Στιγμιότυπο από την προηγούμενη κινητοποίηση των πυροσβεστών στα τέλη Γενάρη |
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γ. Πήλιουρας είπε πως οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική είναι 3.800, ενώ πρόσθεσε ότι ο ετήσιος επιχειρησιακός σχεδιασμός στηρίζεται στην υπερεργασία του προσωπικού και στο φιλότιμό του προκειμένου να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε δε, πως με το ισχύον ωράριο εργασίας ο πυροσβέστης δουλεύει υποχρεωτικά διπλοβάρδια και αν υπάρξει σοβαρό συμβάν τότε εργάζεται 24 έως και 48 ώρες. Ετσι κινδυνεύει η ζωή και η υγεία του. Επιπλέον, ζήτησε την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της πενθήμερης εργασίας για τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, όπως και την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.
Το μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας Μ. Μιχαήλ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής είναι κατά 30 εκατομμύρια ευρώ μειωμένος σε σχέση με πέρσι. Αυτό έχει αντίκτυπο στις προσλήψεις και στη στελέχωση των σταθμών και των κλιμακίων. Ετσι υπάρχει μειωμένη πυρασφάλεια στις 128 περιοχές της χώρας όπου επιχειρεί το προσωπικό των πυροσβεστικών κλιμακίων, το προσωπικό των οποίων έχει μειωθεί σε 12 από 17 άτομα. Το προσωπικό καταπονείται αφού η κυβέρνηση επέλεξε το 6ήμερο 8ωρο για όλες τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα τα 12 άτομα να χωρίζονται σε τέσσερις βάρδιες, με 2-3 άτομα σε κάθε βάρδια.
Πρόσθεσε ότι τεράστια ποσά θα δοθούν στις εταιρείες ενοικίασης ελικοπτέρων. Επισήμανε πως αυτό δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πυρασφάλεια της χώρας, αφού ένα ελικόπτερο κοστίζει 4,5 εκατομμύρια ευρώ για 160 ώρες πτήσης. Υπογράμμισε δε, ότι με 27.500 ευρώ που κοστίζει μία ώρα πτήσης ενός ελικοπτέρου, θα πληρώνονταν 200 πυροσβέστες για 388.000 εργατοώρες. Ομως, η κυβέρνηση δεν καλύπτει τα οργανικά κενά απαξιώνοντας τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό, ανέφερε, έχει ως αποτέλεσμα οι βάρδιες να είναι αποδυναμωμένες από προσωπικό και θύμισε την περίπτωση της καταστροφικής φωτιάς της Πάρνηθας, το 2007, όπου το τοπικό κλιμάκιο διέθεσε τρία άτομα για την αντιμετώπιση της έναρξης της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο γερασμένο στόλο των 1.656 οχημάτων που επιχειρούν. Σε διάστημα 1,5 χρόνου τρία από αυτά πέσαν σε γκρεμούς λόγω χαλασμένου συστήματος πέδησης. Είπε ότι το 50,4% των οχημάτων είναι καταπονημένα και χρησιμοποιούνται πάνω από 15 χρόνια, ενώ 47 είναι πάνω από 50 χρόνων και 140 πάνω από 30 χρόνων.
ΑΜΦΙΣΣΑ (Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).--
Με την αδυναμία να καταθέσει ο καλύτερος φίλος και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίστηκε χτες στην Αμφισσα η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου. Ο νεαρός μάρτυρας, που θα μπορούσε να είναι και θύμα, βρίσκεται σε συναισθηματική φόρτιση, όπως είπε ο πατέρας του, και αδυνατεί προς το παρόν να καταθέσει. Ο πατέρας μίλησε για σοκ, σύγχυση και έντονο θυμό στη θέα των κατηγορουμένων.
Το δικαστήριο συνέχισε, με την κατάθεση της Λητώς Βαλλιατζά αυτόπτη μάρτυρα που μένει στην οδό Τζαβέλα και είδε τους δύο κατηγορούμενους από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Η μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου και του εισαγγελέα είπε ότι είδε τους δύο αστυνομικούς να βγάζουν τα όπλα, σαν χορογραφία... Χαρακτηριστικά ανέφερε: «...σαν να ήταν προετοιμασμένοι και οι δύο, μετά να στοχεύουν ευθεία κρατώντας τα όπλα με τα δύο χέρια, όπως βλέπουμε στις ταινίες. Ακουσα δύο συνεχόμενους πυροβολισμούς. Σχεδόν ταυτόχρονα έφυγαν και οι δύο, με απόσταση αναμεταξύ τους σαν να πήγαιναν βόλτα, χαλαρά. Ο ένας, δεν ξέρω ποιος, το θυμάμαι από το βίντεο που τράβηξα, γύρισε και κοίταξε, που σημαίνει πως ήξερε τι είχε συμβεί». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του εισαγγελέα είπε ότι δεν είδε, όταν έρχονταν οι αστυνομικοί με τα πόδια προς την οδό Τζαβέλα, να πέφτουν μολότοφ, δεν είδε καμία λάμψη, ούτε άτομα να τρέχουν προς την πλευρά των αστυνομικών με απειλητικές διαθέσεις.
Η υπεράσπιση του Επ. Κορκονέα, διά του Αλ. Κούγια, προσπάθησε από την αρχή, για λόγους εντυπωσιασμού προς τους ενόρκους, να... αξιολογήσει, όπως σημείωσε, τη μάρτυρα, με το να μειώσει την αξία της κατάθεσής της. Στην αρχή τη χαρακτήρισε «ψευδομάρτυρα» και «κατασκευασμένη μάρτυρα». Υστερα ρώτησε αν έχει ένσημα, αν είναι άνεργη και κατέληξε να αναρωτιέται αν αποδεικνύονται αξιόλογα το ίδιο, τα όσα λέει ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας γιατρός ή ένας με μία άλλη στάση ζωής...
Με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στη γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου, στον τόπο όπου τανκ της γερμανικής κατοχής δολοφόνησε τους ΕΠΟΝίτες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη, αλλά και στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αθήνας, τίμησε, χτες, το πρωί, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΠΕΑΦΕ, την 67η επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, το 1943. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, φίλοι και απόγονοι. (Στη φωτογραφία, άποψη από την εκδήλωση στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη).
Με κατάρρευση σπιτιών κινδυνεύει το χωριό Ροπωτό του Δήμου Πύλης Τρικάλων, λόγω των κατολισθητικών φαινόμενων που σημειώνονται, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι κάτοικοι, ανησυχώντας έντονα για το ενδεχόμενο να χαθούν τα σπίτια τους από ώρα σε ώρα, άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό, χτες το μεσημέρι, καθώς η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι, πλέον, δύσκολη, αφού το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά σπίτια μετακινήθηκαν επικίνδυνα.
Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, εδώ και περίπου δέκα χρόνια οι αρμόδιοι - υπουργεία, τοπικές αρχές κ.ά. - δεν πήραν κανένα μέτρο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και χτες, την ώρα που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, δεν είχαν εμφανιστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για να δώσουν τις σχετικές οδηγίες, για το πώς θα φύγουν και το πού θα πάνε, καθώς αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα στέγασης.
ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ: Η άδεια των εννιά μηνών με αποδοχές που δικαιούνται οι γυναίκες δικαστές για την ανατροφή των τέκνων τους επεκτείνεται και στους συζύγους δικαστές, εφόσον η γυναίκα τους δεν εργάζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (569/2010). Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε Πρωτοδίκη, στον οποίο η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε αρνηθεί τη χορήγηση αδείας για την ανατροφή της κόρης, με το επιχείρημα ότι αυτή την άδεια τη δικαιούνται μόνο οι γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί. Ωστόσο, το δικαστήριο είχε αντίθετη άποψη και με βάση τις διατάξεις του Οργανισμού Δικαστηρίων (σε συνδυασμό με τις σχετικές του Υπαλληλικού Κώδικα) έκρινε ότι η χορήγηση άδειας ανατροφής και σε άνδρα δικαστή, που η σύζυγός του δεν εργάζεται στο δημόσιο τομέα, επιβάλλεται από τις διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας και οικογένειας, καθώς και την κοινοτική νομοθεσία.