ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεων συνέχεια στη Ζώνη Περάματος

Τμήμα της έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας στη Ζώνη
Τμήμα της έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας στη Ζώνη
Συνεχίζεται με επιτυχία η σημαντική έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο» που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (ώρες λειτουργίας 12 μ. - 10 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).

Η έκθεση έχει καταστεί στη συνείδηση των εργατών της Ζώνης, του λαού της περιοχής και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, εμπνεόμενοι από την καθημερινότητα και τα όνειρα των εργατών, όχι μόνο ως καλλιτεχνικό αλλά και ως πολιτικό γεγονός, με ευρύτερη σημασία για το ρόλο της τέχνης και των δημιουργών της, και τις σύγχρονες πολιτισμικές ανάγκες της εργατικής τάξης.

Η έκθεση πλαισιώνεται με εκδηλώσεις μέχρι και τις 2/5, οπότε λήγει: Σήμερα (8.30 μ.μ.): Θέατρο. «Οι κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «εκτός σχεδίου». Αύριο (7 μ.μ.): Συζήτηση: «Η οικονομική κρίση και οι δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα - οι δύο δρόμοι ανάπτυξης». 9 μ.μ. συναυλία: «Πολιτικό τραγούδι» με την Ορχήστρα Νέας Ιωνίας. Διευθύνει ο Στέφανος Ψαραδάκος. Κυριακή (11 π.μ. - 1.30 μ.μ.): Εικαστικό παιγνίδι για παιδιά (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευή κούκλας, βιβλιοδεσία κ.ά.). 7 μ.μ. συζήτηση: «Τέχνη και εργατική τάξη». 9 μ.μ. συναυλία: «Ιστορίες για κρουστά», με τον Βασίλη Βασιλάτο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Οικονομία» ... υπέρ της «αγοράς»

Η κυβέρνηση αφήνει ολάνοιχτη την «πόρτα» του πολιτισμού στους «χορηγούς» και την ΕΕ, «εφευρίσκοντας» και «εργαλεία», όπως το «Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων» που παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος.

Στο «Μητρώο» θα εγγράφεται όποιος καλλιτεχνικός φορέας (εκτός των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟ-Τ) θέλει να ελπίζει σε επιχορήγηση, χωρίς όμως η εγγραφή του στο «Μητρώο» να την εξασφαλίζει. Η τελική κρίση θα είναι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου με τη «συνδρομή» επιτροπών. Ακολούθως, στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ-Τ θα υποβάλλονται οι αιτήσεις σε ειδική ψηφιακή «πλατφόρμα») θα ανακοινώνονται οι επιχορηγούμενοι και τα ποσά. Αιτήσεις για «δράσεις» στο 2010, πρέπει να υποβληθούν μέχρι 30/6, ενώ τα αιτήματα για το 2011 θα εξεταστούν το φθινόπωρο. Το «Μητρώο» αποτελεί ουσιαστικά τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του καταργούμενου ΕΚΕΘΕΧ (Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού). Για τα ποσά των επιχορηγήσεων ο υπουργός δε δεσμεύθηκε, επικαλούμενος τη «γενικότερη οικονομική κατάσταση».

Ο υπουργός εμφάνισε το «Μητρώο» ως «πρώτο βήμα για διαφάνεια στις επιχορηγήσεις, για να πηγαίνουν τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου όπου πιάνουν τόπο». Ουσιαστικά, είναι μέσο για μεγαλύτερο «πετσόκομμα» της κρατικής χρηματοδότησης στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, ώστε να αφεθεί περισσότερος χώρος στη σχετική «αγορά». Ο υπουργός είπε ότι «ο πολιτισμός που εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος είναι παρεμβατικός πολιτισμός» και ότι είναι «ώρα να τελειώνουμε με τον πολιτισμό που εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος». Διότι «το κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι η μόνη πηγή ανάπτυξης του πολιτισμού» και «τα χρήματα που διαθέτει το κράτος δεν πρέπει να δίνονται με μικροκομματικά ή προσωπικά κριτήρια». Απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι οι φορείς πρέπει να «αναζητήσουν» και άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕΕ και «χορηγίες»), επιβεβαιώνοντας τον επιτελικό ρόλο του αστικού κράτους στην εξυπηρέτηση των «πολιτιστικών» αναγκών του κεφαλαίου. Και αυτό ο υπουργός το χαρακτήρισε «πρώτο βήμα για να χαλαρώσουμε τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του πολιτισμού από την εξουσία»!

Το «Μητρώο», πάντως, είναι «κερασάκι» στην «τούρτα» της συνολικά αντιδραστικότερης αναδιάρθρωσης του ΥΠΠΟ-Τ, το οποίο ουσιαστικά εννοεί «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Αυτό προκύπτει από όσα είπε για τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΚΕΒΙ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Λυρική κ.λπ.), ενώ η «μοίρα» των ΔΗΠΕΘΕ συνδέεται απευθείας με τον «Καλλικράτη».

Τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε για τους συμβασιούχους του υπουργείου, εκτός από τα περί προσλήψεων αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, ενώ, για τα συνολικά χρέη του υπουργείου (μεταξύ αυτών και τα χρωστούμενα στους θιάσους), τα οποία ανέβασε στα 150 εκ. ευρώ, είπε ότι «σιγά - σιγά» θα αποπληρώνονται.

Τέλος, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι την αντιδραστική πολιτική συνοδεύει και προπαγανδιστική χειραγώγηση, επιτέθηκε - και χτες - κατά του αγώνα των ναυτεργατών, χαρακτηρίζοντας την υπεράσπιση του «καμποτάζ» στο ξένο κρουαζιερόπλοιο, ως «απαράδεκτη» ενέργεια που «δυσφημίζει την Ελλάδα παντού» και «πληγώνει» τον τουρισμό»! Αντιθέτως, «έσταζε μέλι» για την απόφαση της συμβιβασμένης ηγεσίας στην Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-Τ να αναστείλει την απεργία που είχε προκηρύξει για τις 27/4...

«Δεν δικαιούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι... »

«Σήμερα που μας τρομοκρατούν, πρέπει η ψυχή μας να είναι όρθια. Να μην χάσουμε το μπόι μας! Δεν δικαιούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι στα όποια παιχνίδια συμμάχων και μη συμμάχων, στη σημερινή ανελευθερία του τρόμου...». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Λεοντής, στη χτεσινή παρουσίαση, στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης», της εξαιρετικής έκδοσης (βιβλίο, CD, DVD) «Χελιδών ηδομένη...» (εκδόσεις «Μετρονόμος»), με μουσική και τραγούδια του για αριστοφανικές κωμωδίες. «Αν ζούσε σήμερα ο Αριστοφάνης, θα άλλαζε μόνο τα ονόματα», είπε ο συνθέτης, τονίζοντας πως «πρέπει να είναι σημείο αναφοράς, πρότυπο για την καυστικότητα με την οποία αντιμετώπιζε την εποχή του». Δημιουργός, πιστός σε αξίες και ιδανικά, που αναζητά τρόπους να μεταφέρει βαθύτερα μηνύματα μέσα από το έργο του, ο Χρ. Λεοντής δεν κρύβει πως «το μελωδικό ξεδίπλωμα παραμένει πάντα ζητούμενο» για τον ίδιο.

Η έκδοση - «μια δουλειά που περίμενα χρόνια», είπε - περιλαμβάνει το «Αριστοφανικό μέρος» της παράστασης «Χελιδών ηδομένη... και τραγούδια ευφρόσυνα!», που ο Χρ. Λεοντής έδωσε στο Ηρώδειο το 2005. Πέντε μουσικές ενότητες από τις κωμωδίες «Αχαρνής», «Σφήκες», «Ιππής», «Πλούτος», «Ειρήνη», που έγραψε για τις παραστάσεις του «Θεάτρου Τέχνης», του Εθνικού και ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Στην παρουσίαση για το έργο του Χρ. Λεοντή και την έκδοση μίλησαν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Πλάτων Μαυρομούστακος και Γιώργος Χρονάς. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν από μέρους του ΚΚΕ, οι Νίκος Σοφιανός (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) και Γιάννης Σκαρπερός (μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Πολιτισμό).

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το θάνατο (30/4/2005) του αξέχαστου δημοσιογράφου, μελετητή του λαϊκού μας τραγουδιού Πάνου Γεραμάνη. Αύριο (7μμ), στο νεκροταφείο του χωριού του, Βασιλικό Ευβοίας, θα γίνει μνημόσυνό του, ενώ την Κυριακή (7μμ), η οικογένεια, οι φίλοι και σύντροφοί του θα συναντηθούν στο στέκι του, στο ουζερί του Μήτσου (πλατεία Χαλανδρίου και Αγ. Νικολάου) για να πιουν μια ρακή στη μνήμη του. Στις 10/5 (12μ.), θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΑ τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Γεραμάνη, με αφορμή την έκδοση της βιογραφίας του (εκδόσεις «Αγκυρα»), σε επιμέλεια του πανεπιστημιακού καθηγητή Βασίλη Καρδάση.

Χειραγώγηση και ... τιμωρία

Την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τον πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Χορωδών ΕΛΣ, τονίζοντας πως «τη στιγμή που επιχειρεί σαρωτικές αλλαγές στο μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας μας, οι οποίες πλήττουν βάναυσα τους εργαζόμενους, ψευδώς αναφέρει στις συνεντεύξεις του ότι υπάρχει συναίνεση από την πλευρά των σωματείων». Αναφέρεται, επίσης, ότι «η διοίκηση της Λυρικής Σκηνής αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει στην όπερα "Νόρμα" στο Ηρώδειο τα μέλη του σωματείου χορωδών που απασχολούνται τη χειμερινή περίοδο στις παραγωγές οπερέτας, αθετώντας σχετική συμφωνία του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Giovanni Pacor με το ΔΣ του σωματείου μας. Δρώντας εκδικητικά, επιχειρεί να τιμωρήσει τα συνεπή στους αγώνες και στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέλη του σωματείου μας, καταδικάζοντάς τα στην ανεργία. Καλύπτει τις επιπλέον ανάγκες σε καλλιτεχνικό δυναμικό ακόμα και με συνταξιούχους, ενώ έψαχνε και για εθελοντές, αντί για το υπάρχον έμπειρο και ενεργό καλλιτεχνικό δυναμικό. Στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, φοβούμενη πιθανές αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών».

Παγκόσμια Ημέρα Χορού σήμερα. Το γιορτασμό της καθιέρωσε η Διεθνής Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με αφορμή τη γέννηση του Ζαν - Ζορζ Νοβέρ (29/4/1927), σπουδαίου αναμορφωτή του χορού. Το φετινό μήνυμα, της Παγκόσμιας Ενωσης Χορού, υπογράφει ο δημοφιλής Αργεντίνος χορευτής Τζούλιο Μπόκα, επισημαίνοντας: «Ο χορός είναι επιστήμη, εργασία, διδασκαλία, επικοινωνία, δίνει χαρά, ελευθερώνει, παρηγορεί τους ανθρώπους και τους φέρνει πιο κοντά στον ουρανό, στο ιερό, στο άπειρο...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ