Οι επιμέρους αντιδραστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στα προωθούμενα νομοσχέδια εξειδικεύτηκαν στο χτεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο
Η σημερινή απεργία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα της πανεργατικής αντεπίθεσης, μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή |
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό. Το ίδιο είχε κάνει νωρίς το πρωί για τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο υπουργικό (οι σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού στη σελίδα 11 του σημερινού «Ρ»).
Παρά το γεγονός ότι το φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο σχεδιάζονταν να παρουσιαστεί μέχρι την Τετάρτη, η κυβέρνηση επέλεξε παραμονή της μεγάλης απεργίας να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των σκληρών ταξικών μέτρων, με στόχο να δείξει ότι θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην κυβερνητική «εγρήγορση» έπαιξε και η παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι υπήρξαν εισηγήσεις για την ενεργοποίηση εφεδρικών σεναρίων, που προβλέπουν η δεδομένη σκληρή ταξική λιτότητα και η μείωση των μισθών να επεκταθεί το 2011, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο και σαρωτικό χαρακτήρα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και μια βδομάδα αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το «περιτύλιγμα» για την προώθηση των μέτρων. Στη βάση αυτών των σχεδιασμών, η κυβέρνηση θα εντείνει τα αντιδραστικά και αταξικά κελεύσματα περί «εθνικής συστράτευσης» και «πατριωτικού καθήκοντος», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ταξική πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου.
Το ενδεχόμενο «ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης» θα εξετάσουν οι «27»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Υπέρ μίας «ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης», με δικαίωμα παρέμβασης εκτός από τα δημοσιονομικά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η απασχόληση, οι κοινωνικές δαπάνες, η ανάπτυξη και η φορολογία, προσανατολίζεται η ΕΕ, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά αύριο. Ο στόχος της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΕ είναι σαφής. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ισχυροποιήσουν τους μηχανισμούς εφαρμογής - επιβολής των αναγκαίων για το κεφάλαιο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η δημιουργία ενιαίου «μαύρου μετώπου» για τη συνολική, σε επίπεδο ΕΕ, αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων και χειραγώγησης του ταξικού κινήματος αντίστασης στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Εκτός από το γαλλο-γερμανικό άξονα που στηρίζει αυτού του είδους την πρόταση, τη δυνατότητα σύστασης «οικονομικής διακυβέρνησης» στους 27, με στόχο όπως ισχυρίζεται να «διευκολύνει το συντονισμό των πολιτικών τους», υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπούι, σε δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι «σήμερα το κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την οικονομική στρατηγική του, στο μέλλον όμως οφείλουν όλοι να στέκονται στο επίπεδο της ΕΕ».
Την ίδια στιγμή, έκτακτη συνεδρίαση προγραμματίστηκε για χτες το απόγευμα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα «τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη».
Διαχρονικά η «ΖΗΜΕΝΣ» χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από τη δεκαετία του 1980. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2000 έδωσε στα δύο κόμματα 25 δισ. δρχ. τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα κόμματα ήταν 4 δισ. δρχ. Αυτό κατέθεσε - σύμφωνα με πληροφορίες - χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ» ο δημοσιογράφος Τ. Τέλογλου, κάτι που δείχνει την εμπλοκή των κομμάτων του δικομματισμού σε δωροδοκία από τη γερμανική πολυεθνική.
Είπε επίσης ότι στη γερμανική δικαιοσύνη υπάρχει έγγραφο του δικηγόρου του Χριστοφοράκου, σύμφωνα με το οποίο στον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της «ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ», λίγο πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές, διαμηνύθηκε ότι έχει κινηθεί διαδικασία επιτάχυνσης των διαδικασιών της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο για πολιτικούς λόγους και ως εκ τούτου επίκεινται συλλήψεις και ο ίδιος κινδυνεύει με ισόβια. Το μήνυμα αυτό - που δεν προσδιόρισε από πού προήλθε - ερμηνεύτηκε ως προστατευτική ειδοποίηση προς τον Χριστοφοράκο, ο οποίος όπως είναι γνωστό διέφυγε τελικά στη Γερμανία.
Στο μεταξύ η δικογραφία της υπόθεσης δεν έχει φτάσει ακόμα στην Εξεταστική Επιτροπή, αφού η εφέτης ανακριτής Μ. Νικολακέα, που έχει αναλάβει την υπόθεση, λέει ότι δεν μπορεί να αποφασίσει η ίδια αν πρέπει να αποσταλεί η δικογραφία, ισχυριζόμενη ότι αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας που εποπτεύει την ανάκριση. Χτες, τέλος, με πρόσχημα τα «προσωπικά δεδομένα» τέθηκε και θέμα δημοσιότητας των πρακτικών της Εξεταστικής Επιτροπής από τον ίδιο τον πρόεδρό της Σ. Βαλυράκη.
Αυτό θέλησε να καταλάβει η «Αυγή», παραπλανώντας συνειδητά τους αναγνώστες της. Γιατί αυτό που είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, ήταν άλλο πράγμα από αυτό που γράφει η «Αυγή». Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα, όπως καταγράφηκε στα επίσημα πρακτικά της Βουλής: «Και ξαναλέω διαχωριζόμαστε ριζικά και από τον εθνικισμό που ανέπτυξε η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. από αυτό το βήμα. Εναν άκρως επικίνδυνο εθνικισμό, με προεκτάσεις που δε θα θέλαμε να φανταστούμε πού πάνε, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Αλλά και από την άλλη πλευρά, δεν υιοθετούμε τον κοσμοπολιτισμό, ο οποίος εμφανίζεται και από αριστερές δυνάμεις. Ενας κοσμοπολιτισμός, ο οποίος θέλει να καταργήσει το εθνικό πεδίο πάλης, την εθνική ταυτότητα και την πραγματικά διεθνιστική, που δεν αναιρεί την εθνική ταυτότητα, στο όνομα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διαπολιτισμικότητας ή πολυπολιτισμικότητας και που κλείνουν τα μάτια σε επικίνδυνες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κοσμοπολίτικες, οι οποίες αύριο θα θέσουν θέμα μειονότητας και για τους μετανάστες. Και αυτό υπάρχει... Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως δυο φαινομενικά διαφορετικές απόψεις μπορούν να οδηγήσουν όχι στο μικρότερο κακό, αλλά στο μεγαλύτερο κακό. Αύριο θα θέσουν ζήτημα μειονότητας και για τους μετανάστες. Και πρέπει να παρακολουθούμε και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις των υπέρ ή κατά της ιθαγένειας. Διότι το θέμα δεν είναι μόνο δίνω ή όχι ιθαγένεια. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά απόψεις, οι οποίες μπορεί να καλλιεργήσουν αντιλήψεις πάρα πολύ επικίνδυνες».