Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κερδοφόρα» ... Υγεία κι Ασφάλεια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αν η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία δεν εξεταστεί από την οικονομική της διάσταση, τότε θα περιοριστεί στην ηθική της διάσταση, εκφυλιζόμενη σε ευχολόγια ή ατέρμονες ανταλλαγές κατηγοριών».

Η παραπάνω αντίληψη, διατυπωμένη από επιστήμονα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), κυριαρχεί εδώ και χρόνια και μάλιστα όσο το εργατικό κίνημα δεν αναπτύσσει αποφασιστικά αιτήματα και δυναμική δράση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρόκειται για την άποψη από την πλευρά των καπιταλιστών ότι τα μέτρα ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες πρέπει να λαμβάνονται μετά από υπολογισμό του κόστους τους και του οφέλους τους, με γνώμονα δηλαδή το κέρδος. Αυτό συμβαίνει στην πράξη, αλλά επιχειρείται να «ντυθεί» και επιστημονικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα, σήμερα στην εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, «γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη η μέθοδος Κόστους - Οφέλους, η οποία προσπαθεί να αποδώσει οικονομικές αξίες σε όλες τις διαστάσεις του κινδύνου, ώστε να είναι συγκρίσιμες». Οπως τελείως αντιεπιστημονικά ισχυρίζεται, η εκτίμηση του κινδύνου είναι ...υποκειμενική, οπότε μόνο αν μπουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα είναι μετρήσιμος! Τι κι αν χιλιάδες εργάτες σακατεύονται, σκοτώνονται στους τόπους δουλειάς, τι κι αν πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες μόλις βγουν στη σύνταξη; Στον καπιταλισμό, το σώμα και το μυαλό των εργαζομένων υποτάσσεται στην κερδοφορία και πάντα βρίσκονται πρόθυμοι επιστήμονες να στηρίξουν αυτή την πραγματικότητα σαν ...αιώνια αλήθεια.

«Ευαισθησίες» επιχειρηματιών!

«Οι γονείς (σ.σ. που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία), μέσω των φόρων που καταθέτουν, πληρώνουν για τη δημόσια Παιδεία, χωρίς να κάνουν χρήση της δημόσιας Παιδείας, γλιτώνοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο. Πρέπει, λοιπόν, οι αποδείξεις να μετρούν ως φοροελάφρυνση και όχι ως τεκμήριο». Το παραπάνω είναι ένα από τα «επιχειρήματα» του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, που εκφράζει τη διαφωνία των ιδιοκτητών με το τεκμήριο στα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς - πελάτες τους.

Αυτή η αντίληψη ότι, τάχα, «χρήση της δημόσιας Παιδείας» κάνει όποιος φοιτά σε ένα δημόσιο σχολείο, εκτός από άκρως συντηρητική, είναι και παιδαριώδης. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά όσοι πιπιλίζουν τέτοια «επιχειρήματα» ότι ακόμα και για τη δική τους αστική λογική, πληρώνοντας φόρους για την Παιδεία, πληρώνεις για έναν μορφωμένο υπάλληλο που θα σε εξυπηρετήσει αύριο σε μια υπηρεσία, πληρώνεις για να έχεις γιατρούς που θα σε κάνουν καλά, μηχανικούς που θα σου χτίσουν σπίτια και γέφυρες, πληρώνεις για να αναπτύσσεται η έρευνα και η επιστήμη στα δημόσια πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Και, σε τελική ανάλυση, οι γονείς (και εκείνοι που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία) έχουν κάθε λόγο να παλέψουν ενάντια στη φοροεπιδρομή της κυβερνητικής πολιτικής συνολικά. Οι ιδιοκτήτες των σχολείων, όμως, δεν ενδιαφέρονται για το φοροξεζούμισμα των εργαζομένων, παρά μόνο μην τυχόν και μειωθεί η πελατεία τους...

Εικονική πραγματικότητα για Γερμανούς άνεργους

Εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως επ' ουδενί μπορεί να κατευνάσει... τα «τύμπανα της κοιλιάς» είναι η «λύση» που βρήκαν το γερμανικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες για μακροχρόνια ανέργους. Ενα εικονικό σούπερ μάρκετ στο οποίο υποτίθεται εκπαιδεύονται άνεργοι, ώστε να μπορέσουν να βγουν ξανά στην αγορά εργασίας. Η εκπαίδευσή τους: να τακτοποιούν προϊόντα στα ράφια, να οδηγούν φορτωτικά μηχανήματα, να μετακινούν καρότσια, αλλά και να δέχονται εντολές!

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δουλεύουν περίπου 40 ώρες κάθε βδομάδα για 6 έως 9 μήνες και επιβλέπονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ το κόστος του προγράμματος της εικονικής πραγματικότητας που χρηματοδοτείται από τον γερμανικό Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ανέρχεται σε εκατομμύρια. Οχι σε πραγματικές θέσεις εργασίας αλλά σε ...προσομοίωσή τους. Δηλαδή, οι άνεργοι αγοράζουν και πωλούν φουσκωτό «τυρί» και τακτοποιούν άδεια μπουκάλια και κουτιά...

Οι άνεργοι που εκπαιδεύονται στο εικονικό σούπερ μάρκετ του Ανόβερο παίρνουν μια βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία χρησιμοποιείται ως συστατική επιστολή για έναν μελλοντικό εργοδότη. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι αποτύχουν να τελειώσουν το πρόγραμμα υπάρχουν κυρώσεις, όπως η μείωση του επιδόματος ανεργίας τους. Πολλοί από τους συμμετέχοντες χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα «ανόητο» και «εξευτελιστικό», ενώ μερίδα αυτών αποφεύγει να αποκαλύψει σε φίλους και γνωστούς ότι λαμβάνει μέρος σε αυτό. Πάντως, τα αποτελέσματα του προγράμματος μέχρι στιγμής είναι αμφιλεγόμενα, καθώς από τους συνολικά 161 άνεργους που το έχουν παρακολουθήσει, μόλις οι 14 έχουν βρει προσωρινή απασχόληση, ως αποθηκάριοι κυρίως.

Πράσινο παραμύθι

«Πράσινη οικονομία» είναι ο όρος - «καραμέλα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να φανεί ότι κυβερνά με όραμα και στόχο, ενώ το μόνο που κάνει είναι να επανακαθορίζει ποιος θα πάρει τα λεφτά, στη βάση των τελευταίων κατευθύνσεων της ΕΕ.

Η «πράσινη οικονομία» είναι η νέα κολυμπήθρα για τις παντός είδους οικονομικές ενισχύσεις που δίνει η κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω του «αναπτυξιακού» νόμου και με άλλους τρόπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Αναζητούν οι ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, με τη συμμετοχή και της αρμόδιας υπουργού, στρατηγικές συνεργασίες με γαλλικούς ενεργειακούς κολοσσούς; Είναι «πράσινη ανάπτυξη», σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη.

Βάζει ένα ξενοδοχείο ηλιακούς θερμοσίφωνες, για να του έρχεται φτηνότερα το ρεύμα; Κι αυτό «πράσινη ανάπτυξη» νοείται. Και πάει λέγοντας. Με τις ενισχύσεις, τις χρηματοδοτήσεις και τις παντός είδους διευκολύνσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες να «πηγαίνουν και να έρχονται».

Αρκετά πια με το πράσινο «παραμύθιασμα».

Ι.Β.ΣΤΑΛΙΝ
ΑΠΑΝΤΑ

ΤΟΜΟΣ 13ος

Ο δέκατος τρίτος τόμος των Απάντων του Ι.Β. Στάλιν περιέχει τα έργα που γράφτηκαν από τον Ιούλη του 1930 ως το Γενάρη του 1934. Πρόκειται για έργα που αποτυπώνουν την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κράτους της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς περιλαμβάνει ομιλίες σε συνέδρια και συνεδριάσεις καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚ (Μπ.), ομιλίες σε άλλες κοινωνικές οργανώσεις, επιστολές και άλλα κείμενα της περιόδου. Την περίοδο αυτή, ενώ ο καπιταλιστικός κόσμος συγκλονίζεται από μια πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια οικονομική κρίση , στην ΕΣΣΔ συντελούνταν μια εντυπωσιακή άνοδος της σοσιαλιστικής οικονομίας. Η σοσιαλιστική βιομηχανία, στη βάση και των Αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου του ΠΚΚ (Μπ.) το 1930, αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς. Στην πορεία της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης αυξήθηκε αριθμητικά η εργατική τάξη και ανέβηκε ο ηγετικός της ρόλος. Οργανώθηκε πλατιά η σοσιαλιστική άμιλλα με τη συμμετοχή εκατομμυρίων πρωτοπόρων εργατών (κίνημα των ουντάρνικων). Αναπτύχθηκε πολύπλευρα η βασική παραγωγική δύναμη, η εργατική δύναμη.

Η «Σύγχρονη Εποχή» αποφάσισε να καλύψει το κενό εξάντλησης των Απάντων του Στάλιν. Θα καλύψει σταδιακά την επανέκδοση των 13 πρώτων τόμων, ξεκινώντας από τον παρόντα 13ο τόμο. Μέσα από τα κείμενα του Ι.Β. Στάλιν αναδεικνύονται σε όλο τους το εύρος οι απαιτήσεις, τα καθήκοντα και οι δυσκολίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της πολιτικοϊδεολογικής διαπάλης.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ανέβαλε, την τελευταία στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τη συμμετοχή του στη Διεθνή Σύνοδο για τα Πυρηνικά που οργανώνει η αμερικανική προεδρία στην Ουάσιγκτον, αρχής γενομένης από αύριο. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι «ορισμένοι συμμετέχοντες (Αίγυπτος - Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες) στη σύνοδο θα θέσουν ζήτημα για το Ισραήλ και το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Το ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με πυρηνικό οπλοστάσιο είναι κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Το Τελ Αβίβ ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Επίσης, οι ισραηλινές ηγεσίες ουδέποτε δέχτηκαν επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, της οποίας ο προηγούμενος επικεφαλής Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ σχεδόν εκδιώχθηκε από τη χώρα όταν αποπειράθηκε να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή.

Το προφανές της κίνησης Νετανιάχου είναι ότι δε θέλει να δώσει εξηγήσεις για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, όταν η ισραηλινή διπλωματία πιέζει σε όλους τους δυνατούς τόνους για κλιμάκωση των μέτρων σε βάρος του Ιράν. Αυτό που συμπλήρωναν αναλυτές, όμως, είναι ότι δεν αποκλείεται η ισραηλινή ηγεσία να συνεκτίμησε, στην απόφασή της, και τη διαφαινόμενη απροθυμία της προεδρίας Ομπάμα να «βάλει πάγο» σε όσους θέλουν να πιέσουν το Ισραήλ.

Και αυτό γιατί η ισραηλινή αδιαλλαξία στο θέμα των εποικισμών έχει ουσιαστικά μπλοκάρει την προσπάθεια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών να αναβαθμιστούν ως δήθεν «οπαδοί της «ειρήνης», στο πλαίσιο της ανάκτησης συμμάχων στον αραβικό κόσμο.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ