ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μεθαύριο η νέα απεργία

Στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Πειραιά στις 5 μ.μ. καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Με την αποφασιστικότητα που έδωσαν τη μάχη της 48ωρης απεργίας θα δώσουν και την επόμενη οι ναυτεργάτες
Με την αποφασιστικότητα που έδωσαν τη μάχη της 48ωρης απεργίας θα δώσουν και την επόμενη οι ναυτεργάτες
Με νέα 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν την Δευτέρα τον απεργιακό αγώνα τους ενάντια στην έφοδο που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές με όπλο την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Οι προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, που σημαίνει ότι πλοία με πανιά ευκαιρίας θα αλωνίζουν το Αιγαίο με πληρώματα χαμηλόμισθα ανασφάλιστα, σύγχρονοι δούλοι, δεν αφήνουν περιθώρια επανάπαυσης. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Την απεργία αναγκάστηκε να αποφασίσει σε μία κίνηση ελιγμού, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, αλλά κυρίως, της τεράστιας δυναμικής που δημιούργησε η 48ωρη απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, που κήρυξαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Απεργία που έδωσαν με αποφασιστικότητα, όχι μόνο τα μηχανοστάσια, αλλά το σύνολο των πληρωμάτων, που με όπλο και την τεράστια αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους της στεριάς, σμπαράλιασαν την προσπάθεια ποινικοποίησής της από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές.

Και σ' αυτή την κρίσιμη μάχη για τους ναυτεργάτες, οι εργάτες της στεριάς θα έχουν τα πόστα τους στους καταπέλτες. Το ΠΑΜΕ έχει ήδη απευθύνει το κάλεσμα στους εργαζόμενους της στεριάς, ενώ η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ την Δευτέρα καλεί σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου, απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ.

Συγκροτήθηκε επιτροπή για την άρση του καμποτάζ

Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άρση του καμποτάζ, απόφαση την οποία χαιρέτισε ιδιαίτερα θερμά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η εφοπλιστική Ενωση που εκπροσωπεί ακριβώς τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατηγά μεσογειακά πλοία, και με βάση την αγωγή της κρίθηκε παράνομη η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. Χτες η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη συγκρότησε Επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΛΠ ΑΕ, Γ. Ανωμερίτη, η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στις 15 Μάη θα καταθέσει το πόρισμά της στην Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΠΟΙΑΝ, η οποία μέσα σε 10 μέρες θα καταθέσει τις εισηγήσεις της για αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε ανακοίνωσή τους προς τους ναυτεργάτες τονίζουν: «Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη, για την επιτυχία των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων και την κλιμάκωση του αγώνα».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Την απόλυσή τους προσυπογράφει η κυβέρνηση

Το ΚΚΕ ζητά τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τόνισε στη Βουλή ο Γ. Μαυρίκος

Αλλη μια κατηγορία εργαζομένων, οι συμβασιούχοι στις διευθύνσεις και τμήματα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών της χώρας, βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία, αφού στις 30 Απρίλη λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι παραπάνω συμβασιούχοι αποτελούν τους μισούς εργαζόμενους των παραπάνω διευθύνσεων και το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επικαλούμενη το Σύνταγμα, η υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τσάγκρη είπε ότι απαγορεύεται η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με το νόμο για το ΑΣΕΠ απαγορεύεται η κατάρτιση μίσθωσης έργου για συμβάσεις που ικανοποιούν διοικητικές ανάγκες. Τη διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά των παραπάνω εργαζομένων η υφυπουργός την ερμήνευσε ως πρόταση να γυρίσει η κυβέρνηση «στην πελατειακή συγκρότηση του κράτους των ανορθόδοξων σχέσεων». Για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν είπε ότι έχει ήδη εγκριθεί η πρόσληψη 232 ατόμων που θα απασχοληθούν με οκτάμηνα.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και συγκεκριμένο είπε στην τοποθέτησή του ο Γ. Μαυρίκος, τονίζοντας ότι υπάρχουν 300 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο, κάνουν εξαρτημένη εργασία και δε μας ενδιαφέρει αν τους προσέλαβε η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Σημασία, είπε, έχει ότι είναι νέοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από δουλειά, είναι εξειδικευμένοι σε έναν κρίσιμο κοινωνικό τομέα και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους οικονομικούς μετανάστες.

Αυτοί οι εργαζόμενοι, συνέχισε, δεν πρέπει να απολυθούν και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την οικονομική κρίση για μας πει ότι πρέπει να ανεχθεί ο λαός τις απολύσεις και την ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο βουλευτής, ότι ο πρωθυπουργός μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη στήριξη του Α. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να φύγουν 120.000 εργαζόμενοι σε διάφορα προγράμματα. Προωθείτε, κατέληξε, την εργασία μέχρι τα 70 χρόνια, καταδικάζετε τη νεολαία στην ανεργία, προτείνετε συντάξεις 360 ευρώ στο όνομα τού να πάει η χώρα στην ανάκαμψη. Είμαστε, είπε, ριζικά αντίθετοι με αυτήν την πολιτική, είμαστε με την Ελλάδα της εργατιάς, της αγροτιάς, του λαού με όλους αυτούς που τους λέτε να λουφάζουν, ενώ εμείς τους καλούμε σε αγώνα γιατί εξυπηρετούμε άλλους κόσμους.

ΝΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει απεργοσπαστικό μηχανισμό

Την προσπάθεια της διεύθυνσης και κάποιων απεργοσπαστών του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας να σπάσουν την απεργιακή φρουρά στη 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ, με προπηλακισμούς και απειλές, καταγγέλλει το ΝΣ Λάρισας του ΚΝΕ. Εκεί, βρέθηκαν χτες, μέλη της Οργάνωσης και αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, πραγματοποιώντας δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, αφού χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς που αψήφησαν την τρομοκρατία, που νίκησαν το φόβο και συσπειρώθηκαν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ, μεταξύ των άλλων, τονίζει: «Αποδείχτηκε ότι τους ενοχλεί η δράση των κομμουνιστών και των ταξικών δυνάμεων. Ενοχλεί την εργοδοσία, ενοχλεί τους μηχανισμούς του συστήματος, ενοχλεί την τάξη που βρίσκεται απέναντι, την αστική. Ενοχλεί και φοβούνται γιατί γνωρίζουν ότι η γραμμή σύγκρουσης μπορεί να συσπειρώσει, να εμπνεύσει νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Ετσι ενοχλήθηκαν κάποιοι "κύριοι και κυρίες" από τους "εκπαιδευτικούς" του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ που σαν λαγοί περάσανε κάτω από τα κάγκελα της πόρτας αφού πρώτα επιδόθηκαν σε "παιδαγωγικό" υβρεολόγιο και προπηλακισμούς εναντίων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που περιφρουρούσαν την απεργία. Η δημοκρατική τους ευαισθησία φτάνει μέχρι το ιερό τους δικαίωμα της απεργοσπασίας, που τους κάνει να επιτίθενται και σε γυναίκες συναδέλφους τους της απεργιακής φρουράς. Η παιδαγωγική τους αγωνία ξεκινάει και τελειώνει στις μπίζνες τους, στέλνοντας τους σπουδαστές να δουλεύουν 9 ώρες σε επιχειρήσεις για 200 ευρώ το μήνα και φυσικά ανασφάλιστοι, ως σύγχρονοι δουλέμποροι».

Και καταλήγει: «Καλούμε τους σπουδαστές να καταδικάσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το διευθυντή και μερίδα "προσωπικού", να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, να μη φοβούνται, να οργανωθούν, γιατί τους θέλουν έτσι επειδή είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι και τους θέλουν τρομοκρατημένους. Μαζί με το ΠΑΜΕ με τα ταξικά σωματεία να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου στα χέρια μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Στάση εργασίας στις 27 Απρίλη

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα κάνουν την Τρίτη 27 Απρίλη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), στο Μετρό (ΑΜΕΛ) και στο τραμ (ΤΡΑΜ). Στο πλαίσιο της στάσης οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κοινή γενική συνέλευση όλων των Σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ