Σημαντική πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πολύμορφη δραστηριότητα που μπορούν και πρέπει να αναπτύσσουν τα συνδικάτα
Τραγούδι (φωτ.), θέατρο και διάφορες άλλες δραστηριότητες φιλοξένησε το διήμερο |
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στην καμπάνια που ξεδιπλώνει το ταξικό σωματείο καλώντας ακόμη περισσότερους εργαζόμενους να συσπειρωθούν μαζί του, να παλέψουν από κοινού με γνώμονα τα συμφέροντα της τάξης τους, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν οι δυνατότητες των εργαζομένων να κάνουν δικιά τους υπόθεση και το ζήτημα του πολιτισμού μέσα από τα σωματεία. Eμπλουτίζοντας τη δράση του, δίνοντας την ευκαιρία να προβληθεί και να στηριχθεί η ερασιτεχνική δημιουργία, να αναδειχθεί η συλλογικότητα και το ταλέντο, αξίες και ιδανικά που σχετίζονται με τους καημούς και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, την προοπτική να καρπωθεί τον πλούτο που παράγει.
Εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο αγκάλιασαν και επικρότησαν αυτή την πρωτοβουλία, που οργανώθηκε με το μεράκι και τη ζωντάνια της διοίκησης και μελών του ταξικού σωματείου, με τη στήριξη και ενίσχυση ερασιτεχνικών μουσικών και θεατρικών σχημάτων.
Πολλοί νεαροί εργαζόμενοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις |
Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός αδίκησε το ακροατήριό του. Θα «έπιανε» το «υπονοούμενο» και δίχως «ποιητικό οίστρο»...
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του για παρουσία του και εκτός Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιεί το Κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης με στόχο την παρουσίαση παραστάσεων σε περιοχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο θέατρο είναι δύσκολη. Επανιδρύει, ουσιαστικά, το θεσμό των Κλιμακίων, έπειτα από 26 χρόνια αναστολής της λειτουργίας του. Ο θεσμός εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1977 στην Κομοτηνή, με το θέατρο της Θράκης, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση, και λειτούργησε μέχρι το 1984. Το ΚΘΒΕ ξεκινά, λοιπόν, μια δίμηνη περιοδεία με αφετηρία το Νομό Εβρου, με το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και πικροδάφνες». Εργο καίριας πολιτικής στόχευσης, που καυτηριάζει, με απολαυστικό χιούμορ, τη διαχρονική ελληνική πραγματικότητα και σατιρίζει την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στο Ορμένιο του Δήμου Τριγώνου, στις 26 του Φλεβάρη. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Αννα - Μαρία Βάσιακ. Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης. Παίζουν: Θανάσης Κεραμίδας, Τάσος Πανταζής, Νίκος Μαγδαληνός, Σπύρος Σαραφιανός.
Ακολουθούν παραστάσεις: 27/2 Ορεστιάδα, 28/2 Σουφλί, 2/3 Μεταξάδες, 3/3 Διδυμότειχο, 4/3, Φέρες, 5/3 Αλεξανδρούπολη, 6/3 Σάπες, κ.ά.
Το βράδυ του Σαββάτου 20/2/2010 ανακοινώθηκαν τα βραβεία της 60ής Μπερλινάλε. Η Χρυσή Αρκτος, βραβείο καλύτερης ταινίας, απονεμήθηκε στο «Μέλι» του 46χρονου Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός αγοριού που ψάχνει στο δάσος, του χωριού στο οποίο ζει, να βρει τον πατέρα του, ο οποίος ασχολείται με τη μελισσοκομία και την ξυλουργική.
Η Αργυρή Αρκτος, βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, απονεμήθηκε στον Ρομάν Πολάνσκι για το πολιτικό του θρίλερ «The Ghost Writer» («Ο Συγγραφέας - Φάντασμα»). Στην ταινία, ένας συγγραφέας - φάντασμα αναλαμβάνει να γράψει τα απομνημονεύματα ενός πρώην Βρετανού πρωθυπουργού και στην πορεία ανακαλύπτει συγκλονιστικά μυστικά από το παρελθόν του. Να σημειώσουμε πως την περίοδο αυτή, ο 76χρονος σκηνοθέτης παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ελβετία και προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται πως είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με ανήλικη το 1977.
Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στη ρουμάνικη ταινία «Εάν θέλω να σφυρίξω, θα σφυρίξω» και στο σκηνοθέτη της, Φλοριάν Σερμπάν.
Το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στη Γιαπωνέζα Σινόμπου Τερατζίμα για το ρόλο της στο αντιπολεμικό δράμα «Κάμπια», του Ιάπωνα σκηνοθέτη Κότζι Γουακαμάτσου.
Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου δόθηκε από κοινού στους Ρώσους ηθοποιούς Γκριγκόρι Ντομπρίτζιν και Σεργκέι Πουσκέπαλις, για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Πώς τέλειωσα αυτό το καλοκαίρι», του σκηνοθέτη Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι.
Την Ασημένια Αρκτο καλύτερου σεναρίου πήρε η αντιδραστική ταινία «Χωριστά - Μαζί» των Γουάνγκ Κουανάν και Να Γιν.
Αναδρομική έκθεση του Σκυριανού γλύπτη Γιώργου Λάμπρου φιλοξενείται (26/2 - 28/3) στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138). Παρουσιάζεται μια επιλογή από τη σαραντάχρονη δημιουργική πορεία του γλύπτη. Οπως σημειώνει ο ιστορικός Τέχνης, Χρύσανθος Χρήστου: «Εξαιρετικός σχεδιαστής, προσωπικός ζωγράφος και περισσότερο από όλα γλύπτης γνήσιος, ο Γιώργος Λάμπρου δίνει με εκπληκτικό τρόπο πρόσωπα στα εσωτερικά βιώματα και τις εξωτερικές συναντήσεις του, τη ζωή του και τον κόσμο μας».