ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία

Τμήμα του ΕΛΑΣ σε μάχη
Τμήμα του ΕΛΑΣ σε μάχη
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των χιτλερικών στην Πίνδο (3-22 Ιούλη 1944) η VIIIη Μεραρχία του ΕΛΑΣ εκμεταλλευόμενη την αραίωση της εχθρικής διάταξης στην περιοχή Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς αποφάσισε την άμεση εφαρμογή σχεδίου επιχείρησης για την κατάληψη της Αμφιλοχίας, που είχε εκπονηθεί έπειτα από διαταγή και οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

Η επιχείρηση άρχισε στις 12 Ιούλη με ταυτόχρονες επιθετικές ενέργειες κατά της Αμφιλοχίας και των γειτονικών γερμανικών φρουρών Μοναστηρακίου, Ριβίου, Κρικέλου κ.ά. Στην επιχείρηση πήρε μέρος η 7η Ταξιαρχία (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων και 24 Σύνταγμα Πεζικού). Την επιχείρηση βοήθησε και το 3/40 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Το σχέδιο της επιχείρησης εκτελέστηκε με εξαιρετική επιτυχία. Υστερα από σκληρότατο αγώνα, που πήρε τη μορφή οδομαχιών, η αντίσταση του εχθρού κάμφθηκε. Ο ΕΛΑΣ κυριάρχησε στην πόλη, όπου παρέμεινε ένα 24ωρο. Οι χιτλερικοί είχαν απώλειες 450 νεκρούς και 37 αιχμαλώτους. Πάρθηκαν άφθονα λάφυρα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, σε παράλληλη επιχείρηση, πλοιάρια του ΕΛΑΝ συνέλαβαν ένα γερμανικό πλοιάριο φορτωμένο με 5.000 νάρκες ξηράς που κατευθυνόταν προς την Αμφιλοχία.

Με την επιχείρηση αυτή η VIII Μεραρχία του ΕΛΑΣ έλυσε για αρκετό διάστημα το πρόβλημα των πυρομαχικών και έστειλε νάρκες σε όλες σχεδόν τις μεραρχίες του ΕΛΑΣ.

Την ίδια περίοδο, ο ΕΛΑΣ οργάνωσε συστηματικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των συγκοινωνιών του εχθρού.

Τέλος, ενώ ο ΕΛΑΣ είχε αποδυθεί σε πολυαίμακτο αγώνα στη στεριά, το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ), που είχε δυναμώσει και αναπτυχθεί μετά την ίδρυση της ΠΕΕΑ, μεταφέρει τμήματα λαϊκού στρατού και τρόφιμα και διεξάγει κοινές επιχειρήσεις με τον ΕΛΑΣ κατά των χιτλερικών. Τις παραμονές της απελευθέρωσης το ΕΛΑΝ διέθετε: 100 περίπου σκάφη (30-300 τόνων) και πλήρωμα που αποτελούνταν από 1.200 αξιωματικούς, καπετάνιους και ναυταντάρτες.

Δίπλα στον ηρωικό ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ, που με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και με πρωτοπορία την αδούλωτη πρωτεύουσα, ξεσηκώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα απεργιών, συλλαλητηρίων και διαδηλώσεων κατά της τρομοκρατίας, για τη ματαίωση της καινούριας προσπάθειας των χιτλερικών για επιστράτευση με κορύφωμα τη μεγαλειώδη απεργία Εθνικής Σωτηρίας, που αποτέλεσαν θαυμαστό συνδυασμό της μαζικής και της ένοπλης πάλης. Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά έδωσε πραγματικές μάχες στην Καισαριανή, την Κοκκινιά, το Κάστρο του Υμηττού, την Καλλιθέα κ.α.

Καιρός

Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στην Ηπειρο και τη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι, στα νότια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 19-38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21-41 και τοπικά 42, στο Αιγαίο από 25-40 και στη Θεσσαλονίκη από 20-37 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και αργότερα νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-40 και τοπικά 41 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

100 π.Χ. Γεννιέται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας.

Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και συγγραφέας. Πολύ μορφωμένος ακολούθησε τη συνήθη οδό της σταδιοδρομίας στα υπουργήματα των πατρικίων. Ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Γαλατίας και επιχείρησε δυο εκστρατείες κατά της Βρετανίας. Προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο κατά του Πομπήιου με νικηφόρα έκβαση. Το 44 π.Χ. ανακηρύχτηκε ισόβιος δικτάτωρ. Εγινε μισητός λόγω των αυταρχικών του μεθόδων. Δολοφονήθηκε στις 15 Μάρτη του 44 π.Χ.

1884 Γεννιέται στo Λιβόρνο ο Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης (1884-1920). Χαρακτηριστικό των έργων του είναι τα μακρόστενα πρόσωπα, οι καμπυλόγραμμοι ρυθμοί και τα γαιώδη χρώματα.

ΑΡΧΙΣΕ χτες η διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών κρατικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, μετά την άρνηση του γερμανικού δημοσίου να συμμορφωθεί με την απόφαση των δικαστηρίων της χώρας μας για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στους συγγενείς των 295 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο (σελίδα 6)

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χρόνια μετά το σχεδιασμό για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας είναι απογοητευτική. Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνώντων (σελίδα 16)

ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ τους ΟΧΙ στις επεκτάσεις της βιομηχανίας ΠΕΤΡΟΛΑ είπαν για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι και τοπικοί φορείς του Θριάσιου Πεδίου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων (σελίδα 18)

ΣΕ ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ τακτική προσανατολίζεται η ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ), προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές για ξεπούλημα του Οργανισμού (σελίδα 19)

«ΤΕΡΜΑ τα δίφραγκα» από την 1η Μάρτη 2002, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στα πλαίσια μιας σειράς δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών (σελίδα 20)

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιού του Νομού Πέλλας, τους οποίους επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Τζέκης, καθώς είναι αναγκασμένοι να πουλούν φέτος προς 150 και 190 δραχμές το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στις 180 δρχ. (σελίδα 21)

ΔΙΕΨΕΥΣΕ κατηγορηματικά χτες ο υπουργός Παιδείας ότι τίθεται θέμα επαναφοράς του θεσμού των μεταξεταστέων, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τη διαλλακτική εικόνα που κάποιοι φιλοτεχνούν για το υπουργείο Παιδείας (σελίδα 22)

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, για τα προβλήματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας και της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της Μυτιλήνης, έθεσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 24)

ΛΙΓΑ είναι τα νέα μέλη που θα στελεχώσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, του οποίου η θητεία ουσιαστικά ξεκινά από αύριο, αφού ουσιαστικά τα κόμματα υπέδειξαν τα ίδια πρόσωπα που ήταν μέλη του ΕΣΡ και στην προηγούμενη θητεία (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμα του με το βαθμό του. Είχε προηγηθεί αναψηλάφηση της υπόθεσης μετά το δριμύ «Κατηγορώ» του Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

1913 Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1920 Ανοίγει και επίσημα η Διώρυγα του Παναμά. Το πρώτο πλοίο την είχε διασχίσει πριν έξι χρόνια.

1940 Τρία ιταλικά βομβαρδιστικά βομβάρδισαν και πολυβόλησαν στη Δυτική Κρήτη το ελληνικό βοηθητικό σκάφος «Ωρίων» και το αντιτορπιλικό «Υδρα».

1948 Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς οι επιθέσεις του εχθρού στο Σμόλικα. Στις περισσότερες κατευθύνσεις ο εχθρός ανατράπηκε και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση υπό τα πυρά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1996 Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ