ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ
Ανοιξε νέους δρόμους στην πάλη του εργαζόμενου λαού
  • Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης, όπως επιβεβαίωσε κι αυτή η σκληρή απεργιακή μάχη
  • Την επιτυχία επιβεβαίωσε και η «παγκινητοποίηση» των μηχανισμών της μεγαλοεργοδοσίας

Η 48ωρη απεργία που ολοκληρώθηκε προχτές «αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων». Αυτό σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει «τους χιλιάδες απεργούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τους άνδρες, γυναίκες, νέους - νέες, συνταξιούχους που πήραν μέρος στη 48ωρη πανελλαδική απεργία του ταξικού κινήματος, αψηφώντας την πρωτόγνωρη τρομοκρατία της εργοδοσίας του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και των προσκείμενών τους ΜΜΕ».

«Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων έξω από τις πύλες των εργοστασίων, ξενοδοχείων, χώρων δουλειάς, δείχνουν την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης για σύγκρουση και ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου» επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία. Η σημασία και η δυναμική άλλωστε της απεργίας επιβεβαιώθηκε και από την «παγκινητοποίηση» όλων των μηχανισμών του κεφαλαίου (αστικών κομμάτων και ΜΜΕ, εργατοπατέρων κτλ.) που «λύσσαξαν» ενάντια στην απεργία, λασπολογώντας το ταξικό κίνημα και κάθε συνειδητό εργάτη που αντιστέκεται στην εκμετάλλευση.

Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας συνεχίζει ως εξής:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκτιμά ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα, το δυναμισμό των ταξικών δυνάμεων στους Ναυτεργάτες που αψηφώντας την αστική νομιμότητα που με σωρεία δικαστικών αποφάσεων απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία, επέβαλαν στην πράξη ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και κανένα καράβι δεν κινήθηκε.

Η 48ωρη απεργία ανοίγει καινούριους δρόμους για την ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση να δυναμώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης, της συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ανοίγει το δρόμο για να ξεπερνιώνται αδυναμίες και δυσκολίες του κινήματος και να δίνονται απαντήσεις στη μοιρολατρία, στο φόβο και την εργοδοτική κυβερνητική τρομοκρατία. Ανοίγει το δρόμο να κλιμακωθούν οι αγώνες ώστε να εκφραστεί ακόμα πιο σθεναρά και αποφασιστικά η αντίσταση και αντίθεση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς απέναντι στις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές. Να δυναμώσει ο αγώνας και η απαίτηση της εργατικής τάξης ο πλούτος που είναι αποτέλεσμα του μόχθου και του αγώνα της να υπηρετήσει τις δικές της ανάγκες. Να γίνει βαθιά πεποίθηση της εργατικής τάξης ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν γκρεμισθεί το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα του κεφαλαίου και η οικονομία θα οικοδομηθεί μόνο για να υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τα συνδικάτα μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά και την κλιμάκωση παραπέρα των αγώνων να δώσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς με συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις, περιοδείες κλπ. ώστε οι επόμενες μάχες της εργατικής τάξης να είναι ακόμη πιο μαζικές και δυναμικές και να δώσουν την απάντηση που σήμερα χρειάζεται».

Στην ίδια κατεύθυνση, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής χαιρετίζει τους απεργούς και σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης»!

ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Απαιτεί υποταγή στην εκμετάλλευση

Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης επιβεβαιώνει τη σημασία της 48ωρης απεργίας

Την αποφασιστικότητα με την οποία τα ταξικά συνδικάτα αντιπαλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις την εργοδοτική επιθετικότητα που πατά πάνω στην πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ανέδειξε η χτεσινή άμεση κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Διαγνωστικών Κέντρων κλπ. για την άμεση ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης της εταιρείας φύλαξης βλαστοκυττάρων «ΟΜΝΙGEN», η οποία πήρε μέρος στη 48ωρη απεργία.

Οι συνδικαλιστές μίλησαν με το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης, απαίτησαν η εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση που έγινε εκδικητικά, αφού η εργαζόμενη δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις της εργοδοσίας να μη συμμετάσχει στην απεργία. Ξεκαθάρισαν ότι θα πραγματοποιήσουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση τη Δευτέρα.

Αντίστοιχη προσπάθεια τρομοκρατίας σημειώθηκε και στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου το γραφείο προσωπικού επιστράτευσε τις νουθεσίες απέναντι σε επικουρική νοσηλεύτρια που απήργησε. Την οποία χτες το γραφείο προσωπικού ενημέρωσε ότι θεωρείται αδικαιολόγητα απούσα, γιατί το σωματείο του νοσοκομείου δεν είχε απόφαση για απεργία. Αποτύπωσε έτσι την ανησυχία που προκαλεί στην εργοδοσία η συνειδητή απόφαση όλο και περισσότερων εργαζομένων να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από την εργαζόμενη να δηλώσει γραπτώς ότι συμμετείχε στην απεργία, προκειμένου το κείμενο να πρωτοκολληθεί και να περάσει απ' το νομικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Η εργαζόμενη ξεκαθάρισε ότι η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας.

Απόλυση έγινε και στην «ALGIDA» του Ομίλου Φιλίππου, προκειμένου η εργοδοσία να διασφαλίσει τα κέρδη που συνεχίζει να συγκεντρώνει αυξημένα.

Ακόμα, στο Χαρτί, η εργοδοσία της εταιρείας «Αφοί Βλάχου» απέλυσε εργάτη με το πρόσχημα ότι γενικά «ζορίζεται» και ότι «έχουν προβλήματα». Να σημειωθεί ότι πριν από 15 μέρες ο εργαζόμενος υπέγραψε σύμβαση αορίστου χρόνου, μετά από δύο τρίμηνες συμβάσεις.

Προσέλαβαν απεργοσπάστες

Ακόμα, το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει την ενέργεια της εργοδοσίας της εταιρείας «ΦΡΗΣΛΑΝΤ» (ΝΟΥΝΟΥ) «να προσλάβει "απεργοσπάστες" χειριστές κλαρκ την ημέρα της απεργίας προσπαθώντας να σπάσει την απεργία».

ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΚΚ ΛΑΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Αλληλεγγύη στους Ελληνες εργάτες

Το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ελλάδας, στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της 48ης απεργίας και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στο μήνυμά του: «Η εργατική τάξη της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για τους προλετάριους σε όλο τον κόσμο στη σκληρή πάλη της με συνέπεια ενάντια στο κεφάλαιο, χωρίς να πέφτει στην παγίδα των αστών που θέλουν τους εργάτες να κάτσουν με δεμένα τα χέρια βλέποντας να τους αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα. Απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου δεν υπάρχουν εναλλακτικές του "λιγότερου κακού", μόνο η αντεπίθεση που είναι αναγκαιότητα στην ταξική πάλη...». Ακόμα, τονίζει: «Θέλουμε να εκφράσουμε επίσης την εκτίμησή μας στο αδελφό ΚΚΕ, την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, που με την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δουλειά του έχει συμβάλλει στην προετοιμασία του εδάφους για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού που είναι το μέλλον».

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, σε πρόσφατη απόφαση της Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποίησε, με θέμα τη συμπαράσταση προς τους εργάτες της Ελλάδας, τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η δράση της εργατικής τάξης της Ελλάδας ανοίγει το δρόμο στην πάλη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, σε μια περίοδο που εκδηλώνεται η κρίση και στο εσωτερικό του καπιταλιστικού εγχειρήματος της ΕΕ. Αυτή η λαϊκή αντίσταση, που εκδηλώνεται ενώ κλιμακώνεται η επίθεση προς τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ με γενικευμένες περικοπές κοινωνικών κατακτήσεων, πρέπει να διευρυνθεί.

Χαιρετίζουμε τη δράση των Ελλήνων εργατών, του ΠΑΜΕ που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον προσανατολισμό των κινητοποιήσεων και των απεργιών. Χωρίς αυτόν τον ταξικό πόλο, οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ολιγαρχία θα έπαιρναν συμβιβαστική με το κεφάλαιο κατεύθυνση, με βάση τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Χαιρετίζουμε τους συντρόφους του ΚΚΕ, που, μέσω του ΠΑΜΕ, αλλά και με αυτοτελή δράση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους της νεολαίας, στην αγροτιά προβάλλει την ανάγκη στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Καλούμε τους λαούς της Ισπανίας να δουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Η κατάσταση σε αυτή την χώρα δεν είναι πολύ μακριά από αυτήν που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία».

Ζεσταίνουν την πλάτη της εργοδοσίας

«Μέχρι σήμερα παραμένουν ισχυρά όσα έχουμε διεκδικήσει και συμφωνήσει με την εταιρεία» σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων «ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΕΛΛΑΣ» (ΝΟΥΝΟΥ) σε ανακοίνωση που έβγαλε παραμονές της απεργίας για να υπερασπιστεί το ...«αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία», δηλαδή την απεργοσπασία. Καλλιεργεί την επικίνδυνη λογική του «το μαγαζάκι μου», υπονοώντας ότι οι όροι ζωής και εργασίας των εργαζομένων της εταιρείας δεν καθορίζονται από ό,τι συμβαίνει συνολικά για ολόκληρη την εργατική τάξη για να καταλήξει: «Κατόπιν τούτου το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε να μην εισηγηθεί τη συμμετοχή των μελών του στην ως άνω απεργία», κάνοντας, έτσι, ανοιχτό κάλεσμα στην απεργοσπασία που αποφάσισε η κλαδική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο. Βαφτίζοντας την απεργοσπασία «δικαίωμα στην εργασία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ