ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επαφές με Σαουδάραβες για την ενίσχυση της κατοχής

ΡΙΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συμμάχους στη Σαουδική Αραβία, φαίνεται να αναζητά ο δοσίλογος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που έφτασε χτες στο Ριάντ για συναντήσεις με το βασιλιά Αμπντουλάχ, στα σχέδια «προσέγγισης» και κυρίως εξαγοράς των «μετριοπαθών Ταλιμπάν», προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια περί «εθνικής συμφιλίωσης»...

Ωστόσο η μεσολάβηση δε φαίνεται να είναι άνευ όρων, καθώς οι Σαουδάραβες απαιτούν οι «Ταλιμπάν» να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν, πριν τις συνομιλίες, τον ηγέτη της «αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε επιθέσεις στο βασίλειο, όταν έπαψαν να του δίνουν καταφύγιο. Οι «Ταλιμπάν» από την πλευρά τους εξακολουθούν να αρνούνται να δεσμευθούν δημόσια σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, Μάικλ Μιούλεν, υποστήριξε ότι οι επόμενοι 18 μήνες αποτελούν κρίσιμη περίοδο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που αν δεν κερδηθούν θα επηρεάσουν «αρνητικά την παγκόσμια ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες», ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια του πολέμου, με 18.000 επιπλέον στρατιώτες να φτάνουν στο Αφγανιστάν μέχρι την άνοιξη.

Χτες σε επίθεση δύο μοτοσικλετιστών στην Κανταχάρ σκοτώθηκαν δύο στενοί συνεργάτες του Χ. Καρζάι, ενώ το Αφγανιστάν κατηγόρησε τους συνοριακούς φύλακες του Ιράν για το θάνατο πέντε Αφγανών στα δυτικά. Ακόμα δύο Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Χελμάντ, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε σε έκρηξη στο νότο και ένας Κολομβιανός των ισπανικών κατοχικών δυνάμεων έχασε τη ζωή του από νάρκη σε δρόμο δυτικά της Καμπούλ.

Στο Πακιστάν αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Αφγανιστάν, σκότωσαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους, που εμφανίζονται ως «μαχητές των Ταλιμπάν», ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι εθνοτικές συγκρούσεις στο Καράτσι, όπου χτες ακόμα εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΣΟΥΔΑΝ
Δραματική αύξηση των υποσιτισμένων

Η πείνα στο Σουδάν απειλεί χιλιάδες
Η πείνα στο Σουδάν απειλεί χιλιάδες
ΓΕΝΕΥΗ.--

Τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια σε τρόφιμα στο νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ πάνω από 4.300.000 Νοτιοσουδανοί χρειάζονται αρωγή λόγω των δυσμενέστατων επιπτώσεων που επιφέρει στις τιμές βασικών προϊόντων αλλά και στην αγροτική παραγωγή ο φονικός συνδυασμός της παρατεταμένης ξηρασίας, της ακρίβειας στα τρόφιμα και οι διαφυλετικές συγκρούσεις.

Πέρσι, ο αριθμός των Νοτιοσουδανών που χρειάζονταν τέτοια βοήθεια ανέρχονταν σε περίπου 1.000.000 άτομα. Επιπλέον, το 2009 σκοτώθηκαν 2.500 άνθρωποι εξαιτίας φυλετικών συγκρούσεων, ενώ 350.000 άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-- Εκατοντάδες απεργοί εργάτες έστησαν χτες νέο μπλόκο διαμαρτυρίας στην είσοδο του μεγαλύτερου ορυχείου της Καλιφόρνια στην κομητεία Κερν, που εκμεταλλεύεται η πολυεθνική εταιρεία μεταλλευμάτων «Rio Tinto.», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων στις υπό διαπραγμάτευση νέες συμβάσεις εργασίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Απελευθέρωσαν προχτές βράδυ οι Σομαλοί πειρατές το ελληνικό δεξαμενόπλοιο ΦΙΛΙΤΣΑ μετά από λύτρα (η αξία των οποίων δεν έγινε άμεσα γνωστή). Σχετικά καλά είναι στην υγεία του το 22μελές πλήρωμα, εκ των οποίων οι τρεις είναι Ελληνες.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο με στόχο την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι συγκρότησαν 12 αντιπολιτευόμενα κόμματα της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», με επικεφαλής τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM).

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο νέος πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Πρόεδρος του Μαλάουι Μπίνγκου ουα Μουταρίκα, δήλωσε χτες, πριν την ολοκλήρωση της διάσκεψης κορυφής στην Αντίς Αμπέμπα, ότι θα κηρύξει «πόλεμο» στις αντισυνταγματικές αλλαγές που κάνουν διεφθαρμένες κυβερνήσεις και στους υπεύθυνους πραξικοπημάτων. Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ασφάλειας τροφίμων για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε πολλές αφρικανικές χώρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ιατρική βρετανική επιθεώρηση «The Lancet» απέσυρε χτες επίσημα μελέτη του 1998 που συσχέτιζε το τριπλό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας με τον αυτισμό και είχε προκαλέσει μακροχρόνια επιστημονική πολεμική διεθνώς. Αποφάσισε έτσι να αποσύρει από τα αρχεία του την επίμαχη μελέτη του Βρετανού γιατρού Αντριου Ουέικφιλντ, οι ισχυρισμοί του οποίου είχαν οδηγήσει σε θεαματική μείωση του αριθμού των εμβολιασμών προκαλώντας έτσι αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς.

ΤΟΚΙΟ.-- Η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η «Toyota», επιβεβαίωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να ανακαλέσει 180.000 αυτοκίνητα που έχει πωλήσει στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, πάντα εξαιτίας του προβλήματος με το ελαττωματικά πεντάλ γκαζιού.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.-- Αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί σε σιδηροδρομική γραμμή στην Αγία Πετρούπολη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας μηχανοδηγός. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνες, ενώ τα δρομολόγια της γραμμής με προορισμό τη Λευκορωσία είχαν διακοπεί για πέντε ώρες.

ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας περισσοτέρων από 6.000 ανθρώπων πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ το Σάββατο στην Κεντρική Πλατεία διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές των μέσων συγκοινωνίας, στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και άλλα απαιτώντας παράλληλα την παραίτηση της τοπικής αρχής.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ένα Σουηδό που κρίνεται ύποπτος για την οργάνωση και κλοπή της πινακίδας που βρισκόταν στην είσοδο του στρατοπέδου του Αουσβιτς έχει εκδώσει η Πολωνία. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε κατά του Αντερς Χογκστορμ πρώην επικεφαλής του σουηδικού ναζιστικού κόμματος.

ΙΡΑΚ
«Επίθεση» Σορτ κατά Μπλερ για την εισβολή

BΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δριμεία επίθεση κατά του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ εξαπέλυσε η πρώην υπουργός του Κλερ Σορτ, κατηγορώντας τον σχεδόν ανοιχτά ότι είχε «προαποφασίσει» την εισβολή στο Ιράκ το 2003 με τον Πρόεδρο Μπους και ότι ουσιαστικά «δε συζήτησε ποτέ το ζήτημα με τους υπουργούς του». Η Σορτ, τότε υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, υποστήριξε, καταθέτοντας στην ειδική εξεταστική επιτροπή, ότι το υπουργικό συμβούλιο «παραπληροφορήθηκε ως προς τη νομιμότητα της εισβολής» από το νομικό σύμβουλο του Μπλερ.

Επανέλαβε δε ότι είχε, εξαρχής, εκφράσει την εκτίμηση ότι ΗΠΑ, Βρετανία και οι σύμμαχοί τους «δεν ήταν έτοιμες ν' αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της εισβολής, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα μέχρι σήμερα», κατέληξε. Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι η Σορτ, παρά τις αντιρρήσεις της, είχε υπερψηφίσει την απόφαση εισβολής και είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση λίγο αργότερα.

Ιρακινο-κινεζική «σύσφιγξη»

Η Κίνα δεσμεύτηκε να διαγράψει το 80% των ιρακινών χρεών, από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, που κυμαίνονται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων».

Ηδη η Κίνα έχει τύχει «καλύτερης μεταχείρισης» από την ιρακινή ηγεσία ως προς τις επενδύσεις της. Η κρατική εταιρεία ενέργειας «China National Petroleum Corp» ήταν η πρώτη που υπέγραψε πετρελαϊκή συμφωνία μετά την εισβολή του 2003 (για το κοίτασμα Αχμπάμπ, στο κεντρικό Ιράκ, με 1 δισεκατομμύριο διαπιστωμένα αποθέματα).

Ακολούθησε δεύτερη συμφωνία, από κοινοπραξία της CNPC με τη βρετανική BP για το γιγάντιο κοίτασμα Ρουμάιλα, στο νότο, με αποθέματα 17,8 δισεκατομμύρια βαρέλια. Τέλος, ο κύκλος ιρακινο-κινεζικού εμπορίου έφτασε το πρώτο 9μηνο του 2009 τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας άνοδο 78%.

ΙΡΑΝ
«Στροφή» - έκπληξη Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να εξαγάγει το εμπλουτισμένο, κατά 3,5%, ουράνιό του προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (που στη συνέχεια θα το παραδώσει διαδοχικά σε Ρωσία και Γαλλία για επεξεργασία) και να το παραλάβει μετά από μερικούς μήνες εμπλουτισμένο κατά 20% και επεξεργασμένο έτσι ώστε να μπορεί κατευθείαν να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο. Αυτό φέρεται να δήλωσε, χτες, σε συνέντευξή του σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Αχμαντινετζάντ, προχωρώντας σε στροφή 180 μοιρών ως προς την επίσημη ιρανική θέση για το ζήτημα που ήταν, μέχρι στιγμής, γνωστή.

Ο Αχμαντινετζάντ εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΑΕ, και την οποία είχε απορρίψει με επιστολή της η Τεχεράνη, προχωρώντας σε σειρά αντιπροτάσεων. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, δεν είχε γίνει γνωστό αν οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ εκφράζουν το σύνολο της ιρανικής ηγεσίας, αν έχουν εσωτερικά κίνητρα ή αν είναι αποτέλεσμα κάποιας υπόγειας ή άλλης «διαπραγμάτευσης» με τη ΔΕΑΕ ή με κάποια άλλη ευρωπαϊκή ηγεσία ή με τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Αχμαντινετζάντ μίλησε και για πιθανότητα «ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ», αναφερόμενος στους τρεις Αμερικανούς ποδηλάτες που κρατούνται εδώ και έξι μήνες στο Ιράν για παράνομη είσοδο. Ο Ιρανός Πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Τεχεράνη ζητά την απελευθέρωση 11 Ιρανών που θεωρεί ότι έχουν απαχθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Τόνισε, δε, ότι έχουν ανταλλαχθεί σχετικά μηνύματα με τις ΗΠΑ.

Εκκληση Μουσαβί

Μήνυμα για «ειρηνική συνέχιση των δίκαιων διεκδικήσεων για πολιτικές αλλαγές, χωρίς παρέκκλιση από το Σύνταγμα (που προβλέπει την Αρχή του Ανώτατου Πνευματικού Ηγέτη) - αν και συγκεκριμένες προβλέψεις του, όπως είπε, πρέπει ν' αλλάξουν», απηύθυνε, χτες, ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ηγέτης της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολιτευόμενης πτέρυγας, καταδικάζοντας τις εκτελέσεις διαδηλωτών ως απόδειξη «αποτυχίας της ισλαμικής επανάστασης να εξαλείψει τον ολοκληρωτισμό». Μέσα από την έκκλησή του, αναδεικνύονται τόσο οι διαφορετικές συνισταμένες του συγκεκριμένου κινήματος που έχει συλλήβδην χαρακτηριστεί ως «μεταρρυθμιστικό» αλλά και τα πεπερασμένα όρια των αλλαγών που επιδιώκει η πτέρυγα του καθεστώτος που εκφράζει ο Μουσαβί.

Η ανοιχτή έκκληση Μουσαβί συνέπεσε με την είδηση, από το ημιεπίσημο πρακτορείο «Fars», για τον πιθανότατο απαγχονισμό άλλων εννιά συλληφθέντων στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ