις δύο Συντονιστικές Επιτροπές η οικολογική καταστροφή και ο περιορισμός των δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης της Αρκαδίας που προξενήθηκε από την πυρκαγιά στο Μαίναλο δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». «Είναι αποτέλεσμα συστηματικών ενεργειών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία προ πολλού χρόνου ήσαν γνωστά. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εξυπηρέτησης των συμφερόντων αυτών από την πολίτεία (κεντρική και τοπική) με ενέργειες ή ανοχή της ανεξέλεγκτης δράσης τους στον ευρύτερο χώρο του Μαινάλου», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πέντε «εμπρηστικά» ερωτηματικά...
Και ρωτούν: «Ποιος δε γνωρίζει ότι:
Μετά τα πέντε αυτά ερωτήματα, που θέτουν σαφέστατες ευθύνες και προκαλούν άλλα τόσα - απ' τα ήδη υπάρχοντα - ερωτηματικά, οι Συντονιστικές Επιτροπές συνεχίζουν το... λιθοβολισμό τους: «Λέγεται από τους "υπεύθυνους" της πολιτείας ότι ποτέ δε σημειώθηκαν πολλές και μεγάλες πυρκαγιές στην Αρκαδία στο παρελθόν και ότι τάχα τώρα είναι "έργο" των καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων. Πράγματι δεν υπήρξαν στο παρελθόν μεγάλες πυρκαγιές, επειδή οι κάτοικοι των χωριών (που τότε βέβαια έσφυζαν από κόσμο) φρόντιζαν για την προστασία του δάσους και φυσικά δεν υπήρχε το οικονομικό ενδιαφέρον από μεγάλα συμφέροντα (σκεφτείτε όμως τι γινόταν τότε εκεί που υπήρχε: Στην Αττική και σ' όλες τις παραλίες...). Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν και στην Αρκαδία. Ως φορείς, αλλά και πολίτες της Αρκαδίας είχαμε επισημάνει τους κινδύνους από τις αλλαγές αυτές καθώς και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων».
Οπως προείπαμε, όμως, οι αρμόδιοι - όχι τυχαία φανταζόμαστε - αγνόησαν αυτές τις αναφορές. Οι δύο Συντονιστικές στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν πως από δω και πέρα πρέπει:
«Εχουμε χρέος ως πολίτες και κοινωνικοί φορείς της Αρκαδίας να αναλάβουμε οι ίδιοι την υπόθεση της προστασίας και ανάπτυξης του Μαινάλου και της ευρύτερης Αρκαδίας», καταλήγει η σοβαρή, σοβαρότατη ανακοίνωση των δύο Συντονιστικών Επιτροπών.
Το ξημέρωμα βρίσκει την κοιλάδα ανάμεσα στον Κασιδιάρη και τη Μουργκάνα καλυμμένη από τον καπνό της φωτιάς που σιγοκαίει ακόμα |
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χτες το απόγευμα στα χωριά Λυκόχια, Παυλιά, Παλαμάρι, Ψάρι, Σύρνα, Χρυσοβίτσι και Στεμνίτσα Αρκαδίας, η φωτιά που είχε ξεσπάσει στις 22 Αυγούστου ήταν σε ύφεση. Υπήρχαν αναζωπυρώσεις στο Χρυσοβίτσι. Στον τόπο βρίσκονταν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα και έξι ελικόπτερα.
Στον Ξηρόκαμπο Μαινάλου η φωτιά που έκαιγε από την περασμένη Κυριακή ήταν σε ύφεση. Επειδή στην περιοχή υπήρχαν αναζωπυρώσεις, επιχειρούσαν 100 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τέσσερα αεροπλάνα.
Στα χωριά Βλαχοράφτη, Σαρακίνι, Κ. Κοτύλιο Μεγαλόπολης, υπήρχε παρουσία 300 πυροσβεστών με 35 οχήματα. Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στις 21 Αυγούστου ήταν υπό μερικό έλεγχο.
Στα χωριά Χαραυγή, Καστάνη Πωγωνίου, Αγ. Μαρίνα, Φωτεινό, Αετόπετρα, Λάβδανη Ιωαννίνων, η φωτιά που είχε ξεσπάσει την περασμένη Τρίτη ήταν σε ύφεση. Στον τόπο επιχειρούσαν 200 πυροσβέστες με 25 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.
Στο Αχλαδοχώρι - Μενίγγειο όρος των Σερρών υπάρχουν δύο μέτωπα. Το ένα προς Λαϊλιά Σερρών είναι υπό μερικό έλεγχο και προς το Αγκιστρο σε εξέλιξη. Στον τόπο επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Η πυρκαγιά καταστρέφει τα δάση της περιοχής από τις 20 Αυγούστου.
Στο χωριό Ελατάρια στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο. Ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και η Πυροσβεστική έχει στείλει στην περιοχή 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά σε Λεπτοκαρυά, Καλλιθέα, Κουρεμάδι, Φιλιάτες, στον ίδιο νομό, που είχε ξεσπάσει πριν έξι μέρες. Στον τόπο επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, δυο αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα.
Στην Κέρκυρα, στα χωριά Κομπίτση, Καλαφατιώνες, Βαρυπατάδες, Ρουμπάτικα, η φωτιά που είχε ξεσπάσει στις 26 Αυγούστου είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στον τόπο επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα. Σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει χτες το μεσημέρι στην περιοχή Λειβάδι Ρώπα. Η Πυροσβεστική είχε στείλει στην περιοχή 40 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και δύο αεροπλάνα.
Υπό έλεγχο ήταν η πυρκαγιά στο Δίλοφο - Νικολίτσι Σπερχειάδας. Η Πυροσβεστική πραγματοποιούσε επέμβαση στην περιοχή με 15 πυροσβέστες, οκτώ οχήματα και δυο αεροπλάνα.
Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ομολόγησε, για πρώτη φορά, ότι οι δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί φέτος από πυρκαγιές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο στρέμματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι «η κατάσταση έχει ελεγχθεί. Κατά τ' άλλα, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών και η εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά από αυτήν την καταστροφή. Αρα, δεν είναι εύκολο, εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος και ο πλέον αρμόδιος, αυτή την ώρα, να είναι κατηγορηματικός αναφερόμενος σε ένα ορισμένο αριθμό στρεμμάτων που έχουν καεί. Είναι κάτι που πρέπει ν' αποφύγουμε. Τα μεγέθη πάντως είναι σε ένα επίπεδο άνω του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων».
Είχε ανώι και κατώι. Είχε μνήμη γενιών |
Και σήμερα, λοιπόν, είναι σίγουρο πως όλοι θα οργιστούμε, αφού θα ξανακούσουμε ότι «ο κρατικός μηχανισμός ήταν άριστα προετοιμασμένος», ότι «δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα» και πως «η αποκατάσταση των πληγέντων θα είναι άμεση».
Τι εννοεί η κυβέρνηση ως αποκατάσταση; Τα υποτυπώδη μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Σάμο, πολλά εκ των οποίων αποτελούν αντιγραφή αντίστοιχων μέτρων του 1994. Ουσιαστικά τα μέτρα ξεκινούν και τελειώνουν με την παροχή του επιδόματος των 200.000 δραχμών. Κι επειδή ήδη οι αντιδράσεις από την περιοχή της Σάμου για μέτρα - εμπαιγμό είναι έντονες, η κυβέρνηση αφήνει να πλανάται στον αέρα η εντύπωση πως αν χρειαστεί και εφόσον... θα ληφθούν πρόσθετα.
Μια ματιά σε ορισμένα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, αρκεί για να δείξει την κοροϊδία των πληγέντων. Σε ό,τι αφορά το περιβόητο επίδομα που δίνεται για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών των πληγέντων οικογενειών, να σημειώσουμε ότι βρίσκεται καθηλωμένο στις 200.000 δραχμές από το 1994, ενώ δεν καθορίζεται ποιος θα το λάβει. Το 200χίλιαρο αποτελεί μάλλον την πιο σίγουρη... ελπίδα, αφού η οικονομική ενίσχυση μέχρι 2.000.000 δραχμές, που δίνεται στις οικογένειες για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους, περισσότερο εξαγγέλλεται παρά υλοποιείται, όπως συνέβη και με τους σεισμοπαθείς της Αθήνας, που ακόμη το «ψάχνουν».
Τώρα, τα σκηνάκια καλούνται να φιλοξενήσουν γέροντες 80 και 90 χρόνων. Ετσι για να έχει να λέει η κυβέρνηση ότι πήρε μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων. Η φωτογραφία είναι από την Αγία Μαρίνα |
Τα δε δάνεια και οι φοροελαφρύνσεις που δίνονται είναι ανεπαρκέστατα. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται η χορήγηση δανείου, επιδοτούμενου κατά 50% για την αγορά οικοσκευής, μέχρι του ποσού των 15 εκατομμυρίων δραχμών και αναστολή για δύο χρόνια της καταβολής των δόσεων των ήδη χορηγηθέντων δανείων για κατοικίες που επλήγησαν από τις φωτιές. Το ίδιο ελλιπές είναι και το ποσό των 130.000 δραχμών ανά τετραγωνικό μέτρο που χορηγείται για την ανακατασκευή των κατοικιών. Για την επισκευή κατοικιών χορηγείται το ποσό των 65.000 δραχμών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι δε παραγωγοί μάλλον θα «ξανακαούν» από τα κυβερνητικά «μέτρα», αφού αυτά δεν καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν μέχρι να μπορέσουν να ξαναβγάλουν παραγωγή. Συγκεκριμένα, για την κατεστραμμένη παραγωγή ενός ελαιόδεντρου η αποζημίωση είναι μέχρι 12.000 δραχμές, για το δε αμπέλι είναι 40.000 δραχμές. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι αποζημιώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των πληγέντων.
Το ΚΚΕ είχε προτείνει και επιμένει πως θα πρέπει, ανάμεσα στα άλλα, να εξειδικευτούν οι ζημιές σε κάθε περιοχή. Να εξασφαλιστεί για μια 5ετία τουλάχιστον το εισόδημα που είχαν οι πληγέντες, πριν την πυρκαγιά. Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις να ανασταλούν για τρία τουλάχιστον χρόνια. Οι κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν στη συνολική αξία των ζώων που χάθηκαν και των ζωοτροφών που καταστράφηκαν. Να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις. Να εγκριθούν επαρκή κονδύλια για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα.