Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ενισχύεται το αυταρχικό οπλοστάσιο

Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ν. Γκατζής: «Δαμόκλεια Σπάθη» για τους δημόσιους υπάλληλους

Το νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, του υπουργείου Εσωτερικών συζητήθηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ καταγγέλθηκε ο έντονα αυταρχικός χαρακτήρας του.

«Αντιδραστική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, τονίζοντας ότι κινείται «καθαρά στο πλαίσιο της ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση» και αποτελεί «μοχλό για να προχωρήσει το σύνολο των φιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων» στη δημόσια διοίκηση, όπως έχει προδιαγραφεί από τις επιταγές του ΟΟΣΑ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε αναφορικά με το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ότι δομείται στη λογική του τμήματος εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας και θα λειτουργήσει ως «Δαμόκλεια Σπάθη» για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «ενισχύει το αυταρχικό οπλοστάσιο της» με «ασφυκτικούς οργανισμούς ελέγχου», που «θα παίξουν ρόλο ποδηγέτη».

Ο Νίκος Γκατζής, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «πατάει» πάνω σε υπαρκτά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, που όμως έχει δημιουργήσει η μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος με την αναξιοκρατία και τη ρουσφετολογική πολιτική που ασκείται, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ παλεύει και θα παλεύει «για ένα δημόσιο τομέα εκσυγχρονισμένο στην υπηρεσία του λαού». Οσον αφορά τις προβλέψεις για έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντί για στόχους και δείκτες λογιστικού χαρακτήρα προς τους Δήμους «θα μπορούσε να βάλει κοινωνικούς δείκτες», υποστηρίζοντας πως ο «έλεγχος νομιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνεται μόνο από τα πολιτικά δικαστήρια». Παράλληλα, σχολίασε σκωπτικά διάταξη του νομοσχεδίου (συμπλήρωση σε παλιότερο νόμο) που προβλέπει τη δυνατότητα ανδρών να εργάζονται σε οίκους ανοχής και μάλιστα αίρει τον περιορισμό ηλικίας που υπήρχε στα 55 χρόνια, σημειώνοντας ότι «έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα της ανεργίας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Λοβέρδος, υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου «είναι διορθωτικό, συμπληρωματικό και εν ολίγοις λειτουργικό» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν στην πράξη από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Εκανε λόγο για ενιαία πολιτική κατεύθυνση παρά τις αλλαγές προσώπων στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κριτική για προχειρότητα άσκησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Νεράντζης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να τροποποιείται νόμος που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο» επισημαίνοντας ότι το νομοθέτημα αποτελεί «αναίρεση των προηγούμενων νόμων». Επίσης κατήγγειλε την «κομματικοποίηση του Σώματος Ελεγκτών, αφού επικεφαλής τίθεται μετακλητός υπάλληλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μηχανισμό «εσωτερικού ελέγχου» συνεχίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο(2021-04-09 00:00:00.0)
Και με έργα η συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2007-07-26 00:00:00.0)
Χειραγωγημένο από την κυβέρνηση(2006-07-05 00:00:00.0)
Ενέκριναν την επικυριαρχία των χορηγών και του ΝΑΤΟ(2004-07-08 00:00:00.0)
«Ναι» στην αυτοκρατορία των εφοπλιστών(2003-08-20 00:00:00.0)
Στόχος: Η χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων(2000-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ