ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Βαριές οι συνέπειες για το λαό, είτε με ΕΕ είτε με ΔΝΤ

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποσκοπούσε στο να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την πορεία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, για τις συνέπειες των κυβερνητικών μέτρων στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, σήμερα, αύριο, μεθαύριο... καθώς τα μέτρα δεν είναι στενά ταμειακά, είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στο πεδίο της Ευρώπης, στην περιοχή, γιατί το ελληνικό ζήτημα εμπλέκεται με τις οξύτατες εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, με τη διαπάλη ευρώ και δολαρίου, δολαρίου και γουάν κλπ. Η γνώμη μας είναι ότι βρήκαν ευκαιρία οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και παγκόσμια να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό ζήτημα για να λύσουν τους λογαριασμούς μεταξύ τους.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι είτε πάρει τα χρήματα η Ελλάδα από την ΕΕ είτε τα πάρει από το ΔΝΤ οι συνέπειες για τους λαούς θα είναι βαριές. Και πρέπει να σας πω ότι από αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να επωφεληθεί ο λαός. Αυτά τα χρήματα θα τα αρπάξουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να έχουν όσο γίνεται λιγότερες ζημιές από την απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων. Αυτή είναι η κρίση. Κρίση γίνεται γιατί υπάρχει υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και αυτή δημιουργεί την ανάγκη απαξίωσης. Θέλουν λοιπόν να καλύψουν τα κενά και να διασφαλίσουν απρόσκοπτα μια νέα επέλαση κερδοφορίας.

Αρα για τους εργαζόμενους η αγωνία δεν πρέπει να είναι πόσα χρήματα θα πάρει η Ελλάδα, αλλά τι χάνουν αυτοί από τα κυβερνητικά μέτρα, που στηρίζονται βεβαίως και από την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν μια ευρύτερη συναίνεση μέσα στη Βουλή. Είμαστε βέβαιοι ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση είναι σημείο συνάντησης ενός μεγάλου μέρους του λαού. Συνάντηση που πρέπει να γίνει πιο πλατιά, πιο βαθιά και πιο αγωνιστική».

Η Ελλάδα είναι η αφορμή

Λίγο πριν τη συνάντηση, παρουσία των δημοσιογράφων, έγινε η ακόλουθη συζήτηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

-- Καρ. Παπούλιας: Πώς βλέπετε την κατάσταση;

-- Αλ. Παπαρήγα: Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Εχει ενδιαφέρον το πράγμα. Από ποια πλευρά: Για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει γίνει το κύριο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παγκόσμια; Δε δικαιολογείται το ελληνικό ζήτημα να γίνει ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Υπό την έννοια ότι είμαστε μια μικρή χώρα, η συμβολή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της Ευρώπης είναι πολύ μικρή. Δόθηκε μια ευκαιρία, είναι και μια αφορμή για να «βγουν τα μαχαίρια» μεταξύ τους. Αλλα προβλήματα λύνονται. Η Γερμανία, φαίνεται, έχει τα δικά της σχέδια, είναι η μάχη ευρώ - δολαρίου, η μάχη δολαρίου - γουάν. Αλλα λύνονται.

-- Καρ. Παπούλιας: Εχει γίνει «μαύρο πρόβατο» η Ελλάδα...

-- Αλ. Παπαρήγα: Είναι η αφορμή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές

Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης στο επίκεντρο καθημερινών περιοδειών και συγκεντρώσεων

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε πόλεις και χωριά, με περιοδείες σε τόπους δουλειάς, μόρφωσης και εργατογειτονιές. Στο επίκεντρο της συζήτησης με το λαό βρίσκονται οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η στρατηγική που επιβάλλει τα αντιλαϊκά μέτρα, η πείρα από την οργάνωση των ταξικών αγώνων και η ανάγκη να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

-- Τη Δευτέρα

  • Συγκέντρωση, με θέμα την οικονομική κρίση και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, διοργανώνεται στο Δημαρχείο Πύργου, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δημαρχείου Νεμέας, στις 7 μ.μ. με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Η αντιλαϊκή επίθεση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειον».

-- Την Τετάρτη, 24 Μάρτη

  • Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και η αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας» διοργανώνει η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στον Πολυχώρο του Δήμου Ηρακλείου (Πάρκινγκ Π. Λαχαναγορά) με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Κορινθίας στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον γραμματέα της NE Κορινθίας του ΚΚΕ, Γιώργο Λάμπα.
Στην Αττική

Συγκεντρώσεις, με θέμα την οικονομική κρίση, τις πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ διοργανώνει η Αχτίδα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου και χωριών της Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Κυριακή 21 του Μάρτη: Στον Ωρωπό στο Πνευματικό Κέντρο στις 7 μ.μ. με ομιλητή στέλεχος του Κόμματος.

-- Δευτέρα 22 του Μάρτη: Στο Ζεφύρι στο Πνευματικό Κέντρο στις 7 μ.μ. με ομιλητή στέλεχος του Κόμματος. Στο Κρυονέρι στο Πνευματικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή στέλεχος του Κόμματος. Στα Μέγαρα στην ταβέρνα «Διόνυσος» στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Καλούτση, μέλος του ΝΓ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Τρίτη 23 του Μάρτη: Στο Μενίδι στο δημαρχείο στις 6.30 μ.μ. με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην Ελευσίνα, στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Παρασκευή 26 του Μάρτη: Στον Αυλώνα στο Πνευματικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Καλούτση, μέλος του ΝΓ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Σάββατο 27 του Μάρτη: Στον Αγιο Στέφανο στο Πνευματικό Κέντρο στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Κυριακή 28 του Μάρτη: Στον Ασπρόπυργο στο Πνευματικό Κέντρο στις 11 π.μ. με ομιλητή στέλεχος του Κόμματος.

Περιοδείες - συζητήσεις
  • Τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 11 π.μ., περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη και στις 7 μ.μ., σύσκεψη εργαζομένων στη Σταυρούπολη (στα γραφεία του ΚΚΕ).
  • Την Τρίτη 23 Μάρτη, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και στην επισκευαστική βάση στον Πειραιά, ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 24 Μάρτη, στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό, ο Σπύρος Μπότσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Ακυρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή

Λόγω απουσίας του Γ. Παπανδρέου

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χτες συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τα πρόσφατα ταξίδια του σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη Βουλή για να απαντήσει, όρισε ως αντικαταστάτη του τον Θ. Πάγκαλο και έτσι η Ερώτηση ακυρώθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης: «Είναι σαφές πως η Ερώτηση που καταθέσαμε απευθύνεται στον πρωθυπουργό και αφορά αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Από αυτήν την άποψη δεν μπορεί να συζητηθεί μιας και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βρίσκεται στην αίθουσα και επομένως ακυρώνεται. Είναι αρμοδιότητες αποκλειστικά του πρωθυπουργού και δεν είναι θέμα προσωπικό. Περιμέναμε να έρθει ο πρωθυπουργός και από τη στιγμή που δεν έρχεται δεν μπορεί να συζητηθεί αυτή η Επίκαιρη Ερώτηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ