Οι κορόνες που εκτόξευσε με αφορμή την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία σε τίποτα δε μεταβάλλουν τη θέση της ως στρατηγικού συμμάχου της κυβέρνησης στο πέρασμα της σκληρής επίθεσης
Η συναίνεση της ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική έχει γερές ταξικές βάσεις και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα |
Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009» πυροδότησε ένα νέο κύκλο επεισοδίων στην ανέξοδη και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.
Στo δέκα σελίδων κείμενο που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής γίνεται λόγος για «έλλειμμα εμπιστοσύνης», ως «αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ», και γίνεται εκτενής αναφορά στη λεγόμενη απογραφή του 2004 ως πρώτο πλήγμα στην «αξιοπιστία και το κύρος της χώρας». Σημειώνεται ακόμα στην πρόταση: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους προς τον ελληνικό λαό και τις ευρωπαϊκές αρχές».
Η πρόταση παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού δεν έχει οριστεί ο ακριβής χρόνος σύστασης της Εξεταστικής. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα αργήσει, αφού υπάρχουν εισηγήσεις να ολοκληρωθεί πρώτα το έργο των άλλων Επιτροπών («Ζήμενς», Βατοπέδι, ομόλογα, Χρηματιστήριο και «Cosmote» - «Γερμανός»). Τη σχετική καθυστέρηση προανήγγειλε έμμεσα με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν να καταθέσει και ο επίτροπος Χ. Αλμούνια.
Η Ρηγίλλης χαρακτηρίζει «λάθος» την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τελικά στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι υπονομεύει το «εσωτερικό μέτωπο» που έχουν σχηματίσει τα κόμματα του κεφαλαίου για να τρομοκρατήσουν το λαό και να περάσουν τα βαριά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί διχαστικό κλίμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία, ο τόπος μας, η πατρίδα μας, χρειάζονται, περισσότερο παρά ποτέ, την ενότητα και την ομοψυχία, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».
Επαναβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η στάση του κόμματός του δεν αλλάζει, θα συνεχίσει δηλαδή να βάζει γερές πλάτες για να περάσει η αντιλαϊκή θύελλα, στο όνομα της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία. Η στάση της ΝΔ προσδιορίζεται από τη φράση του Αντ. Σαμαρά «στηρίζω τη χώρα, δεν στηρίζω την κυβέρνηση», επανέλαβε ο εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική Επιτροπή ο εκπρόσωπος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004-2009 και προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το διάστημα από το 1981 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «η αλήθεια δεν τεμαχίζεται». Χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ κίνηση «πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας», αλλά και «στοχευμένη προσπάθεια επίθεσης κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ».
Ωστόσο και παρά τις δημαγωγικές κορόνες, ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Κ. Τασούλας, διαβεβαίωνε χτες (ραδιοσταθμός «Real FM») ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην τακτική της συναίνεσης, ενώ ο Β. Μιχαλολιάκος, επικαλούμενος ότι «η χώρα περνά κρίση», είπε ότι «θέλω ειλικρινά η κυβέρνηση να πετύχει».
Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και η χτεσινή δήλωση του Γ. Πεταλωτή ότι στόχος της Εξεταστικής είναι «να βάλουμε κανόνες για την από δω και πέρα λειτουργία, συμπληρώνοντας τις μεγάλες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, τη διαφάνεια και όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει».
Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολογεί ότι ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από τη βολική δικομματική αντιπαράθεση στόχο έχει να βοηθήσει στη δήθεν «αυτοκάθαρση» του σάπιου συστήματος, ώστε από νέα βάση να συνεχιστούν ο αποπροσανατολισμός και ο βομβαρδισμός του λαού με νέα μέτρα.
Από την πλευρά του ο Χρ. Παπουτσής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, προσπάθησε να συντηρήσει τον ανέξοδο δικομματικό καυγά όσον αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «βρίσκεται στον απόλυτο πανικό και έχει τρομοκρατηθεί από το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ».
Ο ΛΑ.Ο.Σ., τέλος, δε θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, για να μη συνδράμει «σε αυτή την προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να ευτελίσουν εντελώς την πολιτική ιστορία των τελευταίων ετών», κατά δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη.
Με δηλώσεις και δημοσιεύματα, η πλουτοκρατία ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για σαρωτικές και μόνιμες ανατροπές
Τροχιοδεικτικές βολές για μια χωρίς προηγούμενο επίθεση διαρκείας στο σύνολο των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων ρίχνουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το λαό και να επιβάλλουν τα χειρότερα που έρχονται.
Σ' αυτό το πνεύμα, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ισχυρίστηκε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι εξαιρετικά επώδυνη και θα απαιτήσει παρατεταμένες προσπάθειες «10 ή 20 χρόνων», με «αναπόφευκτες τις θυσίες» στο επίπεδο των μισθών, ενώ θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα μια «μικρότερη ανάπτυξη».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times Deutschland», ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, και συνδράμοντας την κυβερνητική επιθετικότητα τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ένα πραγματικό πρόγραμμα σταθερότητας».
Ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να σώσει τον εαυτό της», σημειώνοντας ωστόσο ότι το ύψος της βοήθειας θα είναι πολύ μικρότερο από τα 20 - 25 δισ. ευρώ που υποστήριζε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» και το οποίο έχει ήδη διαψευστεί. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας ίσως θα πρέπει να ενισχυθεί λιγάκι», συμπλήρωσε το στέλεχος της ΕΚΤ. Από την πλευρά του, ο Μερβιν Κινγκ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σημείωσε ότι «η αδυναμία της ευρωζώνης θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγγλικής οικονομίας».
Τέλος, ο πρόεδρος του αμερικανικού τομέα της «Goldman Sachs», Τζέραλντ Κόριγκαν, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο έρευνας για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση, επανέλαβε ότι οι συμφωνίες swap με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σύμφωνες με τους ισχύοντες κανονισμούς. Ακόμα, σημείωσε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν περιορίζονταν στην Ελλάδα και την συγκεκριμένη τράπεζα.
Τα δικά του εύσημα στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, έδωσε χτες και ο Γ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου συγγραφικής ομάδας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Τ. Γιαννίτσης, εμπνευστής του ομώνυμου αντιασφαλιστικού πακέτου επί κυβέρνησης Σιμήτη. Ο Γ. Προβόπουλος έδωσε έμφαση στον «εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών που απαιτούνται» και εξήρε προσωπικά τον Τ. Γιαννίτση, υπενθυμίζοντας την «υπευθυνότητα» και «αποφασιστικότητα» των πράξεών του. Τις δικές του συστάσεις άλλωστε υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση.
Mε αντιπροσωπεία των Συλλόγων Εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή.
Κατά τη συνάντηση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη ένταξη του επιδόματός τους που ονομάζεται «επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής» στη φορολογική κλίμακα θα σημάνει μεσοσταθμιστική μείωση του συνόλου των αποδοχών τους (μισθός και αποζημίωση εξωτερικού) της τάξης του 35%, ενώ ο καταβαλλόμενος φόρος, με ανώτατο συντελεστή το 40% περίπου, διπλασιάζεται.
Ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα μελετήσει τα αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για γενικότερο πρόβλημα που αφορά τη συμπίεση των μισθών των εργαζομένων ακόμα και αυτών που θεωρούνται «καλοπληρωμένοι».