Οχι μόνο προσφέρει συναίνεση στις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά προτείνει και άλλα μέτρα για να γεμίσουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας
Η αυριανή απεργία αποτελεί την καλύτερη απάντηση που μπορεί και πρέπει να δώσει η εργατιά και ο λαός στις δυνάμεις εκείνες που σε κοινό μέτωπο υπηρετούν το κεφάλαιο |
Υπερθεματίζοντας σταθερά υπέρ του «μονόδρομου» και της «ανάγκης» λήψης σκληρών μέτρων η Ρηγίλλης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να βάζει γερές πλάτες στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στη βδομάδα. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες το βράδυ στη Βουλή, υπογράμμισε με νόημα πως «αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει».
Αν και τα στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι αναμένουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για να κρίνουν «κάθε μέτρο συγκεκριμένα», ωστόσο συστρατεύεται απόλυτα με τη συνολική πορεία πλεύσης της κυβέρνησης, επιχειρώντας να διασώσει τα «αντιπολιτευτικά» προσχήματα με την έκφραση διαφωνίας σε επιμέρους μέτρα, όπως η αύξηση στα καύσιμα ή το ΦΠΑ. Μάλιστα, στελέχη της Ρηγίλλης επικαλούνται τα τελευταία γκάλοπ που δείχνουν την πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» να επικροτεί τη συναινετική τακτική του προέδρου της ΝΔ, ως έμπρακτη απόδειξη της ορθότητας της πολιτικής που εφαρμόζουν.
Ειδικότερα, δεδομένη θεωρείται η στήριξη της ΝΔ στο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στην αύξηση των έμμεσων φόρων (πλην ΦΠΑ και καυσίμων), ενώ ενθαρρύνει και τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, περιμένοντας ωστόσο από την κυβέρνηση να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της.
«Είναι παρά πολύ συζητήσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες (στον «Φλας») ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ όπως είπε συνυπογράφει απόλυτα «το μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» τις αλλαγές που δρομολογούνται, σύμφωνα με τις «διαρροές», στη φορολογία. Τη θέση ότι «η χώρα είναι υπό κηδεμονία» και άρα τα αντιλαϊκά μέτρα είναι αναπόφευκτα, υποστήριξε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταικούρας.
Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αναδείξει ως άμεσης προτεραιότητας τη στήριξη του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου με την παροχή ζεστού χρήματος. Το στόχο αυτό υπηρετούν τα μέτρα που προτείνει, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάσες ανάπτυξης».
Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς και αντίστοιχη αύξησή της μετά το πέρας της κρίσης, η επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, η επανενεργοποίηση των ΣΔΙΤ, κίνητρα για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας με μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αξιοποίηση των υπολοίπων 13 από τα 15 δισ. του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου - πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ - εν ανάγκη και με κρατικά ομόλογα.
Οπως υπολογίζει η Ρηγίλλης, με τη λήψη των συγκεκριμένων αυτών μέτρων «αυξάνεται η συνολική ζήτηση και δημιουργείται ρευστότητα της τάξης των 25 δισ. στην αγορά», που όπως είναι ευνόητο θα γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών.
Βγάζουν μάτι τα «ευρήματα», με τα οποία η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ του κεφαλαίου επιδιώκουν να υπερασπιστούν τις αντιλαϊκές ανατροπές και να φτιάξουν κλίμα συναίνεσης
Κλίμα αποδοχής και συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καλλιεργούν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα και οι οποίες αναδεικνύονται σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει και από τον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται τα «ευρήματά» τους η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ του κεφαλαίου.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες (κραυγαλέες ως προς τα αποτελέσματά τους) δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, έσπευσε να χαιρετίσει τα ευρήματα: «Είναι πρωτοφανής αυτή η ωριμότητα που δείχνει ο Ελληνας πολίτης, ακόμη και όταν πλήττεται και στη σημερινή εποχή που περνά άσχημα οικονομικά», δήλωσε (στην ΕΡΑ) ο Γ. Πεταλωτής, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι «στο τέλος αυτή η συναίνεση, την οποία την βλέπουμε σε κάθε επίπεδο, θα υπάρχει και σε επίπεδο συνδικαλιστικών φορέων, σε επίπεδο αντιδράσεων».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για το «Βήμα της Κυριακής», σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 64,3%) εμφανίζονται να δηλώνουν ότι τα μέτρα ήταν «αναγκαία», ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό πιστεύει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται «προς τη σωστή κατεύθυνση» τα θέματα οικονομίας.
Η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά, όταν ζητούνται απαντήσεις πάνω στα συγκεκριμένα μέτρα. Ετσι μόνο ένας στους τρεις (ποσοστό 36,5%) συμφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ το 60,5% διαφωνεί με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Ποσοστό 64% συμφωνεί με το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων στον ευρύτερο τομέα. Από την άλλη, οι ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι η χώρα έχει φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας, θεωρώντας σε ποσοστό 66,3% ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 72,3% εμφανίζεται να τοποθετείται «αρνητικά» απέναντι «στη στάση κάποιων (;) επαγγελματικών κλάδων που αντιτίθενται στα μέτρα της κυβέρνησης για το πάγωμα ή τη μείωση των αποδοχών τους», ενώ ποσοστό 84,9% κρίνει θετικά την απόφαση του Αντ. Σαμαρά «να υποστηρίξει υπό όρους την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας». Η αποθέωση έρχεται όταν εμφανίζεται η «κοινή γνώμη» να δίνει ανοχή στην κυβέρνηση από 1 χρόνο μέχρι ολόκληρη την τετραετία «για να αποδώσουν τα μέτρα σταθεροποίησης»...
Παρόμοια ευρήματα εμφανίζει η δημοσκόπηση της «Public Issue» για τον «Σκάι», όπου το 70% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και το πάγωμα των μισθών τους, ενώ το 61% διαφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μόνο 3 στους 10 θεωρούν σωστή την επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα.