ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Στοιχισμένοι στην κυβερνητική προπαγάνδα

Απόλυτη συναίνεση και από τον ΛΑ.Ο.Σ. για την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης

Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ συντάσσονται με την κυβερνητική προπαγάνδα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν για να έχουν επιτυχία οι αγώνες τους
Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ συντάσσονται με την κυβερνητική προπαγάνδα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν για να έχουν επιτυχία οι αγώνες τους
Στοιχισμένος με την κυβερνητική προπαγανδιστική μηχανή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αναφέρει σε δήλωσή του ότι η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» αποτελεί «αναμφίβολα μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού όπου έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η ΓΣΕΕ προσπαθεί να δώσει άλλοθι στην αντιδραστική στρατηγική της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, που με όχημα το «μηχανισμό στήριξης» και στο όνομα των ελλειμμάτων, ετοιμάζονται να προωθήσουν ένα νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Γι' αυτό φροντίζει επιμελώς να κρύψει ποια είναι η πολιτική εκείνη που οδήγησε στα ελλείμματα και τα χρέη, ξέροντας πως το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ και με τη στήριξη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ευθύνονται για την κατάσταση που σήμερα βιώνει ο λαός.

Για να θολώσει τα νερά και να σπείρει αυταπάτες ως προς το ρόλο της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που φόρεσε τη στολή του απεργοσπάστη για να καταστείλει μαζί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες τις απεργίες των ταξικών συνδικάτων, ισχυρίζεται διά του προέδρου της ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ανέξοδα ότι «η προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ σηματοδοτεί νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και νέα υποβάθμιση της κοινωνίας».

Χειροκροτούν οι εργοδότες

Βέβαιοι ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο «μηχανισμό στήριξης» ΕΕ και ΔΝΤ εγγυάται τα συμφέροντά τους, εμφανίζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, υπερθεματίζοντας για την κυβερνητική απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε ότι την προσφυγή «πρέπει να τη δούμε όχι ως τιμωρία, αλλά ως αναγκαία θεραπεία». Πρόσθεσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.

Συμμετοχή της ΕΕ στη λήψη των αποφάσεων «που σίγουρα θα είναι επώδυνες», ζητάει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος.

Συνεπής στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων συντηρεί το κάλπικο δίλημμα του μικρότερου κακού, αποσιωπώντας το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση σχεδιάζεται μια ανελέητη γενικευμένη και χωρίς τέλος επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης έσπευσε να δηλώσει «κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό» και διάθεση «να θεωρήσει τον μεικτό μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ ως την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι ως το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου». Σημειώνοντας ότι ο «μηχανισμός στήριξης» δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, διευκρίνισε ότι «αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα για την προσεχή πενταετία».

Πλάτες από τον ΛΑ.Ο.Σ.

Με «κούφια» αόριστα υπονοούμενα και ευφυολογήματα σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, τη δήλωση του πρωθυπουργού για ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης». Το μόνο συγκεκριμένο και σαφές σημείο της δήλωσής του ήταν οι συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» που προφανώς είχαν αποδέκτη το λαό, καθώς ο ίδιος και το κόμμα του εχθρεύονται το εργατικό λαϊκό κίνημα και γνωρίζουν ότι ο τυφώνας που έρχεται σε βάρος του λαού θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ΑΛΤΕΡ επανέλαβε τις εκκλήσεις του στον αστικό πολιτικό κόσμο για «ευρεία συνεννόηση» και πρότεινε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, συστήνοντας σε όλους να κάνουν το ίδιο, αφού αυτό επιτάσσει το συμφέρον της ολιγαρχίας. Τέλος, μετά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε να υπάρξει «επαναδιαπραγμάτευση ημερομηνιών πληρωμής του χρέους», αφού, όπως είπε, «η συμφωνία ΔΝΤ - ΕΕ θα δώσει απλώς μια παράταση ζωής».

Προς εμπέδωση του κλίματος συναίνεσης, χτες, ο Γ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθήνας Ν. Κακλαμάνη και αμέσως μετά δήλωσε ότι τον στηρίζει εκ νέου ως υποψήφιο, όπως και τον Π. Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Μακεδονίας.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με βιτρίνα τα δημοψηφίσματα

Προσφεύγει στο ΚΕΑ της απόλυτης ενσωμάτωσης και σε προτάσεις που συντηρούν ψευτοδιλήμματα για το λαό

Για «εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, εστιάζοντας την κριτική του αποκλειστικά στο ΔΝΤ, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός συνομολογήθηκε σε ευρωενωσιακό επίπεδο.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε τέτοιες επιλογές» και την κατηγόρησε πως «ούτε καν τολμά για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής της κοινοβουλευτικής ομάδας». Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε χτες «διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ», που, όπως ισχυρίστηκε, «αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο»!

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε χτες με επιστολή του στον πρόεδρο του ΚΕΑ Λ. Μπίσκι και τους προέδρους των κομμάτων που συμμετέχουν στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Με αυτήν, τούς ενημερώνει για την απόφαση της κυβέρνησης, την οποία προσάπτει και σε κάποιες «κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης», για την αντίθεση του λαού, για το ότι η κυβέρνηση «αρνείται να ζητήσει ούτε καν την έγκριση της Βουλής για την επιλογή της» και για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν δημοψήφισμα τώρα. Τους ζητά, τέλος, συμπαράσταση και «συμπαράταξη» στην προσπάθεια «να αλλάξουμε όλοι μαζί την Ευρώπη».

Ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής απέδωσε την εξέλιξη στην «ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τα συμφέροντα του λαού»! Είναι βεβαίως γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόθεση να υπερασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα και επιλέχτηκε ως ικανή απ' την άρχουσα τάξη την οποία και εκπροσωπεί επάξια.

ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο για την ισοτιμία της γυναίκας

Σήμερα και αύριο στην Πάτρα

Διήμερο εκδηλώσεων για τη συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία της γυναίκας διοργανώνει σήμερα και αύριο η ΚΟ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, στην Πάτρα στα γραφεία του ΚΚΕ, «Νίκος Μπελογιάννης» (12ου Συντάγματος 34).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα Σάββατο, 24 Απρίλη:

  • 7 μ.μ. - 7.30 μ.μ., προβολή βίντεο με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην απελευθέρωση της γυναίκας».
  • 7.30 μ.μ. - 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία, λαϊκή εξουσία». Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου.
  • 8 μ.μ. - 8.30 μ.μ., θεατρικό αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα της Οργάνωσης Ηλείας της ΚΝΕ.
  • 8.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Τα πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου.

-- Αύριο Κυριακή, 25 Απρίλη:

  • 6.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ., προβολή βίντεο με θέμα «Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και γυναίκα».
  • 7.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Σοσιαλισμός» με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 8.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., μουσικό πρόγραμμα από ομάδα γυναικών του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ψήφισμα για τα αντιλαϊκά μέτρα

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας στην τελευταία συνεδρίασή του ύστερα από συζήτηση σε σχέση με την απροκάλυπτη και πρωτοφανή επίθεση που δέχεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού από τη μεριά του κεφαλαίου με επικεφαλής το ΔΝΤ, την ΕΕ και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο: Απορρίπτει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Καλεί το λαό της πόλης να αντιταχτεί με όλες του τις δυνάμεις σ' αυτά τα μέτρα, να πλαισιώσει τις γραμμές, τους αγώνες και τις εκδηλώσεις του ταξικού κινήματος, απομονώνοντας τους υπηρέτες του κεφαλαίου τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Καλεί την ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ να πάρουν θέση απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, αξιώνοντας και την απόσυρση του Νομοσχεδίου «Καλλικράτης», που προοιωνίζεται πολύ αρνητικές εξελίξεις τόσο για το λαό όσο και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Τέλος, συμμετέχει στις αγωνιστικές και απεργιακές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ