ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
Η κρίση φέρνει και περισσότερα όπλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διεθνής οικονομική κρίση επιταχύνει την κούρσα των εξοπλισμών, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός σέρνει την ανθρωπότητα στον όλεθρο για να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Η πολεμική βιομηχανία γίνεται και πάλι (όπως και στο παρελθόν) η «ατμομηχανή» για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η μεγάλη αύξηση των αμυντικών - πολεμικών δαπανών των αναπτυσσόμενων χωρών, δηλαδή των χωρών με τα μεγαλύτερα και οξύτερα οικονομικά προβλήματα. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που είναι και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων, υποχρεώνουν τις φτωχότερες χώρες να δαπανούν τεράστια ποσά για τους εξοπλισμούς τους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν απ' την πείνα. Τα όπλα γίνονται το μέσο ενός ιδιότυπου εκβιασμού αφού οι «φτωχοί» για να εξασφαλίσουν την οικονομική βοήθεια των «πλουσίων» πρέπει να αγοράσουν και τα όπλα τους.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) για τις παγκόσμιες πωλήσεις συμβατικών όπλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο 2004-2008, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22%, με την επισήμανση ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη επιδίδονται σε επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών.

ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συμβατικών όπλων, παίρνουν μάλιστα το 30% της «πίτας». Επονται, στις επόμενες εννέα θέσεις της δεκάδας, ευρωπαϊκές χώρες. Η Ρωσία είναι στη δεύτερη θέση, με 23% των παγκόσμιων εξαγωγών και ακολουθούν: Γερμανία (11%), Γαλλία (8%), Ηνωμένο Βασίλειο (4%), Ολλανδία (3%), Ιταλία (2%), Ισπανία (2%), Ουκρανία (2%) και Σουηδία (2%).

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ως προς την εισαγωγή όπλων βρίσκεται η Κίνα με ποσοστό 9% των παγκόσμιων εισαγωγών και ακολουθούν η Ινδία (7%), η Νότια Κορέα (6%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (6%) και η Ελλάδα (4%).

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 150% την τελευταία πενταετία, σε σχέση με την αρχή της χιλιετίας. Στη Νοτιοανατολική Ασία η Μαλαισία αύξησε τις εισαγωγές της κατά 722% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η Σιγκαπούρη κατά 146% και η Ινδονησία κατά 84%. Από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ είχε μέλος του ΑΣΕΑΝ να μπει στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων και είναι η Σιγκαπούρη. Βρίσκεται στο νούμερο 7. Στο 9 ανέβηκε επικίνδυνα και μία ακόμα ασταθής χώρα: η Αλγερία.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις επιδόσεις της πολεμικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, οι πέντε πρώτες πολεμικές βιομηχανίες «Boeing», «BAE Systems», «Lockheed», «Northrop», «General Dynamics» συγκέντρωσαν καθαρά κέρδη ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ανθρακες ο «θησαυρός»

Μια ακόμη προεκλογική υπόσχεση του Μπάρακ Ομπάμα, για την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, αποδεικνύεται κενή περιεχομένου για τους εργαζόμενους των ΗΠΑ. Οπως συνέβη και με την υπόσχεση για την άμεση κάλυψη 40 εκατομμυρίων Αμερικανών, που έχασαν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η υπόσχεση για δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κατείχε κεντρική θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ. Υποσχόταν, μάλιστα, τη γενναία χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος με 150 δισ. δολάρια. Τελικά, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, το Κογκρέσο έστειλε στο Λευκό Οίκο για έγκριση μία δέσμη μέτρων προϋπολογισμού 17,6 δισ. δολαρίων...

Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανεργία διαμορφώνεται στο ιστορικά υψηλό ποσοστό 9,7% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Μόλις την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάκι, προέβλεψε την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας (στο 10%) παρά τα σημάδια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Ομως δεν είναι μόνο το πολύ μικρό (σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος) ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος. Είναι και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα περάσει στις τσέπες των εργοδοτών με τη μορφή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται: Υποδομές, που χρειάζονται χιλιάδες εργαζομένους για να γίνουν. Φοροαπαλλαγές, για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν (κίνητρο συνολικά 13 δισ. δολάρια, σε μία 10ετία). Εκπτώσεις για την αγορά υλικού για υποδομές, για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις κ.ά.

Οπως και η «μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας», έτσι και το σχέδιο για την «απασχόληση» έγιναν αντικείμενο μεγάλων και έντονων συζητήσεων στα νομοθετικά όργανα των ΗΠΑ. Ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις οι τελικές αποφάσεις φέρουν τη σφραγίδα της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών κερδών.

ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Διεύρυνση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί το 2010, αλλά χωρίς όμως να επιστρέψει στα υψηλά ρεκόρ που κατέγραφε πριν από την ύφεση. Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το έλλειμμα του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 12,9% στα 115,6 δισ. δολάρια, με τις εισαγωγές πετρελαίου, αυτοκινήτων και άλλων ξένων προϊόντων να υπερβαίνουν τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ.

SIEMENS - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Σε περικοπή περίπου 4.200 θέσεων εργασίας προσανατολίζεται ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός «Siemens», ως μέρος του προγράμματος «αναδιάρθρωσης» του τμήματος Πληροφορικής. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια του ομίλου, που απασχολεί 35.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, οι 2.000 απολύσεις θα γίνουν στη Γερμανία. Οι περικοπές αυτές θα ολοκληρωθούν έως το 2011, ανέφερε η εταιρεία.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Στα «κόκκινα» ξαναμπήκε το ισοζύγιο πληρωμών της Ευρωζώνης το Γενάρη, παρουσιάζοντας έλλειμμα στα 8,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το Δεκέμβρη, το ισοζύγιο πληρωμών είχε καταγράψει πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές εκροές από τη ζώνη του ευρώ το Γενάρη ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ, με λιγότερα ποσά να τοποθετούνται σε ενεργητικά της Ευρωζώνης από όσα «έριξαν» οι ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες σε επενδύσεις εκτός Ευρωζώνης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ