ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ
Πρωτοφανής κατασταλτικός μηχανισμός
  • «Ναι», στην ενίσχυση της αστυνόμευσης, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Παν. Κοσιώνης: Μηχανισμός καταστολής σε όλη τη χώρα!

Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία στηρίζουν την επιλογή της ενίσχυσης του αστυνομικού κράτους και ταυτόχρονα συναινούν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της λαθρομετανάστευσης με νέα αστυνομικά μέτρα. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης η οποία συνεχίζεται και σήμερα στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το νομοσχέδιο, που προβλέπει την πρόσληψη άλλων 1.300 συνοριοφυλάκων και 1.000 ειδικών φρουρών, καταψήφισε επί της αρχής το ΚΚΕ.

«Κάθε φορά που δημιουργείται ένα κοινωνικό πρόβλημα, η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι περισσότερη αστυνόμευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, ενώ παράλληλα αναφερόμενος στις αντιλήψεις που θέλουν τους λαθρομετανάστες εγκληματίες, σημείωσε ότι «η υπεραπλούστευση και η γενίκευση ορισμένων όχι μεμονωμένων γεγονότων δημιουργούν ένα επικίνδυνο κλίμα». Σχολιάζοντας το θέμα της καινούργιας πρόσληψης αστυνομικών ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι «δημιουργείται ένα πρωτοφανές αστυνομικό κράτος», αφού «τώρα δεν αυξάνει μονό ο αριθμός, αλλά διευρύνονται γεωγραφικά, που θα ισχύει το καθεστώς, διευρύνονται οι αρμοδιότητες, διευρύνονται ειδικά καθήκοντα, διευρύνονται τα πάντα». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι κατασταλτικές δυνάμεις είναι αρκετές. Ετσι και σφυρίξει "κλέφτικα" (σ.σ. η κυβέρνηση) τους μαζεύει εκεί που τους θέλει γιατί έχει δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος προσανατολισμός της αστυνομίας».

Ο Παν. Κοσιώνης κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός καταστολής από αστυνομικές δυνάμεις και άλλες που δεν έχει στόχο ή κατά κύριο λόγο τους λαθρομετανάστες, αλλά τα προβλήματα τα οποία θα οξύνονται και θα δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου. Και θέλει την ευχέρεια η κυβέρνηση, όπως φαίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει αυτές τις αντιδράσεις».

Νέοι μηχανισμοί

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «είναι ανάγκη σήμερα να εμπλουτίσουμε τη συνοριακή φύλαξη της χώρας μας και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και άλλους μηχανισμούς ανάσχεσης και αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης και από την άλλη πλευρά με τους ειδικούς φρουρούς να απελευθερώσουμε προσωπικό το οποίο θα αποδοθεί για την πάταξη της εγκληματικότητας».

ΝΔ: «Ναι» στην αστυνόμευση

«Φόρμουλα προσλήψεων καθ' υπέρβαση των ισχυόντων νόμων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο χτες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωσταντίνος Καραμανλής που παρενέβη στη συζήτηση τονίζοντας ότι «στις καθεστωτικές πρακτικές η κυβέρνηση θα μας βρει κατηγορηματικά αντίθετους». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της εγκληματικότητας τασσόμενος υπέρ της ενίσχυσης της φρούρησης των συνόρων και της αστυνομικής αντιμετώπισης του θέματος, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο για μια ευνομούμενη χώρα να παρακολουθεί η κυβέρνηση απαθής να μπαίνει οποιοσδήποτε στη χώρα». Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλης υποστήριξε, συνολικά για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της εγκληματικότητας, ότι «απαιτείται αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου αδειών σε φυλακισμένους» και επίσης «καλύτερη συνεννόηση αστυνομίας και δικαιοσύνης», ενώ για τα Σώματα Ασφάλειας πρότεινε «γενναία αύξηση των αποδοχών των αστυνομικών», «απεξάρτηση από τον κομματισμό, πάταξη της διαφθοράς»... Κάνοντας γενικότερη πολιτική αναφορά ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση» καλώντας την κυβέρνηση να «ακούσει τις προτάσσεις της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα χτες, με τροπολογία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ορίζεται η πρόσληψη 100 ακόμη ειδικών φρουρών για λογαριασμό της εταιρίας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», προκείμενου να φυλαχτούν, όπως υποστηρίζεται οι σταθμοί του μετρό.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ενισχύεται το αυταρχικό οπλοστάσιο

Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ν. Γκατζής: «Δαμόκλεια Σπάθη» για τους δημόσιους υπάλληλους

Το νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, του υπουργείου Εσωτερικών συζητήθηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ καταγγέλθηκε ο έντονα αυταρχικός χαρακτήρας του.

«Αντιδραστική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, τονίζοντας ότι κινείται «καθαρά στο πλαίσιο της ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση» και αποτελεί «μοχλό για να προχωρήσει το σύνολο των φιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων» στη δημόσια διοίκηση, όπως έχει προδιαγραφεί από τις επιταγές του ΟΟΣΑ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε αναφορικά με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ότι δομείται στη λογική του τμήματος εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας και θα λειτουργήσει ως «Δαμόκλεια Σπάθη» για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «ενισχύει το αυταρχικό οπλοστάσιο της» με «ασφυκτικούς οργανισμούς ελέγχου», που «θα παίξουν ρόλο ποδηγέτη».

Ο Νίκος Γκατζής, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «πατάει» πάνω σε υπαρκτά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, που όμως έχει δημιουργήσει η μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος με την αναξιοκρατία και τη ρουσφετολογική πολιτική που ασκείται, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ παλεύει και θα παλεύει «για ένα δημόσιο τομέα εκσυγχρονισμένο στην υπηρεσία του λαού». Οσον αφορά τις προβλέψεις για έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντί για στόχους και δείκτες λογιστικού χαρακτήρα προς τους Δήμους «θα μπορούσε να βάλει κοινωνικούς δείκτες», υποστηρίζοντας πως ο «έλεγχος νομιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνεται μόνο από τα πολιτικά δικαστήρια». Παράλληλα, σχολίασε σκωπτικά διάταξη του νομοσχεδίου (συμπλήρωση σε παλιότερο νόμο) που προβλέπει τη δυνατότητα ανδρών να εργάζονται σε οίκους ανοχής και μάλιστα αίρει τον περιορισμό ηλικίας που υπήρχε στα 55 χρόνια, σημειώνοντας ότι «έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα της ανεργίας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Λοβέρδος, υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου «είναι διορθωτικό, συμπληρωματικό και εν ολίγοις λειτουργικό» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν στην πράξη από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Εκανε λόγο για ενιαία πολιτική κατεύθυνση παρά τις αλλαγές προσώπων στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κριτική για προχειρότητα άσκησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Νεράντζης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να τροποποιείται νόμος που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο» επισημαίνοντας ότι το νομοθέτημα αποτελεί «αναίρεση των προηγούμενων νόμων». Επίσης κατήγγειλε την «κομματικοποίηση του Σώματος Ελεγκτών, αφού επικεφαλής τίθεται μετακλητός υπάλληλος».

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση στα καπνοχώρια

Κάλεσμα αντίστασης  και πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, απηύθηναν οι κομμουνιστές στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής  Ελασσόνας

Εξόρμηση στα καπνοχώρια της Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της επαρχίας, καλώντας τους καπνοπαραγωγούς, που δέχονται ανελέητα χτυπήματα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, σε αντίσταση και πάλη για την ανατροπή της.

Φέτος, η σοδειά στην Ελασσόνα ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις, καθώς είναι ο δεύτερος χρόνος εφαρμογής της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Καπνού, που ψήφισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τον Ιούλη του 1998. Η ασύδοτη δράση των καπνεμπόρων, δε συναντά, πλέον, κανένα, εμπόδιο και οι εκβιασμοί σε βάρος των παραγωγών «δίνουν και παίρνουν», εξαναγκάζοντάς τους να πουλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Επιπλέον, πολλοί καπνοπαραγωγοί της επαρχίας δεν έχουν πάρει ακόμα την επιδότηση για την περσινή σοδειά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας σοδειάς που είναι σε εξέλιξη.

Ηδη, εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής έχουν οδηγηθεί στο ξεκλήρισμα και η επαρχία, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην καπνοκαλλιέργεια, ερημώνει.

Στα πλαίσια της χτεσινής εξόρμησης, οι κομμουνιστές μοίρασαν στους καπνοπαραγωγούς ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνεται: «Πρόσφατα στις εθνικές εκλογές του Απρίλη, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που πρεσβεύουν αυτή την πολιτική που ζούμε σήμερα, ενισχύθηκαν και στην Επαρχία Ελασσόνας. Αυτό, τους δίνει το δικαίωμα να εφαρμόζουν, και με τη δική σας ψήφο, όσα κάνουν οι έμποροι σε βάρος σας. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει το δικαίωμα και σε σας, τους καπνοπαραγωγούς, να "μετρήσετε" τις προεκλογικές υποσχέσεις και τα "θα", με αυτά που ζείτε σήμερα και ανάλογα να δράσετε».

Και συνεχίζει: «Μέσα από την εμπειρία των πρόσφατων αγώνων, θα πρέπει να οργανωθεί ξανά το κίνημα, με επικεφαλής τις Επιτροπές Αγώνα, τους συνεπείς Αγροτικούς Συλλόγους, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση και στο μαζικό αγώνα». Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή της, η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ τονίζει: «Η οργάνωση ενός ενωμένου μαζικού ταξικού κινήματος, που θα χτυπάει τη ρίζα του κακού, δηλαδή τις πολιτικές των κομμάτων του δικομματισμού, θα δώσει τη δυνατότητα ν' αντιστραφεί η κατάσταση στις τιμές των καπνών και στην ασυδοσία των εμπόρων. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολικότερη διεκδίκηση ενός άλλου τρόπου ανάπτυξης και της επαρχίας μας και της χώρας μας συνολικά. Κανείς δε σας περιμένει, πουθενά, παρά μόνο μονάχα οι ίδιες οι δυνάμεις σας μαζί με τους κομμουνιστές, το ΚΚΕ που παλεύει να χτιστεί αυτό το Λαϊκό Μέτωπο, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική της μιζέριας και της φτώχειας και να ανοίξει ο δρόμος της προκοπής και της λαϊκής ευημερίας».

Σε Πιερία - Ημαθία ο Στρ. Κόρακας

Περιοδεία στους Νομούς Πιερίας και Ημαθίας θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 28 Ιούλη.

Σήμερα Πέμπτη,ο Στρ. Κόρακας θα βρεθεί στην Πιερίαόπου:

Στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον αγροτικό συνεταιρισμό Περίστασης - Καλλιθέας - Παραλίας.

Στις 11.30 π.μ. θα κάνει περιοδεία στις βιοτεχνίες ΠΙΕΡ - ΝΤΟΡ, ΕΛΒΗΛ και ΞΑΦΗΣ.

Στις 1.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Ενώ το απόγευμα θα βρεθεί στο Λιτόχωρο, για περιοδεία και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις 8.00 μ.μ. στο ΚΑΠΗ.

Αύριο Παρασκευήθα μεταβεί στην Ημαθία και το πρωί θα περιοδεύσει στους χώρους παράδοσης ροδάκινου των Γεωργικών Ενώσεων Βέροιας και Νάουσας.

Στις 7.00 μ.μ., ο Στρ. Κόρακας θα επισκεφτεί την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα και τους κατοίκους της κοινότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ