ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεση κλιμάκωση με πρώτο σταθμό την Πρωτομαγιά

Η νέα πείρα και δύναμη με την οποία χιλιάδες απεργοί εξοπλίστηκαν πρέπει να συμβάλει στην οργάνωση πυρήνων σε κάθε τόπο δουλειάς, τονίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση

Η ανάγκη άμεσης κλιμάκωσης της πάλης με αξιοποίηση κάθε μορφής αγώνα, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντεπίθεση και στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τις θετικές διεργασίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στις συνειδήσεις των εργατών, ξεπερνώντας δυσκολίες και απαντώντας στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης του μαύρου μπλοκ των δυνάμεων της πλουτοκρατίας, των κομμάτων της, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των αστικών ΜΜΕ, αναδείχτηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου αποτιμήθηκε η πείρα της 48ωρης απεργιακής μάχης και καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από την 48ωρη απεργία, αλλά και το πώς η νέα πείρα και δύναμη, με την οποία εξοπλίστηκαν πλατιά τμήματα εργαζομένων, θα δυναμώσει ολόπλευρα και σταθερά την ταξική οργάνωση και πάλη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η απεργία ήταν μια πολύ σημαντική, πετυχημένη μάχη. «Ηταν ένα σημαντικό βήμα, μια πολιτικοσυνδικαλιστική παρέμβαση που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια», σημειώθηκε εισηγητικά. Η επιτυχία αφορά πρώτα απ' όλα τις ίδιες τις συνθήκες μέσα στις οποίες προκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε η απεργία: Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της αντεργατικής επίθεσης για να σαρωθεί ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε, αλλά και αντιμετωπίζοντας την επίθεση με κάθε μέσο και τρόπο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και το ΣΥΝ, που υπονόμευσαν την απεργία. Καθώς οξύνεται η σύγκρουση με την εργοδοσία και τα μονοπώλια, μέσα στους τόπους δουλειάς καλλιεργείται ο φόβος και η τρομοκρατία και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός μπαίνει μπροστάρης για την αποδοχή των αντεργατικών μέτρων, ακόμα και καλώντας ανοιχτά σε απεργοσπασία. Επίσης, με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και διάφορων αριστερίστικων ομάδων να μιλούν για συσπείρωση πρωτοβάθμιων σωματείων κόντρα στο ΠΑΜΕ, αλλά στο διά ταύτα μαζί με τις δυνάμεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η μάχη που δόθηκε σε ακόμα περισσότερους χώρους συνέβαλε στην αφύπνιση και αισιοδοξία χιλιάδων εργαζομένων και φώτισε καλύτερα την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να χαραχτεί η πάλη για ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Να δημιουργήσουμε απεργιακό κύμα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιβεβαιώθηκε ένας από τους σημαντικούς όρους της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, που είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Οπως τονίστηκε, νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη της απεργίας, εργαζόμενοι και συνδικάτα και σωματεία, που δεν είχαν συμμετάσχει προηγούμενα. «Αναδείχθηκαν και τώρα τα στοιχεία της ανυπακοής, της απειθαρχίας, από την απεργία της 17ης Δεκέμβρη. Για παράδειγμα, η συνέχιση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τη δικαστική απόφαση. Δεν υποκλιθήκαμε στη νομιμότητα, τσαλακώσαμε την πολιτική της κυβέρνησης και την ΠΝΟ, που έχει υποταχθεί στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Γι' αυτό και η βρώμικη και λυσσαλέα επίθεση μερικών ΜΜΕ, όπως ο ΣΚΑΪ κλπ.», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση.

Και στη συνέχεια: «Η απεργία άνοιξε καινούριους δρόμους. Εδειξε ότι οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μπορούν να ξεπεραστούν, όχι να τα διπλώσουμε, αλλά να προχωρήσουμε στη δημιουργία απεργιακού κύματος. Η αποσιώπηση από τα ΜΜΕ έδειξε να ξεπερνιέται με το δυνάμωμα της παρουσίας μας στους χώρους δουλειάς και της προπαγάνδας, βελτιώνοντας κάθε μέρα τα υλικά μας, την επιχειρηματολογία μας». Σε άλλο σημείο της εισήγησης, σημειώνεται: «Η απόφαση αυτή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, πλέον, νομιμοποιήθηκε στη συνείδηση του κόσμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για: «Συζήτηση με περισσότερο κόσμο, άνθρωπο τον άνθρωπο, για το χαρακτήρα των μέτρων και την ανάγκη αντεπίθεσης και οργάνωσης. Τα μηνύματα δείχνουν διεργασίες. Κόσμος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ είναι αγανακτισμένος και δείχνει διάθεση για να παλέψει, για να βρεθεί μαζί με το ΠΑΜΕ. Να δείξουμε μεγάλη επιμονή στην οργάνωση πυρήνων στους χώρους δουλειάς».

Ετσι, πρώτος σταθμός είναι ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αφιερωμένος στη νεολαία. Η κλιμάκωση της πάλης θα βασιστεί στις εξελίξεις τόσο στο Ασφαλιστικό, με απεργιακές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας. Αναφορικά με τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων, το ΠΑΜΕ θα απευθύνει κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα και από κοινού να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις προς τον ΣΕΒ με αιτήματα την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και των κλαδικών ΣΣΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκίνησαν οι πολύμορφες εκδηλώσεις

Αθλητικές δραστηριότητες, συζητήσεις κι εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς και γειτονιές

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις που οργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά που φέτος είναι αφιερωμένη στη νεολαία.

Ετσι, μετά τον αγώνα βόλεϊ γυναικών που έγινε χτες (βλ. σελ. 37), σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιείται, στο γήπεδο ποδοσφαίρου Νεάπολης (Ιωνικού - Γρ. Λαμπράκη & Παρνασσού), στις 11.00 π.μ., αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα σε ομάδα του ΠΑΜΕ και της ελληνικής ομάδας καλλιτεχνών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών «Hasta La Victoria Siempre». Θα ακολουθήσει αγώνας μεταξύ των ομάδων του ΜΑΣ και εργαζομένων από την Αττική.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Σε μία περίοδο που οξύνεται η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και οι ανάγκες και οι απαιτήσεις καλούν σε λαϊκό ξεσηκωμό, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος, πέρα από την καθημερινή αγωνιστική παρουσία του στους χώρους δουλειάς, να μπαίνει μπροστά και να συσπειρώνει νέους εργάτες στα μέτωπα του αθλητισμού, της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Στη σήψη του καπιταλιστικού συστήματος, να αντιπροτείνει μιαν άλλη ποιότητα ζωής. Μια ζωή με αξίες, που υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, σε συντονισμό με άλλους μαζικούς φορείς νεολαίας (ΜΑΣ, σύλλογοι κατάρτισης), τοπικές Γραμματείες και συνδικάτα, προγραμματίζει εκδηλώσεις, συζητήσεις και ομιλίες, ενόψει της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Απρίλη θα γίνουν συσκέψεις της Επιτροπής νέων λογιστών για τα νέα ζευγάρια (Σωματείο Λογιστών), του Συνδικάτου Επισιτισμού με σπουδαστές της Le Monde, εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά στη μία το μεσημέρι

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και ομιλίες σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ με τα αντίστοιχα συνδικάτα. Αναλυτικά:

  • Στην Αθήνα:

-- Δευτέρα 26/4: Αγιοι Ανάργυροι, 5 μ.μ., στις ειδικότητες του μετάλλου και στους ηλεκτροτεχνίτες.

-- Τρίτη 27/4: Νέο Ηράκλειο, 4 μ.μ., στις ειδικότητες των λιθογράφων και στους υδραυλικούς.

  • Στην Κρήτη:

-- Δευτέρα 26/4, στο Νυχτερινό Λύκειο στην Κνωσό, στις 7 μ.μ.

- Τρίτη 27/4, στις 10.30 π.μ., στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Αλλες εκδηλώσεις

Κοινές εκδηλώσεις ΠΑΜΕ και Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών θα γίνουν:

  • Τετάρτη 28 Απρίλη, 1 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά.
  • Πέμπτη 29 Απρίλη, στις 3 το μεσημέρι, στη Φιλοσοφική.

Τέλος, το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Πακιστανών, την 1η Μάη στους αγώνες Βόλεϊ Πακιστανικών ομάδων. Ενας από τους αγώνες αφιερώνεται στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Ακόμα:

  • Την Παρασκευή 30 Απρίλη, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (των Μπόγιερ Ρίτσαρντ και Μόρε Χέρμπερτ, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») πραγματοποιούν μαζικοί φορείς του Κολωνού και το ΠΑΜΕ, στο Στέκι Εργαζομένων Κολωνού (Αργους 54 Κολωνός), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή σχετικού βίντεο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
ΠΑΜΕ για το 50% την 1η Μάη

Με τη σημαντική ανταπόκριση αρκετών Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε χτες το πρώτο κλείσιμο της οικονομικής εξόρμησης για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Διαδικασία που θα συνεχιστεί και όλη την επόμενη βδομάδα με στόχο να καλυφθεί το 50% του πλάνου την 1η Μάη. Μέσα στη δίνη της αντεργατικής επίθεσης και την αναγκαιότητα της κλιμάκωσης των αγώνων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, του υπερασπιστή των εργατικών συμφερόντων και οργανωτή των αγώνων της εργατικής τάξης.

ΠΑΜΕ
Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση

Πρόσκληση στη θεατρική παράσταση «Οι Κουραμπιέδες», του Γιώργου Χασάπογλου, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η θεατρική ομάδα «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» και το Θέατρο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» του Κώστα Καζάκου ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την οικονομική εξόρμηση. Καλούν τους εργαζόμενους στην παράσταση που θα δοθεί τη Δευτέρα 17 Μάη στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» (Ακαδημίας, πλησίον Βουλής). Οι προσκλήσεις θα ανταλλάσσονται στην είσοδο με 2 λαχνούς του ΠΑΜΕ (τιμή Λαχνού 5 ευρώ) και μπορούν να τις προμηθευτούν στα γραφεία του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ