ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αποφασιστικό βήμα στον αντιμονοπωλιακό αγώνα

Αύριο και μεθαύριο η Συνδιάσκεψη των ΕΒΕ

Μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης της δράσης και της αποτελεσματικότητας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Επιτροπής που θα γίνει στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Σε συνδυασμό με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πρόθυμα επωμίστηκαν την οργάνωση και υλοποίησή τους οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα ξεδιπλώθηκε μια μεγάλη συζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο, σε πολλές περιοχές της χώρας πάνω στη διακήρυξη της Επιτροπής.

Με μεγαλύτερη ακόμη έμφαση στη συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ διευρύνουν το περιεχόμενο δράσης, αναβαθμίζουν την οργανωτική τους παρέμβαση, δημιουργούν μια νέα βάση για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και η ισχυροποίηση ενός αντιμονοπωλιακού πόλου και ενός λαϊκού μετώπου αντίστασης στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ- μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών υποστηρικτών τους, θα απασχολήσουν για δύο μέρες τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στη Συνδιάσκεψη, η οποία θα εκλέξει και τα κεντρικά όργανα της Συντονιστικής Επιτροπής.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 2009
Πτώση 2,5% το τελευταίο τρίμηνο

Μεγάλη πτώση 2,5% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα το προηγούμενο έτος να συρρικνωθεί κατά 2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ που έχει σημειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η οποία όμως αναμένεται να υποσκελιστεί το 2010, αφού εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ, ολόκληρο το 2009, ακολούθησε πτωτική πορεία που ανά τρίμηνο ήταν κλιμακούμενη. Το πρώτο τρίμηνο ήταν -1%, το δεύτερο -1,9%, ενώ τα δύο επόμενα από 2,5%.

Οι σημερινές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία του ΑΕΠ το 2010 κάνουν λόγο για μείωση επίσης της τάξης του 2%, ωστόσο άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για παράδειγμα η Ντόιτσε Μπανκ εκτιμά ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 4% - και παράλληλα οι επίσημα άνεργοι θα φτάσουν στο 1 εκατομμύριο! - με μείωση των μισθών, υποχώρηση της κατανάλωσης, αλλά και άνοδο του πληθωρισμού, τον οποίο θα τροφοδοτήσει η αύξηση των έμμεσων φόρων.

Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 23,3%, στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 19,6%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 13,2%, στις λοιπές κατασκευές κατά 20,8% και στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα κατά 0,4%. Αύξηση κατά 3,3% σημειώθηκε στα αγροτικά προϊόντα. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αύξηση κατά 8,4% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά 1,6%.

Μείωση κατά 18,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κατά 20,4% οι εισαγωγές αγαθών και κατά 9,0% οι εισαγωγές υπηρεσιών. Μείωση κατά 15,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κατά 13,7% οι εξαγωγές αγαθών και κατά 16,9% οι εξαγωγές υπηρεσιών.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ
Ανατιμήσεις μέχρι 27%

Αυξήσεις μέχρι 27% επέβαλαν οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών μαιευτηρίων το 2010, αξιοποιώντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της απαξίωσης της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΚΠΟΙΖΩ, συγκρίνοντας τα τιμολόγια έντεκα ιδιωτικών μαιευτηρίων τον προηγούμενο Γενάρη με εκείνα του Γενάρη του 2009. Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικό της ληστρικής πρακτικής των ιδιωτικών κλινικών είναι ότι οι τιμές τους είναι πολλαπλάσιες, δεκαπλάσιες σε ορισμένες περιπτώσεις, εκείνων των δημόσιων μαιευτηρίων, ενώ οι τιμές στην Αθήνα είναι από 50% μέχρι και 100% ακριβότερες απ' ό,τι στην επαρχία.

ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Ακόμη 362 εκατ. ευρώ κέρδη για το 2009

Αλώβητες από την καπιταλιστική κρίση συνέχισαν και στο 12μηνο του 2009 οι μερίδες της κεφαλαιοκρατίας αποσπώντας τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Χαρακτηριστικό είναι και το δείγμα γραφής που δίνει ο ισολογισμός της Eurobank (όμιλος Λάτση) που μάζεψε ακόμη 362 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη) και αυτό παρά τα πολύ μεγάλα κονδύλια που εμφανίζει για τυχόν επισφάλειες από πελάτες και τα οποία συμπιέζουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τη μάζα με τα εμφανιζόμενα κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού (12μηνο 2009):

  • Τα λογιστικά κονδύλια για σχηματισμό προβλέψεων (επισφάλειες) εκτινάχτηκαν 33%, στα 1,2 δισ. ευρώ.
  • Τα κέρδη (πριν από τις προβλέψεις) διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 1,6 δισ. ευρώ, όσα και στο12μηνο του 2008!
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους φτάνουν σε 2,3 δισ. ευρώ, στο επίπεδο που ήταν και το 2008.

Η διοίκηση της τράπεζας προκαλεί και από πάνω στηρίζοντας την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αναγκαιότητα των μέτρων καθώς και για νέες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, δηλαδή για νέα μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΟΤΕ
Νέα αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL

Στην αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL πανελλαδικά πρόκειται να προχωρήσει ο ΟΤΕ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προετοιμαστεί τεχνολογικά για την, πέμπτη τα τελευταία χρόνια, αναβάθμιση χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Οι σχεδιαζόμενες αναβαθμίσεις αφορούν στα εξής: όσοι έχουν 2Mbps θα απολαμβάνουν διπλάσια ταχύτητα upload. Οσοι έχουν 8Mbps θα αποκτήσουν αναβαθμισμένες ταχύτητες έως 24Mbps. Οσοι έχουν 24Mbps, θα επωφεληθούν από τη νέα ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική που θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη των αναβαθμίσεων.

Με την ολοκλήρωση της παραπάνω αναβάθμισης, οι νέες προσφερόμενες ταχύτητες θα είναι οι εξής: 2 Mbps/ 512 Κbps έως 24 Mbps/1 Mbps.

Οι αναβαθμίσεις θα αφορούν τόσο νέους όσο και υφιστάμενους πελάτες, οικιακούς και επιχειρησιακούς, λιανικής και χονδρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ