ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Συντριβή «Αιρμπάς 320» στον Περσικό!

ΜΑΝΑΜΑ.-

Αεροσκάφος της «Γκαλφ Αιρ», τύπου «Αιρμπάς 320» συνετρίβη χτες βράδυ στον Περσικό Κόλπο, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μπαχρέιν.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Πληροφοριών του Μπαχρέιν δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν στοιχεία, σχετικά με τον αριθμό των επιβατών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν τουλάχιστον 129. Εντούτοις, η κρατική τηλεόραση του Μπαχρέιν μετέφερε πως το Αιρμπάς, που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση Μάναμα - Κάιρο, συνετρίβη γύρω στις 17.45 (ώρα Γκρίνουιτς), εξαιτίας «πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μία από τις μηχανές του αεροσκάφους» λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μπαχρέιν. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν, πάντως, πως αυτή την περίοδο οι τακτικότεροι επιβάτες των προγραμματισμένων πτήσεων Μάναμα - Κάιρο είναι τουρίστες από το Μπαχρέιν και Αιγύπτιοι εργάτες.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια - μαμούθ ο Κλίντον...

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ προς το στρατό της Κολομβίας αποσκοπεί στην «ενίσχυσή» του έναντι των ανταρτών...

Associated Press

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ προς το στρατό της Κολομβίας αποσκοπεί στην «ενίσχυσή» του έναντι των ανταρτών...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενώ ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τη δολοφονία των 6 μαθητών από Κολομβιανούς στρατιώτες -μόλις την περασμένη βδομάδα-, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποφάσισε να προκρίνει το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Κολομβία, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, με το επιχείρημα ότι «βελτιώθηκε η κατάσταση» εις ό,τι αφορά τα... ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Η στρατιωτική αυτή βοήθεια -το μεγαλύτερο πακέτο που έχει δοθεί ως σήμερα στη χώρα- επισήμως προορίζεται για την καταπολέμηση της «βιομηχανίας των ναρκωτικών». Ανεπισήμως, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δει τις αριστερές οργανώσεις της Κολομβίας, με ισχυρότερη το FARC, να σβήνουν κι έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι επ' αυτού...

Ο Κλίντον επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί για το «πακέτο» αυτό κατά τη συζήτησή του στο αμερικανικό κογκρέσο, όταν βουλευτές είχαν τονίσει πως τα αμερικανικά χρήματα κατευθύνονται εν προκειμένω σε μια χώρα με «επονείδιστο» καθεστώς όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να δώσει μια εικόνα «μερικής» μεν, αλλά «εμφανούς» προσπάθειας βελτίωσης από πλευράς Μπογκοτά στο συγκεκριμένο πεδίο. Η κυβέρνηση του Κλίντον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρες Παστράνα, «επιχειρεί να βελτιώσει» την κατάσταση. Χαρακτηριστική η δήλωση του Πι Τζέι Κράουλι, εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ: «Μιας και η Βουλή είναι αρκετά "φρέσκια", μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν είχε το χρόνο να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις (...) αυτό ώθησε τον πρόεδρο να παραμερίσει κάποια από τα κριτήρια που είχαν τεθεί. Εχει σημειωθεί πρόοδος (...) αναγνωρίζουμε ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν», είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Το «πακέτο» βοήθειας περιλαμβάνει κονδύλια για την «εκπαίδευση» του στρατού και της αστυνομίας, μαζί με 18 ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ και 42 ελικόπτερα Χιούι 2. Η έγκριση του πακέτου αναμένεται να επισημοποιηθεί τελεσίδικα την επόμενη Τετάρτη, όταν ο Μπιλ Κλίντον θα επισκεφθεί την Κολομβία, θέλοντας να επιδείξει «υποστήριξη στις προσπάθειες του Παστράνα να καταπολεμήσει τη διακίνηση των ναρκωτικών». Ωστόσο, ακόμη και δημοκρατικοί βουλευτές επικρίνουν την κίνηση του Κλίντον να παρακάμψει τη σχετική νομοθεσία και να προχωρήσει στην έγκριση του πακέτου, αφού αυτό «σηματοδοτεί μια παραχάραξη του (αμερικανικού) νόμου».

Εξαρση της βίας

Στο μεταξύ στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες στην Μπογκοτά αναφέρουν ότι «ένας φόνος διαπράττεται κάθε είκοσι λεπτά και μια απαγωγή κάθε τρεισήμισι ώρες κατά μέσον όρο» στη χώρα. Εκθεση των δικαστικών αρχών που δημοσίευσε η φιλελεύθερη εφημερίδα της Μπογκοτά Ελ Τιέμπο κάνει λόγο για 14.827 ανθρωποκτονίες και 1.565 απαγωγές στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2000. Το 30% των ανθρωποκτονιών αποδίδεται στο κοινό έγκλημα, 25% στο οργανωμένο έγκλημα, 25% σε καβγάδες που συνδέονται με αλκοόλ ή ναρκωτικά, 13% στα ανταρτικά κινήματα και 7% στους παραστρατιωτικούς. Στην έκθεση δεν αναφέρεται ποιοι ευθύνονται για τις απαγωγές. Η οργάνωση Πας Λίμπρε, η οποία δρα «υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διατείνεται πως το 80% πραγματοποιούνται από τις ανταρτικές οργανώσεις της Κολομβίας.

Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, στην Κολομβία μαίνεται ο βίαιος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του στρατού, τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και του ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός) και τους παραστρατιωτικούς της Ενωμένης Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC).

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Προειδοποιήσεις» για τα τελευταία κρούσματα βίας

ΜΟΣΧΑ.-

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαπίστωσε χτες για μία ακόμη φορά πως η πολυεθνική δύναμη ΚΦΟΡ, αλλά και η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο κάνουν τα στραβά μάτια στη συνεχιζόμενη βία που εξαπολύουν Κοσσοβάροι Αλβανοί κατά Σέρβων και άλλων εθνικών μειονοτήτων.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια» η πρόσφατη επίθεση Αλβανών με χειροβομβίδες σε γήπεδο μπάσκετ κοσσοβάρικου χωριού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εννιά μικρών Σέρβων, αλλά και η προ ημερών έκρηξη βόμβας στο κτίριο που στέγαζε το «Γραφείο Συνεργασίας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με την Αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο». Με αφορμή τα τελευταία κρεσέντο βίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λοιδόρησε τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο για ανικανότητα στο θέμα παροχής ασφάλειας στις διάφορες εθνικές μειονότητες της περιοχής, προεξοφλώντας μάλιστα ότι τόσο η διοίκηση όσο και η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις συνθήκες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων τοπικών εκλογών στις 28 Οκτώβρη.

Την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του γιουγκοσλαβικού γραφείου συνεργασίας με τον ΟΗΕ στην Πρίστινα καταδίκασε χτες και το Παρίσι, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, προειδοποιώντας εντούτοις πως η «διεθνής κοινότητα» θα πάρει όλα τα μέσα για να μη σαμποταριστούν από καμία δύναμη εξτρεμιστών οι εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη στο Κοσσυφοπέδιο. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες στο Παρίσι αναφέρεται μάλιστα πως «πεποίθηση της ΕΕ είναι πως οι δράστες αυτής της επίθεσης θα αναγνωριστούν και θα συλληφθούν το συντομότερο δυνατόν».

Νέες ταραχές στην ανατολική Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Το φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε έναν Ισραηλινό αστυνομικό και τον Παλαιστίνιο ιδιοκτήτη ενός μαγαζιού, επειδή ο τελευταίος δεν είχε... έντυπο φορολογικής ενημερότητας, αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση νέων συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς στην οδό σαλάχ Εντίν της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων Παλαιστινίων και τη σύλληψη άλλων πέντε...

Σύμφωνα με τα πρακτορεία, ελάχιστα λεπτά μετά τη λεκτική... αντιπαράθεση του Ισραηλινού αστυνομικού με τον Παλαιστίνιο μαγαζάτορα, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έμποροι και νεαροί πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας υπό τη «διακριτική» παρουσία δεκάδων Ισραηλινών αστυνομικών, που έσπευσαν να διαλύσουν την πορεία. Τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν περισσότερο και να εξελιχθούν σε περιορισμένες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών με τους πρώτους να επιτίθενται με πέτρες και τους δεύτερους να χρησιμοποιούν ακατάπαυστα τα κλομπ.

Τα επεισόδια έληξαν λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων νεαρών ατόμων και τη σύλληψη άλλων πέντε.

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων...

Η Αίγυπτος είναι το κλειδί για την επίτευξη μίας συμβιβαστικής πρότασης για το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ και δεν πρόκειται να υποστηρίξει ακραίες αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη βδομάδα Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής στο Μαρόκο. Αυτή τη δήλωση έκανε χτες όχι κάποιος ανώτατος Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος, αλλά ο Ισραηλινός εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σόλομον Μπεν-Αμί.

Αν και η παραπάνω δήλωση του Μπεν Αμί αμφισβητήθηκε χτες έντονα από Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ξένοι διπλωματικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έχει υποβάλει κάποιες νέες προτάσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, πλην όμως ο τελευταίος δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, αλλά ούτε και έχει απαντήσει επίσημα στις «προτάσεις» Μουμπάρακ.

Σήμερα, πάντως, ο Μπεν Αμί έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ενώ ο Αραφάτ αναμένεται να έχει το Σάββατο διαβουλεύσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σεισμός 5,8 Ρίχτερ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σεισμική δόνηση που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των Τούρκων επιστημόνων είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το απόγευμα στη Βορειοδυτική Τουρκία. Ως το βράδυ είχαν ανακοινωθεί 22 τραυματισμοί ανθρώπων οι οποίοι πανικοβλήθηκαν και πήδηξαν από κτίρια.

Το παρατηρητήριο Καντιλί της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 16.41 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την επαρχία Σακάρια, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Η περιοχή, ως γνωστό, είχε υποστεί τρομακτικές ζημιές από το σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων πριν από ένα χρόνο.

Η δόνηση, κατά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, διήρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη.

  • Συνεχίζεται η κρίση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκεί πιέσεις προς τον πρόεδρο Σεζέρ να αποδεχτεί το κυβερνητικό διάταγμα περί απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ επικρίνει τον πρόεδρο ότι «δίνει όπλα στους εχθρούς του καθεστώτος» ισλαμιστές και αυτονομιστές Κούρδους.
ΜΕΞΙΚΟ
Με απολύσεις απειλεί η κυβέρνηση τους απεργούς στη «ΒΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Με μαζικές απολύσεις απείλησε χτες τελεσίγραφα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού τους απεργούς -εργαζόμενους εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας «ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ» στην πόλη Πουέμπλα.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας εξέδωσε χτες διαταγή, καλώντας τους απεργούς να επιστρέψουν έως σήμερα στις θέσεις τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να απολυθούν. Νωρίτερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η απεργία, που κάνουν εδώ και πέντε μέρες οι περίπου 16.000 Μεξικανοί εργάτες στο εργοστάσιο της «ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ», με αιτήματα μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 35% και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, είναι «παράνομη επειδή δεν τηρήθηκε η προθεσμία προειδοποίησης για την απεργία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ