Icon |
Στο φάσμα των χορηγών βρίσκεται και η Εθνική Ελλάδας |
«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι σύμφυτο με τη διαφήμιση, τους χορηγούς. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο. Αυτό φέρνει το χρήμα. Ο,τι και να κάνουμε αυτή είναι η αλήθεια».
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Πριν 7 χρόνια σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «ΕΚΙΠ» ο Μπλάτερ έλεγε... άλλα: «Αν οι χορηγοί καταδυναστεύουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θα μιλάμε για συμφορά. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, αφού το άθλημα από τη φύση του έχει στοιχεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού». Ο ορισμός της αντίφασης.
Ομως και ο Μισέλ Πλατινί, αφεντικό της ΟΥΕΦΑ, φάσκει και αντιφάσκει: «Οι χορηγοί είναι απαραίτητοι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ασφαλώς και δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν τους θεσμούς όμως καλώς ή κακώς είναι απαραίτητοι». Ως γνωστόν, ο ίδιος είναι φίλα προσκείμενος σε μεγάλη αθλητική εταιρεία και όπου σταθεί και όπου βρεθεί κάνει... λεζάντα υπέρ της.
Στα γήπεδα της Ν. Αφρικής θα γίνει ένα ακόμη εμπορευματοποιημένο Μουντιάλ... |
Οσοι, πάντως, βρεθούν στη Νότια Αφρική τις ημέρες του τουρνουά θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων έχουν ανέβει κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο φαίνεται, αλλά και θα είναι, διαφορετικό συγκριτικά με τα προηγούμενα. Μια βασική αλλαγή που ανακοινώθηκε αφορά στην ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη εκάστοτε αγώνα. Μέχρι σήμερα, η τεχνική επιτροπή της FIFA ήταν αυτή που επέλεγε τον παίκτη που θα λάμβανε την τιμητική διάκριση, πλέον όμως, ο ρόλος αυτός περνά στους φιλάθλους.
Ολα αυτά έχουν να κάνουν βέβαια με σπόνσορες, αυτή είναι η εποχή τους. Οι φίλαθλοι ανά τον πλανήτη θα μπορούν να ψηφίζουν μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και του ίντερνετ τον παίκτη της προτίμησής τους. Πίσω από την καινοτομία αυτή, βρίσκεται η εταιρεία που παράγει την μπίρα Budweiser, η οποία και θα λανσάρει διάφορες μεθόδους promotion για να επιλέγεται ο φίλαθλος που θα απονέμει το τρόπαιο στον MVP καθενός από τους 64 αγώνες του προγράμματος.
Βασισμένο σε μια άλλη δραστηριότητα της ίδιας εταιρείας, θα δημιουργηθεί και το Bud House, ένα κανονικό ριάλιτι δηλαδή. Το σπίτι θα στηθεί στο Κέιπ Τάουν και θα φιλοξενήσει 32 άτομα, ένα από κάθε χώρα που συμμετέχει. Από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, οι 16 γυναίκες και 16 άνδρες θα κοιμούνται σε δωμάτια ανάλογα με τους ομίλους που έχουν σχηματιστεί στο Μουντιάλ, ενώ οι δύο φιναλίστ θα πάρουν ως έπαθλο εισιτήρια για τον τελικό...
Μέσα σε μόλις μία διετία, ο Τζαμαϊκανός αθλητής των 100μ. και 200μ. φέρεται να λαμβάνει το ποσό των... 358 εκατομμυρίων ευρώ! Μάλιστα, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η εταιρεία που τον ντύνει, η PUMA έχει προχωρήσει στην ανανέωση συμβολαίου μαζί του. Ετσι ο Μπολτ, ο οποίος αμειβόταν με... μόλις 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, τώρα θα λαμβάνει 4 εκατ. ευρώ για να φοράει τα ρούχα της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών.
Aλλωστε, όπως είχε τονίσει και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ντένις Τσαγκ, σχολιάζοντας την περίπτωση Μπολτ, «οι αγωνιστικές επιδόσεις είναι το πρώτο βήμα. Τα πολλά λεφτά θα έρθουν από δραστηριότητες έξω από τον αγωνιστικό χώρο», δίνοντας το στίγμα του πώς λειτουργεί σήμερα το σύστημα του αθλητισμού.
Πιο ξεκάθαρη ήταν η άποψη της πρώην Ολυμπιονίκη Τζούλιαν Κάθμπερτ, η οποία συμβούλευσε τον Μπολτ: «Αν δεν αντιληφθεί τη σημασία του μάρκετινγκ τότε δε θα τα καταφέρει ποτέ», σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν ήταν Αμερικανός θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα γι' αυτόν.
Ο πόλεμος για την καλύτερη επένδυση στο χρυσοφόρο... άλογο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή έχει φουντώσει για τα καλά. Οπως άλλωστε έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν με άλλους αθλητές. Οσο πουλάει το είδωλο τόσο εκμεταλλεύσιμο είναι, προκειμένου κάποιοι να βγάλουν κέρδος...