ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Στα σκαριά η νέα τρομοσυμφωνία

Εγινε χτες στη Βουλή μια πρώτη συζήτηση για τη συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη γνωστή «SWIFT»

Οι συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ στόχο έχουν την εμπέδωση κλίματος τρομοϋστερίας και την ανταλλαγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε βάρος του λαού

Associated Press

Οι συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ στόχο έχουν την εμπέδωση κλίματος τρομοϋστερίας και την ανταλλαγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε βάρος του λαού
Στα σκαριά βρίσκεται η νέα τρομοσυμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, υπό τον οξύμωρο τίτλο «Για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ανταλλαγή πληροφοριών για σκοπούς επιβολής του νόμου», η οποία θα οδηγήσει στο παραπέρα φακέλωμα και θα χτυπήσει βασικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Ενόψει της νέας συμφωνίας, που αναμένεται τον Ιούνιο, στο πλαίσιο «της διαβούλευσης», έγινε χτες συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για μια πρώτη συζήτηση. Η διαδικασία για νέα τρομοσυμφωνία προέκυψε ύστερα από την απόρριψη στις 11 Φλεβάρη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της προσωρινής Συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ για την εφαρμογή του «προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», γνωστής και ως «συμφωνία SWIFT».

Η συγκεκριμένη συμφωνία φέρει την υπογραφή της ΕΕ από το 2007, ενώ οι ενστάσεις των ευρωβουλευτών, που ζητούσαν την επαναδιαπραγμάτευσή της, δε σχετίζονταν με την προστασία των λαϊκών ελευθεριών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά έβαζαν ζήτημα παραβίασης της «αναλογικότητας» και του «αμοιβαίου χαρακτήρα» της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Το ίδιο το ΕΚ είχε προτείνει τότε την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα «πιο μακροπρόθεσμη» συμφωνία, διαδικασία που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Προστασία» μέσω ΕΕ και CIA!

Αποτελεί πολιτικό θράσος και είναι προκλητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης να εμφανίζονται τα κόμματα του κεφαλαίου στη χώρα μας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) ότι κόπτονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, τόνισε στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. Είναι θράσος, είπε, γιατί τα κόμματα αυτά, επί δεκαετίες, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο, που στοχεύει στην ουσιαστική υπονόμευση και τον περιορισμό των δικαιωμάτων, με στόχο το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Μεγάλες ευθύνες, συνέχισε, έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ενώ ο πόλεμος του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη εξελίσσεται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ, το κόμμα αυτό συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες στους εργαζόμενους να προσδοκούν από το δήμιό τους, την ΕΕ, σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Καμία προστασία, πρόσθεσε, των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που αυτά θα βρίσκονται στα χέρια της CIA και των άλλων μυστικών υπηρεσιών και κατήγγειλε ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σαν πρόσχημα για την παραβίαση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Επιδιώκουν, συνέχισε, να δημιουργήσουν μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία κάθε πολίτης της ΕΕ να μπορεί να βρίσκεται ακόμα και υπό προληπτική παρακολούθηση και φακέλωμα, αρκεί οι διωκτικές αρχές να θεωρούν ότι υπάρχουν υπόνοιες πως μελλοντικά μπορεί να διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. «Ολοι δηλαδή είναι ένοχοι, πριν να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι», πρόσθεσε.

Σταθερά αντίθετο το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, κατέληξε, όπως και πριν, έτσι και τώρα, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τρομοσυμφωνία με τις ΗΠΑ, είτε μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, είτε μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ, καθώς και με οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως αυτή που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας για τις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιοι υπουργοί απουσίαζαν από τη χτεσινή συνεδρίαση με το πρόσχημα ότι πρόκειται για μια αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αλευράς, είπε ότι πρέπει η ΕΕ και οι ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της απειλής του «οργανωμένου εγκλήματος». Ο Ν. Δένδιας της ΝΔ ζήτησε να δοθεί μεγάλη σημασία στο ζήτημα της αμοιβαιότητας. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Πλεύρης είπε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη Δύση από ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα και πρόσθεσε ότι στο δίλημμα «ασφάλεια ή ελευθερία», το βάρος πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια. Τέλος, ο Φ. Κουβέλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε αντίθετος στην προωθούμενη συμφωνία και είπε ότι υπάρχουν διαφορές ερμηνείας ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα.

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Γνωμοδότηση βολική για την παρακολούθηση κινητοποιήσεων

Αλείβει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και στη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης της βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για την παρακολούθηση και το χαφιεδισμό του λαϊκού κινήματος αποτελεί η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους όρους λειτουργίας των καμερών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αυτό επιβεβαίωσε και η απάντηση που έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ κατατέθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση της Αρχής, η οποία, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, λέει «ναι» στις «χαφιεδοκάμερες» σ' ένα ευρύ πεδίο, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με διαφορά από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς (ν. 3783/09 και 3625/07) ότι την εποπτεία θα την έχει η Αρχή και όχι οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «επιτρέπεται η λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους» για την αποτροπή και την καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και περιουσιακών αγαθών, τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τη διάταξη αυτή μπορούν να επικαλούνται εύκολα οι αστυνομικές αρχές και να παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να αναθεωρήσει το καθεστώς και συνεπώς, όφειλε, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, να θέσει το σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία, με αυτήν τη γνωμοδότησή της, κρίνει ότι οι διατάξεις των ν. 3783 και 3625 δεν είναι συμβατές με την αναγκαία κατά το Σύνταγμα προστασία των ατομικών δικαιωμάτων». Ετσι - σημείωσε- «συντάσσει μία πρόταση η Αρχή, αυτήν την πρόταση θα την αξιοποιήσουμε σε ένα μέρος, διότι έχει πολλά χρήσιμα πεδία παρέμβασης».

Ανταπαντώντας, η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε αναφορικά με την επίκληση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πως «ομολογείτε ότι ζητήσατε τη γνωμοδότηση ως πρόταση για να κρυφτείτε πίσω απ' αυτήν». Παράλληλα, εστίασε στο ποια συμφέροντα προασπίζει η χρήση των καμερών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο λιμάνι, αυτές τις μέρες, υπήρξε παράνομη και καταχρηστική χρήση καμερών από τους ίδιους που νομοθετούν», αναρωτώμενη ρητορικά αν «στους εργασιακούς χώρους έχετε μία που να λειτούργησε ως αποδεικτικό για εργατικό ατύχημα, έτσι ώστε να καταδικαστεί ο επιχειρηματίας που δεν είχε πάρει τα μέτρα ασφαλείας;».

Αναφερόμενη στις «κάμερες - χαφιέδες», επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα το δεχτούν αυτό. Θα αρχίζουν να κατεβάζουν τις κάμερες», αφού «δεν προάγουν ούτε τα ατομικά δικαιώματα ούτε τη δημοκρατία», αλλά «τη θέτουν και εν κινδύνω. Σε μια εποχή μαζικής κατάθλιψης και προσπάθειας να κρατηθεί το κεφάλι των ανθρώπων ψηλά, όσο περισσότερες κάμερες βάζετε, τόσο περισσότερο θέλετε να κατεβούν τα κεφάλια».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ψήφισμα ενάντια στη «Frontex»

Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, σημειώνεται στο κείμενο

Την αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα και την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ζητά με ψήφισμα που εξέδωσε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ο πραγματικός ρόλος της Frontex που στην πραγματικότητα είναι ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» της Frontex, τονίζεται, είναι τα θύματα του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των ποικίλων επεμβάσεων και σκληρών ανταγωνισμών για τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς τους, τον έλεγχο των αγορών. Συγχρόνως, είναι ένας μηχανισμός ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών. Σ' αυτό το πνεύμα, απαιτεί την αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα και την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 26 Απρίλη και ώρα 11 το πρωί, με θέμα: «Συστράτευση με το ΚΚΕ, επίκαιρος όσο ποτέ ο άλλος δρόμος ανάπτυξης». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, στην Ομόνοια (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2).

Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902». Ακόμα, θα μεταδοθεί στις 8 μ.μ. από την «ΕΤ 1».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ