ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας ο «Καλλικράτης»

Αρχισε χτες η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί μια ριζική αντιδραστική μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας. Η μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και ο τεμαχισμός τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε σημαντικές και ευαίσθητες κοινωνικά υπηρεσίες, όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις και ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενδεικτικό του κοινωνικοταξικού χαρακτήρα της μεταρρύθμισης είναι ότι με την έναρξή της σκορπίζει την ανεργία και την αβεβαιότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους, αφού η κατάργηση χιλιάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων οργανισμών των ΟΤΑ θα στείλει στην ανεργία τουλάχιστον 35.000 συμβασιούχους, ενώ επισφαλής είναι η θέση εργασίας και γι' αυτούς που εργάζονται σήμερα με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αλλά και για τους μόνιμους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» - και το νέο χωροταξικό χάρτη των ΟΤΑ - από τους 1.034 δήμους και κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα δημιουργηθούν μέσα από συνενώσεις 333 - ή εναλλακτικά 343 - νέοι δήμοι. Οι νομαρχίες καταργούνται και συγχωνεύονται σε 13 περιφέρειες, που θα αποτελέσουν το νέο Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι 13 αυτές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις διοικητικά ταυτίζονται με τα όρια των σημερινών 13 κρατικών περιφερειών. Επίσης, οι σημερινές κρατικές περιφέρειες μειώνονται σε 7 και στο εξής θα αποκαλούνται Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τέλος, τα πάνω από 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της σημερινής Αυτοδιοίκησης θα μειωθούν σε λιγότερα από 2.000.

Το σύστημα που εισάγεται για τη χρηματοδότηση των νέων ΟΤΑ εξαρτάται από την απόδοση του φορολογικού συστήματος. Οι ΟΤΑ Α' Βαθμού (δήμοι) θα χρηματοδοτούνται από το 20% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ και από το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Οι ΟΤΑ Β' Βαθμού (περιφέρειες) θα χρηματοδοτούνται από το 2,4% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και το 4% του ΦΠΑ. Συνολικό ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων δεν έχει καθοριστεί, που σημαίνει ότι αυτό θα κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο καλά αποδίδει κάθε χρονιά ο φοροεισπρακτικός κρατικός μηχανισμός. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα καλύπτει τα ελλείμματα των ΟΤΑ, όταν η φορολογία δεν αποδίδει.

Τέλος, αναφέρουμε ότι με το νομοσχέδιο, δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές θα έχουν όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ από το 2014 και μετά οι εν λόγω εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια και θα ταυτίζονται χρονικά με τις ευρωεκλογές. Ο «Καλλικράτης», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και ένα από τα θεμέλια της νέας αξιοπιστίας που οικοδομεί καθημερινά η κυβέρνηση».

Η ΝΔ

Στον τρόπο αποτελεσματικής εφαρμογής της «μεταρρύθμισης» εξαντλείται η άσφαιρη κριτική της ΝΔ στο «σχέδιο Καλλικράτης», στηρίζοντας βέβαια πλήρως τη βασική κατεύθυνση και στρατηγική του.

«Το σχέδιο "Καλλικράτης", και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει γενικόλογο και διακηρυκτικό, με τόσα κενά και ελλείψεις, ώστε να διερωτάται κανείς αν συνιστά, τελικά, σχέδιο νόμου», είναι η αγωνία που διακατέχει τη Ρηγίλλης, όπως την εξέφρασε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Ζώης.

Ο ΣΥΝ

Κριτική ασκεί ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση - από τη σκοπιά της αστικής διαχείρισης - επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η συγκεκριμένη "μεταρρύθμιση" δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση» και επειδή «δεν ισχυροποιεί την Αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η Αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της».

Ακόμα, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση «ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων», τη στιγμή που οι δυνάμεις του στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), αλλά και όπου ασκούσαν διοίκηση μόνοι τους ή με το ΠΑΣΟΚ, συναποφάσισαν και υλοποίησαν ρυθμίσεις που προέβλεπαν την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στους δήμους. Το σκληρό χτύπημα, δηλαδή, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι νέοι δήμοι

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Δήμοι: Αγρινίου, Ξηρόμερου, Αστακού, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Θέρμου, Τριχωνίδας. Πρόταση 2: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Δήμοι: Ναυπλιέων, Ερμιονίδας, Επιδαύρου. Πρόταση 1: Δήμοι Αργους, Μυκηνών. Πρόταση 2: Δήμοι: Αργους - Μυκηνών

ΑΡΚΑΔΙΑ: Δήμοι: Τρίπολης, Νότιας Κυνουρίας, Μαινάλου, Λάδωνα, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας

ΑΡΤΑ: Δήμοι: Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων

ΑΤΤΙΚΗ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Δήμοι: Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος, Παπάγου - Χολαργού, Δάφνης - Υμηττού, Κηφισιάς, Πεντέλης, Μοσχάτου - Ταύρου, Φιλοθέης - Ψυχικού, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αθηναίων, Βύρωνος, Καλλιθέας, Καισαριανής, Ηρακλείου, Ηλιουπόλεως, Ζωγράφου, Γαλατσίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Αλίμου, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίας Βαρβάρας, Γλυφάδας, Πετρουπόλεως, Χαλανδρίου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Ιωνίας, Μεταμορφώσεως, Νέας Σμύρνης, Ιλίου. Πρόταση 1: Δήμοι Ιλίου - Καματερού. Πρόταση 2: Δήμοι Αγίων Αναργύρων - Καματερού

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Δήμοι: Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Τροιζηνίας, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Πειραιώς, Περάματος, Κορυδαλλού, Αίγινας, Σπετσών, Πόρου και Υδρας

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Δήμοι: Ωρωπού, Μαραθώνος, Ραφήνας - Πικερμίου, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Θορικού, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Μαρκόπουλου Μεσογαίας

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Δήμοι: Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής, Ασπροπύργου

ΑΧΑΪΑ: Δήμοι: Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων. Πρόταση 1: Δήμοι Αιγίου, Ανατολικής Αιγιαλείας. Πρόταση 2: Δήμοι Αιγιαλείας

ΒΟΙΩΤΙΑ: Δήμοι: Τανάγρας, Θηβαίων, Αλιάρτου, Ορχομενού, Λεβαδέων, Αράχοβας

ΓΡΕΒΕΝΑ: Δήμοι: Δεσκάτης. Πρόταση 1: Δήμος: Γρεβενών, Βασιλίτσας. Πρόταση 2: Δήμος Γρεβενών.

ΔΡΑΜΑ: Δήμοι: Δράμας, Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Δοξάτου, Κάτω Νευροκοπίου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Δήμοι: Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Αγαθονησίου, Νισύρου, Πάτμου, Καλύμνιων, Λειψών Λέρου, Κάσου, Μεγίστης, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Αστυπάλαιας

ΕΒΡΟΣ: Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης

ΕΥΒΟΙΑ: Δήμοι: Χαλκιδέων, Διρφύων, Ερέτριας, Καρυστίας, Ιστιαίας, Λίμνης, Σκύρου. Πρόταση 1: Δήμοι Κύμης, Ταμυνέων. Πρόταση 2: Δήμοι Γεωργίου Παπανικολάου.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Δήμοι: Καρπενησίου, Αγράφων

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Δήμοι: Ζακύνθου

ΗΛΕΙΑ: Δήμοι: Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας Κρέστενα, Πύργου, Αμαλιάδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Κυλλήνης Λεχαινά, Πηνειού Γαστούνη

ΗΜΑΘΙΑ: Δήμοι: Βεργίνας, Αλεξάνδρειας, Ανθεμίων, Νάουσας

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Δήμοι: Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Νίκου Καζαντζάκη, Βιάννου, Ρίζα, Φαιστού, Μονοφατσίου. Πρόταση 1: Δήμοι: Πεδιάδος, Αρκαλοχωρίου. Πρόταση 2: Δήμοι: Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Δήμοι: Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Σουλίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δήμοι: Θεσσαλονίκης, Κορδελιού - Ευόσμου, Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Αξιού, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Θέρμης, Βόλβης, Καλαμαριάς, Νεαπόλεως

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Δήμοι: Ιωαννιτών, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζίτσας

ΚΑΒΑΛΑ: Δήμοι: Καβάλας, Θάσου, Νέστου. Πρόταση 1: Δήμος Παγγαίου. Πρόταση 2: Δήμοι: Ελευθερούπολης, Ορφανού

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Δήμοι: Αργιθέας, Νικολάου Πλαστήρα, Παλαμά, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παμίσου

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Δήμοι: Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Μακεδνών

ΚΕΡΚΥΡΑ: Δήμοι: Κέρκυρας, Παξών

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Δήμοι: Κεφαλονιάς, Ιθάκης

ΚΙΛΚΙΣ: Δήμοι: Κιλκίς, Παιονίας

ΚΟΖΑΝΗ: Δήμοι: Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, Σερβίων, Βελβεντού

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Δήμοι: Κορινθίων, Σικυωνίων, Ευρωστίνης, Βέλου, Λουτρακίου, Νεμέας

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Δήμοι: Σύρου - Ερμούπολης, Ανδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θήρας, Τήνου, Κιμώλου, Φολέγανδρου, Ανάφης, Σίκινου, Αντιπάρου. Στους Δήμους Μυκόνου, Κέας (Ιουλίδος), Σερίφου, Κύθνου, Σίφνου, Αμοργού, Ιητών, Μήλου, Πάρου δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

ΛΑΚΩΝΙΑ: Δήμοι: Σπάρτης, Μάνης, Ευρώτα, Επιδαύρου Λιμηράς, Ελαφονήσου.

ΛΑΡΙΣΑ: Δήμοι: Ελασσόνας, Φαρσάλων, Αγιάς, Τεμπών, Τυρνάβου. Πρόταση 1: Δήμοι: Λαρισαίων, Κιλελέρ. Πρόταση 2: Λαρισαίων, Κιλελέρ.

ΛΑΣΙΘΙ: Δήμοι: Μιραμπέλου, Σητείας. Στους Δήμους Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου δεν επέρχεται καμία μεταβολή

ΛΕΣΒΟΣ: Δήμοι: Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου

ΛΕΥΚΑΔΑ: Δήμοι: Λευκάδος, Μεγανησίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Δήμοι: Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Αλμυρού, Νότιου Πηλίου, Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Δήμοι: Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Μεσσηνιακής Μάνης.

ΞΑΝΘΗ: Δήμοι: Ξάνθης, Μύκης, Δημόκριτου, Τοπείρου

ΠΕΛΛΑ: Δήμοι: Εδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας. Πρόταση 1: ΔΗΜΟΙ: Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πέλλας. Πρόταση 2: ΔΗΜΟΙ: Πέλλας.

ΠΙΕΡΙΑ: Δήμοι: Δίου, Πύδνας. Πρόταση 1 Δήμοι: Κατερίνης, Πιερίων. Πρόταση 2: Δήμος Κατερίνης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Δήμοι: Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού.

ΡΕΘΥΜΝΟ: Δήμοι: Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Ανωγείων

ΡΟΔΟΠΗ: Δήμοι Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρώνειας, Αρριανών.

ΣΑΜΟΣ: Δήμοι: Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων Κορσεών

ΣΕΡΡΕΣ: Δήμοι: Σιντικής, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης. Πρόταση 1: ΔΗΜΟΙ: Ηράκλειας, Σερρών. Πρόταση 2: ΔΗΜΟΙ: Ηράκλειας, Σερρών, Καπετάν Μητρουσίου.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Δήμοι: Καστανιάς, Πινδέων, Φαρκαδόνας. Πρόταση 1 ΔΗΜΟΙ: Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Νεοχωρίτη. Πρόταση 2 ΔΗΜΟΙ: Τρικκαίων, Καλαμπάκας.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Δήμοι: Παρνασσού, Αταλάντης, Δομοκού, Μαλιακού, Στυλίδας. Πρόταση 1 Δήμοι: Λαμιέων, Μακρακώμης - Σπερχειού. Πρόταση 2 Δήμοι: Λαμιέων, Σπερχειάδος, Τυμφρηστού.

ΦΛΩΡΙΝΑ: Δήμοι: Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών.

ΦΩΚΙΔΑ: Δήμοι: Δελφών, Δωρίδος.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Δήμοι: Πολυγύρου, Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη

ΧΑΝΙΑ: Δήμοι: Χανίων, Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισσάμου, Κανδάνου - Σέλινου, Γαύδου, Σφακίων,

ΧΙΟΣ: Δήμοι: Χίου, Οινουσσών, Ψαρών



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μηχανισμός υλοποίησης αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη διοικητική αλλαγή

Με σχόλιό του για τον «Καλλικράτη», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η διοικητική αλλαγή "Καλλικράτης", που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο "Καποδίστριας 2", δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση, αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον "Καλλικράτη", η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον "Καλλικράτη" ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση».

Να μην πέσουν στην παγίδα οι εργαζόμενοι

Με αφορμή τους νέους δήμους της χώρας, έχουν εκφραστεί κάποιες πρώτες αντιδράσεις σχετικά με τις συνενώσεις δήμων αλλά και την έδρα τους. Και επιχειρείται, σκόπιμα, η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» να περιοριστεί σε αυτό. Αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, υπηρετεί τους εμπνευστές και σχεδιαστές αυτής της πολιτικής.

Η αντίσταση και αντίδραση δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων έχει προοπτική και αποτέλεσμα εφόσον είναι πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής εξουσίας, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή της, και δεν περιορίζεται στενά στα γεωγραφικά όρια, στην έδρα του δήμου κλπ. Η αντίσταση μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο εφόσον συνδεθεί με την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, εφόσον συμπορευτεί με το λαϊκό και εργατικό κίνημα, στην πάλη για κατακτήσεις, αλλά και για ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, για λαϊκή εξουσία.

Αλλωστε, καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους. Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων, η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ