ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Συνδιαχείριση μέσω και της «τουριστικής ενοποίησης»

Στην Αθήνα 14 και 15 Μάη ο Ερντογάν, όπου θα συνεδριάσει συμβούλιο με 10 υπουργούς από κάθε χώρα

Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η διευθέτηση των «λεπτομερειών» και η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει η Αγκυρα, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Χτες, μετά από μια ακόμη μεταξύ τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 του Μάη.

Οι δύο κυβερνήσεις προβάλλουν σε πρώτο πλάνο τις δυνατότητες συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, αλλά και τις δυνατότητες μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών που θα επιφέρει η προσέγγιση με Νατοϊκή ομπρέλα.

Σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο, και χωρίς ιδιαίτερες αναφορές προς το παρόν, εντείνεται η προσπάθεια της ελληνοτουρκικής επιτροπής υψηλόβαθμων παραγόντων των ΥΠΕΞ από τις δυο χώρες, για την προώθηση μιας συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, η οποία ωστόσο προϋποθέτει συμφωνία για το καθεστώς βράχων, νησίδων και νησιών του Αιγαίου, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά η Αγκυρα.

Ο Τ. Ερντογάν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, που θα συμμετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Το εν λόγω Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 10 Τούρκων και 10 Ελλήνων υπουργών (μεταξύ αυτών οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας, Μεταφορών, Παιδείας και Περιβάλλοντος), θα συνεδριάσει πανηγυρικά υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών προκειμένου να επισφραγιστούν τα μεταξύ τους «συμφωνηθέντα».

Χτες, από το Καστελόριζο, του οποίου την υφαλοκρηπίδα αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το «όραμά» του για την επικείμενη ελληνοτουρκική στενή συνεργασία στον τουριστικό τομέα:

«Ηδη, είπε ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε διευκολύνσεις στα θέματα της VISA με αρκετές χώρες. Θα έχουμε σύντομα την επίσκεψη και του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Ερντογάν, στην Αθήνα. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι και αυτό, να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε πολύ περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία για τα νησιά μας, ιδιαίτερα αυτά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, στα οποία μπορεί να γίνει μια πολύ εύκολη ημερήσια εκδρομή, με σημαντικό όφελος για τα νησιά και για την οικονομία».

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων με άκρα μυστικότητα και υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή «μεγάλων διεθνών χρηματοδοτικών χαρτοφυλακίων» για την «τουριστική ενοποίηση» περιοχών του Αιγαίου κάτω από μία ενιαία επιχειρηματική ομπρέλα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «επίσκεψη ιστορικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», η πρόοδος των οποίων θα πρέπει να στοχεύει στην «οικονομική ολοκλήρωση» της περιοχής.

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Ταξικό μίσος για το λαό και τους αγώνες του

Ξερνούν αντικομμουνισμό για να χτυπήσουν την κλιμακούμενη λαϊκή αντίδραση και το ταξικό κίνημα

Η παλικαρίσια μάχη στο λιμάνι και η επιτυχία της έκατσε στο λαιμό των μεγαλοεφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου
Η παλικαρίσια μάχη στο λιμάνι και η επιτυχία της έκατσε στο λαιμό των μεγαλοεφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου
Συνεχίστηκε και χτες η εμετική προσπάθεια της πλουτοκρατίας και των μηχανισμών της να συκοφαντήσουν τους εργατικούς αγώνες και το ταξικό κίνημα, για λογαριασμό συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος και των συμφερόντων του.

Η λύσσα με την οποία τα παπαγαλάκια των μεγαλοεργοδοτών - όπως ο ΣΚΑΪ του συγκροτήματος Αλαφούζου - έπεσαν πάνω στους απεργούς, με ψέματα και ύβρεις, δείχνουν ότι η 48ωρη απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ, όχι μόνο ήταν πετυχημένη, αλλά δημιούργησε και τέτοιες παρακαταθήκες, που σε συνθήκες κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας προκαλούν τεράστια ανησυχία στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του.

Η επίθεση σε βάρος των ριζοσπαστικών εργατικών αγώνων δε θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από ισχυρή δόση αντικομμουνισμού, αφού το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια και καθαρές θέσεις παλεύει για να δημιουργηθούν ισχυρές αντιστάσεις και να ανατραπεί η κυρίαρχη στρατηγική.

Γι' αυτό ο συγκεκριμένος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός και άλλα μέσα της πλουτοκρατίας, μαζί με τη συκοφάντηση του εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ έχυναν στα ρεπορτάζ τους δηλητήριο και για το ΚΚΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις εκπροσώπων από τα κόμματα του κεφαλαίου, όπως η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Παρέμβαση Αλαφούζου

Μετά το προχτεσινό αντιαπεργιακό παραλήρημα των «δημοσιογράφων» του ΣΚΑΪ, τη σκυτάλη πήρε χτες ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος. Από το μικρόφωνο του ραδιοσταθμού, μιλώντας για τα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα και τα άλλα που φέρνει μαζί της η δανειοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ, είπε για το ΚΚΕ:

«Βεβαίως διαμαρτύρεται το ΚΚΕ, διότι καταρχήν το ΚΚΕ δεν πιστεύει στις ίδιες αρχές της δημοκρατίας που πιστεύετε εσείς και εγώ, που πιστεύει το 80% του ελληνικού λαού. Δεν έχει την ίδια αντίληψη. Πιστεύει ότι μέσα από την επανάσταση, μέσα από συγκρούσεις, μέσα από θανάτους, σκοτωμούς κ.λπ., θα επικρατήσει. Αυτή ήταν πάντα η λογική του και γι' αυτό θρέφει την επανάσταση και όλη αυτή την ιστορία. Ποιο πρόβλημα έχει λύσει; Επειδή οι συνδικαλιστές κλείσανε την επισκευαστική ζώνη και δεν επισκευάζεται κανένα πλοίο;».

Συνεχίζοντας στο παραλήρημά του, ο Γ. Αλαφούζος είπε: «Ακουσα την κα Παπαρήγα προχτές το βράδυ στο "Μέγκα" να λέει ότι οι εφοπλιστές χτίζουν 600 βαπόρια στο εξωτερικό και γιατί δεν τα χτίζουν στην Ελλάδα. Θέλω να ρωτήσω την κα Παπαρήγα: Πόσα χρόνια έχει να χτιστεί βαπόρι στην Ελλάδα; (Ναυπηγεία) δεν έχουμε, έχουμε ένα κρατικοδίαιτο ναυπηγείο που υποτίθεται ότι κάτι κάνει με πολεμικά πλοία, με τεράστιο κόστος και ζημία για τον Ελληνα φορολογούμενο. Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δεν υφίσταται πια. Πέθανε!

Η ναυτιλία ανθεί. Γιατί ανθεί; Διότι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το κράτος, δε χρηματοδοτείται από το κράτος δεν εξαρτάται από το κράτος και ανθεί. Και οι μισθοί ανεβαίνουν και οι ναυτικοί παίρνουν περισσότερα χρήματα από ό,τι έπαιρναν και δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ανεργία στην ποντοπόρο ναυτιλία. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν αρκετοί Ελληνες να επανδρώσουν και τα πλοία και τα γραφεία. Γιατί ανθούν αυτά τα πράγματα; Διότι δε βάλανε το βρωμόχερό τους μέσα οι πολιτικοί».

Από χέρι σε χέρι το σκονάκι

Η παρέμβαση Αλαφούζου και το περιεχόμενό της, επιβεβαίωσε ότι προχτές και την Τετάρτη, οι «δημοσιογράφοι» του σταθμού διάβαζαν το σκονάκι της αντιδραστικής προπαγάνδας που τους παρέδωσε ο εφοπλιστής ιδιοκτήτης του σταθμού.

Γι' αυτό λύσσαξαν ενάντια στην απεργία, επικεντρώνοντας με αθλιότητες την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, που πάλεψαν κόντρα στη δικαστική απαγόρευση της απεργίας. Στο στόχαστρό τους μπήκαν και οι άλλοι κλάδοι των εργαζομένων, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στην τρομοκρατία κυβέρνησης και εργοδοσίας, απήργησαν και περιφρούρησαν τον απεργιακό τους αγώνα.

Τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια στάθηκαν δίπλα στην κυβέρνηση, στον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ, που στοχοποίησαν τους απεργούς και ξέρασαν αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Χυδαιότερος όλων ο ΛΑ.Ο.Σ., σχολίασε την Πέμπτη το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» (εφημερίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου), στο οποίο υπήρχε φωτογραφία από την περιφρούρηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το ξενοδοχείο «Μ. Βρετάνια» με την εξής εμετική λεζάντα: «Πρόκειται για φωτογραφία που μάλλον θα περάσει στην Ιστορία. Το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" δεν είχε κλείσει ούτε το 1944. Χθες συνέβη και αυτό (...) Οι ολιγάριθμοι απεργοί κατάφεραν να αποκλείσουν και το λιμάνι του Πειραιά, από όπου δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου, και εκατοντάδες μαθητές έχασαν την εκδρομή τους».

Ο Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε τα περί κλεισίματος του ξενοδοχείου «Μ. Βρετάνια» και έκανε το εξής εμετικό σχόλιο: «Η απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και της νομιμότητας προκαλεί τους αδέσμευτους ελεύθερους και ασυμβίβαστους πολίτες. Ευτυχώς, και λειτουργούς του Τύπου».

Παραδέχονται τον αντικομμουνισμό τους

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλαν στις χτεσινές τους πρωινές εκπομπές το σύνολο των «δημοσιογράφων» του σταθμού. Αλλά και η «Καθημερινή», η οποία, σε άρθρο που υπογράφει ο γνωστός για την αντικομμουνιστική του εμπάθεια Πάσχος Μανδραβέλης, ούτε λίγο, ούτε πολύ καλεί την κυβέρνηση να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ανάγοντας τον αντικομμουνισμό σε «εθνική ανάγκη», όπως ο ίδιος λέει! Γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής αισχρά:

«Eίναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα το ΚΚΕ έχαιρε ασυλίας (...) Το πρόβλημα με το ΚΚΕ είναι ότι βαφτίζει οποιονδήποτε τολμήσει να αρθρώσει μια κάπως διαφορετική άποψη "αντικομμουνιστή" (στην καλύτερη περίπτωση), "υπηρέτη του κεφαλαίου" (στην ήπια) και "πράκτορα" (στη χειρότερη). Ετσι εξάλλου χαρακτήρισε και συνεπείς - μέχρι ανοησίας - αγωνιστές του ΚΚΕ που στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι καρεκλοκένταυροι του Περισσού (τότε εξωτερικού) θυσίασαν πολλούς για να διατηρήσουν τη μίζερη εσωκομματική τους εξουσία. Aλήθεια! Εκείνο το ημερολόγιο της Ελλης Παππά για την υπόθεση Μπελογιάννη θα αργήσει πολύ το Μουσείο Μπενάκη να το δημοσιοποιήσει;

(...) Προχθές, με την ανοχή όλων μας, το ΚΚΕ πραγματοποίησε ένα ακόμη χάπενινγκ με σοβαρό κόστος για την εθνική οικονομία. Εστειλε ομάδες πέντε - δέκα ατόμων για να κλείσουν τα κεντρικά ξενοδοχεία και να απαγορεύσουν στα πλοία να αποπλεύσουν από τον Πειραιά. Βρήκαν κι έκαναν! Η κυβέρνηση έμεινε αδρανής, διότι φοβάται ότι η σύλληψη εκείνων που παραβιάζουν τον νόμο θα θεωρηθεί "ποινικοποίηση των αγώνων". Οι πολίτες που πλήττονται από την παραβίαση του νόμου δεν αντιδρούν διότι φοβούνται τον χαρακτηρισμό του "αντικομμουνιστή". Ετσι, δέκα νοματαίοι του ΚΚΕ διαφεντεύουν το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Εφτασε η στιγμή να πούμε όλοι "ως εδώ!". Δεν μπορεί το 8% να κυβερνά τη χώρα. Δεν μπορούν δέκα άτομα να κλείνουν τα ξενοδοχεία και κανείς να μη διαμαρτύρεται. Δεν μπορεί να παραβιάζονται κατάφωρα οι νόμοι και να μην κάθεται κανένας στο σκαμνί. Δεν μπορεί μια χούφτα στελεχών του ΚΚΕ να μασκαρεύονται ναυτεργάτες και να σταματούν την ακτοπλοΐα. Αυτό που το ΚΚΕ ονομάζει "αντικομμουνισμό" δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη. Είναι κοινωνικό καθήκον. Είναι αντίσταση στον φασισμό με κόκκινη λεοντή».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλία Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Κύπριου Προέδρου να συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ακόμα και μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο ψευδοκράτος.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ο νέος επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος, Ντερβίς Ερογλου, να τηρήσει να συμφωνημένα, ώστε οι συνομιλίες να συνεχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στη λύση, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Δε θα μας βάλουν στο χέρι

Ανακοίνωση για την προπαγανδιστική επίθεση σε βάρος της απεργίας

Την εμετική προπαγάνδα και την κατασυκοφάντηση του απεργιακού τους αγώνα, στην οποία επιδόθηκε η πλουτοκρατία με τα μέσα που διαθέτει στα χέρια της (ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες κλπ.), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Αφού συκοφάντησαν τους απεργιακούς αγώνες του συνδικάτου μας, όπως και άλλων σωματείων ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων από κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, έχουν το θράσος να ζητούν να αποδεχτούμε τη σφαγή που μας επιβάλλουν σκύβοντας το κεφάλι, δεχόμενοι αδιαμαρτύρητα να στηρίξουμε τα αμύθητα κέρδη τους.

Η περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους από τους εργαζόμενους βαφτίστηκε από τα παπαγαλάκια "αποκλεισμός των ξενοδοχείων", τη στιγμή που δεν εμποδίστηκε κανένας πελάτης να μπει ή να βγει, οι απεργοί χαρακτηρίστηκαν μέχρι και "εθνικοί προδότες" επειδή για την πλουτοκρατία "εθνικό" είναι ό,τι της εξασφαλίζει την κερδοφορία σε βάρος της ζωής των οικογενειών μας. Αυτοί που ξεπούλησαν στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο όλο τον εθνικό πλούτο, λιμάνια, αεροδρόμια, δασικές εκτάσεις, δρόμους, κατηγορούν για προδοσία όσους αντιστέκονται, διεκδικώντας τα δικαιώματα και κατακτήσεις που με αιματηρούς αγώνες επέβαλε η εργατική τάξη.

Η αντίδρασή τους φανερώνει τον καημό τους: δεν μας έβαλαν ποτέ στο χέρι, δεν θα μας βάλουν ούτε και τώρα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ποτέ δεν αντιστοίχισε τη δράση του με ό,τι οι πλουτοκράτες, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τσιράκια τους, θεωρούν "νόμιμο". Νόμος για μας είναι το ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ. Και θα συνεχίσουμε τη δράση μας μαζί με όσους υποφέρουν από την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική μέχρι να το επιβάλλουμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ιδεολογική τρομοκρατία θα τους γίνει μπούμερανγκ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίθεση κατά του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του για την επίθεση κατά του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίθεση της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και σειράς ΜΜΕ και εντύπων, κατά της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ και της περιφρούρησής της στους τόπους δουλειάς, καθώς και η χυδαία επίθεση κατά του ΚΚΕ, επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα και ρόλο τους υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τη στήριξη που παρέχουν στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δείχνει ότι ανησυχούν για την επιτυχία της απεργίας και για τις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ανησυχούν, επειδή όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι.

Η ηγεσία της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και τα εκδοτικά συμφέροντα, όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά και υποστηρίζουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, την τρομοκρατία της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων, τους εκβιασμούς και τις απειλές, τις συνθήκες γαλέρας που δουλεύουν οι σύγχρονοι σκλάβοι. Και ενοχλούνται, επειδή πολλές δυνάμεις αντιδρούν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η ιδεολογική τρομοκρατία που επιχειρούν, είναι βέβαιο ότι θα τους γίνει μπούμερανγκ. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι θα δυναμώσουν την πάλη τους, θα προωθήσουν τη συμμαχία τους σε πείσμα θεών και δαιμόνων. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Ας μην αμφιβάλλουν η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της, οι κεφαλαιοκράτες και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Είναι τώρα η ώρα που πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να διαχωρίσουν τις ευθύνες τους από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και κάθε άλλο κόμμα που η πολιτική του εξυπηρετεί τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αφρίζει το κεφάλαιο εναντίον του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Αλαφούζου

Με ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του Γ. Αλαφούζου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Αφρισε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γ. Αλαφούζος κατά του ΚΚΕ, με επιχειρήματα του κονσερβοκουτιού, που τα ακούγαμε πριν και στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Προφανώς ζήλεψε το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του ΛΑ.Ο.Σ. και το επανέλαβε σήμερα από τον περιβόητο ΣΚΑΪ: "... πιστεύει ότι μέσα από θανάτους, σκοτωμούς κλπ. θα επικρατήσει, αυτή ήταν πάντα η λογική του ΚΚΕ".

Είπε επίσης σωρό ψέματα, απαντώντας στην τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα, που ανέφερε ότι οι εφοπλιστές κατασκεύασαν 600 καράβια στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

1. Βεβαίως το ΚΚΕ δεν έχει την ίδια αντίληψη με τον Γ. Αλαφούζο για τη δημοκρατία. Η τάξη του και ο ίδιος θέλουν τη "δημοκρατία" των καρχαριών που καταπίνουν τα εργατικά δικαιώματα.

Την κρίση την έφερε η κεφαλαιοκρατία, που έσκασε από τα κέρδη. Η ίδια καλεί τώρα το λαό σε συναίνεση για να τον ξεζουμίσει και πάλι και στο μέλλον, χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Τα κέρδη του υπηρετεί και η προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ.

2. Προφανώς ο Γ. Αλαφούζος δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του λαού να επιλέξει, όταν το αποφασίσει, το δρόμο ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό κραδαίνει τα κονσερβοκούτια. Οσοι σηκώνουν το κεφάλι, είναι επικίνδυνοι για τους Αλαφούζους.

3. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα κρατικοδίαιτο ναυπηγείο, όπως ισχυρίστηκε. Υπάρχουν δύο μεγάλα και ένα μικρότερο, με έμπειρο εργατοτεχνικό δυναμικό, το οποίο έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να κατασκευάζει όλων των τύπων πλοία. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η ΕΕ συρρίκνωσαν τα ναυπηγεία. Ετσι, πολλά πλοία ναυπηγούνται στη Γερμανία και αλλού. Πρόκειται για επιλογή του διεθνούς κεφαλαίου.

Τα προκλητικά προνόμια, οι φοροαπαλλαγές, ο πακτωλός των επιδοτήσεων, που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, είναι μία πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αποτέλεσμα το εφοπλιστικό κεφάλαιο να αποκομίζει τεράστια κέρδη και στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα των ναυτεργατών.

Είναι ψέμα ο ισχυρισμός του ότι δεν υπάρχει ανεργία στην ποντοπόρο ναυτιλία. Χιλιάδες άνεργοι συνωστίζονται καθημερινά στα δουλεμπορικά γραφεία που οι εφοπλιστές έχουν στήσει, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τα τελευταία 20 χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν 11 φορές τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, απολύοντας πάνω από 60 χιλιάδες ναυτεργάτες.

Αυτή η πολιτική συρρίκνωσε και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Σε αυτή, οι εργάτες μαστίζονται από την ανεργία, ενώ δουλεύουν σε συνθήκες Νταχάου, όπου χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται, εξαιτίας της απουσίας στοιχειωδών μέτρων προστασίας. Γενικότερα, οι εφοπλιστές θέλουν εργάτες με πείνας μεροκάματα, να δουλεύουν μέρα - νύχτα, 7 μέρες την εβδομάδα, ακόμα και σε ουρές συσσιτίων για απόρους.

4. Η ιδεολογική τρομοκρατία που εκτοξεύουν κατά των εργαζομένων ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός ΣΚΑΪ, καθώς και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δεν πρόκειται να περάσει. Οσο για το ΚΚΕ, πιστεύουμε να έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να μπει στο πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί την κεφαλαιοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ