ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ - ΠΟΥΤΙΝ
Αγωγοί και όπλα, με κερδισμένα τα μονοπώλια

Το σύνολο των επιχειρηματικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή συζήτησαν οι δύο αντιπροσωπείες

Από τη συνάντηση Μεντβέντεφ - Παπανδρέου

Associated Press

Από τη συνάντηση Μεντβέντεφ - Παπανδρέου
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των «πηγών» και των αγωγών ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στη «σκακιέρα» των ενεργειακών δρόμων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Αυτό ανέδειξαν οι συναντήσεις που είχε χτες στη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντ. Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Β. Πούτιν.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία συνοδεύτηκε από τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, έσπευσε να σημειώσει ότι «οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", που θα έχει έδρα την Αθήνα».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε, επιδίωξε να «αναθερμάνει» τις σχέσεις με την ρωσική κυβέρνηση και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου για «επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Μπουργάς - Αλεξανδρούπολη».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία» και καθησασε τη ρωσική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στις συναντήσεις συζητήθηκαν και πιθανές παραγγελίες για την υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ σύντομα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, θα βρεθεί στη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του.

Τα «παιχνίδια» των αγωγών

Σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τη ρωσική ηγεσία ότι τα «έργα κατασκευής μπορούν να προχωρήσουν άμεσα». Μάλιστα, σε συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ ΤΑΣ», σημείωσε: «Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό».

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δυο χωρών και το θέμα του «αγωγού φυσικού αερίου South Stream», προτείνοντας μάλιστα και τη σύσταση ειδικού «φορέα» που θα ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο αγωγός «South stream» είναι το αντίπαλο δέος του αγωγού αερίου «Ναμπούκο», που έχει την στήριξη των ΗΠΑ και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας στις χώρες της ΕΕ. Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ πριν, είχαν εκφραστεί θετικά και γι' αυτό τον αγωγό.

Το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση Παπανδρέου - Πούτιν, με το Ρώσο πρωθυπουργό να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του: «Δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο».

Ο Β. Πούτιν, αναφερόμενος ειδικότερα στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό «η νέα ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Οι παραινέσεις του Ρώσου πρωθυπουργού φέρνουν με τον πιο καθαρό τρόπο στην επιφάνεια τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή για την εξασφάλιση των «ενεργειακών περασμάτων».

Νέα επιχειρηματικά πεδία δράσης

Οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, εκφράζουν ακριβώς τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, και σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα αντιμαχόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας. Από τη μια πλευρά επιδιώκει να επωφεληθεί από τη διέλευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά την ίδια στιγμή θέλει να αναλάβει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου στην ατζέντα των διμερών επαφών βρέθηκαν τόσο οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, όσο και το Κυπριακό, ενώ ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στο «ΙΤΑΡ - ΤΑΣ» τόνισε ότι «η σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία είναι στρατηγική και βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των δύο μερών, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα».

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ και η Ρωσία αντιμετωπίζουν πολλές κοινές απειλές και προκλήσεις ασφάλειας». Στο ίδιο πνεύμα, εξήρε τη στάση της Ρωσίας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «είναι σημαντική η συνεργασία της Ρωσίας στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Αφγανιστάν και πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσής της».

Με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και των δυο πλευρών, ο Γ. Παπανδρέου και ο Β. Πούτιν συμφώνησαν για πιο στενή συνεργασία σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τον τουρισμό και στις μεταφορές. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να εξασφαλίσει «νέες δουλειές» για τους Ελληνες εφοπλιστές, σημείωσε ότι «στο θέμα των μεταφορών, συζητήσαμε την ανάπτυξη μεταφορών και στη Μαύρη Θάλασσα από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες».

Μεταξύ των δυο χωρών, συστάθηκε Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή που θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Μάη στη Μόσχα, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου των δύο χωρών.

Συνάντηση με Νετανιάχου

Προχτές το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, σε κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας.

«Αν το Ιράν καταφέρει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος», προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», πιέζοντας για καταδίκη του Ιράν. Ο Μπ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου «για τις προσπάθειες του Ισραήλ να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν».

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η «Χααρέτζ», ο Νετανιάχου είπε στον Γ. Παπανδρέου ότι ανησυχεί πως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα αρχίσουν τις δικές τους προσπάθειες να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που το Ιράν πετύχει το στόχο του. Ο Νετανιάχου επανέλαβε επίσης πως μόνον οι σκληρές κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.


Ενίσχυση του κεφαλαίου με κάθε μέσο

Την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική στήριξη πρότεινε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ στον Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, χτες το απόγευμα.

Η παρέμβαση Μεντβέντεφ έδωσε το κατάλληλο άλλοθι στον Ελληνα πρωθυπουργό να επαναλάβει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι κεραίας στην υλοποίηση του αντιδραστικού Συμφώνου Σταθερότητας και να πάρει επιπλέον ταξικά μέτρα, στο όνομα του να πετύχει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να διασφαλίσει περισσότερο ζεστό κρατικό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού. Μάλιστα εντελώς προκλητικά ο Γ. Παπανδρέου και ενώ έδειχνε την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να στηρίξει τις αλλαγές και τις ανατροπές».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, προσδοκώντας οφέλη για το ελληνικό κεφάλαιο. Σε συνέντευξή του στο ρώσικο πρακτορείο RIA-NOVOSTI διευκρίνισε ότι το 2009 σημειώθηκε κάμψη, της τάξεως του 80% στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας προς τη Ρωσία μειώθηκε κατά 45%.

«Η παρουσία μου στη Ρωσία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, να αναστρέψει την τάση αυτή», είπε ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας νέα προνόμια και επιδοτήσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αλλά και την ενθάρρυνση για «περαιτέρω επενδύσεις ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της παραγωγής τροφίμων και ποτών, όπως και της τεχνολογίας». Σ' αυτό το πλαίσιο, συζητιέται η δημιουργία μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης - Μόσχας, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στην τουριστική βιομηχανία.

Τέλος, σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ρώσος ομόλογός του Β. Πούτιν, απέδωσε την εκδήλωση της καπιταλιστική οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, θέλοντας να προβάλει τη χώρα του ενισχυμένη στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Οπως είπε, οι μακροοικονομικοί δείκτες στη Ρωσία «βελτιώνονται συνεχώς», αφού «στην Ευρώπη μπορεί να θεωρείται ένα εξωτερικό χρέος 50-60% του ΑΕΠ ένα "καλό" εθνικό χρέος. Εδώ στη Ρωσία όμως, έχουμε εξωτερικό χρέος 6% του ΑΕΠ. Είναι σχεδόν μηδενικό το χρέος».

Στην ίδια κατεύθυνση, υπενθύμισε με νόημα ότι «η Ρωσία συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, είμαστε βέβαια και μέλος του G-8 και του G-20» και στάθηκε στις ρωσικές θέσεις «σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των διεθνών οικονομικών θεσμών».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ