ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ
Εχουν το φόβο του λαού και των αγώνων του

Συνεχίστηκε και χτες η άθλια συκοφαντική επίθεση στους απεργούς εργάτες, με αιχμή τη μεγάλη κινητοποίηση τη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά

Αυτό που φοβίζει περισσότερο την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, είναι το γεγονός ότι οι ταξικοί αγώνες αποτελούν παράδειγμα για χιλιάδες ακόμα εργάτες που είναι ένα βήμα από το να βγουν στο δρόμο

*

Αυτό που φοβίζει περισσότερο την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, είναι το γεγονός ότι οι ταξικοί αγώνες αποτελούν παράδειγμα για χιλιάδες ακόμα εργάτες που είναι ένα βήμα από το να βγουν στο δρόμο
Συνεχίστηκε και χτες ο οχετός της συκοφαντίας από τους φυσικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των κινητοποιήσεών τους ενάντια στα βάρβαρα φιλομονοπωλιακά μέτρα. Αιχμή της επίθεσης αποτέλεσε και χτες η απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι και η περιφρούρησή της, που είχε αποτέλεσμα να μη λύσει κάβο το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ», το οποίο προσπάθησε να σπάσει την απεργία.

Αυτοί που ευθύνονται για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των ναυτεργατών και το χάλι των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αυτοί που με την πολιτική τους θρέφουν τα μονοπώλια του τουρισμού, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στα νησιά και στις μεγάλες πόλεις, λύσσαξαν για την εργατική κινητοποίηση, ξεστομίζοντας ψέματα και αθλιότητες, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: Το ΠΑΜΕ θέλει να καταστραφεί ο τουρισμός, η απόρριψη του Πειραιά από τα δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου θα πλήξει το εισόδημα εκατοντάδων εργαζομένων σε καταστήματα της πόλης και θα αποτελέσει πλήγμα για τα οικονομικά της χώρας.

Με καραμπινάτα ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να χτυπήσουν τους αγώνες των εργατών, να τους επιβάλουν να μη βγάζουν άχνα. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς, την περιφρούρηση της οποίας ετοιμάζουν από τώρα οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις. Αναπόφευκτα, η βρώμικη επίθεση έχει και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά, αφού οι εμπνευστές της ξέρουν ότι δεν μπορούν να χτυπήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα αν δε στρέψουν τα πυρά τους στην πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

Σε κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τα εργασιακά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης παραπονέθηκε ότι «κάθε τρεις και λίγο αποχωρεί το ΚΚΕ», υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του «είναι εκτός πάσης λογικής και μπορούν να αναφέρονται σε ιδεολογίες του περασμένου αιώνα». Σημείωσε ακόμη ότι «μας υβρίζουν από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"» λέγοντας πως «είμαστε υπηρέτες της πλουτοκρατίας».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον τίτλο του, λέγοντας ότι είναι σωστή η πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι «όταν θα καίγεται ο τόπος, όταν χιλιάδες άνεργοι θα είναι στους δρόμους, η πλουτοκρατία θα κατοικεί στην Ελβετία». Στο ΚΚΕ αναφέρθηκε και ο υπουργός Απασχόλησης, Α. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι σήμερα «υπάρχει η πλήρης εργασία, οι ελαστικές μορφές αλλά υπάρχει και η ανεργία», αναρωτώμενος: «Ποια ελπίδα έχει ο εργαζόμενος; Αυτή που του δίνετε εσείς και πότε;».

Για υπονόμευση της εθνικής οικονομίας κατηγόρησε το ΚΚΕ ο ΛΑ.Ο.Σ. Το σύνθημα έδωσε ο πρόεδρός του, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών λέγοντας ότι «διώχνετε τα κρουαζιερόπλοια, τα στέλνετε στην Τουρκία» και έτσι «στέλνετε την τελευταία ικμάδα, την τελευταία επένδυση στην Τουρκία». Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιον που έρχεται για τουρισμό στην Αθήνα «δεν τον αφήνουν να ανέβει και να κατέβει από το καράβι» και «κλείνουν τα κεντρικά ξενοδοχεία».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «το ΚΚΕ είναι περήφανο που και κάποιοι τελευταίοι άνθρωποι που μπορεί να σκέπτονται να έρθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα το καλοκαίρι αλλάζουν γνώμη και πάνε τα λεφτάκια τους αλλού»!

Παραλήρημα Λοβέρδου - Γκερέκου

Σε επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους που παλεύουν για το δίκιο τους κατέφυγε χτες και ο υπουργός Εργασίας, καλώντας τους να απεμπολήσουν την ταξική πάλη και να συναινέσουν στη σφαγή τους. Μετά τη συνάντηση με το ΣΕΒ, χτες, στο υπουργείο Εργασίας, ο Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων:

«Στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούμε (...) να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, στη διάσωση της χώρας (...) όμως, μας βάζουν τρικλοποδιές. Τρικλοποδιές που βάζουν, και γενικότερα, στη χώρα κάποιοι που κλείνουν τα λιμάνια, διώχνουν τουρίστες. Κάθε ημέρα μου καταλαμβάνουν το γραφείο, δημιουργούν αδυναμία εργασίας στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα υπουργείο κρίσιμο για όλα τα θέματα: Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας μέχρι τα εργατικά ατυχήματα (...) Δεν είναι σωστό, όμως, διαμαρτύρομαι, δεν είναι σωστό να δημιουργούν κάποιες συνθήκες υπονόμευσης όποιας προσπάθειας επιχειρείται να γίνει (...) Κάνω έκκληση για μια συμπεριφορά και για μια τακτική η οποία να βοηθάει τη χώρα, να βοηθάει την προσπάθεια να ξεφύγουμε από την κρίση. Γιατί όποιος ακυρώνει τη δουλειά του άλλου με υπονόμευση ή τρικλοποδιές, πρέπει να προτείνει και τι πρέπει να γίνει, να προτείνει στον ελληνικό λαό τι άλλο πρέπει να γίνει, ποια είναι η εναλλακτική λύση για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να ρίξει στις εργατικές συνειδήσεις το δηλητήριο, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό πέρα από το «σφάξε αγά μου ν' αγιάσω». Ο ίδιος παραδέχεται πως μόνη έγνοια του υπουργείου του είναι να προωθήσει το αντιδραστικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο μερίδιο που του αναλογεί. Να προωθήσει δηλαδή το ξεπάστρεμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα μείωση των μισθών. Αυτές είναι οι αποφάσεις που πυροδοτούν τις δίκαιες εργατικές αντιδράσεις. Αυτές φοβάται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, γι' αυτό προσπαθεί να συκοφαντήσει τους εργατικούς αγώνες.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, η υφυπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Α. Γκερέκου, σε δήλωσή της για τη ναυτεργατική απεργία ενάντια στην άρση του καμποτάζ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μετά από τα γεγονότα της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά με το κρουαζιερόπλοιο "Zenith", υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος το πλοίο να αποσυρθεί οριστικά από την Ελλάδα συμπαρασύροντας και άλλα κρουαζιερόπλοια, όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για λύση στο θέμα της άρσης του καμποτάζ, προτού μάλιστα να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Με αυτή την αδιάλλακτη και επικίνδυνη στάση ο "μεγάλος χαμένος" θα είναι η χώρα μας ενώ κερδισμένες θα είναι μόνο οι ανταγωνίστριες χώρες στον τουρισμό της Μεσογείου».

Ιδια γλώσσα με τους μεγαλοεργοδότες

Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Λοβέρδου, της Γκερέκου και των άλλων εκλεκτών του κεφαλαίου είναι απόλυτα συντονισμένες με τα φιρμάνια των μεγαλοεργοδοτών που καταγγέλλουν τους εργατικούς αγώνες και ζητούν την καταστολή τους.

Με ανακοίνωσή του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), αφού αναμασά τα φληναφήματα για το «βαρύ οικονομικό κόστος που έχουν» οι απεργίες των ναυτεργατών «για τον κλάδο της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας», σημειώνει: «Το νέο απεργιακό προσκλητήριο για το επόμενο Σάββατο, το οποίο συμπίπτει με την έξοδο της Πρωτομαγιάς, περιλαμβάνει νέο αποκλεισμό της λειτουργίας όλων των πλοίων. Παράλληλα, η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ότι αυτό αποτελεί "εφαλτήριο νέων κινητοποιήσεων", δίνει το στίγμα των προθέσεών τους σε σχέση με την λειτουργία της ακτοπλοΐας».

Με βάση αυτά, το ΞΕΕ «θεωρεί αδιανόητη την ειλημμένη απόφαση ορισμένων ατόμων να σταματήσουν τη λειτουργία όλων των πλοίων, καθιστώντας ομήρους χιλιάδες επιβάτες, κατοίκους και επιχειρηματίες της νησιωτικής χώρας». Με άλλα λόγια, ζητάει από την κυβέρνηση να καταστείλει κάθε εργατική κινητοποίηση στο λιμάνι την Πρωτομαγιά, μέρα απεργίας.

Εξίσου προκλητικά, ο «Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων» (ΗΑΤΤΑ) σε χτεσινό δελτίο Τύπου καταφεύγει και αυτός σ' ένα μείγμα απειλών και κηρύγματος υποταγής προς τους εργαζόμενους: «Η ζημιά που θα προκύψει για τη χώρα μας, τόσο από τα απαράδεκτα επεισόδια της Δευτέρας όσο και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις - μεταξύ άλλων - και κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, θα είναι ανυπολόγιστη, αν δεν πρυτανεύσει έγκαιρα η ψυχραιμία και κυρίως η υπευθυνότητα απέναντι στην ίδια την Ελλάδα, την παραπαίουσα οικονομία της και τον ελληνικό τουρισμό, που κινδυνεύει απόλυτα από ενέργειες σαν αυτές».

Ξέθαψαν και τη «Δράση»

Δείχνοντας τη δυσκολία που έχει να περάσει την αντιδραστική προπαγάνδα του, το αστικό πολιτικό σύστημα έβγαλε από τη ναφθαλίνη και το κόμμα «Δράση» του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ Στέφανου Μάνου. Σε δελτίο Τύπου, ξέχειλο από αντικομμουνισμό και φαιδρότητες σε βάρος του ταξικού κινήματος, με τον τίτλο «Η Δράση για την παράνομη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ» (!), σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τις τελευταίες μέρες το ΠΑΜΕ, οργάνωση ελεγχόμενη από το ΚΚΕ, χωρίς καμία συνδικαλιστική νομιμοποίηση, προβαίνει σε πράξεις προδήλως έκνομες, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις (...) Το ΠΑΜΕ επιδιώκει να δοθεί η εντύπωση προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι στην Ελλάδα έχει καταλυθεί η έννομη τάξη, οι τουρίστες είναι ανεπιθύμητοι, το κράτος δεν λειτουργεί. Προφανώς η οργάνωση θεωρεί ότι αν αποτραπεί η κατάρρευση της χώρας, θα χαθεί μια ευκαιρία να επιβάλουν διά της βίας τη λεγόμενη "δικτατορία του προλεταριάτου".

Η Δράση θεωρεί ότι αυτές τις δύσκολες και ιστορικές στιγμές για τον τόπο, κάθε ελεύθερος και δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης οφείλει να καταδικάζει οποιονδήποτε ταυτίζει τα συμφέροντά του με την αποτυχία διάσωσης της χώρας. Πολλώ δε μάλλον εάν σκοπός του είναι και η επιβολή καθεστώτος φαιού, κόκκινου, ή οποιουδήποτε χρώματος φασισμού. Επίσης εκφράζει τη βαθιά απορία της για την αδράνεια της αστυνομίας στην οργανωμένη και συνεχή δολιοφθορά αγαθών και υπηρεσιών από την οργάνωση ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ