ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση ανέργων - εργαζομένων σήμερα
  • Δημιουργήθηκε Επιτροπή του ΠΑΜΕ για την ανεργία
  • Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος το αγωνιστικό ραντεβού

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», απαιτούν οι εργαζόμενοι της ELITE, που αγωνίζονται μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», απαιτούν οι εργαζόμενοι της ELITE, που αγωνίζονται μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο
Η συγκρότηση Επιτροπής για την Ανεργία ήταν το αποτέλεσμα πλατιάς σύσκεψης που διοργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το περασμένο Σάββατο, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με θέμα την οργάνωση της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Ανεργοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, από όλους τους κλάδους και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανέδειξαν την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα εργαζομένων - ανέργων - απολυμένων, προκειμένου ενιαία να είναι η απάντησή τους στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε ότι σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ανέργων και εργαζομένων που οργανώνει η Επιτροπή, με θέμα την όξυνση της ανεργίας.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ γίνεται την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα ακόμη και με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 14,6% το Φλεβάρη του 2010 και οι άνεργοι έφτασαν τους 766.159. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, αφού όποιος τη βδομάδα πριν την έρευνα δούλεψε έστω και για μία ώρα, δε θεωρείται άνεργος!

Κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος εξαρχής επισήμανε πως η ανεργία χρησιμοποιείται όχι μόνο για να συμπιεστούν προς τα κάτω τα μεροκάματα και οι μισθοί, αλλά και «για να συντηρείται και να εντείνεται το κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, με την απειλή της απόλυσης». «Τα αντεργατικά μέτρα», συνέχισε, «που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και όσα έρχονται, θα οξύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας». Για να τονίσει: «Στα πλαίσια της καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας, που στο επίκεντρο βάζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, το πρόβλημα της ανεργίας θα υπάρχει και θα μεγαλώνει. Η ίδια η κατάσταση που υπάρχει σήμερα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, που στο επίκεντρο θα βάλει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Που θα βάλει τις βάσεις για οριστική λύση των προβλημάτων των εργαζομένων».

Στόχοι πάλης που απαντούν στο σήμερα και το αύριο

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου όπου δημιουργήθηκε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για την Ανεργία
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου όπου δημιουργήθηκε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για την Ανεργία
Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τόνισε ο ομιλητής, «συνδέουμε στην πράξη τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας με τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους». Σε αυτό το πλαίσιο, οι στόχοι πάλης που τέθηκαν, είναι:

  • 1.000 ευρώ έκτακτη επιδότηση για κάθε άνεργο.
  • Πάγωμα των δανείων για τους ανέργους και τους απολυμένους, καθώς και των λογαριασμών πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ).
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλη την περίοδο της ανεργίας. Ως κατώτερο μισθό θεωρούμε τα 1.400 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
  • Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Αμεσα μείωση του ωραρίου εργασίας.
  • Αμεση καταγραφή και επιδότηση χωρίς όρους των νέων που βγαίνουν στην παραγωγή.
Οργάνωση του αγώνα

«Σήμερα», επισήμανε ο Γ. Τασιούλας, «είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από κάθε άλλη φορά τα αιτήματα της εργατικής τάξης να βοηθούν την επαναστατικοποίηση των εργαζομένων, σε αντίθεση με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης που επιδιώκουν τη συντηρητικοποίησή τους. Να αποδεικνύεται στην πράξη, ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα γεννάει φτώχεια, ανεργία, κρίσεις».

Οπως τονίστηκε, «το ζήτημα της ανεργίας, δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιου κλάδου, ούτε μπορεί να εξαλειφθεί για κάποιον κλάδο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και η εξάλειψή της προϋποθέτει βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Κατά συνέπεια χρειάζεται οργάνωση του αγώνα, τώρα».

Με αυτήν την έννοια το ΠΑΜΕ, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει σε κεντρικές πρωτοβουλίες, που θα βοηθάνε στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού αγώνα για μέτρα άμεσα για την ανακούφιση των ανέργων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, τα ταξικά συνδικάτα, καλούνται να προχωρήσουν σε:

  • Αμεση πρακτική στήριξη των ανέργων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.
  • Καταγραφή των ανέργων και μελέτη των εξελίξεων κατά κλάδο.
  • Εξειδίκευση του πλαισίου πάλης με ιεράρχηση στόχων ανά κλάδο και περιοχή.
  • Συσκέψεις, εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τη γειτονιά, παραστάσεις στα υπουργεία κ.λπ.
  • Ειδική δουλειά στο κομμάτι των μεταναστών, της νεολαίας και των γυναικών, όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα.
«Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους»

Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή ανέργων, εργαζομένων και συνδικαλιστών. «Ζητάμε σταθερή και μόνιμη εργασία, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους», είπε ο Λυκούργος, εργαζόμενος στα stage, δίνοντας το στίγμα, ενώ μια συναδέλφισσά του, επισήμανε: «Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η εργασία είναι ρουσφέτι»!

Στην ανάγκη «να αντιπαλέψουμε την απογοήτευση», στάθηκε η Τάνια, εμποροϋπάλληλος, που απολύθηκε διότι απήργησε στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 17 Δεκέμβρη.

«Είμαι άνεργος τους τελευταίους οκτώ μήνες, μετά από 32 χρόνια δουλειάς», σημείωσε ο Δήμος, άνεργος λιθογράφος. Τόνισε, πως στον κλάδο η εργοδοσία πιέζει για τετραήμερη, για πεντάωρη εργασία. «Μόνος του ο άνεργος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, μπορεί να αποτελέσει απάγκιο για τους ανέργους και τους απολυμένους.

Ξεχωριστή ήταν και η εμπειρία που ήρθε από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι που απ' το 2008 δεν κάνουν πάνω από 20 μεροκάματα το χρόνο, καθώς και απ' τους οικοδόμους που η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50%...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση

Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11.30 π.μ. οργανώνει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα (11 π.μ.-3 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που χτυπούν αποδοχές και συντάξεις. Η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση που οργανώνει στην Ομόνοια, στις 11.30 π.μ. Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. προωθούν και στηρίζουν πολιτικές που «εξαφανίζουν σε μια νύχτα κατακτήσεις εκατονταετίας» και ότι οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ προσπαθούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τη λαϊκή αγανάκτηση. Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν κηρύσσοντας πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών.

Κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους, με όποια σχέση εργασίας, με ανακοίνωσή της και η Παναττική Συντονιστική Συμβασιούχων στους ΟΤΑ, προβάλλοντας τα αιτήματα για κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, καμιά απόλυση, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και άλλα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στους δρόμους σήμερα και αύριο

Με αίτημα πάλης τη δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΟΣΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που παίρνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας. Παράλληλα, δίνοντας τη μάχη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας. Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ