Αρχισαν εργασίες για γκαράζ στα οικόπεδα της «Υπεραγοράς». Καταγγελία από την κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση»
Ο επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση»,Παναγιώτης Σαλπέας, σημειώνει: «Ο δήμαρχος το δήλωσε στο Συμβούλιο της 22/6/2000. Ξεκινά την κατασκευή υπόγειου γκαράζ κλπ. στην "Υπεραγορά". Στις 20/7/2000 γίνονται εργασίες περίφραξης στα δύο οικοδομικά τετράγωνα και είχε εγκατασταθεί κοντέινερ γραφείο χωρίς καμία ταμπέλα ή άλλη ένδειξη, ποιος κάνει και τι έργο, άδεια οικοδομής κλπ, όπως ο νόμος ορίζει. Εάν πράγματι ο Δήμος ξεκινά αυτό το έργο πρόκειται για ξεκίνημα έργου σε πρωτοφανείς συνθήκες παρανομίας. Ιδού πώς:
Συνεχίζει με προφορικές συνεννοήσεις έξω από τις νόμιμες διαδικασίες της Δημόσιας Διαχείρισης ένα έργο κατασκευής γκαράζ 400 θέσεων, Εμπορικού Κέντρου 2.500 τμ κλπ. κτισμάτων που γίνονται με άδεια εκσκαφής και είχαν σταματήσει πριν 5 χρόνια.
Παρόλο που επισημάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άδεια οικοδομής ή ότι αν υπάρχει χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο μελέτες και εγκρίσεις δε θα είναι νόμιμη και του ζητήσαμε (του δημάρχου) να ενημερώσει για το θέμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αν έχει την άδεια, σιώπησε. Και για να δοθεί αυτή η άδεια πρέπει να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πρέπει να υπάρχουν μελέτες και εγκρίσεις από πολλές αρχές για τη λειτουργία γκαράζ και μάλιστα δίπλα σε σχολεία.
Επαναδραστηριοποιεί παράνομα και με χίλια κενά μια σταματημένη τυπικά και ουσιαστικά εργολαβία, με αντικείμενο έργου που δεν έχει άδεια οικοδομής, χωρίς γνώση γι' αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής, βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο και οικονομικές υποχρεώσεις το Δήμο.
Φτιάχνει τεράστιο γκαράζ δίπλα σε σχολείο που απαγορεύεται ουσιαστικά από το ΠΔ 455/76. Και σε κάθε περίπτωση χωρίς τις ειδικές μελέτες που απαιτεί ο νόμος γι' αυτό.
Επιβάλλει με τόσες παρανομίες τον παραλογισμό του κυκλοφοριακού μοντέλου: να φτιάχνουν γκαράζ ακόμα και στο κορεσμένο κέντρο του Πειραιά, εκεί που τις ώρες αιχμής η ουρά των αυτοκινήτων είναι 500 μέτρα, για να έλξει περισσότερα αυτοκίνητα σ' αυτό και να εμποδιστούν καθοριστικότερα οι 15 περίπου νευραλγικές λεωφορειακές γραμμές του Πειραιά.
Πιστεύουμε ότι κανείς από τους παραπάνω φορείς δε θα είναι άμοιρος ευθυνών, εάν μια στιγμή ο πειραϊκός λαός αντιμετωπίσει την παρουσία των συνεργείων στα οικόπεδα. Εμείς δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την παρανομία. Οσο και αν υπάρχει ασυδοσία και κατηφόρα στα θέματα παράνομης άλωσης των ελεύθερων χώρων, των ελάχιστων που μας απόμειναν, ο πειραϊκός λαός δεν πρέπει να μείνει αδρανής σε τέτοιου θρασύτατες ενέργειες, έναντι στη ζωή και ανάσα του».
Κάποτε ήταν ένας τόπος όνειρο. Τώρα κανείς δεν τολμά να βρέξει το πόδι του στις θάλασσές του. Κάποτε πρόσφερε μια ξεχωριστή, υψηλή ποιότητα ζωής. Τώρα οι κάτοικοι επωμίζονται ό,τι μπορεί να «προσφέρει» σ' ένα μέρος ένα λιμάνι που έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του.
Οι προχτεσινές συμπλοκές των κατοίκων με την αστυνομία δεν έδειξαν μόνο το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης, ούτε μόνο την πρόθεσή της να εξυπηρετήσει - ξανά και ξανά - το μεγάλο κεφάλαιο. Απέδειξαν πως οι κάτοικοι της Ραφήνας είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, πλέον δυναμικά, όλα όσα επί μια δεκαετία υπόσχονται οι εκάστοτε υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο - ξεκίνησε αργά το βράδυ - ήταν ανοιχτό για το λαό της πόλης, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο...
Φυσικό λοιπόν ήταν οι σημερινοί ιθύνοντες να εκπλαγούν μπροστά σ' ένα τέτοιο συμβάν και να μη γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Ολη τους η έγνοια, η οργάνωση και προγραμματισμός ήταν για καιρικές συνθήκες φυσιολογικές. Μια γλυκιά πρωινή αύρα που παφλατίζει το κυματάκι. `Η ένα δροσερό αγέρι το δειλινό και μια θερμοκρασία καλοκαιριού που να μην ξεπερνά τους 32 βαθμούς.
Για τέτοιες καιρικές συνθήκες οι δικοί μας είχαν πάρει όλα τ' απαραίτητα μέτρα και ήταν σίγουροι πως δεν επρόκειτο να καεί μήτε σκουπιδοτενεκές και δεν επρόκειτο ν' ανοίξει ρουθούνι μια και όλοι (οι αρμόδιοι) εβρίσκοντο επί ποδός πολέμου. Αλλαι όμως αι βουλαί των ανθρώπων και άλλη του Κυρίου. Ανατράπηκαν τα πάντα. Σαν δεν ντρεπόμαστε!...
Και όμως οι δικοί μας περί άλλα τυρβάζουν. Βλέπεις το πρόβλημα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες ήταν σημαντικότερο. Οι λαοσυνάξεις και οι τυμπανοκρουσίες και φαφλατισμοί, ενώ η Ελλάδα καιγότανε απ' άκρου σ' άκρον, ήταν το μείζον πρόβλημα και είχε ιδιαίτερη προβολή.
- Το πρώτο δείγμα της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της αναλγησίας τους, το πρώτο δείγμα της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και της απρονοησίας είναι αυτή η ίδια η γελοία δικαιολογία τους «Ακραίες καιρικές συνθήκες» και μας αποστόμωσαν!..
Σαν δεν ντρεπόμαστε!..
Ενα εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης προσφορά σε «κάθε 20.000 χρόνια ακραίες καιρικές συνθήκες». Ολική ζημιά περίπου 2,400 τρισεκατομμύρια δραχμές, στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο βωμό των «ακραίων καιρικών συνθηκών».
Ο γερασμένος πυροσβεστικός αεροπορικός στόλος. Η μη σωστή εκτίμηση του δείκτη επικινδυνότητας μιας περιοχής.
Η Σάμος και η Αχαΐα, όταν καίγονταν, δεν έδειχναν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κατά τους «ειδικούς». Δεν ξεκινούσαν αμέσως οι προετοιμασίες κατάσβεσης των πυρκαγιών, όταν οι δείκτες επικινδυνότητας μεγάλωναν. Εάν ο προσδιορισμός κινδύνου πυρκαγιάς λειτουργούσε σωστά, θα είχαμε πρόληψη τουλάχιστον 50-70%. Ολες οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη - πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πυροσβεστικές υπηρεσίες και εθελοντές - πρέπει να μπαίνουν σ' ένα πρόγραμμα δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, πρόληψης και άμεσης καταστολής.
Δε συνέβη τίποτα απ' αυτά. Να ελπίσουμε πως θα γίνουν του χρόνου πριν θρηνήσουμε πάλι χαμένες ζωές και χαμένες περιουσίες;